Ο Στραματσόνι, η Καμπάλα και το... ηφαίστειο

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για το σχεδιασμό του Παναθηναϊκού, τη γκρίνια για τον Στραματσόνι και το φόβο νέας Καμπάλας.

Ο Στραματσόνι, η Καμπάλα και το... ηφαίστειο
Αλαφούζος-Στραματσόνι

Κάτι η ησυχία στα μεταγραφικά, κάτι οι νωπές μνήμες από τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, κάτι ο γενικότερος προβληματισμός για την κατάσταση του Παναθηναϊκού, έχουν προκαλέσει στον κόσμο έντονη ανησυχία, σε βαθμό... αγανάκτησης.

Το κερασάκι στην... τούρτα των παραπάνω είναι ο Αντρέα Στραματσόνι για τον οποίο έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, σε σημείο που να υπάρχει ξεκάθαρη απαίτηση αντικατάστασής του!

Στην παράλογη λογική του συλλόγου, τούτο είναι απολύτως αναμενόμενο. Αλλά το να υπάρχει αυτή η κατάσταση από Ιούνιο μήνα, χωρίς να έχει ξεκινήσει η προετοιμασία, χωρίς να έχει γίνει μία μεταγραφή και χωρίς ξεκάθαρη ανάλυση των πλάνων για τη νέα χρονιά, δημιουργεί αν μη τι άλλο εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του κόσμου από την αρχή της σεζόν.

Ο ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Βλέπετε, από τους τέσσερις μεγάλους ο Παναθηναϊκός είναι ο μόνος που μπαίνει στην αφετηρία για τις επόμενες υποχρεώσεις με απόλυτη απογοήτευση, σε βαθμό ξενέρας, από τους φιλάθλους. Κι αν θέλετε να δούμε τι κάνουν οι... απέναντι, ο Ολυμπιακός έχει προπονητή που τον στηρίζει και ομάδα που δεν χρειάζεται σπουδαίες αλλαγές, η ΑΕΚ απέκτησε προπονητή που ο κόσμος θα τον στηρίξει στη νέα προσπάθεια, ο ΠΑΟΚ βρήκε προπονητή που έδειξε πράγματα και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον και ο Παναθηναϊκός έχει προπονητή που δεν έδειξε έστω ένα πράγμα, κάτι βρε αδερφέ, αλλά του δόθηκε η απόλυτη ευθύνη για το χτίσιμο της ομάδας με υλικά της αρεσκείας του, αλλά χωρίς να ξέρει ο ίδιος τι ακριβώς σπίτι θέλει να φτιάξει.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να δώσει... φανέλα βασικού στον Ιβιτς και να του δώσει τα κλειδιά της τεχνικής ηγεσίας. Πάνω σε αυτό και στα αγωνιστικά "θέλω" του Ιβιτς, ο ΠΑΟΚ κινείται και ψάχνει μεταγραφικά τους παίκτες που θα υπηρετήσουν το πλάνο του.

Αυτό το έκανε πέρυσι ο Μάρκο Σίλβα όταν ο κόσμος του Ολυμπιακού έδειχνε ανήσυχος με τις μεταγραφές και τις επιθυμίες του Πορτογάλου, αλλά στη συνέχεια κατάλαβε ότι παίρνει ποδοσφαιριστές που ξέρει ότι θα δουλέψουν το πλάνο που είχε στο μυαλό του.

Η ΑΕΚ πήρε τον Κετσπάγια, μπορεί να πήγε... Τρίκαλα μέσω Κηφισίας μέχρι να φτάσει στην επιλογή του Γεωργιανού, αλλά πλέον έχει έναν τεχνικό με συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και πάνω σε αυτό θα χτίσει, παίρνοντας παίκτες που θα του ταιριάξουν.

Ο Παναθηναϊκός; Ουδείς γνωρίζει. Ρωτήστε και τους ρεπόρτερ που καλύπτουν την καθημερινή επικαιρότητα της ομάδας. Ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Στραματσόνι και η διοίκηση γενικότερα ως προς το που πρέπει να κινηθούν μεταγραφικά την τρέχουσα περίοδο. Τη Δευτέρα θέλει επιθετικό, την Τρίτη δεν θέλει, την Τετάρτη ψάχνει για οκταροδέκαρο, την Πέμπτη δεν ψάχνει, την Παρασκευή θέλει τον Ιμπάρμπο και το Σάββατο προκύπτει και ένας Χριστοδουλόπουλος.

Κι όλα αυτά την ώρα που το ρόστερ είναι γεμάτο και... αλλοπρόσαλλο από τις επιλογές της χειμερινής περιόδου και ο Ιταλός τεχνικός προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τη "μαύρη λίστα" που έχει παραδώσει στη διοίκηση.

Ο ΚΑΛΤΣΑΣ

Ο Νίκος Καλτσάς μαζί με τον Βίκτωρα Κλωναρίδη, εν προκειμένω, είναι οι δύο πρώτοι που δεν υπολογίζονται από τον Αντρέα Στραματσόνι για τη νέα σεζόν. Κι αν για τον δεύτερο μπορεί να γίνει μία... παραχώρηση από πλευράς φιλάθλων επειδή ουδέποτε έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες (ή για να το πούμε πιο απλά, περισσότερο μπέρδευε τον κόσμο για τη χρησιμότητά του), για τον πρώτο τα πράγματα σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.

Ένας λόγος που πουλήθηκε ο Καρέλης, εκτός του οικονομικού, είναι ότι υπήρχε από πίσω του ο Καλτσάς. Ο Αναστασίου δεν τον υπολόγιζε και τις ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, φορές που το έκανε, έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει και προκαλούσε το εύλογο ερώτημα "γιατί δεν αξίζει περισσότερες ευκαιρίες".

Με τον Στραματσόνι τις πήρε στην αρχή, αλλά στην πορεία βρέθηκε μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Άγνωστο γιατί, ενώ δικαίωσε τον Ιταλό προπονητή που τον χρησιμοποιούσε, ξαφνικά βρέθηκε εκτός πλάνων και τώρα είναι στη λίστα με τους υπό παραχώρηση.

Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που ο Παναθηναϊκός δεν έδωσε ένα σκασμό λεφτά για να τον αποκτήσει, το έκανε για το ταλέντο του, αλλά και για να τονώσει το ελληνικό στοιχείο και τελικά τον πετά στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ

Και εδώ κολλάει η περίπτωση του Παναγιώτη Βλαχοδήμου. Σε... καφενειακού επιπέδου κουβέντα, ο Βλαχοδήμος είναι καλύτερος του Καλτσά ή, για να το θέσουμε καλύτερα, έχει προσφέρει περισσότερα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Στραματσόνι και να αφήσει τον Καλτσά εκτός πλάνων;

Ο Βλαχοδήμος ήρθε ως... στοίχημα. Οι ποδοσφαιρικές του ικανότητες δεδομένες, αλλά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ουδέποτε τις έδειξε. Όταν ο Παναθηναϊκός τον ανακοίνωσε, πρώτος εγώ έσπευσα να τονίσω ότι είναι μια μεταγραφή χαμηλού ρίσκου. Ή θα πιάσει και ο Παναθηναϊκός θα βγει κερδισμένος ή θα συμβεί το αντίθετο και ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει χάσει και τίποτα σπουδαίο.

Στα όσα παιχνίδια χρησιμοποιήθηκε δεν έδειξε τίποτα. Αν το τραβούσαμε από τα μαλλιά θα γράφαμε ότι προσπάθησε, βοήθησε, έκανε τα πάντα για να ξεχωρίσει, αλλά όλα αυτά στη δημοσιογραφική υπερβολή του. Κι όμως, με τα τωρινά δεδομένα όχι μόνο μένει, αλλά φαίνεται ότι στη ζυγαριά κερδίζει άλλους συμπαίκτες του που σίγουρα θα έδιναν περισσότερα.

Ο ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ

Ο Βραζιλιάνος ήρθε να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του και τις γνωριμίες του. Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις που έκανε ο Παναθηναϊκός εδώ και καιρό. Αν, όμως, ήρθε για να λέει απλά ο Παναθηναϊκός ότι έχει τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, τότε θα μιλάμε για φιάσκο. Πρέπει να αξιοποιηθεί όχι μόνο σε περιπτώσεις... Εσιέν (εφόσον ο Παναθηναϊκός επιδιώξει ένα ανάλογο "μπαμ"), αλλά και σε αγορές που οι "πράσινοι" έχουν -για άγνωστο λόγο- κλειστές πόρτες.

Αναφέρομαι στη Λατινική Αμερική όπου υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπου βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, τέτοια που να έχουν δίψα για ποδόσφαιρο και προσφορά και μπορούν να φέρουν χρήματα στα ταμεία του Παναθηναϊκού. Οι "πράσινοι" δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν αλόγιστη σπατάλη χρημάτων γιατί δεν έχουν. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό. Άρα πρέπει να μπουν στη λογική του ψαξίματος ταλέντων, που θα γίνουν γνωστοί στον Παναθηναϊκό, θα φέρουν χρήματα σε περίπτωση πώλησης και σιγά-σιγά θα δημιουργηθεί ένας κύκλος όπου το τριφύλλι θα έχει τη δυνατότητα (πια) να κάνει μεταγραφικές υπερβάσεις χωρίς οικονομικές θυσίες από τον Γιάννη Αλαφούζο.

Μιλάμε για πλάνο που θα έπρεπε να είχαν καταστρώσει από την πρώτη χρονιά της περίφημης "μνημονιακής" περιόδου. Από την εποχή των Αναστασίου και Νταμπίζα. Αλλά το έχουμε ξαναπεί. Μας έφαγε το κύπελλο με τον ΠΑΟΚ και το 0-3 στο Καραϊσκάκη. Ξάφνου ο Παναθηναϊκός πίστεψε ότι όλα λειτουργούν ρολόι και ότι δεν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, αφήνοντας το πλάνο που ο ίδιος προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία στην αρχή εκείνης της σεζόν.

ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΛΑ

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια έχοντας πάντα στο μυαλό του το πάθημα με την Καμπάλα. Είναι ακόμα νωπό στις μνήμες του κόσμου γιατί εκτός του πρεστίζ της ομάδας που τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα, προκάλεσε και οικονομική ζημιά. Και μάλιστα στην αρχή της περιόδου, χωρίς ακόμα να έχει αρχίσει το πρωτάθλημα.

Πέρυσι η Καμπάλα αντιμετωπίστηκε με γκρίνια και απογοήτευση που είχε... ημερομηνία λήξης. Η ένταση που άφησε πίσω του ο αναπάντεχος αποκλεισμός δεν κράτησε πολλές μέρες. Ο Γιάννης Αλαφούζος φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως στηρίζει τον Αναστασίου, ουσιαστικά χαρακτήρισε κακή παρένθεση τον πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό και άπαντες επικεντρώθηκαν στο πρωτάθλημα. Μόνο που και εκεί φάνηκε ότι ο αποκλεισμός από την Καμπάλα μόνο τυχαίος δεν ήταν. Η ομάδα είχε προβλήματα, ελλείψεις και φυσικά το σίριαλ με τον Μάικλ Εσιέν και το πότε θα παίξει, με αποτέλεσμα να χάνεται σιγά-σιγά το έδαφος, ο Ολυμπιακός να απομακρύνεται και ουσιαστικά να τελειώνει μια χρονιά προτού καλά-καλά αρχίσει!

Ο ΚΟΣΜΟΣ

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, πλέον, την... έχει δει αλλιώς. Δεν μιλάμε μόνο για τους οργανωμένους, αλλά για τους λεγόμενους "καναπεδάτους". Αυτούς που μπήκαν σε μια ιδιότυπη αδιαφορία για τον Παναθηναϊκό λόγω απογοήτευσης. Αυτοί, πλέον, δεν είναι διατεθειμένοι να... κάτσουν πάλι στον καναπέ και να παρακολουθούν από μακρυά τις εξελίξεις. Η γκρίνια έχει αρχίσει από τώρα, η ανησυχία γιγαντώνεται και ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μια δίνη, πριν ακόμα αρχίσει η προετοιμασία, που ο ίδιος δημιουργεί!

Τα είχαμε γράψει με αφορμή τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Οι Παναθηναϊκοί είναι περίεργη φάρα. Πέραν των άλλων, δεν σηκώνονται εύκολα για να βγουν στο δρόμο. Δύσκολα θα ξεσπάσουν, δύσκολα θα εκφράσουν την δυσφορία τους. Δεν θα φωνάξουν για την "προεδράρα".

Φτάνουν, όμως, στιγμές που το ποτήρι... ξεχειλώνει (όπως είχε πει κάποτε και ο Σούλης Παπαδόπουλος). Είναι εκείνες οι στιγμές που βλέποντας ότι ο Παναθηναϊκός αρχίζει να γίνεται Λεβαδειακός (με σεβασμό στην ομάδα της Βοιωτίας), βγάζει αντίδραση. Βγάζει θυμό και το... ηλεκτροσόκ τον σηκώνει από τον καναπέ.

Καλές οι ανακοινώσεις για τη διαιτησία, για τις παράγκες, τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις εγκληματικές οργανώσεις (και ορθή η ενασχόληση με αυτά, αρκεί να μη συγχέονται με το αγωνιστικό κομμάτι), αλλά οι φίλαθλοι (είτε αυτοί που πηγαίνουν γήπεδο είτε αυτοί που το έχουν κόψει) αρχίζουν να εξαγριώνονται. Οχι ακόμα στο σημείο αντίδρασης, αλλά το να παίρνουν ολοένα περισσότεροι Παναθηναϊκοί στη βραδινή εκπομπή του Sport24 Radio 103.3 και να εκφράζουν την οργή τους για την κατάσταση του συλλόγου, βλέποντας ότι η ψαλίδα από τους άλλους ανταγωνιστές ανοίγει επικίνδυνα, κάτι δείχνει.

Κι όλα αυτά χωρίς ακόμα να έχουμε φτάσει μέσα Ιουνίου. Χωρίς να έχει ξεκινήσει ο χωρός των μεταγραφών. Χωρίς να έχουν φανεί τα πρώτα δείγματα ότι κάτι κινείται.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι μεταγραφές είχαν ολοκληρωθεί και οι επιλογές τύπου Βέμερ, Λουντ και Εσιέν είδαμε που κατέληξαν. Το μόνο παρήγορο είναι ότι είθισται να υπάρχει ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Μόνο που υπάρχουν δύο ειδών καταιγίδες: η μεταγραφική και αυτή του ξεσπάσματος. Η δεύτερη φέρνει ανυπολόγιστες ζημιές...

News 24/7

24MEDIA NETWORK