Ο Περέιρα έπρεπε να είχε φύγει χθες

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Βίτορ Περέιρα που ουδέποτε ταίριαξε στον Ολυμπιακό και έπρεπε να φύγει πολύ πριν το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο λόγω του ταξιδιού στη Σκωτία.

Ο Περέιρα έπρεπε να είχε φύγει χθες
Περέιρα-Ολυμπιακός

Θεωρητικά ο Βίτορ Περέιρα ήταν ο προπονητής που θα έδινε στον Ολυμπιακό το κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον Μίτσελ. Πρακτικά, η χρονιά έκλεισε με τον Πορτογάλο να έχει αρνητικό πρόσημο ακόμα και με την κατάκτηση του νταμπλ.

Δεν ξέρω γιατί μόνο εγώ βλέπω ότι ο Περέιρα τα πήγε χειρότερα και από τον Μίτσελ. Δεν ξέρω γιατί ο Ισπανός βρέθηκε στον τοίχο και του καταλογίστηκαν ένα σωρό πράγματα, ενώ για τον Πορτογάλο η κατάληξη ήταν "δύσκολο να φύγει ένας προπονητής που πήρε νταμπλ". Με την ίδια λογική και για τον Μίτσελ έπρεπε να ισχύσει το "δύσκολο να φύγει ένας προπονητής που νίκησε Ατλέτικο και Γιουβέντους".

Το άλλοθι του Περέιρα

Για τον Πορτογάλο δόθηκε τεράστια περίοδος χάριτος κύριως λόγω της ομάδας που δεν ήταν δικιά του. Εξ ου το γεγονός πως σε κάθε συζήτηση για τον Πορτογάλο ακολουθούσε η δικαιολογία πως "θα τον δούμε όταν φτιάξει δική του ομάδα, με παίκτες που θα επιλέξει εκείνος". Όλη αυτή η κουβέντα για τον Περέιρα ουσιαστικά είχε μέσα και ένα "αλλά". Αντίθετα με τον Μίτσελ, για τον οποίο η απόφαση απομάκρυνσής του ήταν ξεκάθαρη: ο Ολυμπιακός δεν απέδιδε το επιθυμητό ποδόσφαιρο, ο Ισπανός είχε χάσει τα αποδυτήρια, ο Ισπανός είχε κακές σχέσεις με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές κτλ.

Πείτε μου ένα παιχνίδι, όχι δύο, αλλά ένα που ο Περέιρα έδειξε κάτι καλύτερο από τον Μίτσελ. Βρείτε μου ένα παιχνίδι που ο Περέιρα κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης με τις τακτικές του επιλογές ή τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Βρείτε μου ένα παιχνίδι επί Περέιρα που ο Ολυμπιακός να έδειξε βελτιωμένος, πάντα σε σχέση με τον Μίτσελ. Ο Πορτογάλος δεν ήταν κάτι καινούργιο, αλλά πάντα είχε μέτρο σύγκρισης τον Ισπανό. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Οτιδήποτε έκανε ερχόταν σε σύγκριση με τη δουλειά του Μίτσελ, αφού ήταν ο αντικαταστάτης του. Δεν είχε κάποιον άλλον να συγκριθεί, οπότε στη ζυγαριά -στο τέλος της ημέρας- σε πολλά θέματα έχασε από τον προκάτοχό του.

Ο Περέιρα προσπάθησε να δημιουργήσει έναν Ολυμπιακό που θα πιέζει και θα ψάχνει το γκολ είτε με κάθετο είτε με παράλληλο τρόπο. Το έκανε στην αρχή της θητείας του, σε κάποια παιχνίδια, όπου ο κόσμος βρήκε κάποια θετικά σημεία (τραβηγμένα από τα μαλλιά). Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη, τουλάχιστον για τους υποστηρικτές του.

