"Ξενέρωμα"; Ναι. Όχι και απαξίωση όμως...

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης θεωρεί "εντός προγράμματος" για τον ΠΑΟΚ ήττες σαν αυτή του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, προτείνοντας στήριξη της ομάδας από τον κόσμο και βοήθεια από Ιβάν Σαββίδη και Άγγελο Αναστασιάδη στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, για να καλυφθούν αδυναμίες και ελλείψεις που είναι φανερές ανεξάρτητα από νίκες και ήττες.

"Ξενέρωμα"; Ναι. Όχι και απαξίωση όμως...
INTIME

Ο φετινός ΠΑΟΚ δεν είναι ποτέ απρόθυμος και πλαδαρός. Πάντα θέλει, πάντα μάχεται. Δεν είναι η ανοργάνωτη, απείθαρχη και ασυνάρτητη ομάδα του Χουμπ Στέφενς. Είναι η οργανωμένη, πειθαρχημένη και "σεταρισμένη" σε συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη. Είναι η ομάδα που ήδη έχει μια ισοπαλία και μια ήττα στην Τούμπα, ενώ η περσινή είχε μόνο μία ισοπαλία και έχει κερδίσει εκτός έδρας τρία ματς στα οποία η περσινή είχε πέρσι μόνο μία ισοπαλία.

Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο και ο φετινός προπονητής της είναι πιο παθιασμένος και πιο φιλόδοξος από τον φημισμένο προκάτοχό του. Την ανέβασε στην κορυφή της βαθμολογίας και δεν διστάζει να επαναλαμβάνει συχνά δημοσίως ότι στόχος του είναι να κατακτήσει τον τίτλο. Έννοια που ήταν "απαγορευμένη" όλα τα τελευταία χρόνια στα όνειρα των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Όλα αυτά είναι αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι ότι Άγγελος Αναστασιάδης και παίκτες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανταποκριθούν όχι μόνο στο πρωτάθλημα, αλλά και στο κύπελλο και στο Europa League. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ το αντιλαμβάνεται, το αναγνωρίζει και τους στηρίζει. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ τους πιστεύει, γι' αυτό τολμάει πάλι και ονειρεύεται.

Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζει και μια άλλη αλήθεια. Αυτήν που καταθέσαμε όλοι μας από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου: Εάν πρόκειται να τεθούν μεγαλεπήβολοι στόχοι, είπαμε, η προσπάθεια θα αδικηθεί από την ποιότητα και το "βάθος" του ρόστερ. Και επειδή όντως ομολογήθηκε δημοσίως ότι ο ΠΑΟΚ επιχειρεί πρωταθλητισμό, η διαπίστωση αυτή δεν έπαψε ποτέ να ισχύει.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα κάθε αγώνα και ανεξάρτητα από την απόδοση της ομάδας: Για να αντέξει ο ΠΑΟΚ και να δώσει μάχη μέχρι το τέλος και στα τρία μέτωπα, πρέπει πάση θυσία να ενισχυθεί τον Ιανουάριο με τουλάχιστον τρεις ποιοτικούς παίκτες ακόμα, που -κακώς- δεν αποκτήθηκαν το καλοκαίρι...

Αδυναμίες εναντίον αρετών...

Ήττες σαν αυτή με τον Παναθηναϊκό ήταν βέβαιο ότι θα έρθουν. Έχει και άλλες το πρόγραμμα στη συνέχεια. Όταν μια ομάδα βρίσκεται στα όριά της και παίζει πάντοτε στο ανώτερο ύψος που έχει το ταβάνι των δυνατοτήτων της, μοιραίο είναι όχι μόνο να κερδίζει, αλλά και να χάνει. Μοιραίο είναι να έχει σκαμπανεβάσματα. Μοιραίο είναι να επωφελείται από τις αρετές της, αλλά και να πληρώνει τις αδυναμίες της. Μοιραίο είναι να μαζεύει βαθμούς χάρη στην ομαδική προσπάθεια των παικτών της, αλλά και να προδίδεται από τις ελλείψεις του ρόστερ της, ή τις απουσίες βασικών παικτών της.

Απών ο Σκόνδρας, πρόβλημα πίσω δεξιά. Απών ο Ρατς, πρόβλημα πίσω αριστερά. Απών ένας έμπειρος και ταχύς στόπερ, πρόβλημα στο κέντρο άμυνας. Απών ο Τζαβέλλας, έλλειψη εναλλακτικής λύσης και για αριστερά και για το κέντρο άμυνας. Απών ένας δεξιοτέχνης επιτελικός χαφ, πρόβλημα στην ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών. Απών ο Μακ, πρόβλημα δεξιά μπροστά. Απών ένας αριστεροπόδαρος επιθετικός, πρόβλημα αριστερά μπροστά. Τα προβλήματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ορατά. Και έχουν φανεί κατά κόρον, ανεξάρτητα, ξαναλέω, από αποτελέσματα και εμφανίσεις.

Η ομάδα χρειάζεται αγάπη απ' όλους

Λογικό είναι, λοιπόν, να έρθουν και απροσδόκητες ήττες. Το αντίθετο θα ήταν παράλογο. Κι όποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, πρέπει να συμβιβαστεί μ' αυτό. Έτσι ώστε να πάψει να... ξεφωνίζει αγρίως, ξεσπώντας σε βάρος συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Με την αποδοκιμασία και τη βρισιά δεν θα γίνει καλύτερος παίκτης ο Σπυρόπουλος. Άλλωστε κανένας Σπυρόπουλος δεν παίζει με το ζόρι στον ΠΑΟΚ. Ολους τους παίκτες κάποιοι τους επέλεξαν και κάποιοι τους εμπιστεύονται. Δεν έχει νόημα η ψυχολογική ισοπέδωση του όποιου παίκτη. Ούτε ο ίδιος κερδίζει τίποτε ούτε η ομάδα.

Είμαι της γνώμης ότι ο φετινός ΠΑΟΚ πρέπει να αγαπηθεί από όλους τους οπαδούς του και να στηριχτεί με υπομονή και ψυχραιμία. Πρέπει όμως και να βοηθηθεί από τον μεγαλομέτοχό και τον προπονητή του στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Οι διορθωτικές – συμπληρωματικές κινήσεις είναι απαραίτητες κι αυτό θα έπρεπε να το είχαν ήδη αποδεχτεί ο Ίβάν Σαββίδης και ο Άγγελος Αναστασιάδης, ακόμη κι αν η ομάδα δεν είχε κάνει ούτε μία ήττα. Όταν φιλοδοξείς να πάρεις το πρωτάθλημα και το κύπελλο και να φτάσεις όσο το δυνατόν πιο μακριά στο Europa League, οφείλεις να θωρακίσεις το ρόστερ και να το εμπλουτίσεις, ώστε να είναι 100% πλήρες σε όλες τις θέσεις και σε όλους του ρόλους...

Ακόμη και με νίκη, η ουσία δεν θα άλλαζε

Για την ανάλυση του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν χρειάζονται, νομίζω, πολλά. Ο αμυντικός μηχανισμός του ΠΑΟΚ βραχυκυκλώθηκε δύο φορές και ο πολύ καλά οργανωμένος στα μετόπισθεν Παναθηναϊκός "έκλεψε" στην Τούμπα τη νίκη με τέσσερις φάσεις και δύο αντεπιθέσεις σε όλο το παιχνίδι. Όπως είπε και ο Άγγελος, ο Παναθηναϊκός επωφελήθηκε από τα λάθη του ΠΑΟΚ, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν αξιοποίησε τα λάθη που έκανε ο Παναθηναϊκός.

Αυτό είναι, όμως, το ποδόσφαιρο. Κερδίζει συνήθως ο πιο αποτελεσματικός, ενίοτε και ο πιο τυχερός. Το θέμα είναι να μπορεί κανείς να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα για την ομάδα του, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να πετύχει και δεύτερο γκολ μετά από την ισοφάριση του Περέιρα και να πάρει τη νίκη, αλλά κανείς δεν θα έπρεπε να αγνοήσει το γεγονός ότι η ομάδα δεν μπόρεσε να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή. Κανείς δεν θα έπρεπε να παραγνωρίσει ότι η ομάδα είχε "χτυπητές" αδυναμίες στην αμυντική λειτουργία, με τις αργές επιστροφές και τη "σαστιμάρα" στις αντεπιθέσεις του Παναθηναϊκού.

Κατά τα άλλα, διάθεση υπήρχε πάλι και η φιλότιμη προσπάθεια έγινε. Αν αντί του Παναθηναϊκού υπήρχε άλλος αντίπαλος στο τερέν, ίσως ο ΠΑΟΚ να έφτανε σε ακόμη μια εύκολη εντός έδρας νίκη, οπότε οι εντυπώσεις θα ήταν διαφορετικές. Γεγονός, όμως, είναι ότι σ' αυτό το ματς δεν βγήκαν φάσεις και ο αμυντικός μηχανισμός δεν ρολάρισε σωστά. Αφορμή για προβληματισμό και περισυλλογή, όχι όμως για απαξίωση και απογοήτευση. Το "ξενέρωμα" του οπαδού του ΠΑΟΚ, που περίμενε να ευχαριστηθεί τη διακοπή του πρωταθλήματος με τη διαφορά των πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό, είναι "χοντρό", αλλά είναι προτιμότερο να σκεφτεί ότι αυτή η ομάδα, με τις συγκεκριμένες αδυναμίες της, καταφέρνει να προηγείται ακόμη στη βαθμολογία, επομένως αξίζουν συμπαράσταση παίκτες και προπονητής...

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Κεφαλογιάννης: Το βάρος της φανέλας

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-2 (VIDEOS)

Αναστασιάδης: "Μην ισοπεδώνουμε τα πάντα"

"Κράξιμο" σε Σπυρόπουλο

News 24/7

24MEDIA NETWORK