Mind games στον δρόμο για τον τίτλο

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης "εντοπίζει τον μεγάλο αντίπαλο" του ΠΑΟΚ στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος, όπως αυτός προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου του Άγγελου Αναστασιάδη, μετά τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού.

Mind games στον δρόμο για τον τίτλο
INTIME SPORTS

Δεν θα ξοδέψω χρόνο και χώρο για να πω και εγώ τα αυτονόητα. Η ανάγνωση του ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ είναι άλλωστε εύκολη. Ο ΠΑΟΚ νίκησε γιατί ήταν ο-μά-δα και ο Ολυμπιακός έχασε γιατί "βραχυκυκλώθηκαν" τα "βαριά χαρτιά" του. Ολα τα υπόλοιπα, από τα... κάθε 50 χρόνια γκολ του Φουστέρ και του Περέιρα μέχρι και τον δεξιό οπισθοφύλακα Σαλπιγγίδη, αποτελούν μικρά κομμάτια του παζλ που σχηματίστηκε στο τερέν του "Γ. Καραισκάκης" για να μας δείξει ότι στο συναρπαστικό και απρόοπτο άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο, τα υψηλά μπάτζετ πολύ σχυνά υποκύπτουν στην οργάνωση, τη σοβαρότητα, την ψυχραιμία, τη θέληση και τη γενναιοψυχία του αντιπάλου.

Θα προσπαθήσω να "δω" την κατάσταση που διαμορφώνεται για τον ΠΑΟΚ, τώρα που η ομάδα όχι μόνο είναι υποχρεωμένη να διεκδικήσει τον τίτλο, αλλά και έχει πείσει τους πάντες ότι μπορεί να τον κατακτήσει, σε συνδυασμό με το πιθανό σενάριο να μην κατορθώσει ο Ολυμπιακός να ξεπεράσει τις φετινές αγωνιστικές αδυναμίες του και να μην αναδειχτεί ως σοβαρός συνδιεκδικητής ο Παναθηναικός.

Η νίκη και ο φόβος της ήττας

"Για τον Ολυμπιακό, είπε ο Αγγελος Αναστασιάδης, αυτό το ντέρμπι ήταν πιο δύσκολο από ό,τι για εμάς. Όταν πρέπει να κερδίσεις οπωσδήποτε, υπάρχει πρόβλημα. Εχασε ο Ολυμπιακός, όπως χάσαμε κι εμείς το ματς με τον Παναθηναικό. Ο Παναθηναικός εκείνη τη μέρα δεν είχε να χάσει τίποτε. Όπως κι εμείς σήμερα..."

Τεράστια υπόθεση η ψυχολογία και τα mind games προπονητή και παικτών πριν από κάθε αγώνα. Όταν μιλάμε για ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, μεγάλη σημασία έχει η ψυχολογική προετοιμασία των παικτών και το "σετάρισμά" τους σε μια συγκεκριμένη λογική από τον κόουτς. Όταν αισθάνεσαι ότι παίζεις με την πλάτη στον τοίχο, πρέπει να γίνεσαι δυνατός για να παίρνεις τη νίκη και να ξεπερνάς τον φόβο του τι θα συμβεί αν ηττηθείς. Αν δεν έχεις λόγο να φοβάσαι την ήττα, η νίκη είναι πιο εύκολη.

"Πρέπει τώρα να πείσω τους παίκτες μου, είπε ακόμη ο Άγγελος, ότι το παιχνίδι που μας περιμένει την Κυριακή στην Ξάνθη είναι πιο δύσκολο από το σημερινό". Μεγάλη αλήθεια κι αυτή κι ας μη γίνεται καμία σύγκριση, αγωνιστικά, μεταξύ Ολυμπιακού και Ξάνθης. Η δυσκολία έγκειται στο να βγουν νικητές οι παίκτες του ΠΑΟΚ, μετά τον θρίαμβο στο "Γ. Καραισκάκης", στα mind games που θα δώσουν ενόψει της αναμέτρησης στα "Πηγάδια". Αν υποσυνείδητα επαναπαυθούν στο 2-1 επί του Ολυμπιακού, ή αν θεωρήσουν δεδομένη τη νίκη επί ενός αντιπάλου υποδεέστερου του Ολυμπιακού, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούν σε μια μεγαλοπρεπή και "ξενερωτική" ήττα, που θα ακυρώσει το βαθμολογικό κέρδος από το ντέρμπι στο Φάληρο.

