Ο άνθρωπος του Βαρδινογιάννη στις υπηρεσίες του Αλαφούζου

Με αφορμή την επικείμενη επιστροφή του Μάνου Μαυροκουκουλάκη στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το Contra.gr θυμάται χαρακτηριστικές στιγμές από τις προηγούμενες θητείες του.

Ο άνθρωπος του Βαρδινογιάννη στις υπηρεσίες του Αλαφούζου

Επί σειρά ετών άμεσος συνεργάτης του Γιώργου Βαρδινογιάννη, αντιπρόεδρος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και άνθρωπος των... ευρωπαϊκών αποστολών. Ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης, ή αλλιώς "mister Μάνος" όπως τον είχε βαφτίσει ο Αποδυτηριάκιας στον "Φίλαθλο", είναι αυτό που λέμε... βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αντιπροσωπεύει τα παλιά τα χρόνια του Παναθηναϊκού, τον Βαρδινογιαννισμό. Τα πρωταθλήματα, τις ευρωπαϊκές πορείες, το ευρωπαϊκό προφίλ του συλλόγου. Ήταν αυτός που έδινε εντολή για τις -ιστορικές πλέον- λακωνικές ανακοινώσεις της ΠΑΕ όταν γινόταν μεταγραφή, ήταν ο επί των γενικών καθηκόντων και το δεύτερο "μεγάλο αφεντικό" μετά τον "Καπετάνιο".

ΕΒΑΖΕ... ΦΩΤΙΑ

Ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης άρχισε να εμφανίζεται στην επικαιρότητα του Παναθηναϊκού αφότου η οικογένεια Βαρδινογιάννη ανέλαβε το '79 το σύλλογο. Τα πρώτα χρόνια τον βλέπουμε ως παράγοντα του τριφυλλιού στα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, ανεβαίνοντας σιγά-σιγά τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας μέχρι να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου.

Στα πρώτα χρόνια ανάληψης των καθηκόντων του στον Παναθηναϊκό ήταν από αυτούς που έδινε... ιντριγκαδόρικο χρώμα στον αθλητικό Τύπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα -που αλλιεύσαμε από αφιέρωμα του Γιάννη Φιλέρη στο Sport24.gr- οι παρεμβάσεις του πριν από ένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού το 1981 στο στάδιο (τότε) Καραϊσκάκη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μαυροκουκουλάκης είχε αποκαλύψει -στο περιθώριο της κλήρωσης των διαιτητών- πως βουλευτές αφήνουν σημειώματα στην ΕΠΟ για να ορίσει τους δικούς τους επόπτες, ενώ είχε εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία του για τη... σταθερότητα του "Γ. Καραϊσκάκης"!

Ο άνθρωπος του Βαρδινογιάννη στις υπηρεσίες του Αλαφούζου

ΤΟ 2000 ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Στις 29 Μαϊου του 2000 στις εγκαταστάσεις της Παιανίας ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ρίχνει τους τίτλους τέλους της θητείας του στον Παναθηναϊκό. Σε εκείνη την ιστορική συνέντευξη Τύπου, όπου άναβε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, ο "Καπετάνιος" αποχωρούσε από το τριφύλλι γιατί όπως έλεγε "Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα είτε έπρεπε να συμβιβαστώ, είτε να αποχωρήσω. Δεν δέχομαι να κάνω συμβιβασμούς".

Μαζί με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ουσιαστικά περνούσε την πόρτα της εξόδου και ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μάνος Μαυροκουκουλάκης για να αναλάβουν "οι νεαροί κύριοι", όπως αποκαλούσε τους Γιάννη και Παύλο Βαρδινογιάννη, τα ηνία του συλλόγου.

Σιγά-σιγά ο Μαυροκουκουλάκης έμπαινε στο περιθώριο, οι σχέσεις του με τον Αγγελο Φιλιππίδη δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές και ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τα κοινά του τριφυλλιού για κάποια χρόνια, όντας κομισάριος της UEFA ("καθαρίστηκε", όπως λέμε στην καθομιλουμένη, πιο γρήγορα απ' όλους). Όλα αυτά μέχρι το 2010 όταν και επανεμφανίστηκε όντας εκπρόσωπος του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, τον είχε προτείνει στον Γιάννη Βαρδινογιάννη για πρόεδρο της ΠΑΕ.

Μιλώντας, τότε, για τη μεγάλη του επιστροφή στον Παναθηναϊκό, έλεγε: "Δεν υπάρχει καμία προσωπική ρεβάνς, ούτε διακοπή σχέσεων με τον Παναθηναϊκό. Στην ουσία ποτέ δεν αποχώρησα από την ομάδα. Τότε η παλαιά "φρουρά" παρέδωσε την ιδιοκτησία και την διοίκηση στους νέους. Όλοι μαζί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποσυρθήκαμε. Κάθε χρόνο, και έχουμε μάρτυρα τον βουλευτή τον Ακριβάκη που ήταν μέσα, ρωτάγαμε τον κύριο Βαρδή: "Φέτος θα ανανεωθούμε, ή θα παραδώσουμε στους νέους;". Μας έλεγε πως συνεχίζουμε και έτσι κάναμε. Με τον κ. Βγενόπουλο συνδέομαι από την δεκαετία του ΄80. Και σε επιχειρηματικό και αθλητικό επίπεδο. Ήμασταν στον Παναθηναϊκό επί προεδρίας Γιώργου Βαρδινογιάννη. Μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βοηθήσω τον σύλλογο, γιατί τελικώς παραμένει μέτοχος στην ΠΑΕ. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο αντίπερα όχθης ή δημιουργίας τέτοιας. Δεν υπάρχει αντίπερα όχθη. Δεν θα μπω στο συμβούλιο για να εκφράσω κάποια "γραμμή" του αγαπητού φίλου κ. Ανδρέα".

Ναι, καλά καταλάβατε. Είναι η εποχή της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό, λίγους μήνες πριν την εμφάνιση του περίφημου Βλάση Τσάκα και του Σουλτάν Μπιν Φαχάντ Αλ Σαούντ (έτσι μας τον είπαν τότε, έτσι σας τον λέμε). Έπειτα, η ιστορία είναι γνωστή...

ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ 15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή που αρχίζει να διαφαίνεται η αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης εμφανιζόταν ως ο επικεφαλής "ανέξαρτητης κίνησης" που είχε ως στόχο να συγκεντρώσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονταν για το 54,7% των μετοχών των Βαρδινογιάννηδων.

Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι πίσω από αυτή την κίνηση κρύβεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες εκείνης της εποχής, ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ομάδα επιφανών επιχειρηματιών που θα κάλυπταν το ποσό, πάντα με την προϋπόθεση πως ο περίφημος πρίγκιπας θα απέσυρε το ενδιαφέρον του για την "πράσινη" ΠΑΕ. Κι όλα αυτά με ορίζοντα τετραετίας, αφού το σχέδιο περιλάμβανε την ανάληψη του μάνατμεντ της "πράσινης" ΠΑΕ για 4 χρόνια.

ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί πολλοί να λησμονούν τον Mister Μάνος, αλλά από το 2000 και την αποχώρηση του Γιώργου Βαρδινογιάννη έως και σήμερα, βγαίνει κατά καιρούς στην επιφάνεια της επικαιρότητας είτε μέσω διοικητικών εξελίξεων -ήταν στο πλευρό του Ανδρέα Βγενόπουλου- είτε δηλώσεων -ποιος έχει ξεχάσει τις δηλώσεις περί Παράγκας- είτε μέσω ΕΠΟ. Πρόσφατη ήταν η πρόταση της αντιπολίτευσης για προσωρινή διοίκηση στην Ομοσπονδία με τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη να ηγείται αυτής.

Γράφοντας πιο πάνω για τις κατά καιρούς δηλώσεις που ξεσήκωναν θύελλα αντιδράσεων, αξίζει αναφοράς σε αυτή που είχε δώσει προ τετραετίας σε ραδιοφωνικό σταθμό, με αφορμή τα όσα είχε πει ο Δημήτρης Βερβεσός, κάποτε γενικός γραμματέας του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Παναθηναϊκής Συμμαχίας.

Ο εν λόγω κύριος είχε πει κάπου, κάπως κάποτε πως ανέκαθεν στο ποδόσφαιρο υπήρχε η λεγόμενη Παράγκα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του Μαυροκουκουλάκη: "Ο Βαρδινογιάννης δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη διαιτησία. "Δεν χρειάζεται να το κάνουμε ήξεις αφήξεις πασαλιψατέρ. Προσεκτικά να μιλήσουμε. Ο κύριος Βερβεσός, που βγήκε και είπε αυτά τα πράγματα, για την εποχή Βαρδινογιάννη, να πάει στο διάολο κι ακόμα παραπέρα. Και να μάθει να διοικεί κι ας μην ξέρει να δένει τα παπούτσια του. Δεν επιτρέπεται να μιλάει για νεκρούς και να σπιλώνει μνήμες χωρίς να ξέρει. Σε ό,τι αφορά εμένα, εγώ υπηρέτησα τον σύλλογο για 20-22 χρόνια. Ως αντιπρόεδρος και ως διευθύνων σύμβουλος. Μετά τον επαγγελματικό αθλητισμό του '79, να ξέρετε, πως ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης στα εβδομαδιαία μίτινγκ που κάναμε, όταν εμείς φοβόμασταν την διαιτησία, μας απαντούσε επί λέξει: "Να κάνετε την καλύτερη ομάδα παιδιά. Να βάζετε 4 και να σας ακυρώνουν τα 2". Δεν αλλάζω ούτε λέξη". Μάλιστα, παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων ο mister Μάνος δεν παραδέχθηκε την ύπαρξη Παράγκας, ξεκόβοντας ορθά-κοφτά κάθε κουβέντα γι' αυτή. Όπως είναι λογικό, οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν... σημαία από Μέσα ερυθρόλευκης απόχωσης.

Ο άνθρωπος του Βαρδινογιάννη στις υπηρεσίες του Αλαφούζου

ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Πλέον, ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αγαπημένη του ομάδα μόνο που αυτή τη φορά δεν θα διαβεί την πόρτα της Παιανίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έζησε τα χρόνια της οικογένειας Βαρδινογιάννη, είδε από κοντά την πολυμετοχικότητα και όσα άφησε αυτή και τώρα πηγαίνει σε έναν Παναθηναϊκό που δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν.

Η Ευρώπη, που τόσο αγάπησε, δεν υφίσταται ως καθημερινότητα για τον Παναθηναϊκό. Δεν υπάρχει αυτή η αίγλη προηγούμενων δεκαετιών, δεν υπάρχουν προκρίσεις και πορείες. Υπάρχει μία μεταβατική περίοδος μέχρι να έρθουν τα καλύτερα. Βέβαια, αυτή η μεταβατική περίοδος κρατά ήδη 6 χρόνια και τα καλύτερα αγνοούνται. Τουλάχιστον, ο mister Μάνος έχει το "know how" και μπορεί να προσδώσει λίγο από το ευρωπαϊκό άρωμα του παρελθόντος. Έχει το στιλ να ιντριγκάρει με πολιτισμένο τρόπο. Κι έτσι, κάποιες φορές, τσιγκλάς καλύτερα τον αντίπαλο...

*** Ο Μάνος Μαυροκουλουλάκης έπιασε ήδη δουλειά εκπροσωπώντας τον Παναθηναϊκό μαζί με την Αθηνά Μπαλωμένου στο έκτακτο συμβούλιο της Λίγκας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK