Παραιτήσου, πριν σε παραιτήσουν

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την Εθνική και το μπάχαλο που συνεχίζει να επικρατεί, με αποκορύφωμα την παραίτηση Μαρκαριάν.

Παραιτήσου, πριν σε παραιτήσουν

Από το 2004 και μετά, η Εθνική μας ομάδα έζησε μία ονειρική κατάσταση. Μία υπέρβαση που όμοιά της δεν είχε δει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά, δεν το άξιζε ποτέ. Δεν άξιζε το ποδόσφαιρό μας αυτές τις καταστάσεις γιατί -εκ των υστέρων- τίποτα δεν εκμεταλλευτήκαμε. Τίποτα δεν πήραμε από την επιτυχία στα γήπεδα της Πορτογαλίας και να το μετουσιώσουμε σε ένα καλύτερο αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι επιτυχίες που ακολούθησαν με συνεχόμενες παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις ήταν απόρροια της... φόρας που είχαμε από το 2004. Και της καλής φουρνιάς, βέβαια. Και φυσικά της νοοτροπίας που είχε χτιστεί στην ελληνική ομάδα, με στεγανά και κάθε τι άρρωστο να μένει εκτός.

Έντεκα χρόνια μετά, η Εθνική ομάδα βούλιαξε. Έπιασε πάτο. Πέταξε από πάνω της κάθε τι είχε μείνει από την επιτυχία του Euro της Πορτογαλίας. Αγγίξαμε το μηδέν και ψάχνουμε τον τρόπο να ξαναγεννηθούμε. Από το Μουντιάλ της Βραζιλίας έως σήμερα, ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού. Ξεφτιλιστήκαμε, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται.

Τα ξέρετε. Η ΕΠΟ του Σαρρή έφερε τον Ρανιέρι, αυτός έφερε την καταστροφή, η καταστροφή έφερε τον Καραγκούνη και αυτός έφερε τον Μαρκαριάν μήπως και καταφέρει να αλλάξει την κατάσταση. Οχι τόσο στα προκριματικά -αφού ήμασταν πλέον διατεθειμένοι να "θυσιάσουμε" μια τελική φάση διοργάνωσης- αλλά στη γενικότερη εικόνα. Γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή.

Πρώτο λάθος:

Ο Γιώργος Καραγκούνης αγαπά αποδεδειγμένα την Εθνική ομάδα. Είναι ο ζωντανός μύθος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και πάντα θέτει εαυτόν διαθέσιμο. Το έκανε όταν του προτάθηκε να αναλάβει πόστο και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση. Εκεί ακριβώς ήταν το λάθος του. Δέχθηκε να μπλέξει με κάτι που δεν του ταίριαζε. Με μια ΕΠΟ που δεν είχε τη διάθεση να προστατεύσει την Εθνική και να ικανοποιήσει τα "θέλω" του "τυπάρα". Ακόμα και για τον Μαρκαριάν, δόθηκε μάχη από πλευράς Καραγκούνη για να δεχθεί η Ομοσπονδία να αναλάβει την Εθνική.

Δεύτερο λάθος:

Ο Καραγκούνης έκανε λάθη. Αποδεδειγμένα. Ακόμα και στην περίπτωση του Χοσέ Χολέμπας και των όσων ακολούθησαν, είναι ξεκάθαρο πως έδωσε δικαιώματα. Ανέλαβε ρόλο στην Εθνική ελπίζοντας πως οι τραγικές εμφανίσεις στα προκριματικά θα είναι απλά μια κακή παρένθεση. Είδε, όμως, ότι το καράβι δεν γλιτώνει το... παγόβουνο. Είδε ότι οι "παρενέργειες" του ελληνικού πρωταθλήματος είχαν επηρεάσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στεγανά δεν υπήρχαν. Οικογενειακό κλίμα; Ξεχάστε το. Μόνο ποδοσφαιριστές με τατουάζ-μανίκια που σκέφτονταν τη Μύκονο και δεν έτρεφαν κανένα σεβασμό για τη φανέλα που φορούσαν. Ο Καραγκούνης, όμως, παρέμεινε εκεί. Δέχθηκε πυρά, περισσότερα απ' όσα του αναλογούσαν. Άφησε το όνομά του να "λερώνεται" από ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα τι εστί Εθνική ομάδα. Πεισματάρης γαρ. Δύσκολο να εγκαταλείψει κάτι που αγαπά τόσο. Δεν έφυγε ούτε και τότε. Ούτε μετά την (δεύτερη) ήττα από τα Ν. Φερόε. Οχι μόνο δεν έφυγε, αλλά έβαλε μπρος σχέδιο για ραγδαίες αλλαγές ώστε η Εθνική να μπει σύντομα στη σωστή τροχιά.

Τρίτο λάθος:

Η ΕΠΟ δεν βγήκε να στηρίξει ανοιχτά τον Καραγκούνη, όπως έκανε και με τον Μαρκαριάν. Η ΕΠΟ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στην παραίτηση του Μαρκαριάν, ωστόσο σχετικά με τον Γιώργο Καραγκούνη... ουδεμία απάντηση. Προφανώς στην Ομοσπονδία δείχνουν να αλλάζουν στάση για τον "Κάρα" και εκεί που ουσιαστικά του είχαν δώσει τα "κλειδιά" για να αλλάξει την ομάδα και να την φέρει ξανά στο δρόμο των επιτυχιών, τώρα χάνουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Για επιμύθιο, θα επαναλάβω ότι γράφαμε στο ρεπορτάζ για την παραίτηση του Ουρουγουανού: Τούτη τη στιγμή ο Μαρκαριάν δεν δείχνει διατεθειμένος να συνεχίσει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, η ΕΠΟ θέλει να τον κρατήσει, ο Καραγκούνης είναι έξυπνος και ξέρει ότι πολλοί θέλουν να... τον παραιτήσουν και στο βάθος υπάρχει ένα ματς με τη Φινλανδία (04/09) στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στο οποίο δεν ξέρουμε με ποιον θα πάμε στον πάγκο. Δεν γνωρίζουμε αν ευσταθούν τα σενάρια περί προσωρινής λύσης με Κωστένογλου, αλλά και μόνο η σκέψη δείχνει για ακόμα μία φορά τον ερασιτεχνισμό της Ομοσπονδίας...

Διαβάστε ακόμη:

Φάκελος Εθνική: όλη η αλήθεια

News 24/7

24MEDIA NETWORK