Στο σκάκι δεν παίζει μόνο ένα πιόνι

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αποδομεί το δήθεν μείζον θέμα της επιλογής νέου τεχνικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ, τονίζει ότι ο απρόβλεπτος Ιβάν Σαββίδης οφείλει να επιλέξει ικανούς συνεργάτες για τα πολλά καίρια πόστα στην ΠΑΕ και υποστηρίζει ότι πρέπει να υπηρετηθεί με υπομονή το νέο πλάνο που θα αποφασιστεί.

Στο σκάκι δεν παίζει μόνο ένα πιόνι
MOTIONTEAM

Οταν ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας απομακρύνει τον προπονητή, αλλά δεν τον απολύει και εξακολουθεί να τον πληρώνει κανονικά, μήνα – μήνα, έως τη λήξη του συμβολαίου του, σου δίνει να καταλάβεις ότι πρόκειται για... περίεργο άνθρωπο.

Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τον Άγγελο Αναστασιάδη, έβαλε στη θέση του τον Γιώργο Γεωργιάδη, αλλά για να μην πάει ο Άγγελος σε άλλη ομάδα (!) διατήρησε ενεργό το συμβόλαιό του και πληρώνει τους μισθούς του. Έτσι, έχει δύο προπονητές. Αυτόν που δουλεύει και αμείβεται και αυτόν που κάθεται και εισπράττει την αποζημίωσή του δίκην μισθοδοσίας. Δεν έχει συμβεί πουθενά αλλού. Και δεν τον έχει κάνει κανείς άλλος εκτός του Ιβάν.

Ο ΠΑΟΚ αναζητεί νέο τεχνικό διευθυντή και αυτό έχει γίνει μείζον θέμα. Λες και από τον τεχνικό διευθυντή θα εξαρτηθεί το μέλλον του. Λες και ο τεχνικός διευθυντής θα αποφασίζει για όλα. «Δεν βιαζόμαστε, λένε από την ΠΑΕ, γιατί θέλουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή και να καταλήξουμε σε έναν άνθρωπο ο οποίος θα υπηρετήσει πιστά το νέο πρότζεκτ».

Πολύ ωραία, αλλά την παράμετρο ότι ο Σαββίδης είναι απρόβλεπτος δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε και το αυτονόητο δικαίωμά του να αποφασίζει αυτός για όλα, πράγμα που έχει συμβεί έως σήμερα στα σοβαρά και κρίσιμα θέματα. Σιγά να μην αφήσει εν λευκώ την ομάδα στα χέρια οποιουδήποτε τεχνικού διευθυντή...

Τρία πλάνα ακυρώθηκαν σε τρία χρόνια

Θυμίζω: Αρχικά ο Σαββίδης επέλεξε να ακολουθήσει ένα πλάνο με Έλληνα, νεαρό, φιλόδοξο προπονητή, τον Γιώργο Δώνη και με πολλούς Έλληνες διεθνείς παίκτες. Το σχέδιο άντεξε ελάχιστους μήνες. Ο Δώνης απολύθηκε κακήν – κακώς και η δικαστική διαμάχη μαζί του ακόμη συνεχίζεται, ενώ οι περισσότεροι από τους παίκτες βγήκαν άχρηστοι (Νίνης, Κατσουράνης, Τζαβέλλας, Σπυρόπουλος)

Αμέσως μετά, ο Ιβάν δοκίμασε το μοντέλο του φημισμένου και ακριβού προπονητή με παίκτες ξένους, αγορασμένους ή δανεικούς. Κι αυτό άντεξε ελάχιστους μήνες. Ο Χουμπ Στέφενς απολύθηκε και οι περισσότεροι από τους παίκτες που αποκτήθηκαν (από τον Χούσεν μέχρι και τον Στοχ) θεωρήθηκαν πεταμένα λεφτά.

Ύστερα, ήρθε η σειρά του σχεδίου με Έλληνα, φτηνό προπονητή, ΠΑΟΚτσή, που γνωρίζει τα του ΠΑΟΚ και με πολλούς νεαρούς παίκτες που θα αναδειχθούν από τα σπλάχνα της ομάδας. Ο Άγγελος Αναστασιάδης αποτελεί ήδη παρελθόν, μετά από οκτώ μόλις μήνες στην τεχνική ηγεσία, ενώ ο μοναδικός νεαρός (από τους 12 που συμμετείχαν στην προετοιμασία) ο οποίος αναδείχτηκε, ο Τζανδάρης, αποτελεί κι αυτός παρελθόν. Και οι δύο «κόπηκαν» με απόφαση του Σαββίδη, ο οποίος για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια αναθεώρησε το πλάνο το οποίο είχε επιλέξει να εφαρμόσει.

Είναι πολλοί οι κρίσιμοι ρόλοι

Τώρα υποτίθεται ότι θα υπάρξει νέο πρότζεκτ το οποίο θα «τρέξει» ο τεχνικός διευθυντής. Ξαφνικά, θεώρησε ο Ιβάν ότι εκείνο που λείπει από τον ΠΑΟΚ είναι ο τεχνικός διευθυντής, ή τουλάχιστον έτσι του είπαν κάποιοι, όπως του είχαν πει και για τα τρία προηγούμενα σχέδια που απέτυχαν.