Τέλος το "δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε"

Με άλλα λόγια, αρχίζουν πλέον για τον ΠΑΟΚ οι... αλλεπάλληλοι τελικοί. Κάθε ματς και ένας τελικός. Κάθε ματς και μια υποχρεωτική νίκη. Η ομάδα είναι μπροστά με πέντε βαθμούς και πρέπει να υπερασπιστεί το προβάδισμά της. Με την εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού "φοράει" αυτόματα τον τίτλο του φαβορί για το Πρωτάθλημα και ξεφεύγει εντελώς από τη χαλαρωτική λογική "δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε". Από εδώ και πέρα, κάθε ήττα σημαίνει πθανή απώλεια του τίτλου και αυτό αποτελεί τεράστιο ψυχολογικό βάρος. Αυτό ακριβώς το βάρος είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν διανοητικά και σωματικά οι παίκτες του ΠΑΟΚ μέχρι τη λήξη του Πρωταθλήματος. Συν το γεγονός ότι, παράλληλα, καλούνται να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο και σε άλλες δύο διοργανώσεις, το Γιουρόπα Λιγκ και το Κύπελλο. Κι αν στο Γιουρόπα Λιγκ μικρή σημασία έχει πότε θα αποκλειστούν, θα είναι ασυγχώρητο αμάρτημα αν αποκλειστούν στο Κύπελλο από... τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, την Κέρκυρα και τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Τα τρία έγκυρα γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ σε βάρος του Ολυμπιακού στο "Γ. Καραισκάκης", εκεί όπου ηττήθηκαν φέτος η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Γιουβέντους, αποτελούν ένα αξιόπιστο πιστοποιητικό για τις δυνατότητές του. Στο πρώτο γκολ γίνεται μια τέλεια ομαδική προσπάθεια με εννιά πάσες, χωρίς να μεσολαβήσει παίκτης του Ολυμπιακού. Στο δεύτερο βγαίνει αντεπίθεση με δύο πάσες. Στο τρίτο, επίσης. Τι άλλο να ζητήσεις από την ομάδα για το συγκεκριμένο ματς και πώς να κατηγορήσεις τους παίκτες επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την μπάλα και την πούλησαν δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλο να πιέσει; Πώς να τους κατακρίνεις όταν σε όλο το παιχνίδι κινδύνευσαν μόνο δυο – τρεις φορές και δέχτηκαν ένα γκολ από αυτά που πολύ σπάνια επιτυγχάνονται;

Οπωσδήποτε ενίσχυση...

Ωστόσο, δεν "βγαίνει" πάντοτε το παιχνίδι όπως εσύ το θέλεις και ούτε είναι υποχρεωμένος να καταφεύγει ο Αγγελος σε "αλχημείες" για να μπαλώσει τις τρύπες του ρόστερ, ή να βρίσκει λύσεις για την κάλυψη ρόλων και θέσεων μεταξύ 14-15 παικτών και υπό την πίεση των απουσιών ορισμένων βασικών. Δεν μπορεί, δηλαδή, να βγει το Πρωτάθλημα με αριστερό μπακ – χαφ τον Αθανασιάδη, ούτε με δεξιό μπακ τον Σαλπιγγίδη και βοηθό του τον Δ. Παπαδόπουλο. Δεν βγαίνει η σεζόν με τον Τζιόλη στόπερ και με συνεχείς εφευρέσεις για το κέντρο άμυνας. Ούτε είναι μηχανές που δεν θα "τα παίξουν" ποτέ ο Κάτσε, ο Τζανδάρης και ο Γκολάσα.

Η ενίσχυση στις μεταγραφές του Ιανουαρίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ήρθε η στιγμή να... παίξει μπάλα και ο Ιβάν Σαββίδης. Χρειάζεται κι άλλες καλές μονάδες ο Άγγελος. Το καλοκαίρι η δουλειά στις μεταγραφές έμεινε στη μέση και αδικήθηκε η καλή προσπάθεια της ομάδας και του κόουτς. Τώρα, μολονότι τα περιθώρια εύστοχων επιλογών είναι περιορισμένα, πρέπει πάση θυσία να γίνει η υπόλοιπη δουλειά για να συμπληρωθεί το ρόστερ. Ούτε η νίκη επί του Ολυμπιακού, ούτε η διαφορά των πέντε βαθμών μπορούν να εξασφαλίσουν τον τίτλο. Αν στον ΠΑΟΚ θέλουν να πάρουν Πρωτάθλημα, πρέπει να αυξήσουν τις πιθανότητες που η ομάδα έχει "χτίσει" μέχρι τώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-2 (VIDEOS)

Τα επεισόδια πριν την έναρξη του ντέρμπι (PHOTOS+VIDEO)

Αναστασιάδης: "Πετάξαμε τις δικαιολογίες"

Κώστας Κεφαλογιάννης: Έτσι ήθελε ο Άγγελος

Νίκος Γιαννόπουλος: Υπάρχουν Άγγελοι αλλά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK