Το καράβι αρμενίζει στραβά, ο γιαλός μια χαρά είναι...

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης εξηγεί γιατί... ντράπηκε με τον ΠΑΟΚ που είδε στα Γιάννινα και γιατί ο Αγγελος πλήρωσε, για δεύτερη φορά εκτός έδρα,ς τη μη ρελαιστική αντιμετώπιση του αγώνα, με δεδομένη την απουσία ποιοτικών παικτών του.

Το καράβι αρμενίζει στραβά, ο γιαλός μια χαρά είναι...
INTIME SPORTS

Η ευτυχής συγκυρία της διεξαγωγής του αγώνα ΠΑΣ – ΠΑΟΚ την Πέμπτη, όταν έπρεπε να ταξιδέψω στα Γιάννινα για άλλη υπόθεση, μετατράπηκε σε... οδυνηρή εμπειρία. Για τον ΠΑΟΚ που, επί τη ευκαιρία, είδα στους Ζωσιμάδες ντράπηκα...

Αν ήμουν κάποιος ξένος και μου έλεγαν ότι η ομάδα με τα μαύρα είναι πρωτοπόρος στο ελληνικό Πρωτάθλημα, θα έβαζα στοίχημα ότι με κοροιδεύουν. Κι όταν θα έχανα το στοίχημα, θα σκεφτόμουν πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο αυτού του Πρωταθλήματος. Γιατί η ομάδα με τα μαύρα δεν βλεπόταν ούτε με κολλύριο.

Στην πραγματικότητα... δεν υπήρχε κανένας ΠΑΟΚ στα Γιάννινα. Οι παίκτες του προσπαθούσαν να κρατήσουν την μπάλα, την άλλαζαν φλύαρα, μονότονα και βαρετά μεταξύ τους κι όταν την έχαναν έτρεχαν πανικόβλητοι να αποκρούσουν τις αντεπιθέσεις των αντιπάλων τους. Επί 90 λεπτά το ίδιο σκηνικό. Ούτε καν αντιγραφή του αγώνα στα Πηγάδια με την Ξάνθη. Πολύ χειρότερα. Διότι εκεί ο ΠΑΟΚ σκόραρε δύο φορές. Κι αν με τον ΠΑΣ δεν δέχτηκε τέσσερα ή και περισσότερα γκολ, αυτό οφείλεται μόνο σε έναν λόγο. Η Ξάνθη αξιοποίησε όλες τις ευκαιρίες της. Ο ΠΑΣ όχι. Αν είχε κι αυτός ευστοχία 100%, το παιχνίδι θα έληγε εύκολα 6-0.

Με μισή ομάδα, άλλος ΠΑΟΚ

Η μεγάλη απορία που μου δημιουργήθηκε ήταν η εξής; Πώς είναι δυνατόν ένας τόσο έμπειρος και καλός κόουτς, ο Αγγελος Αναστασιάδης, να μην πήρε μαθήματα από το 1-2 στο «Γ. Καραισκάκης» και από το 4-2 στην Ξάνθη; Κόντρα στον Ολυμπιακό, άφησε γήπεδο στον αντίπαλο και «χτύπησε» με αντεπιθέσεις. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ελπίζει στη νίκη, ή, έστω, στην αποφυγή της ήττας. Στην Ξάνθη προσπάθησε να κυριαρχήσει, δέχτηκε πρώτος γκολ , ισοφάρισε και μετά πλήρωσε την επιμονή του να παίζει ανοιχτά, λες και έπαιζε με πολύ μικρότερο αντίπαλο στην Τούμπα.

Φάσεις δεν έβγαλε, μολονότι πέτυχε ακόμη ένα γκολ, τα χαφ δεν λειτουργούσαν δημιουργικά, όλοι από τη μέση και μπροστά είχαν αργές επιστροφές, οι αμυντικοί «ψάχνονταν» και ο στόπερ Τζιόλης ήρθε... δεύτερος και στα τρία γκολ που πέτυχε η Ξάνθη. Στα Γιάννινα, μολονότι απουσίαζαν τέσσερις βασικοί και ο Τζαβέλλας, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να πάρει το ματς με την ίδια ακριβώς τακτική. Λες και ήταν η Ρεάλ, που επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Ελτσε. Προσέξτε: Ελειπαν οι τρεις πιο ποιοτικοί παίκτες του, μαζί με τον Αθανασιάδη. Ο Ρατς, ο Μακ, ο Τζιόλης.

Το καράβι αρμενίζει στραβά, ο γιαλός μια χαρά είναι...

Έλειπαν επίσης δύο αξιόπιστες λύσεις για την άμυνα, ο Κατσικάς και ο Τζαβέλλας. Η μισή ομάδα. Και, με την άλλη μισή, ο Αγγελος πήγε να πάρει τη νίκη παίζοντας ποδόσφαιρο κατοχής, λες και θα ήταν υποτιμητικό να αφήσει γήπεδο στον ΠΑΣ και να κινηθεί πιο συντηρητικά και με αντεπιθέσεις σε ελεύθερους χώρους.

Το αποτέλεσμα: Με ανύπαρκτους επιθετικά τους δύο πλάγιους μπακ (Κίτσιου, Σπυρόπουλος), με ανύπαρκτους οργανωτικά τους χαφ (Κάτσε, Τζανδάρης, Γκολάσα), με τον Περέιρα σε κακή μέρα και με τον Σαλπιγγίδη στα ρηχά νερά, ο ΠΑΟΚ ήταν εντελώς ακίνδυνος και δήλωσε την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο χάρη μόνο στον... αριστερό χαφ – οργανωτή – φορ Αθανασιάδη. Στις δύο από τις τρεις φορές που βρέθηκε σε θέση βολής ατύχησε και στην τρίτη δεν «έπιασε» όπως ήθελε το σουτ, αλλά και στις τρεις απείλησε επειδή είναι ο ίδιος ευφυής και όχι γιατί "βγήκαν" οργανωμένες επιθέσεις.

Τελικά, ίσως φτάσουμε στο σημείο να περιμένουμε από τον Κλάους να γίνει Κρόιφ ή Πλατινί. Να οργανώνει, να πλαγιοκοπεί, να δίνει ασίστ και να σκοράρει. Μπορεί όλα να τα κάνει και το αποδεικνύει συνεχώς. Αλλά είναι τόσο μόνος τις περισσότερες φορές... Τελικά, πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους και, πρώτα απ’ όλους στον ίδιο τον Αναστασιάδη, ότι ο μισός ΠΑΟΚ είναι άλλος ΠΑΟΚ. Ο γιαλός δεν είναι στραβός. Μια χαρά είναι. Το καράβι αρμενίζει στραβά...

"Βγείτε μπροστά"... Μπορούν;

Σε όλο το παιχνίδι το μόνο που είδα τον Αγγελο να κάνει από τον πάγκο ήταν να φωνάζει στους παίκτες του «βγείτε μπροστά». Θα θυμάμαι πολύ καιρό τον Κάτσε να τον κοιτάζει έκπληκτος, όταν του ζήτησε να πάει και αυτός στην εστία του ΠΑΣ για ένα κόρνερ, ώστε και οι 10 παίκτες του ΠΑΟΚ να "ψάξουν" το γκολ. Ηταν ο μόνος που είχε μείνει στο κέντρο του γηπέδου, αλλά ο Αγγελος του ζώναζε να πάει στην εστία για να διεκδικήσει κι αυτός την... κεφαλιά.

Το καράβι αρμενίζει στραβά, ο γιαλός μια χαρά είναι...

Τι θα πει όμως "βγείτε μπροστά"; Βγαίνεις μπροστά και αυτό αρκεί για να κερδίζεις το ματς, ή μήπως για να βγεις μπροστά χρειάζονται και κάποια προσόντα που εσύ δεν διαθέτεις; Φοβάμαι ότι ο Αγγελος υπερεκτιμά τις δυνατότητες των παικτών του, ή υποτιμά τις δυνατότητες των αντιπάλων του. Τι νόημα έχει να βγαίνεις μπροστά όταν κανένα από τα χαφ δεν μπορεί να περάσει μια πάσα της προκοπής σε οργανωμένη άμυνα; Τι νόημα έχει να βγεις μπροστά όταν οι πλάγιοι, αμυντικοί και επιθετικοί, δεν μπορού ν να συνδυαστούν με τους υπόλοιπους, για να πλαγιοκοπήσουν και να βγάλουν μια σέντρα με αξιώσεις; Ποιοι να βγουν μπροστά; Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μπέιλ, ο Μέσι και ο Νειμάρ;

Λανθασμένη προσέγγιση

"Τρέξαμε πολύ, αλλά τρέξαμε άσκοπα", είπε μετά το ματς ο Αγγελος. Αλήθεια είναι ότι όλοι οι παίκτες του έτρεξαν πολύ. Γιατί, όμως, έτρεξαν άσκοπα; Γιατί δεν μπορούσαν να συνδυαστούν. Και γιατί έχασαν πολύ κρίσιμες μονομαχίες, κυρίως από τον Λίλα και από τον Τσάβες, που, τελικά, έκαναν όλη τη ζημιά. Θα πω το ίδιο: Για να τρέξεις με νόημα, πρέπει να διαθέτεις και άλλα ποσόντα πλην του μαραθωνοδρόμου. Και οι περισσότεροι από τους παίκτες του ΠΑΟΚ δεν τα διαθέτουν.

Διαθέτουν προσόντα για να κερδίσουν τον Ολυμπιακό με «ανταρτοπόλεμο», όχι όμως και για να κερδίσουν την Ξάνθη και τον ΠΑΣ Γιάννινα με παιχνίδι κυριαρχίας, από τη στιγμή που λείπουν οι περισσότεροι ποιοτικοί παίκτες του ρόστερ. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε στον Πλατανιά και το Αγρίνιο, ήταν κομπλέ. Με Σκόνδρα και Ρατς να «πετάνε» και στα δύο παιχνίδια, με Τζιόλη να πιάνει υψηλά στάνταρ απόδοσης με τον Πλατανιά και με Μακ να διεμβολίζει και να σκοράρει και σε βάρος του Πλατανιά και σε βάρος του Παναιτωλικού. Οσο για το 2-0 επί του Εργοτέλη στο Ηράκλειο, έπαιξαν επίσης οι Τζιόλης, Ρατς και Μακ.

Το καράβι αρμενίζει στραβά, ο γιαλός μια χαρά είναι...
INTIME SPORTS

"Αποδεικνύεται ότι μας λείπουν κάποιοι παίκτες που είναι βαρόμετρο", είπε επίσης ο Αγγελος μετά την πανωλεθρία στα Γιάννινα. Σωστό κι αυτό, αλλά έπρεπε ήδη να το έχει καταλάβει. Οταν σου λείπουν οι τρεις- τέσσερις από τους πέντε-έξι ποιοτικούς παίκτες της βασικής ενδεκάδας, είσαι υποχρεωμένος να αναπροσαρμόσεις τα πλάνα σου. Και για να συμβεί αυτό, δεν είναι ανάγκη ο αντίπαλος να λέγεται Ολυμπιακός., ώστε να σου προκαλεί εύλογα δέος. Να που και αντίπαλοι που λέγονται Ξάνθη και ΠΑΣ Γιάννινα μπορούν να σε διαλύσουν όταν εσύ δεν έχεις την ομάδα σου κομπλέ και όταν δεν προσεγγίζεις ρεαλιστικά το παιχνίδι.

Το κρίμα στο λαιμό του

Το είπαμε αρκετές φορές και αποδεικνύεται πάλι στην πράξη με κάθε μεγαλοπρέπεια: Ηταν προφανές για όλους μας ότι θα έρθουν τα προβλήματα για τον ΠΑΟΚ όταν αρχίσουν να συσσωρεύονται η κούραση (σωματική και ψυχολογική) από τη μία πλευρά και οι απουσίες βασικών παικτών, λόγω τραυματισμών και τιμωριών, από την άλλη. Από τη στιγμή που ο Αγγελος δεν ποντάρει σε περισσότερους από 15-16 παίκτες, ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα με την ταυτόχρονη απουσία δύο, τριών, ή τεσσάρων παικτών από την αρχική ενδεκάδα. Ξέραμε από τον Αύγουστο ότι υπάρχουν «τρύπες». Ηταν θέμα χρόνου πότε θα φανούν ξεκάθαρα αυτές οι "τρύπες".

Αν παρ’ όλα αυτά, κρίνει ο Αγγελος ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται ενίσχυση τον Ιανουάριο, το κρίμα στο λαιμό του. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν βλέπει αυτό που βλέπουμε όλοι μας. Μαθαίνω, όμως, ότι άνθρωποι της ΠΑΕ τον... παρακαλάνε να επιλέξει από μια λίστα με παίκτες – στόχους και εκείνος δεν απαντάει. Διάθεση υπάρχει από τον Ιβάν Σαββίδη να γίνουν καλές μεταγραφές. Ο Ζήσης Βρύζας έχει δουλέψει στον τομέα αυτό. Και ο Ιάκωβος Αγγελίδης έχει στα χέρια του τις προτάσεις για παίκτες που μπορούν να αποκτηθούν και θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν αμέσως. Τον λόγο έχει ο Αγγελος και, θυμίζουμε, οδεύουμε προς το τέλος του Δεκεμβρίου...

News 24/7

24MEDIA NETWORK