Φοβάμαι ότι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ εξακολουθεί να πελαγοδρομεί, εγκλωβισμένος στις ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα του και στις άστοχες εισηγήσεις των ανίκανων συμβουλατόρων του. Δεν έχει παρά να συνειδητοποιήσει πως ο ίδιος θα αποφασίζει πάντα για όλα και ότι πρώτον τον νέο τεχνικό διευθυντή θα απολύσει εάν αισθανθεί ότι και το νέο πρότζεκτ οδεύει προς αποτυχία. Με άλλα λόγια, δεν έχει παρά να επιλέξει τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση. Και οι κρίσιμες θέσεις σε μια ομάδα είναι πολλές, δεν είναι μόνο μία. Πρόεδρος, εκπρόσωπος στις αθλητικές αρχές, τεχνικός διευθυντής, προπονητής, γενικός αρχηγός ομάδας, σκάουτερς, μέλη του δ.σ. της ΠΑΕ, διευθυντής ΠΑΕ, επικοινωνιολόγοι, μέλη γραφείου Τύπου, νομικοί, είναι πόστα που πρέπει να καλυφθούν με στελέχη ικανά, που όλα θα πιάνουν πουλιά στον αέρα. Τα περισσότερα από τα σημερινά στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν πιάνουν ούτε χελώνα στο χώμα...

Ένας άνθρωπος που έχει μπόλικο χρήμα και μεγάλη διάθεση να δημιουργήσει έναν ΠΑΟΚ παντοδύναμο σε όλα τα επίπεδα, δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι δεν αρκούν για να φέρουν την επιτυχία ούτε τα χρήματά του, ούτε η διάθεσή του. Χρειάζονται και οι άνθρωποι που θα συνεργαστούν μαζί του για να υπηρετήσουν το όραμά του. Ο Σαββίδης έχει όραμα για τον ΠΑΟΚ. Δεν έχει, όμως, υποστήριξη από ικανά στελέχη. Εξακολουθεί να ποντάρει σε εκείνους που αν τα είχαν καταφέρει ο ΠΑΟΚ δεν θα χρειαζόταν την παρουσία κανενός Σαββίδη.

Μακάρι να ήταν όλα θέμα χρημάτων

Το λέγαμε και τις προάλλες: Έχεις χρήμα; Πληρώνεις τα πάντα και είναι λυμένο το οικονομικό πρόβλημα. Έχεις χρήμα; Κατασκευάζεις αθλητικό κέντρο. Έχεις χρήμα; Αναπαλαιώνεις την Τούμπα, ή κατασκευάζεις ένα άλλο γήπεδο. Για όλα αυτά, δεν απαιτείται κανένα άλλο προσόν εκτός από την οικονομική άνεση. Για να κάνεις, όμως, μεγάλη ομάδα, δεν αρκεί μόνο το χρήμα. Χρειάζεται να διαθέτεις καλούς παίκτες, καλό προπονητή, καλούς συνεργάτες σε όλους τους τομείς της ΠΑΕ. Και επειδή δεν είναι δουλειά του Σαββίδη να επιλέγει τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, σημαντικό είναι να επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους που θα τον οδηγήσουν σε εύστοχες αποφάσεις για τη συγκρότηση του ρόστερ και της τεχνικής ηγεσίας. Μείζον ζήτημα για κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα είναι η ποιότητα και η ικανότητα των ανθρώπων που λειτουργούν για την ομάδα, δίπλα στον ιδιοκτήτη. Από τις δικές τους γνώσεις και από τη δική τους αξία θα εξαρτηθεί η προσπάθεια να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ μια ομάδα που θα καλύπτει τις απαιτήσεις των οπαδών της και θα ανταποκρίνεται στις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνει με την παρουσία του ο επενδυτής Ιβάν Σαββίδης.

Ο τεχνικός διευθυντής αποτελεί μόνο έναν κρίκο της αλυσίδας. Η αλυσίδα αποτελείται από πολλούς κρίκους. Εάν όλοι δεν είναι όσο πρέπει ανθεκτικοί, σπάει. Συνεπώς, ας μη δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στην επιλογή του νέου τεχνικού διευθυντή και ας ελπίσουμε ότι πρώτο μέλημα του Ιβάν Σαββίδη θα είναι να δημιουργήσει μια πανίσχυρη ΠΑΕ. Χωρίς αποτελεσματική ΠΑΕ μεγάλη ομάδα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Θέλετε να το πούμε αλλιώς; Το σκάκι δεν παίζεται μόνο με ένα πιόνι. Ούτε μόνο με τη βασίλισσα, ούτε μόνο με τον πύργο, ή το αλογάκι. Πολλές φορές την παρτίδα την κερδίζει ακόμη και ένα απλό στρατιωτάκι, αλλά στη μάχη συμμετέχουν όλα τα πιόνια και το καθένα υπηρετεί τη στρατηγική του παίκτη.

Και κάτι ακόμη: Όποιο πλάνο κι αν επιλεγεί για το μέλλον, πρέπει να υπηρετηθεί πιστά, με υπομονή και επιμονή. Πέντε, έξι και εννιά μήνες ποτέ δεν είναι αρκετοί για να κριθεί πετυχημένο ή αποτυχημένο ένα πλάνο.

Διαβάστε ακόμη:

"Ο ΠΑΟΚ γίνεται ανεξάρτητος"

News 24/7

24MEDIA NETWORK