Πεδίον δόξης λαμπρόν...

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης σχολιάζει τη νίκη του ΠΑΟΚ στη Λευκορωσία και εξηγεί γιατί αν ο ΠΑΟΚ αντέξει τον Δεκέμβριο, θα μπορέσει να "χτυπήσει" με αξιώσεις και στους τρεις στόχους του.

Πεδίον δόξης λαμπρόν...
INTIME SPORTS

Στην τελευταία «στροφή» του 2014 και με την έλευση του 2015, ο ΠΑΟΚ «παίζει» το προβάδισμα στο Πρωτάθλημα και την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ και το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Στέλιος Γρηγοριάδης καταγράφει τα δεδομένα μετά τη νίκη στη Λευκορωσία και πριν το ντέρμπι του «Γ. Καραισκάκης», με «σφήνα» το ματς κόντρα στον Πανθρακικό.

Αυτή τη φορά το δώρο της άμυνας της Ντινάμο Μινσκ, στην έναρξη του αγώνα, πέρασε αναξιοποίητο με τη διπλή χαμένη ευκαιρία από Αθανασιάδη και Περέιρα. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη από το τρίτο κιόλας λεπτό στο παγωμένο Μπορίσοφ, αλλά οι δύο πρωταγωνιστές της φάσης «σχεδίαζαν» να «χτυπήσουν» στο φινάλε για να δώσουν ένα κάποιο ενδιαφέρον σε ένα ματς ανιαρό, βαρετό, κουραστικό.

Η ευφυΐα του Αργεντίνου και το χάρισμα του Κλάους επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ, που έπαιξε μπάλα μόνο στο τελευταίο 20λεπτο, να πετύχει την αυτονόητη νίκη επί της Ντινάμο Μινσκ και να πάει στον «τελικό» της Τούμπας με την Γκινγκάμπ ορίζοντας ο ίδιος την τύχη του. Μια ακόμη αυτονόητη νίκη και η ομάδα θα βρεθεί στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ένας από τους τρεις στόχους της χρονιάς θα έχει επιτευχθεί.

Από το 3’ έως το 70’ ήταν σα να μη γινόταν παιχνίδι στο Μπορίσοφ. Λίγο η παγωνιά, λίγο η αγωνιστική απραξία των τριών τελευταίων εβδομάδων, συνέβαλαν στην εικόνα ενός ΠΑΟΚ που δεν κινδύνευσε σοβαρά ούτε σε μία περίπτωση, αλλά και που δεν έβρισκε τον τρόπο να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει ευκαιρίες. Οι φωνές του Αγγελου Αναστασιάδη «πάμε μπροστά», «ανεβείτε», έπιασαν τόπο μόνο στο τελευταίο 20λεπτο. Τότε που οι παίκτες του έτρεξαν περισσότερο, πίεσαν περισσότερο και, τελικά, «τρύπησαν» τέσσερις φορές της άμυνα της Ντινάμο, πετυχαίνοντας δύο γκολ.

«Σκηνοθέτης» της νίκης ο Περέιρα. Με δύο ασίστ (μία στον Τζανδάρη και μία στον Κλάους) δημιούργησε μια τεράστια ευκαιρία και το πρώτο γκολ. Κι αμέσως μετά, δημιούργησε το δεύτερο. Συμπρωταγωνιστής, ο άνθρωπος γκολ. Πολύ λογικά, ο Στέφανος Αθανασιάδης είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και πολύ φυσιολογικό θα είναι να γίνει και πρώτος σκόρερ στο Πρωτάθλημα, εάν συμπληρώσει με την ασπρόμαυρη φανέλα τα χρόνια του Σταύρου Σαράφη και του Γιώργου Κούδα, που προπορεύονται...

Πρόβλημα στο κέντρο άμυνας

Βέβαια, η χαρά της επιτυχίας μετριάζεται από τον τραυματισμό του Κατσικά, που βγαίνει νοκ άουτ για τρεις εβδομάδες. Οχι γιατί ο Κατσικάς είναι από τις πιο ποιοτικές μονάδες, αλλά γιατί η πληρότητα του ρόστερ δεν επιτρέπει την απουσία κανενός από τους δύο μόνο καθαρόαιμος κεντρικούς αμυντικούς που διαθέτει ο ΠΑΟΚ. Ενόψει της συνέχειας του Πρωταθλήματος και, κυρίως, του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, την επόμενη Τετάρτη, ήρθε η ώρα του Τζαβέλλα, πιθανότατα και του Σκόνδρα. Εκτός κι αν ο Αγγελος Αναστασιάδης προτιμήσει να γυρίσει πίσω τον Τζιόλη, για να έχει στην καρδιά της περιοχής του και ένα ψηλό κορμί, με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Μαντούρο δεν είναι ακόμη σε θέση να βοηθήσει. Μιλάμε για έναν πονοκέφαλο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν, όπως πολλές φορές γράψαμε, δεν έμεναν ακάλυπτες το περασμένο καλοκαίρι τρεις τρύπες στο ρόστερ. Του κεντρικού αμυντικού, του αριστερού εξτρέμ και ενός χαφ οργανωτή.

Φρεσκάρισμα σε 48 ώρες

Πριν το πολυσυζητημένο ματς του «Γ. Καραισκάκης», ο ΠΑΟΚ οφείλει την Κυριακή να μαζέψει τρεις βαθμούς από το παιχνίδι με τον Πανθρακικό στην Τούμπα. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα έμοιαζε με ευχάριστη πρόβα τζενεράλε, αλλά τώρα ισοδυναμεί με ένα πολύ υψηλό εμπόδιο. Η ομάδα μετά τη σκληρή δοκιμασία στην παγωμένη Λευκορωσία και την επιστροφή της Παρασκευή απόγευμα, καλείται μέσα σε δύο μόνο μέρες να φρεσκαριστεί και να τα δώσει όλα για να πάρει το τρίποντο. Κακά τα ψέματα. Είναι δύσκολη υπόθεση αυτό, ανεξάρτητα από τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Και στο κάτω – κάτω, ο Πανθρακικός δεν είναι αμελητέα οντότητα.

Εάν αντέξει έναν μήνα...

Με την έλευση του Δεκεμβρίου, ο ΠΑΟΚ καλείται να αντέξει. Εάν διατηρήσει την πρωτοπορία του στο Πρωτάθλημα, παίρνοντας έστω τέσσερις βαθμούς στις δύο αυτές αναμετρήσεις και εάν δεν υποστεί νέες απώλειες βασικών παικτών, μπορεί να ποντάρει και στη μεταγραφική ενίσχυση, που είναι δεδομένο ότι θα γίνει. Εάν η έλευση του 2015 βρει τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση στο Πρωτάθλημα, στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, στην επόμενη φάση του Κυπέλλου (χρειάζεται νίκη στις 7 Ιανουαρίου στην Κέρκυρα επί της Κασσιόπης και νικητή στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Απόλλωνα Καλαμαριάς) και με τρεις – τέσσερις ακόμη ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ του, το πεδίον δόξης θα είναι λαμπρόν. Με την ψυχολογία στα ύψη και με το ρόστερ ενισχυμένο, θα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για επιτυχία και στα τρία μέτωπα.

Διαβάστε ακόμη:

Ντιναμό Μινσκ-ΠΑΟΚ 0-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK