Ο Ολυμπιακός έγινε ο Παναθηναϊκός του παρελθόντος

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τη σημασία της νίκης του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και το ψυχολογικό μειονέκτημα του Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός έγινε ο Παναθηναϊκός του παρελθόντος

Το μπάσκετ είναι ύπουλο άθλημα για προβλέψεις. Ειδικά όταν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αλλαγές στη διάρκεια της χρονιάς, δεν μπορείς να ρισκάρεις οποιαδήποτε πρόβλεψη, πόσο μάλλον να δηλώνεις σίγουρος για αυτή.

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΚΛΙΣΕ

Το ντέρμπι της Παρασκευής ήταν ακριβώς αυτό. Και θα είναι, αφού όσα ακολουθήσουν θα κινούνται στις ίδιες γραμμές. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ματσάρα 48 ώρες νωρίτερα στη Μαδρίτη και χάνει στην τελευταία φάση. Ματσάρα δεν κάνει κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά το σενάριο είναι ίδιο: χάνει στο τέλος. Ο Ολυμπιακός έπαιξε δύο παιχνίδια επίσης σε 48 ώρες και τα κέρδισε και τα δύο γιατί πρωτίστως έριξε το βάρος στο πως να παίξει ο ίδιος και όχι να προσαρμοστεί στον αντίπαλο. Πιθανότατα με 0/2 να υπήρχε γκρίνια για τον Σφαιρόπουλο. Πιθανότατα με 0/2 να υπάρχει λίγη γκρίνια για τον Πασκουάλ. Ακριβώς, όμως, επειδή το μπάσκετ είναι ύπουλο άθλημα και μπορείς να ξεφτιλιστείς αν βιαστείς να προβλέψεις, το βασικότερο όλων είναι η... χαλάρωση. Τόσο για τους νικητές όσο για τους ηττημένους.

Θα μπορούσα να γράψω ένα σεντόνι με τετριμμένα και κλισέ του στιλ πως τίποτα δεν θα χάθηκε για τον Παναθηναϊκό, πως τίποτα δεν κρίθηκε για τον Ολυμπιακό κτλ. Ένα ματς ήταν, στο μαραθώνιο που έχουν να δώσουν στην εφετινή Ευρωλίγκα, κοιτάζουν το επόμενο και τίποτα παραπάνω. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό.

ΕΡΓΟ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι άγνωστο πως θα κυλήσει η χρονιά για τους "αιώνιους", σίγουρα όμως μπορείς να πεις πως ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει πλέον το περίφημο μομέντουμ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Δεν είναι ότι πάει στο ΟΑΚΑ και παίζει καλά, είναι ότι πάει και κερδίζει. Και άλλες φορές έπαιζε με τους "πράσινους" εκτός έδρας, έφτανε στην πηγή, αλλά νερό δεν έπινε. Τώρα, όμως, έχει αυτό που λέμε ψυχολογία και καθαρό μυαλό να διαχειριστεί το ματς. Και σε αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός είναι μια νέα ομάδα, με νέο προπονητή και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα φιλοσοφία. Ναι, έχει και τις απουσίες, αλλά δεν έχει πλέον την ψυχολογία κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο. Έπαιζε με τον Ολυμπιακό και το έβλεπες στα μάτια των παικτών πως θα κερδίσουν ή τουλάχιστον θα το παλέψουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Εβλεπες στα μάτια των "ερυθρόλευκων" τον τρόμο και την ανασφάλεια μέχρι να ακουστεί η τελευταία κόρνα. Τώρα, πλέον, Παναθηναϊκός το έχει χάσει αυτός, εκείνος είναι πια που βρίσκεται από κάτω και ψάχνει -επιτακτικά ίσως- τον τρόπο να αποκτήσει ξανά πλεονέκτημα κόντρα στον Ολυμπιακό. Εκείνος είναι που παίζει ακόμα και στην έδρα του και δεν βγάζει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση άλλων αγώνων.

ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι καταστροφολογικά για την ομάδα του τριφυλλιού, όπως καταστροφή δεν είναι η χθεσινή ήττα. Αυτό αλλάζει, αυτό διορθώνεται, με μία νίκη μπορεί να διαφοροποιηθεί η ψυχολογία, απλώς κάπου μέσα βαθιά στον κόσμο του Παναθηναϊκού ίσως έχει γεννηθεί το ερώτημα πότε θα καταφέρει να κερδίσει ξανά τον Ολυμπιακό. Ψυχολογικό είναι αυτό, το ξαναλέμε.

Οσον αφορά στον Ολυμπιακό, έχει την τύχη να ζει και να απολαμβάνει ένα κορυφαίο δίδυμο Ελλήνων παικτών. Έχει την τύχη και την ευτυχία να συνεχίζει να απολαμβάνει την ποιότητα του Βασίλη Σπανούλη. Απέναντί του έχει μια ομάδα που προσπαθεί να βγει από τη σκιά του Διαμαντίδη (ίσως ακόμα και του Ομπράντοβιτς) και ουσιαστικά... βλέπει το μέλλον. Σε 2-3 χρόνια ο Σπανούλης θα ρίξει τους τίτλους τέλους. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που δεν διαχειρίζεται καλά τους επιλόγους, ο Ολυμπιακός μπορεί να μάθει από τα λάθη του αντιπάλου και να αρχίζει από τώρα να χτίζει σιγά-σιγά τη διάδοχη κατάσταση. Εύκολο δεν είναι, μα ούτε και δύσκολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Devotion με τα όλα του!!!
Δεν χάνει: Ο Σπανούλης το έκρινε ξανά στο τέλος!

News 24/7

24MEDIA NETWORK