Ο Στραματσόνι δουλεύει για την υστεροφημία του

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Αντρέα Στραματσόνι και τη δουλειά που θα αφήσει στον Παναθηναϊκό.

Ο Στραματσόνι δουλεύει για την υστεροφημία του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όλα καλά με τον Αντρέα Στραματσόνι, να του αναγνωρίσουμε τη δουλειά που κάνει τους τελευταίους μήνες στον Παναθηναϊκό και τα χαμόγελα που προσφέρει στον κόσμο η εικόνα της ομάδας, αλλά υπάρχει ένα κακό σε όλο αυτό: αυτός ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα χτισμένη για φέτος, με έναν προπονητή που κοιτάζει την υστεροφημία του.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Θεμιτό από τη στιγμή που Στραματσόνι δέχθηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού με βασικό στόχο να επανέλθει στο προπονητικό προσκήνιο. Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει γι' αυτό; Από "νέος Μουρίνιο" -όπως τον είχε αποκαλέσει ο Μοράτι στην Ίντερ- βρέθηκε στα αζήτητα και στο ταμείο ανεργίας ακόμα και σε περιόδους που στη Serie A υπήρχαν θέσης εργασίας. Από ταλαντούχος προπονητής που είχε όλα τα φόντα για μία αξιόλογη καριέρα, έγινε τηλεσχολιαστής μέχρι να βρεθεί ο Παναθηναϊκός να του προσφέρει την ευκαιρία να εργαστεί ξανά σε πάγκο.

ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Ο Ιταλός ήρθε στη χώρα μας για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, αλλά πρωτίστως τον εαυτό του. Αφού έκανε διάφορα πειράματα στην περσινή σεζόν και αφού είδαμε να φορούν την φανέλα του Παναθηναϊκού κάθε καρυδιάς καρύδι, ο εφιαλτικός επίλογος και η πικρή γεύση που άφησε στον κόσμο, έφεραν τον Στραματσόνι μπροστά σε ένα δίλημμα: είτε προχωρά στην ίδια λογική ευελπιστώντας ότι θα του "κάτσει" κάτι καλό είτε θα αναλάβει το μεταγραφικό σχεδιασμό με ποδοσφαιριστές που γνωρίζει και τους Έλληνες στο περιθώριο.

Διάλεξε το δεύτερο δρόμο. Μπορεί να ξινίζει η επιλογή του Ιταλού για αφελληνισμό της ομάδας, αλλά για την υστεροφημία του αποφάσισε τη σιγουριά των υλικών που θα υπηρετήσουν το πλάνο του έστω κι αν κάποιοι εξ αυτών είναι μίας χρήσης (δανεικοί).

ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ... ΣΩΘΕΙ

Όταν πρωτοανέλαβε τον Παναθηναϊκό, ο Κώστας Μπράτσος είχε γράψει τους λόγους που θα αποτύχει στην Ελλάδα ο (ικανότατος, όπως τον χαρακτήριζε) Αντρέα Στραματσόνι. Πέρυσι έπεσε μέσα, πέτυχε διάνα. Μόνο που -σε σχέση με το παρελθόν- ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου στηρίζει τις επιλογές -σε βαθμό εμμονής- οπότε δόθηκε στον Ιταλό η δεύτερη ευκαιρία (ή μάλλον η πρώτη, αναλαμβάνοντας από την αρχή το χτίσιμο της ομάδας). Και έκανε ό,τι περίμενε πως δεν θα κάνει στο κείμενό του ο Μπράτσος. Προτίμησε τους ξένους από τους απαίδευτους Έλληνες ποδοσφαιριστές, η διοίκηση του έκανε τα χατίρια στις μεταγραφές και ο εφετινός Παναθηναϊκός είναι δικό του δημιούργημα.

ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Μόνο που το πέρασμα του Στραματσόνι από την Ελλάδα θα αφήσει λιγότερα από αυτά που ζητά ο Παναθηναϊκός σε βάθος χρόνου. Μπορεί να του αφήσει τίτλους και επιτυχίες, αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα του αφήσει μία ομάδα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Πολλή πρόωρη η κουβέντα και ολίγον... γκρινιάρικη, αλλά ας την έχουμε στην άκρη του μυαλού μας για μια ομάδα συρρικνωμένου μεγέθους τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι ευθείες πράσινες γραμμές του Αναστασίου

News 24/7

24MEDIA NETWORK