Ο Κοντονής έβγαλε τα τανκς

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Σταύρο Κοντονή, την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου και αναρωτιέται αν υπάρχει... ζωή μετά τον θάνατο.

Ο Κοντονής έβγαλε τα τανκς

Είναι η μέρα τέτοια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ. "Το ποδόσφαιρο μπήκε στο γύψο", "ο Κοντονής έβγαλε τα τανκς" και όλα τα σχετικά. Το περίφημο νομοσχέδιο που συζητάμε και (προσπαθούμε) να αναλύσουμε εδώ και αρκετό καιρό κατατέθηκε στη Βουλή, οπότε μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία για τις αλλαγές που υποσχέθηκε ο Σταύρος Κοντονής, αλλά και για να δούμε αν ο... Βαρουφάκης του αθλητισμού θα γράψει το όνομά του στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως ο άνθρωπος που αποφάσισε το Grexit.

Τις επιπτώσεις της ποδοσφαιρικής εξόδου από το... Ευρώ, εφόσον καταργηθεί το περίφημο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, τις αναλύσαμε πρόσφατα σε ένα αναλυτικό κείμενο. Τις επαναλαμβάνουμε εν συντομία:

1. Σταματούν οι δραστηριότητες των εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών και οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας.

2. Κανένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League.

3. Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν θα επιτρέπονται.

4. Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές.

5. Κανάλια και χορηγοί των πρωταθλημάτων θα σταματήσουν να δίνουν τα σημερινά χρήματα για τα δικαιώματα.

Πάμε πιο συγκεκριμένα. Αντε να δεχθώ ότι το πρωτάθλημά μας το έχουν χεσμένο στο εξωτερικό και δεν θα βάλει τα κλάματα ο Πλατινί ή ο Μπλάτερ αν οι ελληνικές ομάδες δεν συμμετάσχουν στις διοργανώσεις τους. Αντε να δεχθώ ότι χέστηκε η Βραζιλία, η Ιταλία ή η Γερμανία αν δεν παίξουν φιλικό με την Εθνική μας ομάδα. Αντε να δεχθώ ότι τα κανάλια και οι χορηγοί όλο και κάτι άλλο θα βρουν για να καλύψουν το ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο τι θα κερδίσει από την απομόνωση και τον αποκλεισμό.

Θα μπορούσα να πιάσω τα του επαγγέλματός μας και να πω ότι θα υπάρξουν απώλειες στις θέσεις εργασίας, ότι θα επέλθει μαρασμός στα αθλητικά ΜΜΕ και ότι θα χαθεί κάθε ενδιαφέρον για τον αναγνώστη/τηλεθεατή/ακροατή. Αλλά αυτό τον ίδιο τον αναγνώστη/τηλεθεατή/ακροατή δεν τον ενδιαφέρει. Εξάλλου ο μαρασμός έχει έρθει προ πολλού. Είτε γιατί τα ΜΜΕ έχουν αποφασίσει μια άλλου είδους δημοσιογραφία που δεν απευθύνεται στους πολλούς είτε γιατί ο ίδιος ο κόσμος δεν θέλει να ασχολείται πλέον με τα δικά μας αφού έχει τα προβλήματά του που καταλαμβάνουν μεγαλύτερο -και σοβαρότερο- χώρο στη ζωή του. Εξάλλου, για την πλειοψηφία του κόσμου το να χάσει τη δουλειά του ένας δημοσιογράφος δεν μπαίνει στην κατηγορία της "απώλειας", αλλά σε αυτή της "δικαιοσύνης". Κι αυτό γιατί λόγω των μεγαλοδημοσιογράφων και του επιπέδου της δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια, έχουν μπει όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Κακώς.

Το θέμα που με απασχολεί προσωπικά και προσπαθώ να καταλάβω, είναι αν θα υπάρξει βελτίωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε περίπτωση Grexit. Η πρώτη απλή σκέψη που λογικά κάνει ο καθένας είναι πως με ένα απομονωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα και αυτοί που το λυμαίνονται θα δρουν ανεξέλεγκτα. Πολύ απλά, αν τούτη τη στιγμή που μιλάμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για παράνομο στοιχηματισμό και ύποπτα ματς, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν δεν "μας βλέπει κανείς". Για να το πω πιο απλά, με ένα ποδόσφαιρο μακριά από το ευρωπαϊκό (και παγκόσμιο) χάρτη, θα "στήνονται" και οι... πέτρες. Θα μου πείτε ότι αυτό ακριβώς θέλει να καταπολεμήσει ο Κοντονής βάζοντας το άθλημα σε τέσσερις τοίχους για να μπορεί να το ελέγχει καλύτερα και να διώξει κάθε τι παράνομο. Το θέμα είναι θα το καταφέρει;

Επίσης, ένας αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου ουσιαστικά θα αποτελέσει την απαρχή μίας "εποχής των παγετώνων". Οι ομάδες θα χάσουν την αξία τους, οι παίκτες θα τρέχουν προς την πόρτα της εξόδου, το επίπεδο θα πέσει και θα χρειαστεί κάμποσο διάστημα, όταν με το καλό επιστρέψουμε, να μπούμε ξανά σε μια σωστή τροχιά για να παρουσιαστούν και πάλι ανταγωνιστικές. Ξέρω, θα πείτε για ποιο επίπεδο μιλάμε και για ποιες ομάδες που παρουσιάζονται ανταγωνιστικές. Οκ. Σε κάθε δράση υπάρχει και η αντίδραση. Το θέμα είναι να τα βάζουμε όλα σε μια ζυγαριά προσπαθώντας να βρούμε περισσότερα συν παρά πλην.

Είμαι σίγουρος ότι ο Κοντονής δεν θέλει το κακό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θέλει να το διαλύσει. Δεν θέλει να καταστρέψει τις ομάδες. Θέλει να το καθαρίσει. Να φέρει ξανά στα γήπεδα τον κόσμο που γουστάρει τη μπάλα. Θέλει να σβήσει τον χαρακτηρισμό "βρώμικο ελληνικό ποδόσφαιρο" που προκαλεί υπόνοιες, σκιές και κάθε τι θεωρείται στημένο. Είμαι σίγουρος ότι ο Κοντονής θέλει να απαλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο από λέξεις όπως "κοριόπολις", "κασέτα gate" και "εγκληματική οργάνωση".

Μακάρι να το καταφέρει. Μακάρι να είναι ο πρώτος που θα φέρει κάτι το διαφορετικό και θα αναγκάσει τον κόσμο να σκέφτεται διαφορετικά για το άθλημα και τους πρωταγωνιστές του. Δεν ξέρω, όμως, αν η λογική "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι" έχει αποτελέσματα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, αν έχει έρθει η καταστροφή, θα περιμένουμε να περάσει η "επταετία" και να έρθει ένας άλλος "Καραμανλής" για να βγάλει την Ελλάδα από το γύψο.

Γι' αυτό, κύριε Κοντονή, το μόνο που ζητώ είναι η λογική. Δεν θα ακολουθήσω την τακτική των κραυγών και της ανεξήγητης θεοποίησης ενός προϊόντος που έτσι κι αλλιώς δεν βλέπεται, αλλά ζητώ το αυτονόητο. Η ανάσταση δεν έρχεται πάντα μέσα από τον θάνατο. Αυτό έγινε μια φορά με τον Λάζαρο...

ΥΓ: Το μόνο παρήγορο είναι ότι ο Κοντονής δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται σώνει και ντε να έρθει το Grexit και θα βρεθεί σημείο επαφής με UEFA και FIFA. Αμήν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK