Οι οπαδοί "βράζουν" στον καναπέ

Ο αρχισυντάκτης του Contra.gr, Σταύρος Καραΐνδρος, γράφει για τη μεγάλη έρευνα για τον Παναθηναϊκό, τα συμπεράσματα, τα σχόλια των αναγνωστών και την εσωστρέφεια που είναι στο DNA του συλλόγου.

Οι οπαδοί "βράζουν" στον καναπέ
INTIME SPORTS

Το αφιέρωμα του Contra.gr για τον Παναθηναϊκό είναι από αυτά που συζητάς μήνες ότι "πρέπει να γίνει", καταλήγεις στο "πώς θα γίνει" και το τελικό συμπέρασμα είναι "γιατί δεν είχε γίνει τόσο καιρό".

Δεν είναι τι γράφεις, τι καταθέτεις, τι αποκαλύπτεις και σε ποια κατάληξη σε οδηγεί όλο αυτό, αλλά είναι η ιστορία που απλώνεται, το κουβάρι που ξετυλίγεται και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν βάσει των όσων έχεις αντιληφθεί ότι έχουν συμβεί.

Το 1996 η χρονιά-ορόσημο

Το αφιέρωμα δεν είχε καμία πρόθεση να χωρίσει σε στρατόπεδα. Μοναδικός σκοπός ήταν να καταδείξει τα προβλήματα και να τονίσει την εσωστρέφεια που κυριαρχεί στον σύλλογο από το 1996 και μετά. Θεωρητικά είναι η ημερομηνία που τελείωσαν όλα και άρχισε η δυναστεία του Ολυμπιακού. Θεωηρητικά είναι η ημερομηνία που άλλαξε ο ρους της ιστορίας του τριφυλλιού.

Πρακτικά, όμως, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχοντας στο DNA του την εσωστρέφεια και το διχασμό. Μπορεί στα πρώτα χρόνια αυτό να κόπασε είτε λόγω των μεταγραφών από τον "αιώνιο" αντίπαλο είτε του πρώτου ημιτελικού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, στη συνέχεια όμως έκανε ξανά την εμφάνισή του και γιγαντώθηκε στα πρώτα σερί πρωταθλήματα του Ολυμπιακού.

Πάντα κάτι του έφταιγε

Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος που ο κόσμος του ανέκαθεν δεν βολευόταν με αυτό που είχε. Οταν ο Βαρδινογιάννης ήταν ο ισχυρός του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τον κόσμο ήταν ο καβούριας. Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης έγινε ο ισχυρός, για τον κόσμο ο Βαρδινογιάννης ήταν ο απόλυτος φταίχτης που τον άφησε. Όταν ήρθε η Πολυμετοχικότητα, έγινε ευρέως αποδεκτή. Όταν διαλύθηκε, έφταιγε πάλι ο Βαρδινογιάννης. Όταν ο Τσάκας μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σαν τα παλιά κόμικ και εμφανίστηκε ο Γιάννης Αλαφούζος, άπαντες αποδέχθηκαν τη σκληρή πραγματικότητα και στάθηκαν στο πλευρό της διοίκησης στη νέα προσπάθεια. Όταν το τριετές πλάνο πήγε στον κάλαθο των αχρήστων, άρχισαν δειλά-δειλά να ακούγονται φωνές ότι... πάλι ο Βαρδινογιάννης φταίει.

Καλώς ή κακώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη δημιούργησε, άθελά της, δύο κινήματα. Τον "Βαρδινογιαννισμό" και τον "αντί-Βαρδινογιαννισμό". Το σίγουρο είναι ότι αμφότερα ταϊζουν την εσωστρέφεια του συλλόγου ακόμα και σήμερα που οι Βαρδινογιάννηδες πέρασαν στις σελίδες των ιστορικών του μέλλοντος.

Το θέμα δεν είναι ποιος φταίει, γιατί φταίει ή αν η μεγάλη έρευνα του Contra.gr ανέδειξε κάποια πράγματα και θύμισε καταστάσεις. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού "βράζει". Μπορεί να "βράζει" στον καναπέ του, μακριά από τις εξελίξεις της ομάδας, αλλά "βράζει" και πονά. Πονά και πικραίνεται. Πικραίνεται και ζει με τις αναμνήσεις.

Η σκληρή πραγματικότητα

Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη, τη δική του αλήθεια. Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, αλλά ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι στο σύνολο του κόσμου του Παναθηναϊκού υπάρχει αυτό το συναίσθημα που μόνο ενωτικό δεν είναι. Στη γενικότερη έννοια του μπορείτε να το πείτε ξενέρα και απάθεια. Ρίξτε μια ματιά στα σχόλια του μεγάλου αφιερώματος και θα καταλάβετε. Εκτός από την αποδοχή της έρευνας, τους επαίνους, τις διαφωνίες, τις ενστάσεις και τον διάλογο που έγινε ανάμεσα στους αναγνώστες, πίσω από τις λέξεις θα διακρίνετε έναν φίλαθλο σαν τον Έλληνα πολίτη. Δεν έχει παρά να αποδεχθεί την σκληρή πραγματικότητα και να αναρωτιέται αν υπάρχει αύριο (ελπίζοντας ότι υπάρχει).

"Βράζουν" στον καναπέ

Τους Παναθηναϊκούς δεν θα τους δείτε εύκολα... στα κάγκελα. Δεν θα πιέσουν καταστάσεις, δεν θα επισκεφτούν το προπονητικό κέντρο ζητώντας λύση, δεν θα ψάξουν για ζαχαροπλαστείο για να αγοράσουν κορνέδες. Είναι στο DNA τους να αντιδρούν διαφορετικά. Να μην αντιδρούν, δηλαδή. Κάποτε έλεγαν ότι ακόμα κι αν φύγουν οι Βαρδινογιάννηδες ο σύλλογος δεν θα χαθεί γιατί είναι "μαγαζί γωνία". Η κρίση το "έφαγε" όπως "έφαγε" στην πραγματικότητα πολλά μαγαζιά. Ερήμωσαν οι εμπορικοί δρόμοι, τα λουκέτα και τα "ενοικιάζεται" "κοσμούν" την πραγματικότητα και οι περισσότεροι Έλληνες αναζητούν πλέον αλλού τη λύση. Μακριά από τη χώρα τους.

Η κρίση της Ελλάδας είναι μια μικρογραφία της κρίσης του Παναθηναϊκού. Και πιθανότατα να έχουν την ίδια κατάληξη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η μεγάλη έρευνα του Contra.gr για τον Παναθηναϊκό: Ο εχθρός είναι εντός

News 24/7

24MEDIA NETWORK