Ψάχνει... τρεις μάγους με δώρα

Ο ΠΑΟΚ βγαίνει από την αγωνιστική απραξία χάρη στο Europa League, ενώ Βρύζας και Αναστασιάδης ετοιμάζουν την ενίσχυση της ομάδας. Ο Στέλιος Γρηγοριάδης καταγράφει τις επόμενες κινήσεις και τη σημασία των μεταγραφών που πρέπει να γίνουν.

Ψάχνει... τρεις μάγους με δώρα
INTIME SPORTS

Χάρη στο Europa League έρχεται η ώρα να "ξεσκουριάσει" ο ΠΑΟΚ. Ενώ είναι άγνωστο αν και πότε θα συνεχιστεί το Πρωτάθλημα και με... ποια σειρά στους αγώνες, μετά το μπάχαλο των αλλεπάλληλων διακοπών, οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη αφοσιώνονται στο μοναδικό δεδομένο που υφίσταται αυτή τη στιγμή. Το ματς της Πέμπτης με την Ντινάμο στο Μινσκ. Ένα ματς που πρέπει να κερδίσουν οπωσδήποτε, για να προσθέσουν άλλη μία νίκη στο τελευταίο του ομίλου κόντρα στην Γκινγκάμπ, στην Τούμπα και να ελπίζουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά για να περάσουν στη φάση των 32.

Κομπλέ για πρώτη φορά

Εδώ που τα λέμε, μπορεί μια διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων να μη βοηθά καμία ομάδα, ιδιαίτερα όταν έχει πιάσει καλό ρυθμό και δείχνει ότι βρίσκεται σε φόρμα, η αλήθεια όμως συγκεκριμένα για τον ΠΑΟΚ ότι δόθηκε χρόνος να επουλωθούν αρκετές πληγές. Εκτός του Μακ, που τραυματίστηκε πάλι στο φιλικό της Σλοβακίας, όλοι οι υπόλοιποι τραυματίες αποθεραπεύτηκαν και οι προερχόμενοι από τραυματσιμό "κέρδισαν" επιπλέον μέρες ανάκτησης της φυσικής κατάστασής τους. Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, επανέρχεται στη δράση με ετοιμοπόλεμο σχέδον όλο το ρόστερ του και, υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν ξαναρχίσει το Πρωτάθλημα, η ομάδα θα είναι κομπλέ για πρώτη φορά από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Έτσι ή αλλιώς, το ζητούμενο είναι τι είδους ΠΑΟΚ θα δούμε από εδώ και πέρα και ποιοι παίκτες θα αποκτηθούν στον έναν μήνα που προηγείται της επίσημης χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Η ΠΑΕ έδωσε πρόσφατα ενημέρωση σχετικά με το σκεπτικό των μεταγραφών, τονίζοντας ότι θα γίνουν λίγες και καλές, με μεγάλη προσοχή, για να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια λαθών.

Βέβαια, κανείς δεν περίμενε να αποκτηθούν πολλοί παίκτες. Ούτε χρειάζονται, ούτε είναι εύκολο να βρεθούν σ’ αυτή τη μεταγραφική περίοδο, ούτε μπορούν οι νεοφερμένοι να "μπολιαστούν" εύκολα στην ομάδα όταν είναι πολλοί. Ο ΠΑΟΚ έκανε αυτό το λάθος όλα τα προηγούμενα χρόνια και το πλήρωσε. Ούτε μία φορά η ομάδα έγινε καλύτερη με τις προσθήκες του χειμώνα. Ούτε μία. Κι αυτό δεν είναι καθόλου συμπτωματικό.

Προσαρμογή με... χαρακτήρα

Μα, θα πει κανείς, το πρόβλημα ίσως δεν ήταν ότι ήρθαν πολλοί παίκτες, αλλά το ότι αυτοί οι παίκτες δεν ήταν ποιοτικοί. Σωστό, γιατί ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει σοβαρή δουλειά στις μεταγραφές, εξ ου και η απόκτηση δανεικών, ή... γουρουνιών στα σακιά, με μοναδικό κριτήριο τις γνωριμίες με κάποιους ατζέντηδες ή το χαμηλό κόστος της απόκτησής τους. Όπως και να το κάνουμε, όμως, ακόμη και καλοί να είναι οι καινούργιοι παίκτες, είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε προπονητή να ξαναμοντάρει ομάδα από την αρχή, όταν τα χρονικά περιθώρια είναι ανύπαρκτα και όταν η ομάδα δίνει μάχη ταυτόχρονα σε τρία ταμπλό και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της "τρέχουν" με ασφυκτικούς ρυθμούς.

Εκείνο που περισσότερο απ’ όλα θέλει ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι αυτά τα παιδιά που θα έρθουν να ταιριάζουν με τη νοοτροπία που έχει η ομάδα. Να υποταχθούν στις ανάγκες του συνόλου και στο ομαδικό πνεύμα και να προσαρμοστούν αμέσως στα νέα, γι’ αυτούς, δεδομένα, ειδικότερα αν είναι ξένοι και προέρχονται από άλλη χώρα με εντελώς διαφορετικές συνθήκες και συνήθειες. Προφανώς, για να ανταποκριθεί άριστα ένας παίκτης σε μια απότομη αλλαγή περιβάλλοντος, πρέπει να διαθέτει πολλές αρετές ως χαρακτήρας γενικά και όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής. Τέτοιου είδους χαρακτήρες αναζητεί ο Άγγελος, για να είναι σίγουρος ότι θα ενισχύσει ουσιαστικά την ομάδα και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα συνοχής και ομοιογένειας.

Θα κλείσουν τρεις τρύπες

Όπως γράψαμε πολλές φορές (άλλωστε είναι και αυτονόητο) η αναζητήσεις στρέφονται προς έναν κεντρικό αμυντικό, έναν αριστερό χαφ – εξτρέμ και έναν χαφ με οργανωτικές ικανότητες. Αν προκύψουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών που παίζουν σε άλλες θέσεις, ίσως γίνουν περισσότερες μεταγραφές, αλλά αυτά τα τρία κενά είναι «χτυπητά» και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλυφθούν. Κι αν όλα πάνε καλά, θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Θα μιλάμε για μια ομάδα που δεν θα καταφεύγει σε λύσεις ανάγκης στα στόπερ και δεν θα τρέμει μην τυχόν απουσιάσει κάποιος κεντρικός αμυντικός, για μια ομάδα που δεν θα μένει εντελώς από πλάγιους επιθετικούς όταν δεν αγωνίζεται ο Μακ, για μια ομάδα που θα διαθέτει, επιτέλους, έναν χαφ ο οποίος θα "βλέπει" γήπεδο, θα οργανώνει το παιχνίδι και θα μπορεί να μοιράζει ασίστ ή έξυπνες μακρινές πάσες. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η μεγαλύτερη έλλειψη που έχει το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Και όχι μόνο φέτος...

Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ θα ψάξει μέσα στον Δεκέμβριο για... τρεις μάγους που θα φέρουν δώρα. Τρεις καλούς παίκτες , που θα "μπαλώσουν" τις τρύπες του ρόστερ και θα προσφέρουν από την πρώτη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους στην Τούμπα. Δύσκολο το εγχείρημα και απομένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν Ζήσης Βρύζας και Αγγελος Αναστασιάδης. Πάντως, τα δύο εκατ. ευρώ που τους διαβεβαίωσε ότι θα διαθέσει ο Ιβάν Σαββίδης, είναι ένα ισχυρό ατού.

Παντού, όλα ανοιχτά

Όσο για τους στόχους, δεν έχει αλλάξει τίποτε. Προπονητής και παίκτες έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι βασική επιδίωξή τους είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος, αλλά θα κάνουν το παν ώστε και το Κύπελλο να διεκδικήσουν και στο Europa League να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Και στις δύο αυτές διοργανώσεις, χρειάζονται, στην παρούσα φάση, μόνο νίκες. Με την Κέρκυρα (συγχρόνως να υπάρξει νικητής στο ΠΑΣ Γιάννινα – Απόλλων Καλαμαριάς), με την Ντινάμο Μινσκ και με την Γκινγκάμπ. Και τα τρία είναι παιχνίδια που μπορούν να κερδίσουν και να ελπίζουν, καθώς η τύχη τους δεν εξαρτάται μόνο από τα δικά τους αποτελέσματα. Αλλά σημασία έχει ότι η ομάδα παραμένει μέσα και στους τρεις στόχους. Και στα τρία μέτωπα, όλα είναι ακόμη πιθανά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK