Ο Χάσι τον έκανε μικρή ομάδα

Ο Μπέσνικ Χάσι που μίκρυνε με τις επιλογές του τον Ολυμπιακό, οι αντοχές που δεν έχουν οι "ερυθρόλευκοι", η ΑΕΚ που θα ήταν έγκλημα, βάσει εικόνας, να μην πάρει έστω ένα βαθμό, η δικαιοσύνη του αποτελέσματος και τα... δακρυγόνα που βοήθησαν την Ένωση. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πολλές φορές για να γράψεις το οτιδήποτε για ένα ματς, για αυτά που είδες, χρειάζεται και το περίφημο τρίτο ημίχρονο. Οι αντιδράσεις, οι δηλώσεις, τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.

Το βράδυ της Κυριακής τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ δηλαδή, είχαν ζωγραφισμένα πάνω τους το αίσθημα της δικαίωσης. Δικαίωση για την πίστη που είχαν στη διάρκεια του ντέρμπι ότι το 0-2 μπορεί να αλλάξει. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι που μετράει. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.

ΕΓΙΝΕ ΞΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ

Το παρατήρησες και στο χορτάρι. Μετά το 0-2 με την γκολάρα του Οφόε. Οι "κιτρινόμαυροι" δεν το παράτησαν το ματς. Αλλες εποχές, άλλες χρονιές μπορεί να έτρωγαν τέσσερα. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, που λέγαμε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τούτη η ΑΕΚ, αυτή που έπαιξε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το βράδυ της Κυριακής, σου βγάζει το αίσθημα μίας ομάδας που έμαθε, πλέον, να διαχειρίζεται τα στραβά. Είτε τα στραβά ενός αγώνα είτε τα στραβά της.

Στην προκειμένη περίπτωση τα στραβά ενός αγώνα. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλύτερος για να φτάσει στο 0-2, απλά έχει παίκτες με ποιότητα που μπορούν με μία ενέργεια να σου κάνουν γκολ. Ο Μαρίν το 0-1, ο Οφόε το 0-2. Αμφότερα τα γκολ προήλθαν από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών.

Αλλά έχει μόνο αυτό. Ποιότητα. Τίποτε άλλο. Πλάνο έχει μόνο όταν ξεκινά το παιχνίδι, αν στραβώσει δεν διαθέτει εναλλακτικές λύσεις. Δεν διαθέτει το μυαλό στον πάγκο για να σου αλλάξει τα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να το τελειώσει το ματς μετά το δεύτερο γκολ. Αν έπαιζε σαν κυρίαρχος και όχι σαν μικρή ομάδα.

ΕΠΑΙΞΕ ΣΑΝ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ

Ακριβώς έτσι έπαιξε. Σαν μικρή ομάδα. Γύρισε πίσω, έδωσε χώρο στην ΑΕΚ και έπρεπε να βγάλει τρεξίματα ώστε να κυνηγά μπάλες και να κρατά μακριά τους κινδύνους από την εστία του Καπίνο. Μόνο που ο φετινός Ολυμπιακός έχει δείξει, μεταξύ των πολλών άλλων, πως δεν έχει αντοχές. Και το σημαντικότερο, δεν έχει ψυχολογικές αντοχές.

Ο Ολυμπιακός κλάταρε, δεν είχε φρέσκο παίκτη να κρατήσει την μπάλα, δεν είχε το καθαρό μυαλό να διαχειριστεί την πίεση. Ασυνήθιστες καταστάσεις για μία ομάδα που είχε το know how στα ντέρμπι. Και τώρα είδε την άλλη όψη του νομίσματος, πήγε στην αντίπερα όχθη.

Τον "ανάγκασε" η ΑΕΚ με το πάθος και τη θέληση που έβγαλε, τον έκανε και ο Χάσι με τον τρόπο που λειτουργεί. Εγινε ξεκάθαρο, πλέον, πως ο Κοσσοβάρος προπονητής δεν γνωρίζει από ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και αν προσπαθήσει να το παίξει θα χάσει την μπάλα (όπως έγινε με την Σπόρτινγκ).

Θεώρησε σωστό να αλλάξει το dna μίας ομάδας παρά το γεγονός ότι πάσχει σε αυτό που ήθελε να ποντάρει ώστε να κρατήσει το υπέρ του 0-2: την άμυνα. Με λίγα λόγια, ο Χάσι παραδέχθηκε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το ντέρμπι, ότι η άμυνά του έχει προβλήματα και ακόμα δεν έχει βρει τις λύσεις, αλλά στηρίχτηκε σε αυτή όταν τα πράγματα έγιναν σκούρα και η ΑΕΚ αντέδρασε.

Η ΑΕΚ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

Ο Ολυμπιακός έχει τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές για να κρατήσει μπάλα, να διαχειριστεί το χρόνο, να βγάλει επιθέσεις, να τελειώσει ένα παιχνίδι που έχει έρθει στα μέτρα του. Αντ' αυτού, προτιμάται η λύση της αμυντικής τακτικής, της ομάδας πίσω από την μπάλα, χωρίς να έχεις το υλικό να το υπηρετήσεις. Κι επειδή δεν έχεις το υλικό βλέπουμε αλλαγές όπως αυτή του Ταχτσίδη στην άμυνα.

Μπορεί να μοιάζει με υπερβολή, αλλά βάσει της εικόνας των Πειραιωτών θα ήταν έγκλημα της ΑΕΚ να μην πάρει έστω ένα βαθμό από αυτό το παιχνίδι. Μόνο που η εφετινή ΑΕΚ εκτός από αγωνιστική εξυπνάδα και στοχοπροσήλωση στην τακτική της, έχει και αυτοπεποίθηση. Στοιχεία αρκετά για να κάνεις το αυτονόητο. Να κερδίσεις έναν κατώτερο αντίπαλο. Γιατί αυτός ακριβώς ήταν στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός. Κατώτερος.

Και κάτι τελευταίο: εκεί που καταλαβαίνεις τα ψυχικά και αγωνιστικά αποθέματα των δύο ομάδων είναι στη διακοπή λόγω των δακρυγόνων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ηλιθιότητα των έξω να κόψουν τη φόρα της ΑΕΚ θα βοηθούσε τον Ολυμπιακό. Κι όμως, αυτή η διακοπή λειτούργησε σαν τάιμ άουτ στους "κιτρινόμαυρους" ώστε να διαβάσουν καλύτερα τη συνέχεια του παιχνιδιού. Να πωρωθούν ακόμα περισσότερο. Αντίθετα με τους "ερυθρόλευκους" που πιθανότατα πίστευαν πως τα κάνουν όλα τέλεια. Ειδικά ο προπονητής τους...

News 24/7

24MEDIA NETWORK