Το πρωτάθλημα του 25%: και οι τέσσερις για τίτλο

Ο Σταύρος Καραΐνδρος θέλει να πιστεύει ότι εφέτος θα δούμε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα και εξηγεί τους λόγους.

Το πρωτάθλημα του 25%: και οι τέσσερις για τίτλο

Με μία πρόχειρη σκέψη, από την εποχή της πολυμετοχικότητας του Παναθηναϊκού είχαμε όλες τις προϋποθέσεις για να δούμε ένα ΚΑΛΟ πρωτάθλημα. Πριν από αυτό, πρέπει να πάμε αρκετά πίσω για να θυμηθούμε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ στην ίδια αφετηρία. Πόσο μάλλον (και) τον ΠΑΟΚ.

Μπορεί ο κόσμος να "σιχτιρίζει" τη Super League που έχουμε και να τρολάρει την όλη κατάσταση, αλλά εφέτος τα πράγματα δείχνουν για κάτι ωραίο, κάτι διαφορετικό. Όσο και να προσπαθούμε να μειώσουμε αυτό που αγαπάμε (γιατί όπως και να το κάνουμε είναι η καψούρα μας), το ελληνικό πρωτάθλημα που θα αρχίσει σε λίγες μέρες αναμένεται να είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, έχοντας όλα τα φόντα να είναι και συναρπαστικό.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Είναι από τις σπάνιες φορές που οι "μονομάχοι" του εφετινού τίτλου μπαίνουν στη γραμμή της αφετηρίας έχοντας τις ίδιες πιθανότητες. Οι τέσσερις έχουν από 25% και αρχίζουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς κάποιος να έχει το ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Είναι από τις φορές εκείνες που τα διάφορα γεγονότα που προηγήθηκαν πριν την (πολύπαθη) σέντρα του πρωταθλήματος έφεραν Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να μπαίνουν με τα ίδια όπλα στη φαρέτρα, χωρίς το μεγάλο αβαντάζ που θα τους δώσει ώθηση. Και μιλάμε πάντα για έναν μαραθώνιο που θα κριθεί από την πορεία που θα έχει κάθε μία ομάδα σε αυτόν. Έκαναν μεταγραφές, ενισχύθηκαν ποιοτικά και ποσοτικά, ο καθένας βελτιώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και -το σημαντικότερο- έφεραν παίκτες με γνώμονα τον τίτλο και όχι τα διαρκείας.

ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Για να το πούμε πιο απλά, οι τέσσερις "μεγάλοι" του ελληνικού ποδοσφαίρου πηγαίνουν για πρωτάθλημα. Μάλιστα, αυτή τη φορά δεν υπάρχει το φαβορί, δεν υπάρχει, για παράδειγμα, ο δυνατός Ολυμπιακός που θα τους αφήσει 20 και 30 πόντους πίσω. Μιλάμε πάντα με τα τωρινά δεδομένα. Μπορεί στην πορεία να φανεί ότι και εφέτος οι Πειραιώτες έχουν την ομάδα και τη δύναμη να πάρουν ακόμη ένα εύκολο πρωτάθλημα. Πριν από τη σέντρα, όμως, ουδείς φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ"

Στα διάφορα που "διανθίζουν" το ελληνικό ποδόσφαιρο και αποτελούν το "αλατοπίπερο", αυτή τη φορά έχουμε και το τηλεοπτικό πεδίο που σε προετοιμάζει για μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά. Αλαφούζος και Μαρινάκης πέρασαν το πρώτο στάδιο της δημοπρασίας για τις περίφημες άδειες και ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους μάχη στο "στίβο" της τηλεόρασης.

Αν για τους "κόκκινους" υπήρχε η "πράσινη" τηλεοπτική γραμμή και ο πόλεμος από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, τώρα μπορεί να υποστηρίξουν το ίδιο και οι "πράσινοι". Ο Γιάννης Αλαφούζος ξέρει, πλέον, πολύ καλά πως δεν παίζει μόνος του. Απέναντί του θα έχει τον Βαγγέλη Μαρινάκη οπότε οτιδήποτε αφορά τον Ολυμπιακό και η οποιαδήποτε "δίκη", θα έχει αντίλογο, θα έχει την υπεράσπιση του "κατηγορουμένου".

Είναι πολύ πιθανό να δούμε μεγαλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες μάχες στο τηλεοπτικό πεδίο παρά στα γήπεδα, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης καραδοκεί για μία άδεια (εφόσον κάποιος από τους τέσσερις αποχωρήσει) όπως και τη δεδομένη επιθυμία του να εμπλακεί με τα Μέσα (ή για να το θέσουμε καλύτερα, να... ανοίξει τους ορίζοντες και σ' άλλα Μέσα).

Ο ΚΟΣΜΟΣ

Δεν πρόκειται να διαβάσετε για τον "πύρινο λαό" που μετατρέπει σε "ηφαίστειο" το γήπεδο και τα διάφορα κουραφέξαλα που τα αναγάγουμε σε κλισέ της υπερβολής.

Υπάρχει, όμως, ένα προαίσθημα ότι ο κόσμος (κυρίως ο αγνός που είχε αντιδράσει με αποχή) θα επιστρέψει στο γήπεδο. Οι ομάδες τους προσπάθησαν γι' αυτό. Και μεταγραφές έκαναν και ονόματα έφεραν και λεφτά έριξαν (είχαν πρόγραμμα). Δίψα υπάρχει (ακόμα και από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος αν και είναι χορτασμένος από τίτλους, εφέτος βρήκε νέο κίνητρο μετά το επεισοδιακό και συνάμα "καυτό" καλοκαίρι) οπότε γιατί να μη δούμε γεμάτα γήπεδα (και όχι μόνο στα ντέρμπι). Ακόμα και στο... ρομαντισμό να το ρίξουμε, ε ναι, έχουμε και παικταράδες να δούμε.

Η ΙΝΤΡΙΓΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟ

Last but not least, που λέμε και στο χωριό μου, η ιστορία με την ΕΠΟ. Αν θέλουμε να είμαστε... εντάξει με τους εαυτούς μας, κανένα πρωτάθλημα δεν ξεκινά αν δεν γίνει πρώτα η καφενειοκουβέντα για το ποιος έχει την ΕΠΟ, τη διαιτησία κτλ (ο Έλληνας ψοφάει για παρασκήνιο).

Η εποχή Γκιρτζίκη ολοκληρώνεται, οι εκλογές της Ομοσπονδίας πλησιάζουν, η συζήτηση για τη διαιτησία θα είναι πάντα στην επικαιρότητα οπότε εύλογα δημιουργείται το... αίσθημα ίντριγκας. Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, όλοι οι παράγοντες κόπτονται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά κατά βάθος θέλουν τα σπόρια την κρίσιμη στιγμή. Τώρα που η πίτα έχει τέσσερα κομμάτια, η κόντρα οξύνεται και οι συμμαχίες πηγαίνουν περίπατο.

Οι "τρεις" για να πολεμήσουν τον "ένα" έγιναν "δύο" και στην πορεία δεν αποκλείεται τα πράγματα να διαφοροποιηθούν και τελικά να καταλήξει ο καθένας μόνος του. Εξάλλου ο θρόνος του πρωταθλητή χωράει μόνο έναν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η επικείμενη έναρξη του πρωταθλήματος αναμένεται να δώσει απαντήσεις και στα του... οίκου μας. Πως, δηλαδή, θα κινηθεί η αθλητική δημοσιογραφία σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις των τελευταίων ετών.

Οι πρώτες αγωνιστικές θα αποτελέσουν ένα ιδιότυπο test event για το τι ακριβώς θέλουμε να έχουμε ως προϊόν για να πασάρουμε στον "πελάτη" (αναγνώστη, ακροατή, τηλεθεατή). Μπάλα, θέαμα, συγκινήσεις ή γκρίνια για τη διαιτησία, "πόλεμο" ανακοινώσεων και μπαρουτιασμένη ατμόσφαιρα;

Προφανώς τα πρώτα, αλλά ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά; Το κοινό εκπαιδεύτηκε (από εμάς) να μην αγαπά το ποδόσφαιρο και να λατρεύει την ίντριγκα. Ας μην κοροϊδευόμαστε, μια παρέα είμαστε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ποια Μενεγάκη; Φέρε τον Τιάγκο Σίλβα να 'ούμε!

News 24/7

24MEDIA NETWORK