Η μάχη κατά της διαφθοράς και το "άδειασμα" του Άγγελου

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αξιολογεί τις δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη, που αποκαλύπτουν τις ζημιογόνες εμμονές του Άγγελου Αναστασιάδη και τη δική του πρόθεση να αγωνιστεί για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η μάχη κατά της διαφθοράς και το "άδειασμα" του Άγγελου
INTIME SPORTS

Όταν έγραφα πέρσι, τέτοια εποχή, ότι την επικοινωνία με τον κόσμο του ΠΑΟΚ σχετικά με την ομάδα την ανέλαβε ο Άγγελος Αναστασιάδης, ζητώντας από τον Ιβάν Σαββίδη να βάλει φίμωτρο, δεν είχα ακούσει να το συζητούν οι δυο τους. Το αντιλήφθηκα εύκολα με ένα σκεπτικό που είχε δύο σκέλη: Το πρώτο: Ξαφνικά ο Σαββίδης "έκοψε" τις δηλώσεις. Ούτε καν στην επίσημη παρουσίαση του Άγγελου είχε εμφανιστεί. Το δεύτερο: Ήξερα τον Άγγελο...

Όταν, τέλη Αυγούστου, άρχισα να... χτυπιέμαι ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει κι άλλες μεταγραφές, γιατί το ρόστερ είναι ελλιπές και χωρίς βάθος και όταν "φόρτωνα" τη μεταγραφική αδράνεια στον Άγγελο και όχι στον Σαββίδη, δεν ήμουν μπροστά σε συζητήσεις τους για να ξέρω ποιος ήθελε κι άλλους παίκτες και ποιος όχι. Το αντιλήφθηκα εύκολα με ένα πολύ απλό σκεπτικό: Ήξερα τον Άγγελο...

Έναν χρόνο μετά, ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, με τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ-3, "αδειάζει" μεγαλοπρεπώς τον Άγγελο Αναστασιάδη, λέγοντας: "Εγώ ζητούσα να γίνουν μεταγραφές και εκείνος μου έλεγε 'δεν χρειάζομαι παίκτες, είμαστε καλά με τα παλικάρια μου'. Του έλεγα 'μα, εγώ βλέπω ότι δεν έχουμε άμυνα' κι εκείνος μου απαντούσε 'άμυνά μας θα είναι η Παναγιά!'...".

Ποτέ δεν ζήτησε παίκτες

Καμία έκπληξη δεν νιώθω. Ας τη νιώσουν όσοι εξακολουθούν ακόμη να έχουν εμμονές με τον Άγγελο, που φαίνεται ότι δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τις δικές του εμμονές. Ποτέ δεν ζήτησε μεταγραφές και από κανέναν, στις πέντε θητείες του στον ΠΑΟΚ. Δεν ζήτησε παίκτες ούτε από τον Μπατατούδη στα καλά του ούτε από τον Μπατατούδη στα "τελευταία" του ούτε από τον Γούμενο, ούτε από τον Σαββίδη.

Επί Μπατατούδη και Γούμενου έπειθε το επιχείρημά του ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποφύγει περιττά έξοδα γιατί τα ταμεία του ήταν άδεια, επί Σαββίδη, όμως, δεν είχε κανένα νόημα να αφήσει την ομάδα χωρίς δεύτερο εξτρέμ, χωρίς αξιόλογους κεντρικούς αμυντικούς, χωρίς επιτελικό χαφ και χωρίς εναλλακτικές λύσεις σε ένα ρόστερ, στο οποίο "φόρτωσε" 12 πιτσιρικάδες, από τους οποίους εμπιστεύτηκε μόνο έναν, τον Τζανδάρη.

Στις δύο καλές εποχές του ΠΑΟΚ με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη ήρθαν και οι δύο μοναδικές επιτυχίες. Η πρόκριση επί της Άρσεναλ και η κατάκτηση του Κυπέλλου το 2003. Τότε ο ΠΑΟΚ διέθετε αρκετούς καλούς παίκτες που τους είχε αποκτήσει με μεταγραφές. Κανείς, όμως, από τους παίκτες αυτούς δεν αποκτήθηκε επειδή τον ζήτησε ο Άγγελος. Όλους τους βρήκε στον ΠΑΟΚ. Άλλοι τους είχαν φέρει. Άλλοι προπονητές (ο Μπένγκτσον και ο Μπάγεβιτς) και άλλοι παράγοντες (ο Μπατατούδης, ο Ορφανός, ο Καλύβας, ο Καλαφάτης). Βρύζας, Φρατζέσκος, Μαραγκός, Καφές, Γεωργιάδης, Οκκάς, Εγκωμίτης, όλοι τους υπήρχαν στον ΠΑΟΚ όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Άγγελος.

Η μάχη κατά της διαφθοράς και το "άδειασμα" του Άγγελου
INTIME SPORTS

Και ο λόγος για τον οποίο ποτέ δεν ζητούσε μεγάλους παίκτες ο Άγγελος δεν ήταν ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους, όπως πολλοί υπέθεταν. Η αλήθεια είναι ότι από τη μία πλευρά, ήθελε να γίνει αρεστός σε προέδρους και μεγαλομετόχους, δίνοντας την εντύπωση ότι προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα τα δικά τους και του ΠΑΟΚ και από την άλλη ήθελε ο ίδιος να είναι πάντα καλυμμένος. Με ρόστερ φτωχό θα ήταν ο ήρωας σε περίπτωση επιτυχίας. Ο μάγος της προπονητικής που τα κατάφερε χωρίς να έχει αξιόλογους παίκτες. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένος. Με τέτοιους παίκτες, τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει;

"Καβούριας" δεν είναι

Αν μη τι άλλο, λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ότι ο... μαξιμαλιστής Σαββίδης δεν λυπάται τα χρήματα μπροστά στην επιθυμία του να δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα. "Δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης για τις μεταγραφές", λέει και σήμερα, βλέποντας, με την ίδια ανησυχία, τον Φρανκ Άρνεσεν να έχει "κλείσει" μέχρι στιγμής μόνο τον Ολσεν. Σήμερα ο προπονητής δεν του λέει ότι άμυνα θα παίζει η Παναγιά, τον έχει ενοχλήσει όμως το γεγονός ότι οι επίσημες υποχρεώσεις άρχισαν και όμως η ομάδα παραμένει με το ίδιο σχεδόν ρόστερ που πέρσι απέτυχε παταγωδώς. Γι' αυτό και "γκάζωσε" τον Δανό να τρέξει για να πάρει τους παίκτες που χρειάζονται.

Δεν είναι "καβούριας" ο Σαββίδης, όπως θέλουν να τον χαρακτηρίζουν ορισμένοι. Μόνο αυτό δεν είναι. Έχει κάνει χίλια δυο λάθη από τότε που ανέλαβε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έχει πολλές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτήσει ακόμη μια σοβαρή ΠΑΕ και μια πραγματικά αξιόλογη ομάδα, αλλά είναι ανοησία να λέμε ότι δεν θέλει να επενδύσει στον ΠΑΟΚ, όταν ήδη έχει διαθέσει 45 εκατομμύρια ευρώ, τα 11 από τα οποία για την εξόφληση των χρεών.

"Όχι" στη διαφθορά

Ενδιαφέρον, όμως, είχαν οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδης και για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατ’ αρχήν, απέφυγε να μιλήσει για τον Γιάννη Αλαφούζο, προφανώς επειδή αντιλήφθηκε ότι μεταξύ τους υπάρχει μόνο λυκο-φιλία. Αναφέρθηκε μόνο στον Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά τον προειδοποίησε: "Ο Δημήτρης είναι φίλος μου, αλλά θα πάψει να είναι αν γίνει δεύτερος Μαρινάκης".

Για τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό τα είπε φόρα – παρτίδα: "Αρχίζει το πρωτάθλημα και έχουν 30 βαθμούς στην τσέπη... Έχουν δανεικούς παίκτες σχεδόν σε όλες τις ομάδες... Δείτε τι έγινε στο Ολυμπιακός – Βέροια... Το πρωτάθλημα γίνεται με γνωστό εκ των προτέρων σενάριο. Ποιος θα βγει πρώτος, ποιος θα πέσει, ποιος θα κερδίσει, ποιος θα χάσει, ποιος θα βάλει γκολ... Ο ΠΑΟΚ δεν αγοράζει αγώνες. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Εγώ δεν πρόκειται να λύσω το πρόβλημα του ποδοσφαίρου με τις γνωστές ελληνικές μεθόδους που ακολούθησαν οι ομάδες της Αθήνας. Μόνο με σκληρό, αλλά υγιή ανταγωνισμό θα πετύχουμε πράγματα".

Να δώσει μάχη επί της ουσίας

Με άλλα λόγια, το μήνυμα προς τον κόσμο του ΠΑΟΚ -και όχι μόνο- είναι ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει στο θολό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά θα δώσει μάχη για την εξυγίανση και την πάταξη της διαφθοράς. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι ένα τεράστιο θέμα. Εδώ, αμφιβάλλω αν ο Ιβάν Σαββίδης ξέρει πώς ακριβώς θα κινηθεί. Αμφιβάλλω αν έχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Η συμμαχία με τον Μελισσανίδη δεν νομίζω ότι αρκεί. Ούτε μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με τις δημόσιες καταγγελίες.

Η άσκηση δημόσιας κριτικής ικανοποιεί το οπαδικό συναίσθημα, δημιουργεί την εικόνα ενός μαχητικού μεγαλομετόχου, αλλά οι μάχες ουσιαστικά πρέπει να δοθούν σε θεσμικό επίπεδο, για να δρομολογηθούν αλλαγές. Πιστεύω ότι σ' αυτό το επίπεδο ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ είναι ακόμη ανέτοιμος. Ας περιμένουμε όμως να δούμε υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα και, ακόμη περισσότερο, ας περιμένουμε να δούμε ποιες κινήσεις θα γίνουν (αν γίνουν) προς την κατεύθυνση της αλλαγής της ηγεσίας της ΕΠΟ...

Διαβάστε ακόμη

Σαββίδης: "Ο Ολυμπιακός, ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης και η Παναγιά"

Καταγγελίες ΠΑΟΚ στην UEFA για Ολυμπιακό, Αστέρα και Ατρόμητο

Σοβαρά παράπονα του ΠΑΟΚ από τη Λίγκα

News 24/7

24MEDIA NETWORK