Ποια Μενεγάκη; Φέρε τον Τιάγκο Σίλβα να 'ούμε!

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την ποδοσφαιροποίηση της μάχης των τηλεοπτικών αδειών, τους εγωισμούς των ποδοσφαιροπαραγόντων και γελά με την ΕΣΗΕΑ που δεν σέβεται ούτε την ίδια της την ιστορία.

Ποια Μενεγάκη; Φέρε τον Τιάγκο Σίλβα να 'ούμε!

"Ρε, πρόεδρε άσε τη Μενεγάκη να 'ούμε και φέρε ένα καλό στόπερ, βαρβάτο". "Κοίτα ρε! Εμάς μας έχει σε μνημονιακά χρόνια στη μπάλα και αυτός δίνει 40 τόσα εκατομμύρια να πάρει άδεια". Θα μπορούσαν να είναι πραγματικές αντιδράσεις, πιθανότατα να ήταν πραγματικές αντιδράσεις, από οπαδούς στο άκουσμα των εξωφρενικών ποσών που δόθηκαν σε αυτό το ιδιότυπο και ομολογουμένως ιλαροτραγικό ριάλιτι για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Θα ήταν όλα ωραία και ρόδινα και ίσως να τρέχαμε ημίγυμνοι στα λιβάδια αν ήμασταν σίγουροι ότι αυτά τα 246 εκατομμύρια θα πήγαιναν σε επιδόματα. Θα ήταν ωραίο να ακούγαμε, για παράδειγμα, ότι την επόμενη εβδομάδα μπαίνει στους ανάπηρους ένα επίδομα ως βοήθημα μετά το πετσοκόψιμο που έχουν υποστεί, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα θα τα "ρουφήξει" η μαύρη τρύπα του χρέους.

Θα ήταν όλα όμορφα αν ξέραμε ότι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν την περίφημη άδεια θα είναι ασφαλείς και σίγουροι για το μέλλον τους και πως θα έχουν την απόλυτη στήριξη και συνάμα προστασία από την ΕΣΗΕχαχαχαχαχα (συγγνώμη δεν κρατήθηκα). Βλέπετε, τούτο το κομμάτι είναι ουσιαστικά αυτό που απασχολεί περισσότερο εμάς τους (αλήτες, ρουφιάνους που καλά να πάθετε και να μείνετε άνεργοι) δημοσιογράφους.

ΚΑΝΤΕ ΗΣΥΧΙΑ, Η ΕΣΗΕΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ...

Ξέρετε, ο δικός μας ο κλάδος πλήττεται βάναυσα από την ανεργία, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό και δικαιολογημένο να το γράφετε στα... καλαμπαλίκια σας (εδώ το γράφει η ίδια η Ένωση που αποφασίζει απεργίες για να... ακουστούν τα δικαίωματα των δημοσιογράφων). Εμείς σας κάναμε να μας μισείτε, να μας θεωρείτε αναξιόπιστους και να πιστεύετε ότι όλοι μας ανήκουμε στη γενιά της διαπλοκής και των "πολλών εκατομμυρίων ευρώ". Ευτυχώς οι προβληματισμένοι για το μέλλον τους δημοσιογράφοι των "παράνομων" τηλεοπτικών σταθμών έχουν τη... στήριξη των συναδέλφων μέσω δακρύβρεχτων μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επαναστατική αντίδραση μέσω likes.

Τα παραπάνω είναι αυτά που άφησε η όλη διαδικασία απόκτησης τηλεοπτικών αδειών. Οπαδούς να ποδοσφαιροποιούν τη διαδικασία βγάζοντας νικητή τον Μαρινάκη και χαμένο τον Σαββίδη, άρα χαμένο τον ΠΑΟΚ, άρα 1-0 πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Οπαδούς να χαρακτηρίζουν μάγκα τον Αλαφούζο που εξασφάλισε πρώτος την άδεια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος -λες και διαχειριζόταν τα χρήματα της τσέπης τους- οπαδούς που ονειρεύονται μεγαλεία επειδή ο ιδιοκτήτης της αγαπημένης τους ομάδας απέκτησε κανάλι, οπαδούς που δεν κατάλαβαν ότι... λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ;