Εξαφάνισε τον Κασάμι, δοκίμαζε ένα δυσκίνητο σχήμα στην επίθεση με παίκτες που δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν (κλασικό παράδειγμα η ενδεκάδα που παρέταξε στον τελικό με την Ξάνθη), ενώ οι αντίπαλοι έβρισκαν τρόπο να βραχυκυκλώνουν το παιχνίδι του και να του δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις στην άμυνα. Βέβαια, σε αυτό έπαιξε ρόλο το φιάσκο με την περίπτωση Σαντάνα, ο οποίος ουδέποτε αποδείχθηκε ο προπονητής που θα κάνει τη διαφορά στην άμυνα και σίγουρα δεν ήταν καλύτερος του Μποτία.

Τον έσωζε ο Τσόρι

Στα δύο παιχνίδια Κυπέλλου με την Ξάνθη, αλλά και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, ο Περέιρα έχασε σχεδόν κατά κράτος από τους αντίπαλους προπονητές. Στα δύο παιχνίδια του Europa League ο ο τρόπος αντιμετώπισης του αντιπάλου ήταν λανθασμένος, ενώ στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός τα "καθάρισε" χωρίς προβλήματα, αυτό έγινε κυρίως λόγω της διαφοράς δυναμικότητας και όχι των επιλογών του Περέιρα. Αντίθετα, κάποιες εμμονές του (όπως για παράδειγμα η χρησιμοποίηση του Χάρα ως επιθετικού και το "θάψιμο" του Μπενίτες) αποτελούσαν τροχοπέδη, ενώ αν δεν ήταν ο Τσόρι Ντομίνγκες σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξέρω πως θα μπορούσαν οι "ερυθρόλευκοι" να πάρουν νίκες.

Και δεν χρειάζεται να πηγαίνετε πολύ μακριά. Θυμηθείτε τον τελικό με την Ξάνθη. Ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο του Ολυμπιακού, με τον Λουτσέσκου να φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα του και ένα λάθος του Μπέρτου ήταν αυτά που θα μας μείνουν από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Όλα τα άλλα (η γκολάρα του Τσόρι και το 3-0 του Φορτούνη) θα περάσουν στην ιστορία.

Τι τον ώθησε στη Σκωτία;

Και πάμε στα πρόσφατα: Ο Ολυμπιακός ανοίγει την πόρτα της εξόδου στον Πορτογάλο προπονητή γιατί ταξίδεψε στη Σκωτία για να συζητήσει με άλλες ομάδες την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες. Απόλυτα λογική η αντίδραση των "ερυθρολεύκων" σε μια αντιεπαγγελματική κίνηση από πλευράς Περέιρα. Το εύλογο, όμως, ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: γιατί θεωρεί ο Πορτογάλος ότι δεν έχει μέλλον στον Ολυμπιακό και συζητά με άλλες ομάδες; Προφανώς γιατί ο ίδιος ο Ολυμπιακός του έχει δώσει αυτή την εντύπωση. Εδώ και κάμποσες μέρες αιωρείται το θέμα της παραμονής του και ουδείς βγαίνει από τους πρωταθλητές να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Ακόμα και ο Σάββας Θεοδωρίδης, με πρόσφατες δηλώσεις του, μπορεί να δήλωσε ότι δύσκολα διώχνεις έναν προπονητή που πήρε νταμπλ, από την άλλη όμως έριξε το μπαλάκι στο Δ.Σ. όπου θα αποφασιστεί το μέλλον του. Προφανώς στο Δ.Σ δεν θα συζητηθεί κανένας Περέιρα, αφού τα επόμενα 24ωρα αναμένεται ο αντικαταστάτης του.

Και για να κλείνουμε και να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, ο Περέιρα δεν έκανε για τον Ολυμπιακό. Τόσο απλά. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι υποστηρικτές του Πορτογάλου πλέον πέρασαν στην αντίπερα όχθη με το ταξίδι του στη Σκωτία. Αλήθεια, τι θα θυμάστε από το πέρασμά του από την Ελλάδα; Την αγωνιστική ταυτότητα που έδωσε στον Ολυμπιακό ή τα εξωαγωνιστικά θέματα (χειρονομίες με ΑΕΚ, επεισόδιο στη Λεωφόρο); Ρητορικό το ερώτημα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK