Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε τα προβλήματά του

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από νωρίς και καλείται να διώξει την γκρίνια και τον προβληματισμό από τον κόσμο.

Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε τα προβλήματά του

Μπήκαμε στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, το πρωτάθλημα δεν έχει αρχίσει ακόμη και ήδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες γκρίνιες για τον Παναθηναϊκό. Όχι άδικα, αλλά σίγουρα πολύ νωρίς για μια ομάδα που μπαίνει με άλλα "θέλω" και άλλες βλέψεις στις επίσημες υποχρεώσεις.

Το κακό για τον Παναθηναϊκό έγινε στα ματς με τη Μπριζ. Σε αυτό της Λεωφόρου ξεχάστηκαν τα λάθη του πρώτου ημιχρόνου λόγω της ηρωικής προσπάθειας στο δεύτερο. Στη ρεβάνς η όποια προσπάθεια των πρώτων 45 λεπτών πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων με το βαρύ 3-0 στις αποσκευές της επιστροφής για Αθήνα. Ήρθε και το καταστροφικό τελευταίο δεκάλεπτο στο φιλικό με τη Σοσιεδάδ και... έδεσε το γλυκό.

Θυμάστε τι γραφόταν στα μέσα του καλοκαιριού, όταν έκλεισε και ο Σάντσεθ; Ότι ο Παναθηναϊκός έκανε σωστό προγραμματισμό, συμπλήρωσε τα κενά του, ενισχύθηκε με μία σπουδαία μεταγραφή, αυτή του Εσιέν και ετοιμάζεται πιο δυνατός από ποτέ (στα μνημονιακά χρόνια) για την πρόκληση των προκριματικών του Champions League. Μάλιστα, το άκουσμα του ονόματος Μπριζ δεν προκάλεσε τρόμο και οι ελπίδες ξεχείλισαν τη δεξαμενή των οπαδών του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα ο αποκλεισμός να αποτελεί δυνατή σφαλιάρα που ηχεί ακόμα στα αυτιά τους.

Οι ίδιοι φταίνε για τη γκρίνια

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος με την δύσκολη εκτός έδρας αποστολή στο Αγρίνιο και ελάχιστα 24ωρα πριν την πρώτη αναμέτρηση με την άγνωστη Καμπάλα, ο Παναθηναϊκός έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που κατά κύριο λόγο ο ίδιος δημιούργησε. Ο Τσάρλυ τα έγραψε αναλυτικά στο χθεσινό του άρθρο και επικεντρώθηκε στα σημαντικότερα εξ αυτών. Ο Βέμερ, ο Εσιέν που αγνοείται, ο Αμπέντ που δεν έρχεται και δεν ασχολούνται με κανέναν άλλον λες και είναι ο Μέσι, τα λάθη του Αναστασίου στο Βέλγιο και άλλα πολλά. Τα βασικότερα είναι αυτά.

Υπό άλλες συνθήκες ο Παναθηναϊκός θα είχε την ανοχή του κόσμου. Θα είχε χρόνο και υπομονή ως υποθήκη για να δημιουργήσει κάτι καλό. Αυτά τα χρόνια, όμως, πέρασαν. Πλέον υπάρχει η πίεση και η επιτακτική ανάγκη των φιλάθλων να δουν κάτι διαφορετικό. Έναν ρόλο πρωταγωνιστικό από μια ομάδα που έδειξε ότι αυτές τις βλέψεις έχει, από τη στιγμή που πήγε και πήρε παίκτη του βεληνεκούς του Εσιέν.

Ο Γιάννης Αναστασίου και το υπόλοιπο τεχνικό και διοικητικό επιτελείο έτρεξαν νωρίς και καλά έκαναν όλες τις μεταγραφικές κινήσεις. Ο Έλληνας προπονητής είχε την πολυτέλεια να έχει το 80% των μεταγραφών του στην περίοδο της βασικής προετοιμασίας και να ετοιμάζει την ομάδα όπως ακριβώς τη θέλει. Κι όμως όλη αυτή η προσπάθεια και συνάμα πολυτέλεια, πετάχτηκε στα σκουπίδια. Η ελπίδα έγινε γκρίνια. Η προσδοκία έγινε μεμψιμοιρία. Η ανυπομονησία έγινε "μία από τα ίδια".

Να σταματήσουν να αδικούν τους εαυτούς τους

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν είναι καταστροφολόγος. Δεν του αρέσει να γκρινιάζει, έχει υπομονή και έχει μάθει να περιμένει. Τον έκαναν οι συνθήκες, γαλουχήθηκε σε αυτό τα τελευταία χρόνια. Δεν φταίει, όμως, αυτός όταν βλέπει να δημιουργούνται προσδοκίες για μια χρονιά όπου θα μπουν εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία, αλλά τελικά αυτές να αποδεικνύονται φρούδες. Δεν φταίει όταν βλέπει να έρχεται ο Εσιέν και να μην τον έχει ο Παναθηναϊκός στη διάθεσή του στα δύο παιχνίδια με τη Μπριζ. Δεν φταίει αυτός όταν βλέπει για δεξί μπακ έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι καλύτερος του Μπούρμπου.

Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός μπαίνει στη μάχη του πρωταθλήματος με προβλήματα και με τον κίνδυνο κάτι να πάει στραβά στο πρώτο ματς με τη Καμπάλα και αυτά να γιγαντωθούν. Άρα δεν ασκείται σκληρή κριτική στους "πράσινους" και τον Αναστασίου, αλλά οι συνθήκες τις φέρνουν. Δεν στήνουν το επιτελείο στον εκτελεστικό απόσπασμα δίχως λίγο, αλλά βάσει των όσων βλέπουν.

Ο κόσμος κουράστηκε στις προβληματικές ενάρξεις των υποχρεώσεων και στις καλές εμφανίσεις στο τέλος της χρονιάς, όταν όλα έχουν χαθεί. Μπούχτισε να βλέπει μία ομάδα να παλεύει από τον Αύγουστο με τα προβλήματά της και στο τέλος της χρονιάς να αποδεικνύεται ότι "αδίκησε τον εαυτό της".

Ο Αναστασίου, λοιπόν, έχει το βαρύ φορτίο στις πλάτες του να διορθώσει τα χαοτικά κενά διαστήματα του Παναθηναϊκού που έκαναν την εμφάνισή τους με Μπριζ και Σοσιεδάδ (ακόμα και στο φιλικό με την Ουντινέζε) και να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, να κάνει το αυτονόητο στα δύο ματς με την Καμπάλα και να αποδείξει σε όλους πως, ναι, εφέτος ένας διαφορετικός Παναθηναϊκός χτίζεται. Έχοντας μάθει στα λάθη του παρελθόντος. Ακόμα και του πρόσφατου...

Διαβάστε ακόμη

Τσάρλυ: Ο άτεχνος Βέμερ, ο σίγουρος Σάντσεθ και τα λάθη του Αναστασίου

Κοντά στην επιστροφή ο Εσιέν

News 24/7

24MEDIA NETWORK