Αλαφούζος και Μαρινάκης συνολικά έδωσαν (για να είμαστε ακριβείς, θα δώσουν σε βάθος χρόνου) περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 44 εκατομμύρια ο ένας, περίπου 74 ο δεύτερος. Χρήματα που στο μυαλό του απλού ποδοσφαιρόφιλου, που δεν τον ενδιαφέρουν τα επιχειρηματικά και τα εξωαγωνιστικά, θα μπορούσαν να δοθούν για να πάρουν "χαφάρα" και "στοπεράρα"!

Στην απλή, δίχως φιλτράρισμα, λογική, αμφότεροι οι μεγαλοπαράγοντες έδειξαν ότι έχουν μπόλικο χρήμα που θα μπορούσαν να ρίξουν στις ομάδες τους και να κάνουν τα μεγάλα "μπαμ". Πάρε ένα Τιάγκο Σίλβα να τρελαθεί ο κόσμος, φέρε κι εσύ έναν Γιάγια Τουρέ να σπάσουν τα ρεκόρ στα διαρκείας. Ωραία είναι όλα αυτά στην καφενειακή συζήτηση του "να 'χαμε να λέγαμε", αλλά προφανώς αυτά δεν γίνονται.

Δεν μπορεί να συγκριθεί μία επένδυση στο τηλεοπτικό πεδίο με μία ομάδα. Δεν μπορεί ουδείς από τους Αλαφούζο, Μαρινάκη και Σαββίδη να βάλουν αυτά τα λεφτά που έπαιξαν στο "παζάρι" των αδειών, στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να τους τα φέρει πίσω, όσο λαοφιλές και λαοπρόβλητο σπορ κι αν είναι. Είναι απλά μαθηματικά σε ένα "κόσμο" που εμάς απλώς μας αφήνει παρατηρητές ακριβώς όπως σε μία παρτίδα πόκερ.

ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΥΤΟ" ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Το σίγουρο είναι ότι έπαιξαν πολλοί εγωισμοί σε αυτές τις 60 τόσες ώρες που κλείστηκαν στα δωμάτια επιδιώκοντας να γίνουν καναλάρχες. Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, θεωρούσα δεδομένο πως οι τρεις "ποδοσφαιρικοί" (Μαρινάκης, Αλαφούζος, Σαββίδης) θα βγουν έχοντας πάρει άδεια. Για τους οπαδούς, για το πρεστίζ, για την πρώτη "νίκη" πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Παραμένει έκπληξη που ο Σαββίδης έμεινε έξω απ' όλο αυτό, αλλά δεν ήταν έκπληξη οι δηλώσεις για τον Αλαφούζο. Είναι γνωστό πως υπάρχει, πλέον, "ψυχρασία" και η αιχμηρή ατάκα του μεγαλοπαράγοντα του ΠΑΟΚ ήταν γκολ από τα αποδυτήρια ενόψει της επικείμενης έναρξης του -έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικου εφέτος- πρωταθλήματος.

Για τους στερημένους από την μπάλα και τον "κιτρινισμό" του ελληνικού ποδοσφαίρου, το ριάλιτι των τηλεοπτικών αδειών ήταν μια γερή "τζούρα". Για τους θεατές του χορού των εκατομμυρίων, επίσης. Για τους συνωμοσιολόγους ήταν από τις καλύτερες περιόδους. Για μία μερίδα, όμως, θα μείνει το αιώνιο ερώτημα: "Ρε Ιβάν αγόρι μου τι με λες; Δίνεις 61 εκατομμύρια για ένα σταθμό και δεν τα βάζεις να φτιάξεις μια νέα Τούμπα, αφού; Άντε να πούμε ξέρω 'γω!"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στ. Καραϊνδρος: Είδες η Εθνική

News 24/7

24MEDIA NETWORK