Θα κερδίζει ο ΠΑΟΚ που… δε χάνει;

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης προτιμά να κρίνει τον Άγγελο Αναστασιάδη και τους παίκτες του ΠΑΟΚ (και όχι την… Παναγιά), αναγνωρίζοντας την καλή δουλειά που έγινε έως σήμερα, με την υποσημείωση ότι πρέπει να λειτουργήσει και επιθετικά η ομάδα για να διεκδικήσει υψηλούς στόχους

Θα κερδίζει ο ΠΑΟΚ που… δε χάνει;

Θα αναρωτιόμουν μήπως ο ΠΑΟΚ… άλλαξε προπονητή, εάν, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, δεν "προσκυνούσε" την Παναγιά ο Άγγελος Αναστασιάδης. " Έγινε πολλή δουλειά για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ και από εδώ και πέρα αφήνω την ομάδα στα χέρια της Παναγιάς που αύριο γιορτάζει. Την εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι τον Μάιο θα είμαστε καλά", δήλωσε μετά το φιλικό με την Ιντερ.

Ανεξάρτητα με το ότι οι… διαχρονικές δηλώσεις - καρμπόν του κόουτς του ΠΑΟΚ κουράζουν όσους δεν είναι θρησκόληπτοι, σημασία έχει η πίστη. Ο Άγγελος πιστεύει στην εξ ουρανού βοήθεια και αυτήν ανέκαθεν προβάλλει δημοσίως. Άλλοι προτιμούν να πιστέψουν στις δυνατότητες του ίδιου και της ομάδας. Αυτόν και τους παίκτες θα αποθεώσουν, εάν τα καταφέρουν.

Άλλοι πάλι δεν πιστεύουν στη νέα προσπάθεια, που στηρίζεται σε ένα αμφιλεγόμενο ρόστερ. Οπότε δεν θα έχουν κανένα παράπονο ούτε από τη χάρη της Παναγιάς ούτε από τη φιλευσπλαχνία του Χριστού, εάν παίκτες και προπονητής αποτύχουν. Θα ξέρουν ότι υπήρχε έλλειμμα στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού, ίσως και της τεχνικής ηγεσίας.

Ανήκω σε όσους βαρέθηκαν τις επικλήσεις του Θεού και της Παναγιάς από τον Άγγελο, αλλά δεν με ενοχλούν. Ναι, δεν έχουν χρόνο τα Θεία να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ούτε να βοηθούν κάποιες ομάδες σε βάρος κάποιων άλλων, ωστόσο δεν θα επικρίνω ποτέ τον προπονητή του ΠΑΟΚ για το θρησκευτικό συναίσθημά του. Είναι δικαίωμά του να διαχειριστεί τις όποιες αντιλήψεις του. Όλοι οι υπόλοιποι δικαιούμαστε να τον κρίνουμε μόνο ως τεχνικό.

Θα κερδίζει ο ΠΑΟΚ που… δε χάνει;

Αναγνώριση από τους παίκτες

Αν θελήσουμε να αφουγκραστούμε την άποψη των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, είναι ολοφάνερα τα πρώτα credits που πιστώνουν στον προπονητή τους. Είναι τα ίδια που αναγνωρίσαμε κι εμείς με βάση τα δείγματα γραφής της ομάδας σε όλα τα φιλικά ματς. " Εφέτος είμαστε πιο ομάδα", λένε όλοι. Κι όταν η δήλωση αυτή γίνεται ακόμη και από τον Χέντβιχες Μαντούρο, που ο Χουμπ Στέφενς έφερε στον ΠΑΟΚ, αποκτά ξεχωριστή σημασία…

Στον αγώνα με την Ιντερ φάνηκε αυτό ακριβώς που επισημάναμε αρκετές φορές. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ, αν μη τι άλλο, ξέρουν τι παίζουν. Είναι πειθαρχημένοι σε συγκεκριμένες τακτικές και προσπαθούν να εφαρμόσουν συγκεκριμένες στρατηγικές που διδάχτηκαν στην προετοιμασία από τον Άγγελο. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι είναι συνειδητά "μονταρισμένοι" στη λογική της καλής λειτουργίας του συνόλου. " Φέτος είμαστε ομάδα, προσπαθούμε ο ένας να καλύψει τον άλλον και είμαστε πιο δεμένοι", είπε ο Μαντούρο και δε νομίζω ότι επ' αυτού χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις.

Άμυνα ΟΚ, ζητούμενο η επίθεση

Η καλή δουλειά που έγινε από τον Άγγελο καθρεφτίζεται στην αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. Με αντίπαλο την ΚΠΡ στο Λονδίνο και την Ιντερ στην Τούμπα, η ομάδα διατήρησε ανέπαφα τα δίχτυα της. Αυτό κάτι δείχνει. Και το υπογράμμισε, με τις δικές του δηλώσεις, ο προπονητής της Ιντερ, Βάλτερ Ματσάρι: " Μας ζόρισε ο ΠΑΟΚ με τη θαυμάσια αμυντική λειτουργία του". Η αλήθεια είναι, πάντως, πως εάν αποκτηθεί ένας ακόμη έμπειρος κεντρικός αμυντικός, άπαντες στον ΠΑΟΚ (και ο ίδιος ο Αγγελος) θα αισθανθούν πολύ καλύτερα.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν και άλλα ζητούμενα. Πόσο παραγωγικό ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει αυτός ο ΠΑΟΚ, πόσο εύκολα μπορεί να "βγάλε"» φάσεις, πόσο εύκολα μπορεί να σκοράρει και, εν τέλει, πόσο ικανός είναι να ανταποκριθεί σε διεκδίκηση τίτλων στην Ελλάδα και σε καλύτερη από τις προηγούμενες πορεία στο Europa League.

Ο Άγγελος το παραδέχτηκε: " Παίξαμε με μία ομάδα που είναι επιπέδου Champions League. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αμυντικό κομμάτι γιατί δε δεχθήκαμε σχεδόν καμία φάση. Στο επιθετικό, πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτεροι σύντομα. Θα είμαστε πιο φρέσκοι, πιο γρήγοροι και θα έχουμε περισσότερο καθαρό μυαλό".

Θα κερδίζει ο ΠΑΟΚ που… δε χάνει;

Αισιοδοξία και επιφυλάξεις

Θα δικαιωθεί; Θα μπορεί αυτός ο ΠΑΟΚ, που δείχνει ότι δύσκολα θα χάνει, να κερδίζει; Θα μπορεί να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να βαδίζει προς την επίτευξη των στόχων του; Το "καθαρό μυαλό" θα έρθει με τη δουλειά ή θα εξαρτηθεί πόσο "καθαρό" θα είναι, ανά περίσταση, από την ποιότητα των παικτών; Θα αρκούν η αγωνιστική πειθαρχία και το "δέσιμο" των παικτών, μαζί με τις κατευθύνσεις από τον προπονητή τους, για να ανεβεί επίπεδο η ομάδα με το ρόστερ που διαθέτει; Θα είναι ικανή, με μία κουβέντα, να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα;

Όλα αυτά θα φανούν. Ο καθένας μπορεί να είναι αισιόδοξος ή να έχει τις (ζωηρές) επιφυλάξεις του, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις. Άλλωστε, κοντός ψαλμός αλληλούια. Η έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν αργεί. Στις 21 του μήνα περιμένει η Ζίμπρου στο Κισινάου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK