Οι αιώνιοι να απαιτήσουν σεβασμό!

Η εφετινή σεζόν των δύο "αιωνίων" κρίνεται ως κακή. Οι αποκλεισμοί ήταν οδυνηροί, είχαν συγκεκριμένες αιτίες, έγιναν λάθη, έγιναν και εγκλήματα. Δεν ήρθε, όμως, η καταστροφή. Ας απαιτήσουν και οι δύο τον σεβασμό που τους αναλογεί και ας χτίσουν κάτι από την αρχή. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
spanoulis kalathis EUROKINISSI

Αν υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι το "χτίσιμο" στην αρχή της σεζόν, το καλοκαίρι. Εκεί που δημιουργείς ομάδες για να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσεις. Τα υπόλοιπα, οι αλλαγές και οι προσθήκες μεσούσης της σεζόν γίνονται είτε για το κάτι παραπάνω είτε για να διορθώσεις λάθη.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν έφτιαξαν το περασμένο καλοκαίρι ομάδες για Final-4. Εφτιαξαν ομάδες για να είναι ανταγωνιστικές στο "μαραθώνιο" της Ευρωλίγκας, πιστεύοντας πως αυτό είναι αρκετό για να τους στείλει στο Βελιγράδι.

Το μπάσκετ ορίζεται από τα μπάτζετ. Τα περί φανέλας και βάρους αυτής είναι για εξαιρετικές περιπτώσεις και στις περισσότερες φορές για τους ρομαντικούς. Στον Ολυμπιακό πιστεύουν πως έχουν το μέταλλο για Final-4, στον Παναθηναϊκό πιστεύουν πως ό,τι έγινε το καλοκαίρι ήταν αρκετό.

Ναι, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε αυτό που μπορούσε για να κάνει τον Παναθηναϊκό ανταγωνιστικό. Εφερε τον Τζέιμς, τον έφερε μεσούσης της σεζόν. Χρειαζόταν χρόνος για να "δέσει", χρειαζόταν χρόνος για να "χτιστεί" η παρουσία του μέσα στην ομάδα που είχε φτιαχτεί στην αρχή της χρονιάς.

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε κάποια σούπερ ντούπερ κίνηση. Συν το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, τον έφεραν σε μειονεκτική θέση.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας των δύο ελληνικών ομάδων κρίνεται ως αποτυχημένο. Δεν πήγαν στο Final-4, πάπαλα. Είναι το αποτέλεσμα καταστροφικό; Προφανώς και όχι. Επαιξαν ρόλο και άλλα πράγματα που έφεραν τον αποκλεισμό; Προφανώς και ναι (ειδικά στην περίπτωση του Παναθηναϊκού).

Αμφότερες οι ομάδες είχαν πλεονέκτημα έδρας, έπαιξαν με αντιπάλους που τους χαρακτήριζαν όλοι "στα μέτρα τους", άρα εκ των υστέρων, εκ του αποτελέσματος, το ελληνικό μπάσκετ απέτυχε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Το περίεργο, το οξύμωρο, είναι ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έκαναν μεγάλες νίκες στη regular season. Εδειξαν πως έστω κι έτσι, ακόμα και με λάθη στο σχεδιασμό, μπορούν να τα καταφέρουν. Αλλά όταν ήδη έχεις χτίσει κάτι με λάθος υλικά θα σου βγει η ζημιά στην πορεία.

Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού ήρθε και η διαιτησία για να δέσει το γλυκό. Του στέρησε κάθε προσπάθεια όταν έδειξε πως μπορεί να κάνει την ανατροπή. Ο Ολυμπιακός λύγισε από τις απουσίες και τους λανθασμένους χειρισμούς των τραυματιών στη σειρά με τη Ζαλγκίρις.

ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟ

Οπως και να 'χει, η καταστροφή δεν ήρθε. Οι δύο "αιώνιοι" ορίζουν την ιστορία της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια. Οι ευρωπαϊκοί τίτλοι που έχουν κατακτήσει τους έχουν ανεβάσει επίπεδο, δεν είναι ο φτωχός συγγενής της διοργάνωσης. Αλλά κάποια στιγμή και η ίδια η διοργανώτρια αρχή πρέπει να σταματήσει να τους αντιμετωπίζει ως τέτοιους.

Σεβασμός και αναγνώριση χρειάζεται. Από τους διαιτητές, αλλά και από τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ. Σεβασμός στη δική τους την προσπάθεια. Εκτός αν θέλουν να βλέπουν να καταλήγουν τα λεφτά τους σε ένα άδειο βαρέλι. Αν όχι, τότε μπορούν να ενωθούν και να επαναστατήσουν για ένα καλύτερο αύριο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK