Ο κίνδυνος να "καεί" από νωρίς ο Χάσι

Ο ξεκάθαρος στόχος του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν, ο βασικότερος λόγος που προσελήφθη ο Μπέσνικ Χάσι, η ανόητη συζήτηση για την καταγωγή του, η ψύχωση με την επιστροφή στους ομίλους του Champions League, τα περσινά λάθη και η παγίδα που κρύβει όλο αυτό. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΠΕΣΝΙΚ ΧΑΣΙ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΠΕΣΝΙΚ ΧΑΣΙ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το είπε ξεκάθαρα ο Χάσι στην παρουσίασή του. Και όχι μία ή δύο φορές. Το επανέλαβε σε κάθε ευκαιρία. Πρωταρχικός στόχος του Ολυμπιακού είναι η επιστροφή στους ομίλους του Champions League. Και τα άλλα έπονται.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ

Είναι η παγίδα που λέγαμε σε προηγούμενο κείμενο αναφορικά με τον προπονητή των πρωταθλητών Ελλάδας. Είναι ολοφάνερο, πλέον, πως στον Πειραιά έβαλαν ως πρώτο στη λίστα την πρόκριση στους ομίλους και πάνω σε αυτό αναζήτησαν τον αντικαταστάτη του Τάκη Λεμονή. Ο Μπέσνικ Χάσι έχει το know how από την περσινή του παρουσία στη Λέγκια και το δρόμο που διένυσε μέχρι να τη στείλει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Και σε εκείνο το κείμενο τόνιζα την παγίδα που ενδέχεται να πέσει ο Ολυμπιακός και πως μπορεί να τιναχτεί στον αέρα μια χρονιά προτού καλά-καλά ξεκινήσει. Όταν φέρνεις έναν προπονητή για να πετύχει έναν συγκεκριμένο στόχο, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος, τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας; Εύλογο το ερώτημα.

Πέρυσι, για παράδειγμα, ο Βίκτορ πέρασε την πόρτα της εξόδου μετά τον αποκλεισμό από την Μπερ Σεβά. Χωρίς πολλά-πολλά. Έφυγε ως αποτυχημένος και ήρθε ο Μπέντο για να σώσει ό,τι σώζεται. Κανονικά το περσινό μάθημα έπρεπε να γίνει πάθημα. Αντίθετα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και θυμίζει κάτι από... ψύχωση που είχε πει κάποτε ο Κάτανετς.

Τότε ήταν το 7ο σερί πρωτάθλημα. Τώρα είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League. Στην πρώτη περίπτωση οι περισσότεροι έλεγαν πως δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν ο Ολυμπιακός δεν πάρει ακόμη έναν τίτλο. Τώρα προφανώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ανάγκη τα χρήματα του Champions League και πάνω σε αυτό χτίζουν την ομάδα. Εννοείται πως το νταμπλ παραμένει στόχος, αλλά αυτό είναι κάπου στο βάθος. Ας περάσουμε στους ομίλους και μετά όλα τα άλλα θα έρθουν.

Επαναλαμβάνω πως αυτή είναι μία επικίνδυνη λογική. Ακόμα κι αν ο Χάσι έχει πάρει εγγυήσεις από τη διοίκηση πως δεν θα τον... κρεμάσουν σε περίπτωση αποτυχίας, θα μπει στο πρωτάθλημα έχοντας ένα σημαντικό βάρος στις πλάτες του. Και τότε η ανάγκη κατάκτησής του θα γίνει ακόμα πιο επιτακτική. Πιεστική στο έργο του, θηλιά πάνω από τον λαιμό του.

ΧΑΣΙ ΟΠΩΣ... ΣΟΥΜ

Ο Ολυμπιακός είναι δύσκολος οργανισμός. Μπορεί να δημιουργηθούν κρίσεις από το πουθενά. Η αποδοχή του Χάσι από τον κόσμο δεν είναι ολοκληρωτική και όσοι είναι αντίθετοι σε αυτοί έχουν δώσει τόπο στην οργή για το καλό της ομάδας. Προσωπικά θεωρώ αστείο να κρίνεται ένας προπονητής από τον τόπο καταγωγής του. Και με τον Σουμ είχε γίνει κάτι αντίστοιχο το 2003. Προπονητής από το Ισραήλ; Γελούσαν και οι πέτρες. Και λοιπόν;

Ο προπονητής δεν κρίνεται από τον τόπο γεννήσεως αλλά από όλα τα άλλα, τα αμιγώς ποδοσφαιρικά. Το βιογραφικό του, τη δουλειά του, τους στόχους, τα κίνητρα, τη δίψα του. Προφανώς ο Αλβανός τεχνικός ήρθε στον Ολυμπιακό γεμάτος από δαύτη, τη δίψα. Θα εργαστεί σε μια μεγάλη ομάδα που θα του δώσει πόντους στο βιογραφικό του.

Ξέρει καλά πως ανέλαβε μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, η οποία γίνεται δυσκολότερη με την οριοθέτηση ενός στόχου στην αρχή της σεζόν. Είπαμε, η ψύχωση μπορεί να φέρει κακά αποτελέσματα. Να θολώσει το μυαλό, να σε αναγκάσει να πάρεις αποφάσεις εν θερμώ.

Όλα αυτά θα φανούν στην πορεία, μέσα στο καλοκαίρι, όταν αρχίσουν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Θα φανούν και από τα μεταγραφικά εκεί που θα ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς θα επιδιώξει ο Ολυμπιακός. Οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν ότι ανεβαίνει ο πήχης, ότι ανεβαίνει το επίπεδο για όλα τα παραπάνω. Οψόμεθα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK