Νίκη για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τις δυσκολίες του αγώνα με τη Βοσνία και τη σημασία της νίκης.

Νίκη για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με εκείνα και με τ' άλλα έχουμε ξεχάσει πως το βράδυ της Κυριακής (21:45) η Εθνική ομάδα των Ανδρών έχει ένα σημαντικό τεστ κόντρα στη Βόσνια, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2017. Παιχνίδι που μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κόντρα σε μία ομάδα που βγάζει ποιότητα, αλλά έχει και συγκεκριμένα μειονεκτήματα.

ΠΕΡΙ ΒΟΣΝΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Στο άκουσμα του ονόματος της Βοσνίας ο πρώτος παίκτης που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Τζέκο, ο οποίος είναι και το αστέρι της ομάδας. Βέβαια, οι Βόσνιοι έχουν κι άλλους ποδοσφαιριστές με εμπειρίες σε μεγάλα πρωταθλήματα που μπορούν να κάνουν τη "ζημιά", ωστόσο δεν παρουσιάζονται ως ένα ομοιογενές σύνολο και προσπαθούν να ξεχωρίσουν κατά κύριο λόγο μετά τα ατομικά προσόντα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Γιάσμινκο Βέλιτς, μιλώντας στον Sport24 Radio 103.3: "Εδώ και χρόνια είναι η ίδια ομάδα. Περίπου το ίδιο ρόστερ. Είναι οι ίδιοι που είχαν παίξει με την Ελλάδα πάλι πριν από λίγα χρόνια. Είναι μία ομάδα που παλεύει με τις ανισορροπίες της. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτά τα χρόνια δεν έχει ισορροπήσει. Εχει όμως ατομική ποιότητα. Εχει ποδοσφαιριστές που αν τους δοθεί χώρος και δεν παίζουν υπό πίεση μπορούν να κάνουν τη ζημιά, όπως ο Τζέκο που είναι φορμαρισμένος ή ο Πιάνιτς. Εχει ομοιότητες με την Ελλάδα η Βοσνία. Ψάχνει να βρει ταυτότητα κι αυτή".

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΑ

Πέραν των όσων τόνισε ο κ.Βέλιτς, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Βόσνιας έχει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής ομάδας. Έχει δοκιμαστεί στο μεγάλο ματς του ομίλου κόντρα στους Βέλγους και μάλιστα με απογοητευτικό τρόπο. Όπερ σημαίνει πως έχει πλέον το περίφημο "know how" για να παίξει κόντρα στην Ελλάδα, την ομάδα που ουσιαστικά μαζί της θα παλέψει για τη δεύτερη θέση αν υπολογίσουμε ως δεδομένο το γεγονός πως το Βέλγιο θα το πάει... χαλαρά μέχρι την πρωτιά του ομίλου.

Στην αντίπερα όχθη υπάρχει η Εθνική μας ομάδα που θέλει να αφήσει πίσω της τη φιλική ήττα από τη Λευκορωσία και να επικεντρωθεί στο δύσκολο κυριακάτικο αγώνα. Εξάλλου το ματς με τους Λευκορώσους δεν καταλαβαίνω τι χρησιμότητα είχε, εκτός από το να κάνει διάφορες δοκιμές ο Σκίμπε, σίγουρα όμως αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο οπότε δεν θα αφήσει... πληγές ενόψει του αγώνα με τους Βόσνιους.

Το σημαντικό, βέβαια, για την ελληνική ομάδα είναι η απουσία του Κώστα Μανωλά, κόντρα σε μία ομάδα που είναι δυνατή στις στημένες φάσεις. Η Βοσνία είναι ένα σύνολο που ακριβώς επειδή έχει μειονεκτήματα, προσπαθεί να βρει το γκολ στα στημένα και γι' αυτό είναι άκρως επικίνδυνη. Αν μη τι άλλο ο Σκίμπε το γνωρίζει αυτό -το τόνισε εξάλλου στη συνέντευξη Τύπου- και γι' αυτό θα ρίξει πρωτίστως το βάρος στην άμυνα και την αναχαίτιση του αντιπάλου κι έπειτα στο επιθετικό κομμάτι.

ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος που θα βρεθεί το βράδυ της Κυριακής στο Φάληρο να ξέρει πως θα παρακολουθήσει ένα παιχνίδι υπομονής που θα έχει τα χαρακτηριστικά του κλειστού. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανοιχτεί και να αφήσει πεδίο δράσης στους επικίνδυνους παίκτες της Βοσνίας, ενώ θα προσέξει τη μεσαία γραμμή προσπαθώντας να πάρει αυτή τον έλεγχο και το παιχνίδι.

Όπως γίνεται έντονα αντιληπτό και έχει εντοπιστεί από πολλούς, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τώρα μπαίνει στη μάχη των προκριματικών. Είναι αυτό που λέμε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τα προηγούμενα παιχνίδια ήταν στα μέτρα της, ακόμα και αυτό απέναντι στην Κύπρο που είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά τώρα με τους Βόσνιους το πράγμα σοβαρεύει.

ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ

Δεν είναι μόνο η νίκη που χαρακτηρίζεται επιτακτική, είναι και η ψυχολογική ώθηση που θα δώσει το θετικό αποτέλεσμα. Η Εθνική προσπαθεί να αφήσει πίσω της την καταστροφική πορεία στα προκριματικά του Euro και επιδιώξει όχι μόνο να γίνει ομάδα, αλλά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του -έτσι κι αλλιώς- απαιτητικού (ίσως και αδιάφορου) κοινού. Το δεύτερο είναι το δυσκολότερο, αλλά με μία νίκη στην κυριακάτικη αναμέτρηση θα μπουν γερές βάσεις...

News 24/7

24MEDIA NETWORK