Το καλύτερο για τον Σαμαρά είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον παροπλισμένο Γιώργο Σαμαρά και το ενδεχόμενο να τον δούμε στα ελληνικά γήπεδα.

Το καλύτερο για τον Σαμαρά είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Σαμαράς έπαψε να είναι το "hot" ελληνικό όνομα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Από πέρυσι το καλοκαίρι που αποχώρησε από τη Σέλτικ μετά από μία ομολογουμένως εξαιρετική καριέρα, ο διεθνής επιθετικός έχασε την λάμψη του και δείχνει να αναζητά -και να χρειάζεται- εναγωνίως ένα δυνατό come back. Εξάλλου, μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που είναι 29 ετών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί "παρωχημένος".

Η Γουέστ Μπρομ δεν του προσέφερε τίποτα

Το καλοκαίρι του 2014 βρήκε την τελευταία στιγμή ομάδα κι αφού προηγήθηκε ένα καλό Μουντιάλ με την Εθνική Ελλάδας. Η Γουέστ Μπρομ φάνταζε μια καλή περίπτωση, σε ένα δυνατό πρωτάθλημα και σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού. Η καθυστερημένη μεταγραφή του στον αγγλικό σύλλογο καθυστέρησε και την επίσημη παρουσία του σε αυτόν. Χρειάστηκε κάποιο διάστημα για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Όταν αυτό έγινε, ουδέποτε κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή, οι μόλις 5 εμφανίσεις του θα μπουν γρήγορα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και το διαζύγιο ήταν το αναμενόμενο επόμενο κεφάλαιο στη -σύντομη- θητεία του στη Γουέστ Μπρομ.

Η επικείμενη έλευση του Ρούντι Γκεστέντ της Μπλάκμπερν φέρνει τον 29χρονο Έλληνα επιθετικό στην πόρτα της εξόδου, αφού είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Γιώργος Σαμαράς θα φύγει από τη Γουέστ Μπρομ είτε τώρα είτε το προσεχές καλοκαίρι, το θέμα που απασχολεί από 'δω και στο εξής αφορά το επόμενο βήμα της καριέρας του.

Η Ελλάδα

Η εποχή που ακουγόταν και γραφόταν ότι ο Γιώργος Σαμαράς βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα δεν είναι μακριά. Τον Δεκέμβριο του 2013 ο διεθνής στράικερ μιλά στην αθλητική εκπομπή SuperBALL και όπως είναι λογικό η κουβέντα περιστρέφεται στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να τον δούμε στα ελληνικά γήπεδα. Ο Σαμαράς είναι ξεκάθαρος: " Τα λεφτά δεν υπήρξαν ποτέ κίνητρο στην καριέρα μου γιατί κάλλιστα θα μπορούσα να έχω αφήσει την Σέλτικ και να πάω σε μία ομάδα με περισσότερα λεφτά. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα ποτέ να προσαρμοστώ στην ελληνική νοοτροπία και νομίζω ότι αυτό για έναν αθλητή είναι το χειρότερο πράγμα. Δηλαδή να πας σε μία ομάδα για τα λεφτά, να μην προσαρμοστείς στην ελληνική νοοτροπία και να μην μπορείς να αποδώσεις. Δεν θα αισθανόμουν καλά με τον εαυτό μου και αυτό θα έβγαινε στο γήπεδο".

Ένα χρόνο και κάτι μετά, ο Γιώργος Σαμαράς βρίσκεται μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο αναζήτησης νέας ομάδας και στην Ελλάδα υπάρχουν σενάρια που τον θέλουν να βρίσκεται στο στόχαστρο της ΑΕΚ. Αν θέλετε να πάμε την κουβέντα πιο συγκεκριμένα, Μαρινάκης, Σαββίδης και Μελισσανίδης έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα "θέλω" του Έλληνα ποδοσφαιριστή, οπότε με δεδομένο αυτό, περνάμε στα άλλα: στο αν ο ίδιος ο Σαμαράς σκέφτεται να παίξει για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Πριν απαντήσουμε εμείς σε αυτό το ερώτημα, αφού τις προθέσεις του δεν τις γνωρίζουμε, ας τονίσουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία: 1. κίνητρο 2. Εθνική ομάδα 3. Χρήματα.

Ο Γιώργος Σαμαράς αναζητά ομάδα που θα του δώσει το χαμένο αγωνιστικό κίνητρο, θα του δώσει θέση στην ενδεκάδα, θα του φέρει ξανά τη χαρά του ποδοσφαίρου, θα του ανεβάσει τη χρηματιστηριακή και αγωνιστική του αξία, θα τον βοηθήσει να ανέβει ώστε και αυτός από την πλευρά του να βοηθήσει την Εθνική ομάδα και τελευταίο -με βάση τα δικά του "θέλω"- θα του προσφέρει ένα καλό συμβόλαιο, γνωρίζοντας ότι στην ηλικία που βρίσκεται δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για πολλά καλά συμβόλαια στο μέλλον.

Ο Σαμαράς δεν είναι άνθρωπος που αλλάζει εύκολα γνώμη. Άρα όσα είχε πει στη SuperBALL για το ελληνικό ποδόσφαιρο, συνεχίζει να τα υποστηρίζει. Δεν τη γουστάρει την κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν του αρέσει που ασχολούμαστε με όλα τα άλλα εκτός από το ποδόσφαιρο. Δεν του αρέσει να παίζει σε γήπεδα που κινδυνεύεις να τραυματιστείς σοβαρά. Δεν του αρέσει το "δηλητήριο" για τη διαιτησία και τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Δεν του αρέσει να του βρίζουν τη μάνα. Δεν του αρέσει να του "κλέβουν" τον ιδρώτα και την προσπάθεια. Δεν του αρέσει να παίζει σε ένα πρωτάθλημα που κυριαρχεί η αμφισβήτηση. Δεν του αρέσει ένα προϊόν που ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής είναι μαριονέτα.

Δεν του αρέσει, όμως, να είναι παραγκωνισμένος. Να ψάχνει τη "νέα Σέλτικ" που θα του δώσει ξανά όσα του είχαν χαρίσει οι "καθολικοί". Δεν του αρέσει που βλέπει ότι η καριέρα του βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σημείο με το αδιέξοδο να αχνοφαίνεται. Ο Σαμαράς θέλει μία δυνατή επανεκκίνηση. Μια ομάδα που θα τον εμπιστευτεί, που θα του δώσει όσα δεν του έδωσε η Γουέστ Μπρομ και του έδινε επί σειρά ετών η Σέλτικ. Να του δώσει για να δώσει και ο ίδιος. Γιατί ο Γιώργος Σαμαράς δεν έχει τελειώσει σαν ποδοσφαιριστής, το αντίθετο.

Μη το δει ως αναγκαίο κακό

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Γιώργο Σαμαρά. Όχι ποδοσφαιρικά. Ο χαρακτήρας του σπανίζει. Το ήθος και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο. Θα μου πείτε "και θες να τον φέρουμε εδώ και να τον δηλητηριάσουμε;" ΟΚ. Ας τους αφήσουμε όλους μακριά από εδώ, από τη μαυρίλα και την καφρίλα. Ας μείνουμε μόνοι μας να τρωγόμαστε. Και να κοιτάζουμε τον Σαμαρά και τον κάθε Σαμαρά (βλέπε Έλληνα εξωτερικού) σαν κάτι το ξεχωριστό, αυτό που δεν μπορούμε να αγγίξουμε.

Ο Σαμαράς χρειάζεται την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται τον Σαμαρά. Σαν προεκλογικό σποτ ακούγεται, αλλά αν θέλουμε να δούμε κάποιος να δίνει το έναυσμα για να ανέβει ποιοτικά το προϊόν, ο 29χρονος επιθετικός είναι η λύση. Αρκεί ο ίδιος να καταλάβει πως μια πιθανή παρουσία του στη Super League δεν είναι κάτι υποτιμητικό. Δεν είναι αναγκαίο κακό. Ας το δει σαν θυσία για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Διαβάστε ακόμη

Παίρνει φορ και διώχνει Σαμαρά η Γουέστ Μπρομ

News 24/7

24MEDIA NETWORK