Η καμπάνα ήχησε: Εδώ και τώρα ενίσχυση!

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης καταγράφει τις (ολοφάνερες) αγωνιστικές αδυναμίες του ΠΑΟΚ, μετά από το πρώτο επίσημο ματς στο Κισινάου με τη Ζίμπρου και υπογραμμίζει, για πολλοστή φορά, την επιτακτική ανάγκη για ποιοτική ενίσχυση του ελλειμματικού ρόστερ.

Η καμπάνα ήχησε: Εδώ και τώρα ενίσχυση!
INTIME SPORTS

Ήμουν σίγουρος ότι θα έρθουν οι... μπελάδες, αλλά δεν περίμενα ότι θα συμβεί τόσο νωρίς. Κανείς δεν περίμενε, άλλωστε, ότι θα "κατόρθωνε" να ηττηθεί ο ΠΑΟΚ από μια ερασιτεχνική ομάδα, την οποία έπαιξε μονότερμα σχεδόν επί 90 λεπτά μέσα στο δικό της γήπεδο.

Πιθανότατα η Ζίμπρου θα συμβάλει στην αφύπνιση όσων δεν έχουν αντιληφθεί τι είδους ομάδα μπορεί να έχει φέτος, ρεαλιστικά, ο ΠΑΟΚ. Στο Κισινάου χτύπησε... καμπάνα κι αν ο Ιβάν Σαββίδης και ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν εισπράξουν, εδώ και τώρα, το μήνυμα, όλα δείχνουν ότι μια ακόμη χρονιά θα πάει χαμένη, αφού κυλήσει με άφθονο θόρυβο και πολλές περιπέτειες. Κανείς οπαδός του ΠΑΟΚ δεν θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα την ύπαρξη μιας ομάδας που ούτε καλό ποδόσφαιρο θα μπορεί να παίξει, ούτε σε αυτονόητους στόχους θα είναι ικανή να ανταποκριθεί.

Το θέμα, φυσικά, δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η ήττα από τη Ζίμπρου με 1-0. Στην Τούμπα μπορεί να γίνει κάλλιστα η ανατροπή. Ο αντίπαλος είναι ανίσχυρος και εάν ο ΠΑΟΚ κάνει απλώς μια υποφερτή εμφάνιση η πρόκριση θα είναι δική του. Όποιος, όμως, θέλει να δει πέρα από τη μύτη του, ξέρει ότι, ανεξάρτητα με το αν περάσει η ομάδα σε όμιλο του Europa League ή όχι, είναι πολύ δύσκολο, με το ρόστερ που διαθέτει, να γίνει μια ομάδα ελκυστική και αξιόμαχη. Γιατί, όπως επισημάναμε πολλές φορές, δεν αρκούν η καλή δουλειά του προπονητή, η αγωνιστική πειθαρχία των παικτών και η διάθεση. Το κυριότερο που απαιτείται λείπει. Η ποιότητα...

Δεν μπορεί να δημιουργήσει

"Φταίω εγώ, γιατί όταν μία ομάδα δεν κερδίζει φταίει ο προπονητής", δήλωσε, κατά την προσφιλή συνήθειά του, ο Άγγελος, μετά την ήττα στο Κισινάου. Κανέναν, ωστόσο, δεν ενδιαφέρει ποιος φταίει. Ούτε λύνεται κάποιο πρόβλημα με το να αναλαμβάνει την ευθύνη για οποιαδήποτε ήττα ο προπονητής. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί αυτή η ομάδα να προχωρήσει, ακόμη κι αν διαθέτει προπονητή θαυματοποιό. Στα φιλικά με την ΚΠΡ και την Ιντερ και στο ματς με τη Ζίμπρου φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα χάνει, αλλά εξίσου δύσκολα θα κερδίζει, γιατί, πολύ απλά, δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά, να δημιουργήσει ευκαιρίες και να σκοράρει.

"Εμείς παίξαμε το πρώτο επίσημο παιχνίδι μας, ενώ για τη Ζίμπρου ήταν το ενδέκατο", είπε ο Άγγελος. Ούτε αυτό λέει τίποτε. Γιατί όταν ο αντίπαλος είναι κατά πολύ υποδεέστερος, καμία σημασία δεν έχει ο βαθμός ετοιμότητάς του. Σημασία έχει ότι απέναντι σε μια ομάδα άγουρη, άπειρη, πολύ χαμηλού επιπέδου, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να παίξει ποδόσφαιρο και, επί 90 λεπτά, έχασε μόνο μία ευκαιρία, με την κεφαλιά του Κατσικά στο δοκάρι. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ και δεν μπορεί να λυθεί όσα επίσημα παιχνίδια κι αν έχουν στα πόδια τους οι παίκτες του.

Θα κατηγορηθεί για αδράνεια

"Θα μας βρίσουν λίγο, αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε", δήλωσε ακόμη ο Άγγελος. Κανείς δεν θα βρίσει κανέναν. Οι παίκτες θα θεωρηθούν "λίγοι" και ο ίδιος θα κατηγορηθεί όχι γιατί δεν τους μετέτρεψε σε παικταράδες, αλλά γιατί δεν ζήτησε από τον Ιβάν Σαββίδη ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ. Το είχαμε πει πολλές φορές: Δεν πρέπει να παίξει τον ρόλο του ήρωα ο Άγγελος, προσπαθώντας να δημιουργήσει καλή ομάδα με έμψυχο δυναμικό περιορισμένων δυνατοτήτων. Είναι υποχρεωμένος να πιέσει τον μεγαλομέτοχο να κάνει καλές μεταγραφές. Πραγματικά καλές μεταγραφές.

