Τέλος στις ψευδαισθήσεις, εδώ και τώρα ενίσχυση

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης, που δεν περίμενε την ήττα του ΠΑΟΚ από τη Λοκομοτίβα, υπενθυμίζει ότι κανένας Τούντορ δεν μπορεί να μεταμορφώσει τον βάτραχο σε πριγκηπόπουλο και προτρέπει για άμεση ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ, στο οποίο δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι οι παίκτες.

Τέλος στις ψευδαισθήσεις, εδώ και τώρα ενίσχυση

Θα μπορούσα να δω το ποτήρι μισογεμάτο μόνο εάν ήμουν βέβαιος ότι θα αποκτηθούν τουλάχιστον τέσσερις – πέντε ποιοτικοί παίκτες. Θα το έβλεπα και μισοάδειο εάν έκανα το λάθος να πιστεύω ότι ένας προπονητής μπορεί να κάνει θαύματα. Το βλέπω εντελώς άδειο διότι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ με τους ίδιους παίκτες που είχε πέρσι πορεύεται για μια καλύτερη χρονιά με την ελπίδα ότι ο 37χρονος προπονητής του θα αποδειχθεί θαυματοποιός.

Αργά το πήραν χαμπάρι

Σαββίδης, Αρενεσεν και Τούντορ τρόμαξαν με όσα είδαν στο Ζάγκρεμπ. Μαζεύτηκαν μετά το ματς στα αποδυτήρια και είπαν με ένα στόμα μια φωνή: Γρήγορα, να κάνουμε μεταγραφές. Ακόμη ακούγονταν οι αποδοκιμασίες των 300 οπαδών του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν στο γήπεδο και υπέστησαν το μαρτύριο μιας παραλίγο συντριβής που εξελίχθηκε σε... αξιοπρεπή ήττα, η οποία διατηρεί «ζωντανές» τις ελπίδες για την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Λες και έπρεπε να έχουν το πρώτο επίσημο δείγμα γραφής για να αντιληφθούν το αυτονόητο. Λες και έπρεπε να πέσει η πρώτη σφαλιάρα για να καταλάβουν ότι αυτή η ομάδα, έτσι όπως είναι, δεν μπορεί να πετύχει κανέναν στόχο. Λες και χρειαζόταν φιλοσοφία για να συμφωνήσουν με τους ίδιους τους παίκτες, που πρώτοι το επισήμαναν. «Μ’ αυτό το ρόστερ δεν μπορούμε να πάρουμε Πρωτάθλημα», είπαν ευθαρσώς Αθανασιάδης και Κωνσταντινίδης.

Αντε λοιπόν να δούμε τι θα δούμε. Αντε να δούμε αν θα αποκτηθούν κεντρικός αμυντικός, επιτελικός χαφ, εξτρέμ και φορ. Αν δεν αποκτηθούν και αν δεν νιώσει ο κόσμος ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ομάδα από τους υπεύθυνους, δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί ούτε ο ίδιος. Και γιατί, άραγε, να ενδιαφερθεί; Να περιμένει τι και να δει τι; Το τίποτε; Τη μετριότητα; Τις ίδιες και τις ίδιες αγωνιστικές αδυναμίες που έφεραν πέρσι τους διασυρμούς;

Αμυνα χάλια, πρόβλημα στο γκολ

Η Λοκομοτίβα του Ζάγκρεμπ δεν είναι καμιά σπουδαία ομάδα. Μια μικρομεσαία κροατική ομάδα είναι, χωρίς μεγάλους παίκτες, χωρίς μεγάλο προπονητή, χωρίς σοβαρό γήπεδο, χωρίς οπαδούς. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, εκμεταλλευόμενος τις «τρύπες» της Λοκομοτίβα, αλλά «κατόρθωσε» να χάνει με 2-0 μέχρι το 92’. Γιατί; Γιατί η άμυνά του ήταν πάλι για κλάματα και γιατί δεν υπήρχε ένας παίκτης για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, ακόμη και στα τετ α τετ. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Οχι. Η εικόνα ήταν ξεκάκαθαρη και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Η ομάδα πρέπει πάση θυσία να αναβαθμιστεί ποιοτικά, διότι, πολύ απλά, η ποιότητά της είναι χαμηλή.

Μα, έλειπαν ο Αθανασιάδης, ο Περέιρα και ο Νομπόα. Μα, οι παίκτες έχουν λίγες μέρες προετοιμασίας. Μα, είναι «μουδιασμένοι» ακόμη. Μα, δεν έχουν ακόμη τη φυσική κατάσταση που πρέπει. Σύμφωνοι. Αλλά πιστεύει κανείς ότι αυτός ο ΠΑΟΚ θα πετάει, θα βγάζει μάτια και θα βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία όταν ολοκληρώσει την προετοιμασία του και όταν ο Τούντορ θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του; Οχι βέβαια.

Υστερα, είναι και το άλλο. Σιγά – σιγά, θα έρθουν πάλι οι απουσίες από τραυματισμούς και τιμωρίες. Ποιος θα παίξει στόπερ εάν λείψει ο Κόστα ή ο Βίτορ; Ποιος θα καλύψει το κενό του Κάτσε; Ποιος θα παίζει κορυφή όταν είναι απ’ έξω ο Αθανασιάδης; Ποιος θα αντικαθιστά τον Μακ και τον Λούκας (ΑΝ ο Λούκας παραμείνει); Η κατάσταση, αργά ή γρήγορα, θα γίνει πάλι τραγική και το ίδιο τραγικά θα είναι και τα αποτελέσματα.

«Χτίσιμο» με Ελληνόπουλα; Ναι

Θα συμφωνούσα απόλυτα εάν έβγαιναν ο Αρνεσεν και ο Τούντορ και έλεγαν ότι θα προσπαθήσουν να «χτίσουν» από την αρχή μια νεανική ομάδα, που θα στηρίζεται κυρίως στους πιτσιρικάδες. Πρώτος θα τους χειροκροτούσα και θα απολάμβανα έναν ΠΑΟΚ με Πέλκα, Μυστακίδη, Πόζογλου, Κουλούρη, Κωνσταντινίδη, Πούγγουρα και όλους τους λοιπούς πιτσιρικάδες. Εναν ΠΑΟΚ που θα ξέραμε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί άμεσα τίτλους αλλά και έναν ΠΑΟΚ που θα δημιουργήσει βάση και κορμό με αξιόλογα Ελληνόπουλα, ώστε σε δύο-τρία χρόνια να γίνει παντοδύναμος με τη σταδιακή προσθήκη πολύ ποιοτικών ξένων παικτών. Αυτό θα είχε μια λογική και θα ήταν μια προσπάθεια την οποία πιστεύω ότι θα στήριζαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

«Μαγικά» δεν γίνονται

Το να αρχίζει όμως η χρονιά και να πιστεύει κανείς ότι με το υπάρχον ρόστερ μπορεί ο άσχημος βάτραχος να γίνει όμορφο πριγκηπόπουλο αποτελεί ψευδαίσθηση. Είπαμε ότι ήρθε επιτέλους η στιγμή να πάψουν άπαντες στον ΠΑΟΚ να ζουν με ψευδαισθήσεις. Θα πρέπει όχι μόνο να το λέμε αλλά και να το εννοούμε. Και οι επικεφαλής της ομάδας θα δείξουν ότι το εννοούν μόνο εάν τρέξουν, έστω και τώρα, να πάρουν καλούς παίκτες για να «στηθεί» η ομάδα από την αρχή και για να γεμίσει, όσο το δυνατόν, με αξιόλογες μονάδες το ρόστερ. Αλλιώς, νέες περιπέτειες φαίνονται στον ορίζοντα, διότι, πολύ απλά, ούτε «μαγικά» γίνονται στο ποδόσφαιρο, ούτε και θαύματα μακράς διάρκειας...

Διαβάστε ακόμη

Λοκομοτίβα-ΠΑΟΚ 2-1

Νίκος Γιαννόπουλος: Οχι στο αυτομαστίγωμα

Τα γκολ του αγώνα του ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK