Το ντέρμπι που έφτιαξε χαρακτήρες

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για το ντέρμπι της Τούμπας και όσα αυτό άφησε.

Το ντέρμπι που έφτιαξε χαρακτήρες

Το ντέρμπι της Τούμπας είναι από αυτά που βγάζει δύο νικητές. Για διαφορετικούς λόγους, αλλά επειδή είναι διαφορετικές και οι συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι και η ΑΕΚ πήρε θετικά στοιχεία από την αναμέτρηση της Τετάρτης.

Το βασικότερο είναι ο ΠΑΟΚ που κέρδισε το πρώτο δύσκολο παιχνίδι της χρονιάς. Καθαρά αγωνιστικά και μετά ψυχολογικά. Σίγουρα τα ευρωπαϊκά ματς μέσα στον Ιούλιο ήταν κάτι που είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας αναφορικά με την ετοιμότητα της ομάδας, αλλά και αυτή την ψυχολογία της... αγγαρείας που θέλοντας και μη υπήρχε στην ομάδα. Δεν μπορούσε να τεθεί θέμα αν ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος της Λοκομοτίβα ή της Μπρόντμπι, απλώς τα μοναδικά ερωτήματα είχαν να κάνουν με το κατά πόσο θα περάσουν ανώδυνα αυτές οι αναμετρήσεις. Και πέρασαν.

Μετά ήρθε η Ξάνθη. Αντιμετωπίστηκε με ηρεμία γιατί ήταν ένα ματς που δεν μπορούσε να φέρει κάτι άλλο από το 0-0. Υπήρχαν αγωνιστικά άλλοθι, πάει τελείωσε, κοιτάμε το επόμενο. Το επόμενο ήταν ο ΠΑΣ που αποτέλεσε το πρώτο ηχηρό χαστούκι. Δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο το ντέρμπι με την ΑΕΚ, η συνέχεια το έκανε δύσκολο. Η ψυχολογία λόγω της βαριάς ήττας και η (λιγοστή) γκρίνια του κόσμου. Για ένα περίεργο λόγο -σε σχέση με ότι έχουμε δει στο παρελθόν- το αποτέλεσμα στους Ζωσιμάδες πέρασε σχεδόν ανώδυνα και ουσιαστικά ξεχάστηκε μετά την εύκολη επικράτηση στη Βέροια.

Έβγαλε πείσμα και δεν διαλύθηκε

Το βράδυ της Τετάρτης, μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ, ίσως να ήρθε στο μυαλό πολλών στη λογική του "αχ και να 'χαμε έστω ένα βαθμό από εκείνο το ματς". Κι αυτό ήταν η λογική εξέλιξη του θριάμβου επί της Ενωσης. Ναι, θρίαμβος. Ηταν ένα ματς συγκεκριμένων απαιτήσεων που στην εξέλιξή του έβγαλε πολλές δυσκολίες. Δεν είναι λίγο πράγμα να χάνεις τη μία ευκαιρία μετά την άλλη και να κοιτάς το 0-1 στον ηλεκτρονικό πίνακα. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα μπορούσε να διαλυθεί και να δώσει ελεύθερο πεδίο στην ΑΕΚ να "καθαρίσει" το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά έβγαλε πείσμα. Βρήκε απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν στον αγωνιστικό χώρο και με καθαρό μυαλό γύρισε τον αγώνα και έφτασε στην τελική επικράτηση.

Αυτή δεν ήταν νίκη πρωταθλητισμού. Εξάλλου η συγκεκριμένη λέξη δύσκολα θα ειπωθεί στην Τούμπα. Ειδικά μετά το περσινό μάθημα. Ηταν νίκη που φτιάχνει χαρακτήρες, που σκληραίνει την ομάδα και της δίνει χρόνο και ώθηση για να συνεχιστεί η δουλειά. Της δίνει κίνητρο και διώχνει τα όποια μαύρα σύννεφα. Και το βασικότερο: της δίνει υλικά για να χτίσει πάνω σε αυτή. Γιατί αν είναι να έρθει αμέσως η γκέλα μετά το ντέρμπι, τότε ο ΠΑΟΚ πάει στο "φτου κι από την αρχή".

Η ΑΕΚ δεν ήταν καλή στην Τούμπα. Εγινε όταν μπήκε ο Μάνταλος. Το λάθος του Δέλλα ήταν ότι κατέβηκε στον αγώνα με όλα τα αστέρια. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό σε ντέρμπι, αλλά η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που βγάζει σκληράδα. Είναι δυσκολοκατάβλητη. Και στην Τούμπα δεν ήταν. Μέχρι να φέρει το ματς στα μέτρα της και να διεκδικήσει και αυτή τις πιθανότητές της. Αν κάπου πρέπει να σταθεί ο Δέλλας την επόμενη μέρα στα videos που θα δείξει στους ποδοσφαιριστές είναι στα τελευταία λεπτά. Οταν η ΑΕΚ ήταν πίσω με 2-1 και κυνήγησε τον βαθμό. Εκεί πρέπει να χτίσουν οι "κιτρινόμαυροι" ενόψει συνέχειας και δη των ντέρμπι που ακολουθούν.

Να χτίσει στα τελευταία λεπτά

Το καλό για την ΑΕΚ είναι ότι πρόκειται για μια ήρεμη ομάδα. Δύσκολα θα έρθει φορτούνα ακόμα και στα αρνητικά αποτελέσματα. Είναι προσηλωμένη στο στόχο και τα πλάνα της και δεν κοιτάζει δεξιά και αριστερά. Ακόμα και να κέρδιζε στην Τούμπα θα έμενε η κακή εμφάνιση στο πρώτο μέρος και ο Δέλλας θα έμενε ακριβώς εκεί. Δεν θα έκλεινε τα μάτια επειδή ήρθε το διπλό, αλλά θα πήγαινε στην ουσία. Για μια ομάδα που ξεκίνησε από το μηδέν και θέλει βήμα-βήμα να πάει στο δέκα, είναι σημαντικό.

Για επιμύθιο, η εικόνα των Σαββίδη και Μελισσανίδη στα επίσημα και οι θερμοί εναγκαλισμοί, δεν προκάλεσαν έκπληξη. Τα έχουμε δει και κατά το πρόσφατο παρελθόν ανάμεσα σε Αλαφούζο και Ιβάν. Για κάποιους μπορεί να είναι τα αυτονόητα, αλλά στην Ελλάδα των... εκπλήξεων, συγκαταλέγεται και αυτή. Ακόμα κι αν μιλάμε για συμμαχίες και σκοπιμότητες, το να παρακολουθούν μαζί ένα ντέρμπι δύο ισχυροί ποδοσφαιρικοί παράγοντες είναι κάτι αξιοσημείωτο. Ειδικά όταν ο φιλοξενούμενος δεν θέλει να βγει στον αγωνιστικό χώρο και να κόψει βόλτες...

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1

Μπερμπάτοφ: "Με νοιάζει να βοηθήσω"

Τούντορ: "Στα αποδυτήρια έχουμε άνδρες"

Δέλλας: "Φταίω για την ήττα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK