Ο "κωλοτούμπας" ΠΑΟΚ και οι ελλείψεις του ρόστερ

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης σχολιάζει τα σκαμπανεβάσμαστα στην απόδοση των παικτών του ΠΑΟΚ και την παραδοχή του Αγγελου Αναστασιάδη ότι "η ομάδα δεν τα καταφέρνει, μέχρι στιγμής, με ποιοτικά ανώτερους αντιπάλους", επισημαίνοντας πάλι την ανάγκη για μεταγραφική ενίσχυση, μια που η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στο Πρωτάθλημα.

Ο "κωλοτούμπας" ΠΑΟΚ και οι ελλείψεις του ρόστερ
INTIME

"Εκανε ένα περίφημο πρώτο ημίχρονο και, ενώ στο δεύτερο είχε την πολυτέλεια να διαχειριστεί το 2-0 και να εξοικονομήσει δυνάμεις ενόψει του αγώνα της Πέμπτης με τη Φιορεντίνα, βρέθηκε ξαφνικά στριμωγμένος στη γωνία, αλλά αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο, τόσο μετά τη μείωση του σκορ, όσο και μετά την αποβολή του Βίτορ... Δεν ήταν λίγα τα θετικά στοιχεία της νίκης του ΠΑΟΚ επί του Ατρομήτου. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, με κεντρικό άξονα τον Τζιόλη, στην καλύτερη ίσως εμφάνισή του από τότε που φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα και συμπαραστάτη τον κεφάτο Ρατς, ο ΠΑΟΚ πήρε άριστα σε όλους τους τομείς και ήταν πάλι πραγματική ομάδα. Με πολλά τρεξίματα, ασφυκτικό πρέσινγκ, περίφημη αμυντική λειτουργία, ουσιαστική κατοχή της μπάλας, συνεχή επιθετικότητα και αποτελεσματικότητα, έστω και αν χρειάστηκε η γκάφα του Τσενάμο για να γίνει το 1-0..."

Αυτά έγραφα μεταξύ άλλων, μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ατρομήτου και νομίζω ήταν τα αυτονόητα. Αυτα που είδε ξεκάθαρα όλος ο κόσμος. Και προσέθετα: "Εδώ που τα λέμε, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο ΠΑΟΚ είναι πλέον υποχρεωμένος να κάνει πρωταθλητισμό. Βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχει τη δυνατότητα να αφήσει πιο πίσω τη Βέροια, που ακολουθεί, καθώς την υποδέχεται τώρα στην Τούμπα και, περιμένοντας το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, φιλοδοξεί να πάει στο "Γ. Καραισκάκης" με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά. Οι παίκτες του, με το σερί των καλών εμφανίσεων και των θετικών αποτελεσμάτων, έχουν εμπεδώσει ότι στόχος τους είναι το Πρωτάθλημα και, το κυριότερο, δείχνουν ότι πιστεύουν πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Βλέπουν, άλλωστε, ότι ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση".

Ο "κωλοτούμπας" ΠΑΟΚ και οι ελλείψεις του ρόστερ
INTIME SPORTS

Γιατί, κακά τα ψέματα: Το να κατορθώσει μια ομάδα να κατακτήσει έναν τίτλο δεν εξαρτάται μόνο από τη δική της απόδοση, αλλά και από το αν φανερώσουν αδυναμίες ή όχι οι ανταγωνιστές της. Και επειδή στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε μόνο για έναν ανταγωνιστή, έχουν πολύ μεγάλη σημασία από εδώ και πέρα η πορεία του Ολυμπιακού και οι ενδεχόμενες νέες βαθμολογικές απώλειές του. Στις οποίες λογικό είναι να ποντάρουν οι του ΠΑΟΚ, όταν βλέπουν ότι οι ερυθρόλευκοι αφήνουν βαθμούς στο Αγρίνιο και το Περιστέρι, ή κερδίζουν τον Εργοτέλη με την ψυχή στο στόμα, χάρη κυρίως στην εύνοια της τύχης".

Τι να γράψεις, όμως, τώρα για την εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο ματς με τη Φιορεντίνα; Τι να πεις για το πρώτο ημίχρονο αυτού του αγώνα, στη διάρκεια του οποίου ο ΠΑΟΚ ήταν περίπου απών; Πώς να θεωρήσεις ότι η ομάδα είναι το ίδιο ικανή για διάκριση στο Europa League, όσο ικανή δείχνει να διακριθεί στο Πρωτάθλημα; Όσοι αρέσκονται να χαρακτηρίζουν "κωλοτούμπες" τους δημοσιογράφους, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι "κωλοτούμπας" είναι ο ΠΑΟΚ, με τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Η να παραδεχτούν αυτό που ομολόγησε ο Αγγελος Αναστασιάδης: "Μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνουμε με ανώτερους ποιοτικά αντιπάλους"...

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα

Θα παραθέσω εδώ και άλλο απόσπασμα από το άρθρο μετά το 2-1 επί του Ατρομήτου. Είναι κάτι που έχω γράψει, άλλωστε, πολλές φορές από το ξεκίνημα αυτής της αγωνιστικής περιόδου: "Εννοείται ότι θα είναι πολύ σημαντική υπόθεση η ποιοτική ενίσχυση της ομάδας στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο , εάν οι της ΠΑΕ κατορθώσουν να βρουν παίκτες που θα είναι ικανοί να καλύψουν τις ελλείψεις του ρόστερ"...

Να, λοιπόν, που στο παιχνίδι με τη Φιορεντίνα κόστισαν οι ελλείψεις του ρόστερ. Τραυματίστηκε ο Μακ, ο μοναδικός έμπειρος ακραίος επιθετικός και ο ΠΑΟΚ έπαιξε χωρίς πλάγιους μπροστά. Ούτε δεξιός καθαρόαιμος επιθετικός υπήρχε (κι αν υπήρξε τέτοιος ο Σαλπιγγίδης, έπαψε πλέον να είναι), αλλά ούτε και αριστερός, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο Αγγελος να χρησιμοποιήσει, εναλλάξ, σ’ αυτόν τον ρόλο αριστερά τον... Αθανασιάδη και τον Περέιρα. Είναι τραυματισμένος ο Τζαβέλλας (που δεν είναι καν κεντρικός αμυντικός) και παίζει υποχρεωτικά δίπλα στον Βίτορ ο Κατσικάς. Εάν τραυματιστεί ή τιμωρηθεί με κάρτες ένας από αυτούς, δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση.

Ειδικά τώρα που τραυματίστηκε και ο Σκόνδρας, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει στόπερ. Οσο για τη δεξιά πτέρυγα της άμυνας, έχει μείνει μόνο ο Κίτσιου. Και στα χαφ, βρέξει – χιονίσει, φαίνεται πλέον ότι πρέπει να παίζουν ο Κάτσε, ο Τζανδάρης και ο Τζιόλης. Με Γκολάσα, Μάρτενς, Μαντούρο και Σαββίδη από πίσω. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο ικανός οργανωτής. Ο επιτελικός δεξιοτέχνης χαφ, με ταχύτητα στη σκέψη και την κίνηση και την έξυπνη κάθετη πάσα. Συνεπώς, το ερώτημα που έθεσα από την πρώτη στιγμή, παραμένει πάντα επίκαιρο: Πόσο θα «αντέξει» αυτό ρόστερ, με το "βάθος" που διαθέτει, στη διαδρομή των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε τρία παράλληλα "μέτωπα"; Οπως και το άλλο: Θα τα βγάζει πέρα ο ΠΑΟΚ με αντιπάλους που θα είναι ανώτεροι από τον μέσο όρο της δυναμικότητας των ομάδων που μετέχουν στο ελληνικό Πρωτάθλημα;