Μετά από το φιλικό με την Ίντερ, είχαμε τονίσει: "Πέρα από την καλή αμυντική λειτουργία, υπάρχουν και άλλα ζητούμενα. Πόσο παραγωγικό ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει αυτός ο ΠΑΟΚ, πόσο εύκολα μπορεί να "βγάλει" φάσεις, πόσο εύκολα μπορεί να σκοράρει και, εν τέλει, πόσο ικανός είναι να ανταποκριθεί σε διεκδίκηση τίτλων στην Ελλάδα και σε καλύτερη από τις προηγούμενες πορεία στο Europa League;" Η απάντηση που δόθηκε στο πρώτο επίσημο ματς ήταν απογοητευτική. Πέρα από μια ανούσια και φλύαρη κυκλοφορία της μπάλας, ο ΠΑΟΚ δεν έδειξε απολύτως τίποτε άλλο.

Είχαμε καταθέσει και την εξής απορία: "Θα μπορεί αυτός ο ΠΑΟΚ, που δείχνει ότι δύσκολα θα χάνει, να κερδίζει; Θα μπορεί να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να βαδίζει προς την επίτευξη των στόχων του; Το "καθαρό μυαλό" (που λέει ο Αναστασιάδης ότι λείπει) θα έρθει με τη δουλειά, ή θα εξαρτηθεί πόσο "καθαρό" θα είναι, ανά περίσταση, από την ποιότητα των παικτών; Θα αρκούν η αγωνιστική πειθαρχία και το "δέσιμο" των παικτών, μαζί με τις κατευθύνσεις από τον προπονητή τους, για να ανεβεί επίπεδο η ομάδα με το ρόστερ που διαθέτει; Θα είναι ικανή, με μία κουβέντα, να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα;"

Χειρότερος από πέρσι

Ας μη γελιόμαστε. Αποκτήθηκαν μόλις τέσσερις παίκτες, χωρίς κανένας από αυτούς να αποτελεί, σχετικά έστω, μεγάλο όνομα. Τα κενά του ρόστερ δεν καλύφθηκαν και, το κυριότερο, όσοι αποκτήθηκαν δεν ήταν καλύτεροι από αυτούς που απομακρύνθηκαν. Ειπώθηκε ότι θα γίνει προώθηση πολλών Ελλήνων πιτσιρικάδων, οι οποίοι, μάλιστα, μετείχαν σε όλη την προετοιμασία. Με το πρώτο κιόλας επίσημο ματς, οι νεαροί εξαφανίστηκαν. Στο Κισινάου δεν αγωνίστηκε κανένας. Ούτε καν ως αλλαγή. Συνεπώς, το συμπέρασμα προκύπτει αυτονόητα: Αυτός ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι καλύτερος από την περσινή αποκρουστική ομάδα. Και η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με έναν τρόπο, έστω και τώρα, πολύ καθυστερημένα δηλαδή: Με την απόκτηση ποιοτικών παικτών σε καίριες θέσεις. Λείπει ένας έμπειρος κεντρικός αμυντικός. Λείπει ένας αριστερός επιθετικός. Λείπει ένας ταχύς και δεξιοτέχνης οργανωτής. Τρεχαντήρια υπάρχουν πολλά, ρολίστες υπάρχουν πολλοί, παίκτες ποιότητας, που, όπως λέμε, "ξέρουν μπάλα", υπάρχουν ελάχιστοι...

Δεν θα ξεστραβώσει μόνος του ο γιαλός, ούτε με το πέρασμα του χρόνου, ούτε με τη βοήθεια της Παναγιάς. Μόνον όταν πάψουν να αρμενίζουν στραβά στον ΠΑΟΚ, θα μπει το καράβι σε ομαλή πορεία. Εάν ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσπάθεια, όπως πολλοί πιστεύουν, είναι υποχρεωμένος, σήμερα κιόλας, να αγνοήσει τους ηρωισμούς και την αισιοδοξία του Αγγελου και να ενισχύσει την ομάδα. Εκτός κι αν εμφανιστεί, επιτέλους, στο προσκήνιο, για να εξηγήσει στον κόσμο του ΠΑΟΚ ποιο ακριβώς είναι το πλάνο που αποφάσισε να ακολουθήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα. Εάν δεν το κάνει, πολύ φοβάμαι ότι το βρισίδι, για το οποίο μίλησε ο Αγγελος, θα είναι έντονο και διαρκές...

Διαβάστε ακόμη

Σχόλιο Κώστας Κεφαλογιάννης: Με την Παναγιά για στόπερ

Ζίμπρου-ΠΑΟΚ 1-0 (VIDEO)

Αποδοκιμάστηκαν οι παίκτες

Κουμπάρεβ: "Για το καλύτερο στην Τούμπα"

Αναστασιάδης: "Θα μας βρίσουν, αλλά θα περάσουμε"

Ο Νοστράδαμος και το... Άγιο Όρος!

News 24/7

24MEDIA NETWORK