Ο Φετφατζίδης βγήκε στη σύνταξη

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την επιλογή του Γιάννη Φετφατζίδη να πάει στη Σαουδική Αραβία και απορεί με το πρόωρο τέλος της καριέρας του.

Ο Φετφατζίδης βγήκε στη σύνταξη

31 Oκτωβρίου 2009. Ο Γιάννης Φετφατζίδης κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα του Ολυμπιακού στην εκτός έδρας νίκη επί του Ατρόμητου. Σε ηλικία 19 ετών. Ένα χρόνο αργότερα κάνει ντεμπούτο με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών στον αγώνα με τη Λετονία για τα προκριματικά του Euro 2012. Η ανοδική του πορεία συνεχίζεται, μετράει συμμετοχές με τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη, σκοράρει το νικητήριο γκολ στο "Βελοντρόμ" στο σπουδαίο διπλό των "ερυθρολεύκων" το 2011, παίρνει μεταγραφή για τη Serie A και φτάνει μέχρι την αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

Εχει σταθερή πορεία, μπορεί να μην είναι αυτή που ονειρεύτηκε, αλλά στα 24 του έχει ζήσει ποδοσφαιρικές εμπειρίες, έχει γεμίσει με εικόνες και σίγουρα έχει τα φόντα να κάνει μία αξιοπρόσεκτη καριέρα. Μπορεί να μη δικαίωσε τους (υπερβολικούς) χαρακτηρισμούς των δημοσιογράφων που τον αποκαλούσαν "Ελληνα Μέσι", αλλά δείχνει ότι βάσει ταλέντου κερδίζει με το σπαθί του ό,τι του προσφέρεται.

Πρόωρη σύνταξη

Και ξαφνικά, μία ωραία μέρα του Ιουλίου, μαθαίνουμε ότι αποφασίζει να... συνταξιοδοτηθεί. Στα 24 του συμφωνεί με την Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας και κάνει αυτό που είθισται να κάνουν ποδοσφαιριστές 10 χρόνια μεγαλύτεροί του: γεμίζει τον τραπεζικό του λογαριασμό βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενδιαφέρθηκε ευρωπαϊκή ομάδα για τον Φετφατζίδη όταν έγινε γνωστό στην αγορά ότι αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Με δύο καλές χρονιές στο ιταλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Τζένοα και μία μέτρα με την Κιέβο, είχε χτίσει ένα όνομα στην πιάτσα, ικανό να του βρει ένα καλό συμβόλαιο. Οχι μόνο βάσει του οικονομικού, αλλά και με ποδοσφαιρική προοπτική.

Αντιθέτως, ο 24χρονος μέσος αποφάσισε να δεχθεί το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο της Αλ Αχλί και να μηδενίσει το κοντέρ. Στο βρόντο οι προσπάθειες και οι θυσίες του, στον κάλαθο των σκουπιδιών η πορεία του μέχρι σήμερα. Τώρα φτου και από την αρχή. Πάμε Σαουδική Αραβία με τρελά λεφτά και ελπίζουμε ότι σύντομα θα προκύψει κάποια πρόταση δανεισμού για να επιστρέψουμε στην Ευρώπη. Αλλιώς, δεν πειράζει. Κάνουμε την τριετία μας με τα πετροδόλαρα και όταν φτάσουμε στο τέλος του συμβολαίου, όλο και κάποιος θα βρεθεί. Είτε στην Ελλάδα μια μικρομεσαία ομάδα με βλέψεις πεντάδας ή στο εξωτερικό κάτι αντίστοιχο.

Έγραψε το φινάλε

Προφανώς ο "Φέτφα" έβαλε τα πράγματα στη ζυγαριά προτού αποφασίσει (από κοινού με τον μάνατζέρ του). Από τη μία σκληρή δουλειά και καριέρα στο ποδόσφαιρο και από την άλλη το εύκολο χρήμα που, δυστυχώς, πολλοί Ελληνες ποδοσφαιριστές έχουν ολοένα πιο συχνά ως πρωταρχικό στόχο. Είναι κρίμα να βλέπεις έναν παίκτη της ποιότητας του Φετφατζίδη να αποφασίσει το ποδοσφαιρικό του τέλος. Τόσο γρήγορα και τόσο άδοξα. Γιατί; Αγνωστο γιατί. Φοβούμενος το μέλλον ήθελε να εξασφαλιστεί από τώρα; Απογοητεύτηκε από τα όσα περίμενε και δεν ήρθαν; Θεωρεί ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι ένα βήμα εμπρός στην καριέρα του;

Την απάντηση μόνο ο ίδιος και ο μάνατζέρ του μπορούν να δώσουν. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα χάνει τα παιδιά της. Χάνει ποδοσφαιριστές για το εύκολο χρήμα, για την καριέρα στο εξωτερικό και την πρόωρη συνταξιοδότηση και ξεμένουμε από ταλέντα και μέλλον. Παίκτες που θα ήταν οι βάσεις για να χτιστεί η επόμενη Εθνική ομάδα αποφασίζουν να βάλουν πάνω από το ποδοσφαιρικό τους "εγώ", τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αντί να γεμίζουν με νούμερα συμμετοχών και διακρίσεων, διαλέγουν τα νούμερα στις επιταγές. Είναι 24 ετών, ρε διάολε. Δεν είναι ο χορτασμένος ποδοσφαιριστής που γέμισε παραστάσεις και εμπειρίες για να γεμίσει και ένα τσουβάλι χρήματα. Είναι 24 ετών με όλα τα φόντα για μία αξιοπρόσεκτη καριέρα. Ο ίδιος, όμως, έγραψε το φινάλε στο βιβλίο "πως να καταστρέψετε την καριέρα σας"...

News 24/7

24MEDIA NETWORK