Ο "κωλοτούμπας" ΠΑΟΚ και οι ελλείψεις του ρόστερ
INTIME

Ο ΠΑΟΚ έχασε με κατεβασμένα χέρια από την Γκινγκάμπ μετά από επίδειξη δύναμης επί του ΟΦΗ. Εχασε και από τη Φιορεντίνα, μετά από ένα πολύ καλό ματς με τον Ατρόμητο. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε συνεχόμενους αγώνες, ούτε πιστεύω ότι η... Παναγιά επιλέγει πού θα τον βοηθήσει και πού όχι. Διότι και οι δύο ήττες ήρθαν στο Europa League. Και οι δύο κακές εμφανίσεις έγιναν με αντιπάλους που ούτε με τον ΟΦΗ μοιάζουν, ούτε με τον Ατρόμητο. Το καταλαβαίνει και ο Αγγελος. Γι’ αυτό δεν δίστασε να το παραδεχτεί στη συνέντευξη Τύπου.

Το βάρος στο Πρωτάθλημα

Για να μην το κουράζουμε πολύ. Οι δυνατότητες του ΠΑΟΚ, με το ρόστερ που έχει σήμερα, πιάνουν συγκεκριμένο ταβάνι. Το ταβάνι αυτό φαίνεται ότι είναι αρκετά ψηλό για να ελπίζει ότι μπορεί να κάνει την «υπέρβαση» στο Πρωτάθλημα, ή να εξασφαλίσει σχετικά εύκολα την πρωτιά στα πλέι οφ για να παίξει προκριματικά Champions League, είναι όμως χαμηλό αν θέλουμε να μιλάμε για ένδοξη πορεία στο Europa League. Αλλά το δεύτερο μάλλον ενδιαφέρει λιγότερο από το πρώτο. Κι αυτό έχει τη μεγάλη σημασία του.

Προσέξτε: Στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς με τη Φιορεντίνα, ο Αγγελος οριοθέτησε τους φετινούς στόχους, λέγοντας, μάλιστα, ότι πάντα αυτοί είναι οι στόχοι του ΠΑΟΚ, με τη σειρά που τους ανέφερε: Το Πρωτάθλημα και ύστερα, για λόγους γοήτρου, το Europa League και το Κύπελλο. Ενδόμυχα, έτσι σκέφτεται και ο κόσμος του ΠΑΟΚ, ο οποίος χειροκρότησε (και πολύ καλά έκανε) την ομάδα μετά την ήττα από τη Φιορεντίνα, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά της στο τελευταίο 20λεπτο. Το ερώτημά μου είναι εάν θα έκανε το ίδιο μετά από ήττα από τον Ατρόμητο, ή εάν θα κάνει το ίδιο σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ χάσει από τη Βέροια. Πιστεύω πως όχι. Διότι η απώλεια στο Πρωτάθλημα "τσούζει" περισσότερο.

Κι αυτό επειδή πάντα υπάρχει η ελπίδα της κατάκτησης του τίτλου, ενώ στο Europa League κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί κατάκτηση του τροπαίου. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και η ίδια η ομάδα λειτουργεί συνειδητά με την προσοχή της στραμμένη περισσότερο στο Πρωτάθλημα και λιγότερο στο Europa League. Κι αν θέλετε την άποψή μου, το βρίσκω λογικό.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΟΚ-Φιορεντίνα 0-1 (VIDEOS)

Αναστασιάδης: "Δεν κάναμε τίποτα απ'αυτά που μπορούμε"

Μοντέλα: "Ο ΠΑΟΚ θα μας ακολουθήσει"

Δυσάρεστα νέα για Σκόνδρα

Παπαδόπουλος: "Τώρα βαθμούς γιατί δεν έχουμε περιθώρια"

Το απόλυτο η Ντιναμό Μόσχας, η Μπεσίκτας διέλυσε την Παρτιζάν (VIDEOS)

Η Τουρκία προσπέρασε ξανά την Ελλάδα

News 24/7

24MEDIA NETWORK