Τεχνικός διευθυντής; Ούτε ο Μέσι να ήταν...

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης θα δικαιολογήσει τον υπερβολικό θόρυβο, που, επί δύο μήνες, γίνεται για τον νέο τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ μόνο εάν αφεθεί ελεύθερος να παίξει τον ρόλο του και αποδειχθεί ικανός. Αλλά τα δείγματα γραφής του Ιβάν Σαββίδη προμηνύουν... νέα "ακύρωση".

Τεχνικός διευθυντής; Ούτε ο Μέσι να ήταν...

Θα είναι ο Πρέιτι; Θα είναι ο Φρέιτας; Θα είναι κάποιος άλλος; Οσονούπω θα το μάθουμε. Από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ λένε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν το όνομα του νέου τεχνικού διευθυντή. Ετσι, θα λήξει ένα θεματάκι, που φρόντισαν να το μετατρέψουν σε μείζον θέμα οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, που, εδώ και δύο μήνες, τεχνικό διευθυντή ψάχνουν και τεχνικό διευθυντή δεν βρίσκουν.

Κακό προμήνυμα. Διότι αν χρειάζεσαι περισσότερο από δύο μήνες για να προσλάβεις τεχνικό διευθυντή, πόσοι μήνες θα σου φτάσουν για να πάρεις καμιά δεκαριά παίκτες στις μεταγραφές;

Η απάντηση των στελεχών της ΠΑΕ επ' αυτού είναι ότι έπρεπε να προσέξουν πάρα πολύ σ’ αυτή την επιλογή, διότι θεωρούν κομβικό τον ρόλο που θα παίξει ο νέος τεχνικός διευθυντής. Αυτός θα αξιολογήσει το υπάρχον ρόστερ και τον νυν προπονητή, αυτός θα επιλέξει παίκτες που πρέπει να έρθουν στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι, αυτός θα επιλέξει και τον νέο προπονητή, αυτός θα κρίνει, αν πρέπει να παραμείνει ή όχι ο Γιώργος Γεωργιάδης, αυτός θα είναι, γενικά, ο ιθύνων νους σε ό,τι αφορά την ομάδα και όλα τα αγωνιστικά θέματα.

Ούτε οι ίδιοι το πιστεύουν

Το ερώτημα είναι αν το λένε απλώς για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση ή αν πραγματικά το πιστεύουν. Αν είναι βέβαιοι, δηλαδή, ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα παραδώσει πράγματι την ομάδα εν λευκώ στα χέρια του νέου τεχνικού διευθυντή για να κάνει αυτός κουμάντο σε όλα. Πιστεύω ότι το... θεωρούν απίθανο, απλώς θέλουν να το ελπίζουν. Διότι τα δείγματα γραφής που έχουν είναι πολύ συγκεκριμένα και ξεκάθαρα: ποτέ δεν πήρε μόνος του αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα ο Ζήσης Βρύζας ως πρόεδρος, ποτέ δεν πήρε μόνος του αποφάσεις ο Ζήσης Βρύζας ως τεχνικός διευθυντής, ποτέ δεν πήρε αποφάσεις ως πρόεδρος και ο Ιάκωβος Αγγελίδης.

Τεχνικός διευθυντής; Ούτε ο Μέσι να ήταν...

Για όλα, μα για όλα, αποφάσιζε πάντα ο ίδιος ο Ιβάν, διατυμπανίζοντας μάλιστα ότι θέλει αυτός να παίρνει την τελική απόφαση για όλα τα θέματα. Σωστό ή λάθος; Να το συζητήσουμε. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ο Σαββίδης ακούει γνώμες, δέχεται εισηγήσεις, αλλά τελικά γίνεται πάντα αυτό που ο ίδιος θέλει. Και πολλές φορές παίρνει αποφάσεις χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Αλλού ο Βρύζας, αλλού ο Ιβάν

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Ιδού δύο "χτυπητά": ο Βρύζας είχε συμφωνήσει με τον Ολαϊτάν, αλλά ο Σαββίδης έδωσε stop στην απόκτησή του. Ο Βρύζας είχε συμφωνήσει με τον Σάντος, αλλά ο Σαββίδης προσέλαβε ξαφνικά τον Αναστασιάδη. Σε άλλη ρότα ο πρόεδρος και ο τεχνικός διευθυντής, σε άλλη ο ιδιοκτήτης. Ερώτημα λοιπόν: όταν δεν μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Βρύζας, τον οποίο έλεγε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ο Ιβάν και πάλευε να τον διατηρήσει πάση θυσία στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, πόσο πιθανό είναι να παίρνει πρωτοβουλίες και να επιβάλει αποφάσεις και επιλογές ο διάδοχός του;

Τεχνικός διευθυντής; Ούτε ο Μέσι να ήταν...

Προβλέπω ότι θα έχει ακριβώς την ίδια τύχη, γι’ αυτό και θεωρώ θεματάκι και όχι μείζον θέμα το ποιος θα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής.

Ο καθένας κυρίαρχος στο πόστο του

Μακάρι να διαψευστώ, μακάρι να αλλάξει τακτική ο Σαββίδης και μακάρι ο άνθρωπος αυτός να είναι ικανός και άριστος γνώστης του αντικειμένου με το οποίο θα ασχοληθεί. Διότι, κακά τα ψέματα: σέβομαι το δικαίωμα του ιδιοκτήτη μιας ομάδας να αποφασίζει για όλα από τη στιγμή που αυτός πληρώνει, αν όμως θέλει να δημιουργήσει μεγάλη ομάδα, πρέπει να σεβαστεί το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις επιλογές των στελεχών που επέλεξε για τον αγωνιστικό τομέα. Αλλά το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο τομέα της ΠΑΕ.

Ομάδα θα δημιουργήσουν αυτοί που ξέρουν από ποδόσφαιρο. Τα οικονομικά θα τα έχουν (όπως τα έχει η Γκοντσάρεβα) αυτοί που ξέρουν να τα διαχειριστούν. Στα οργανωτικά, στο μάρκετινγκ, στην επικοινωνία και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς πρέπει να διαχειρίζονται τα θέματα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Γι' αυτό προσλήφθηκαν και γι' αυτό πληρώνονται.

Αν κρίνει ο Σαββίδης ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν έχει παρά να τους αντικαταστήσει με άλλους. Όχι όμως να ασχολείται ο ίδιος και να αποφασίζει για το κάθε τι, ακυρώνοντας την ύπαρξη όλων των στελεχών του.

Πότε και πώς θα κρίνει;

Σε περίπου 40 μέρες αρχίζει η προετοιμασία για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η κανονική περίοδος τελειώνει και αρχίζουν τα πλέι οφ. Ο τεχνικός διευθυντής δεν είναι ακόμη εδώ. Πώς θα αξιολογήσει τον Γεωργιάδη; Πώς θα αξιολογήσει το υπάρχον ρόστερ; Πότε θα επιλέξει παίκτες που πρέπει να αποκτηθούν; Πότε θα επιλέξει προπονητή; Αν πρόκειται να τα κάνει όλα αυτός, πολύ φοβάμαι ότι ο ΠΑΟΚ θα δώσει λύσεις πολύ καθυστερημένα και στις μεταγραφές και στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά, λένε από την ΠΑΕ ότι έχουν ήδη "κλείσει" παίκτες, Ελληνες και ξένους, αλλά δεν προχωρούν στην ολοκλήρωση της απόκτησής τους, γιατί περιμένουν οι παίκτες αυτοί να εγκριθούν από τον νέο τεχνικό διευθυντή.

-   / 30  SUPERLEAGUE
- / 30 SUPERLEAGUE MOTIONTEAM

Ρωτώ: πώς θα τους εγκρίνει; Με ποια κριτήρια θα αποφανθεί για παίκτες "κλεισμένους" από τη Σούπερ Λίγκα; Θα του δείξουν βίντεο από αγώνες; Και είναι αυτός τρόπος για να κρίνει ένας Ισπανός, Πορτογάλος, ή Ιταλός τεχνικός διευθυντής κάποιους Έλληνες ποδοσφαιριστές, για τους οποίους ιδέα δεν θα έχει μέχρι τότε;

Μεγάλη φίρμα πριν έρθει

Για ένα είμαι βέβαιος: αν ρωτήσουμε 100 φιλάθλους ποιοι είναι οι τεχνικοί διευθυντές στην Μπαρτσελόνα, στη Ρεάλ, στην Μπάγερν, στη Γιουβέντους, στη Σεβίλλη, στη Νάπολι, στη Φιορεντίνα και στην Ντνίπρο, κανείς δεν θα ξέρει ούτε έναν. Σε καμία ομάδα δεν είναι πρόσωπο προβεβλημένο τεχνικός διευθυντής.

Στον ΠΑΟΚ έγινε... πριν ακόμη προσληφθεί. Δύο μήνες μονοπωλεί το θέμα του την ΠΑΟΚτσήδικη επικαιρότητα, λες και πρόκειται να γίνει η μεταγραφή του Μέσι. Ξαναλέω: μακάρι να αποδειχθεί ότι άξιζε τον κόπο όλος αυτός ο θόρυβος και, πολύ περισσότερο, μακάρι να είναι ικανός και να αφεθεί ελεύθερα να παίξει τον ρόλο του...

News 24/7

24MEDIA NETWORK