Η τραγική οπισθοχώρηση και η κωμωδία διαιτησία

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης προσπαθεί να «ακτινογραφήσει» την περίεργη αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών του ΠΑΟΚ στο «τρελό» παιχνίδι της Λιβαδειάς, σε συνδυασμό με την κάκιστη διαιτησία του Παππά και παρακινεί αυτούς και τον Ιβάν Σαββίδη να μην επαναπαυτούν ούτε στην πρωτιά, ούτε στην παράκληση του Αγγελου προς την Παναγιά.

Η τραγική οπισθοχώρηση και η κωμωδία διαιτησία
INTIME SPORTS

Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις... Στη Λιβαδειά έγινε ένα από τα πιο περίεργα ματς του φετινού Πρωταθλήματος. Ηταν «τρελό». Με δύο εικόνες, ανά ημίχρονο. Και τα είχε όλα. Γκολ, δοκάρι, χαμένες ευκαιρίες, χαζοτσαμπουκάδες και άθλια διαιτησία.

Στα γκολ, νικητής ο ΠΑΟΚ. Τρεις τελικές, δύο γκολ, ένα δοκάρι. Στις ευκαιρίες, ο Λεβαδειακός, που στο τελευταίο ημίωρο έπαιξε τον ΠΑΟΚ μονότερμα και έχασε δυο – τρία «άχαστα». Στους χαζοτσαμπουκάδες, είχαμε ισοπαλία. Με τον Τζαβέλλα να πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε λες και θα έπαιρνε το Παγόσμιο Κύπελλο και να αντιδρά βλακωδώς στην ανοησία του Μάντζιου να τον αρπάξει από τον λαιμό, μετά τη λεκτική αψιμαχία που άναψε μεταξύ τους χωρίς λόγο κι αφορμή, κάπου στο κέντρο του γηπέδου.

Κωμωδία η διαιτησία

Ο Παππάς και οι βοηθοί του είναι μια ξεχωριστή απίστευτη και όμως αληθινή ιστορία. Ο Αθηναίος ρέφερι σφύριξε 29-14 φάουλ σε βάρος του ΠΑΟΚ και από τα 29 μόνο τα μισά έγιναν στην πραγματικότητα. Με τα υπόλοιπα προσπάθησε να κλείσει τον ΠΑΟΚ στα καρέ του και τα κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο, με τη βοήθεια βέβαια των παικτών του Αγγελου Αναστασιάδη, που, εκνευρισμένοι, έδιωχναν την μπάλα όπως – όπως και δεν μπορούσαν να την κρατήσουν περισσότερο από πέντε δευτερόλπετα, δίνοντας το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να επιτίθενται συνεχώς.

Από την άλλη, ο Παππάς δεν είδε το «χέρι» του Παπαδόπουλου, που είχε την έμπνευση να σύρει το κεφάλι του στο χόρτο για να γυρίσει την μπάλα στον Ιτάνζ, ενώ του βοηθού του του ξέφυγε η οριακή θέση οφ σάιντ στην οποία βρισκόταν ο Σαλπιγγίδης στη φάση από την οποία προήλθε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ. Ηταν πολλά όμως αυτά που δεν είδαν. Δεν είδαν ή είδαν λάθος κι άλλες φάσεις με οφ σάιντ και φάουλ.

Η τραγική οπισθοχώρηση και η κωμωδία διαιτησία

Τελικά, ο Αναστασιάδης μιλάει σήμερα για «παρωδία» και για τη χειρότερη διαιτησία που είδε στην ποδοσφαιρική και προπονητική καριέρα του, οι παίκτες του ΠΑΟΚ λένε ότι ο Παππάς ξεπέρασε κάθε φαντασία, σφυρίζοντας εις βάρος τους φάουλ με την παραμικρή επαφή, ενώ οι του Λεβαδειακού διαμαρτύρονται για ένα πέναλτι που δεν τους δοθηκε και για ένα γκολ που δεν έπρεπε να «μετρήσει». Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν κάκιστο διαιτητή, που δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα ούτε έξω από γήπεδο να περνάει. Εάν ανατρέξει κανείς στην προιστορία του, θα αντιληφθεί ότι όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνουν στα ματς που διευθύνει. Το μόνο αφύσικο είναι η επιμονή της ΚΕΔ να τον διατηρεί στους πίνακες των διαιτητών της Σούπερ Λίγκα και να τον ορίζει να σφυρίζει.

Τραγική οπισθοχώρηση

Από εκεί και πέρα, η αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών του ΠΑΟΚ σηκώνει πολλή συζήτηση. Με τρεις τελικές που «βρήκαν» εστία, ο ΠΑΟΚ είχε πετύχει δύο γκολ και είχε ένα δοκάρι.

Η τραγική οπισθοχώρηση και η κωμωδία διαιτησία

Προηγείτο με 2-0, δεν κινδύνευε σχεδόν καθόλου από έναν Λεβαδειακό που φαινόταν «βραχυκυκλωμένος» και όλα έδειχναν ότι το τελευταίο ημίωρο θα έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Τού πήγαινε του ΠΑΟΚ αυτό το ματς και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτά που συνέβησαν στα τελευταία 30 λεπτά. Από ένα σημείο και μετά, κάπου λίγο μετά το 60’, ο Λεβαδειακός άρχισε να σφυροκοπά ανελέητα την εστία του Ιτάνζ, δημιουργώντας τη μια ευκαιρία μετά την άλλη. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ, πανικόβλητοι, αμύνονταν. Η εμφάνισή τους σ’ αυτό το ημίωρο ήταν άθλια. Παρά τα ελαφρυντικά από την εκνευριστική διαιτησία του Παππά και την απώλεια του Βίτορ, που περιέπλεξε τα πράγματα ακόμη περισσότερο στην άμυνα, από την οποία έλειπε μετά το 23’ και ο Τζαβέλλας, η μαζική οπισθοχώρησή τους και η πλήρης αδυναμία τους να «παγώσουν» το παιχνίδι για να πάρουν κάποιες ανάσες, δεν συμβαδίζει καθόλου με το γεγονός ότι είναι οι πρωτοπόροι του Πρωταθλήματος. Ηταν ανικανότητα; Ηταν έλλειψη δυνάμεων; Ηταν άγχος; Ας ψάξουν οι ίδιοι να το βρουν κι ας μην παρουσιάσουν ποτέ ξανά μια τόσο κακομοίρικη εικόνα. Ας μη μείνουν, όμως, μόνο στη δικαιολογία του εκνευρισμού από τη διαιτησία του Παππά, γιατί θα έχουν βρει το δέντρο, αλλά θα έχουν χάσει το δάσος.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να προβληματίσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ η απαράδεκτη διαιτησία του Παππά. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώνει επισήμως ότι... έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική διαιτησία, οφείλει να πάψει να είναι τόσο... ευγενική και αφελής. Οφείλει να θωρακίσει την ομάδα, γιατί υπάρχουν δυστυχώς διαιτητές που δεν λογαριάζουν κανέναν και δεν τους νοιάζει αν θα εκτεθούν στη φίλαθλη κοινή γνώμη. Ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε όσο το Πρωτάθλημα βαδίζει προς τη λήξη του.

Να υπερβάλουν εαυτούς

Η ομάδα είναι πρώτη, της αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά της αξίζει και βοήθεια. Βοήθεια στο θέμα της διαιτησίας, βοήθεια και με τις μεταγραφές που πρέπει πάση θυσία να γίνουν. Τα κενά του ρόστερ και οι αδυναμίες που προκύπτουν από την απουσία κάποιων βασικών παικτών, έχουν φανεί μεγαλοπρεπώς. Οσο για τους παίκτες και τον Αγγελο, ας μη μείνουν στα συγχαρητήρια που δικαιούνται και ας κάνουν την αυτοκριτική τους για να βελτιωθούν όσο μπορούν περισσότερο. Εκαναν καλή πορεία, στην οποία ελάχιστοι πίστευαν, αλλά έκαναν και λάθη τα οποία θα μπορούσαν να αποφύγουν για να μην υποστούν τρεις ήττες που κοστίζουν (από Παναθηναικό, Ξάνθη και Γιάννινα). Αυτό ακριβώς είναι το δάσος. Αν θέλουν να πάρουν Πρωτάθλημα, ή, έστω, αν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες που έχουν για την κατάκτηση του τίτλου, ας μην επαναπαυθούν στα ελαφρυντικά για τις αποτυχίες τους, ούτε στη βοήθεια της Παναγιάς. Δικαίωμα του προπονητή τους είναι να παρακαλάει τη χάρη Της να δώσει φέτος το Πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, αλλά... «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Πρέπει και οι ίδιοι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, από τη στιγμή που με τα αποτελέσματα των αγώνων τους τοποθέτησαν πολύ ψηλά τον πήχη και από τη στιγμή που ομολόγησαν δημοσίως, χωρίς κανείς από τους οπαδούς τους να το απαιτήσει, ότι στόχος τους είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Και, αφού φαίνεται να συμφωνεί με τις φιλοδοξίες τους και ο μεγαλομέτοχος, οφείλει και εκείνος να κάνει το παν για την ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ τον Ιανουάριο. Κανέναν δεν πρέπει να ζαλίσει η κορυφή...

Διαβάστε ακόμη:

Αναστασιάδης: "Δεν θα βγούμε μπροστά να μας σκοτώσουν!"

Γλίτωσαν τα χειρότερα Μάντζιος-Τζαβέλλας

Παπαδόπουλος: "Να σταματήσει η τρομοκρατία"

Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ 1-2 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK