Η ευθύνη του Ιβάν και τα "σαμάρια"

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης, προσπαθώντας να εξηγήσει το αυτονόητο, τονίζει ότι η αλλαγή σελίδας στον ΠΑΟΚ εξαρτάται από τις αποφάσεις και τις ενέργειες του μεγαλομετόχου και όχι των συνεργατών του.

Η ευθύνη του Ιβάν και τα "σαμάρια"
INTIME SPORTS

Απόλυτο δίκιο έχει ο Αγγελος Αναστασιάδης όταν λέει ότι "το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο ΠΑΟΚ". Αλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το φαινόμενο των δικών του πέντε... προσληψο-απολύσεων. Εάν το πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν ήταν ο ΠΑΟΚ δεν θα υπήρχε λόγος να προστρέξουν σ' αυτόν και ο Γιώργος Μπατατούδης και ο Γιάννης Γούμενος και ο Ιβάν Σαββίδης, θεωρώντας τον ως μοναδική ιδανική επιλογή για τα δύσκολα.

Ωστόσο, το θέμα στον ΠΑΟΚ δεν είναι ο Αγγελος και κάθε Αγγελος. Είναι η έλλειψη προσανατολισμού και σοβαρού πρότζεκτ εκ μέρους του μεγαλομετόχου. Ο οποίος προφανώς δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι για να γίνει μια μεγάλη ομάδα, πρέπει πρώτα να γίνει μια σοβαρή ΠΑΕ, με σοβαρές αποφάσεις που ο ίδιος θα πάρει.

Ναι, έκανε λάθη ο Αγγελος

Εννοείται ότι η χρονιά είναι ήδη αποτυχημένη, όπως εννοείται και ότι ο Αναστασιάδης έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι' αυτό. Στον Αγγελο είχαν στραφεί τα φώτα της δημοσιότητας με την καλή πορεία του ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα και αυτός εισέπραττε τα πιο πολλά συγχαρητήρια για την καλή δουλειά που έκανε και για την ικανότητά του να παρουσιάσει μια πειθαρχημένη και καλά οργανωμένη ομάδα, χωρίς ιδιαίτερα ποιοτικούς παίκτες. Ετσι λοιπόν, είναι μοιραίο και πολύ λογικό να θεωρείται τώρα υπεύθυνος για την κακή πορεία. Δεν γίνεται ο προπονητής να έχει κυρίαρχο μερίδιο στη δόξα και ανύπαρκτο στο "ανάθεμα". Ο "νόμος" αυτός ισχύει διαχρονικά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αλήθεια είναι ότι από ένα σημείο και μετά έχασε την μπάλα. Κι όχι μόνο την έχασε, αλλά δεν την ξαναβρήκε ποτέ, εδώ και 2,5 μήνες. Ασυγχώρητο για έναν τεχνικό της δικής του αξίας, προϊστορίας και εμπειρίας. Φταίει η κακή προπόνηση; Φταίει η διαχείριση των παικτών; Φταίει η τακτική, αν υπάρχει και όποια κι αν είναι; Φταίνε όλα αυτά και ίσως και κάτι άλλο που δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε; Προσωπικά, μου είναι αδιάφορο. Δεν είναι δική μας δουλειά να εντοπίζουμε και να εξηγούμε τι μπορεί να συμβαίνει σε κάποια ομάδα, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ώστε να αιτιολογούμε την άνοδο ή την πτώση της. Αυτό είναι ευθύνη των ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους. Κανενός άλλου.

Παραλείψεις, αποκλεισμοί και εμμονές

Προφανώς, πέρα από αυτό, έκανε πολλά λάθη από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Υπερεκτίμησε την ποιότητα του ρόστερ και άφησε τεράστιες ανοιχτές τρύπες, που δεν καλύφθηκαν στις μεταγραφές. Απέτυχε να ετοιμάσει γρήγορα κάποιους από τους πολλούς πιτσιρικάδες που είχε μαζί του, ή τους αξιολόγησε λανθασμένα, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί μόνο ο Τζανδάρης (αν αναδείχτηκε κι αυτός). Οδήγησε την ομάδα σε αποκλεισμούς από το Κύπελλο Ελλάδας και το Γιουρόπα Λιγκ με "χοντροκομμένα" ροτέισον. Ηρθε σε προστριβή με διάφορους παίκτες και τους αδρανοποίησε ή τους έστειλε σε άλλες ομάδες, αντί να προσπαθήσει να πάρει ό,τι είχαν να δώσουν. Κι ακόμη, παρέμεινε προσκολλημένος στις εμμονές του, αφήνοντας την ομάδα στην ευχή της Παναγιάς, όπως πολλές φορές τόνισε σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ξεχνώντας ότι αυτόν προσέλαβε για προπονητή ο Σαββίδης και όχι τη Μεγαλόχαρη.

Πού είναι το πλάνο;

Παρ' όλα αυτά, με καμία πρόσληψη και με καμία απόλυση κανενός Αγγελου δεν πρόκειται να γυρίσει σελίδα ο ΠΑΟΚ. Το θέμα δεν είναι ο Αναστασιάδης και κάθε Αναστασιάδης. Ούτε ο Βρύζας, εναντίον του οποίου στρέφονται κυρίως οι συνδεσμίτες του ΠΑΟΚ, με την πρόσφατη ανακοίνωσή τους. Οταν δεν ανήκεις στους φανατικά προσκολλημένους στον Αγγελο, ούτε και στους φανατικούς εχθρούς του, όταν δεν έχεις λόγο να υποστηρίξεις ή να κατακρίνεις σώνει και καλά τον Βρύζα, ξέρεις ότι αυτό που λείπει από τον ΠΑΟΚ είναι η σοβαρή χάραξη πορείας, με συγκεκριμένο προσανατολισμό και πυξίδα στο χέρι. Λείπει το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα. Λείπει το πρότζεκτ. Λείπει η οργάνωση στην ΠΑΕ και η στελέχωσή της με ικανούς ανθρώπους. Λείπει, με μια κουβέντα, η απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να προστατεύσει την επένδυσή του και να δημιουργήσει έναν ΠΑΟΚ ισχυρό και οργανωμένο σε όλα τα επίπεδα.

Τα μαγαζιά ανήκουν στα αφεντικά

Οπως λένε και οι συνδεσμίτες στην ανακοίνωσή τους, "σαμάρι" είναι ο Αγγελος. "Γάιδαρος" είναι άλλος. Οντως. Οπως σαμάρια είναι και ο Βρύζας και ο Αγγελίδης και ο Γεροντίδης και όλοι όσοι συγκροτούν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Είναι ανίκανοι; Ας τους διώξει ο Σαββίδης και ας προσλάβει άλλους. Οσο τους διατηρεί στα πόστα τους, αυτός έχει την ευθύνη. Το μαγαζί το κουμαντάρει ο μαγαζάτορας. Οχι οι υπάλληλοι. Εάν οι υπάλληλοι δεν μπορούν, το αφεντικό φέρνει άλλους.

Είχε "κλείσει" Σάντος. Ε και;

Στο κάτω – κάτω, ποιος τολμάει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ολα από τον Σαββίδη περνούν και για όλα αυτός τελικά αποφασίζει, όπως συμβαίνει σε όλες τις εταιρείες. Θέλετε χαρακτηριστικό παράδειγμα; Ο Βρύζας, ως πρόεδρος τότε, είχε συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι με τον Σάντος. Τη μέρα που θα του έλεγε να πάρει το αεροπλάνο για να έρθει να υπογράψει, αναγκάστηκε να του πει ότι ο μεγαλομέτοχος πήρε άλλον προπονητή, τον Αγγελο.

Να γιατί είναι σαμάρια ο κάθε Αγγελος και ο κάθε Βρύζας. Από όποια σκοπιά να το δεις, από όποια πλευρά και να το εξετάσεις, στο ίδιο νομοτελειακό συμπέρασμα θα καταλήξεις: Οταν υπάρχει μεγαλομέτοχος, αυτός είναι υπεύθυνος για όλα, διότι... αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Και το δυστύχημα για τον ΠΑΟΚ είναι ότι επί τρία χρόνια με αρχηγό τον Σαββίδη απαλλάχτηκε από τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που τον μάστιζαν, αλλά σε όλα τα άλλα επίπεδα και, κυρίως στο αγωνιστικό, δεν έκανε κανένα βήμα προόδου.

Διαβάστε ακόμη

Παραιτήθηκε από τον ΠΑΟΚ ο Βρύζας

News 24/7

24MEDIA NETWORK