Χρέη τέλος! Ευεργέτης ο Ιβάν, αλλά ομάδα θα κάνει;

Ενόψει της οριστικής απαλλαγής του ΠΑΟΚ από τον βραχνά των χρεών, ο Στέλιος Γρηγοριάδης "βλέπει" να έρχονται άλλες δύο ευεργεσίες του Σαββίδη, προεξοφλεί ότι θα αναλάβει την ΚΑΕ και εντοπίζει το "κλειδί" για τη δημιουργία και μιας πραγματικά μεγάλης ομάδας.

Χρέη τέλος! Ευεργέτης ο Ιβάν, αλλά ομάδα θα κάνει;
INTIME SPORTS

Πέντε ήταν οι στόχοι που ανέλαβε να υπηρετήσει ο Ιβάν Σαββίδης, όταν αποφάσισε να γίνει αφεντικό της ΠΑΕ. Πέντε ήταν οι βασικές εξαγγελίες του, τόσο όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως ως ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, όσο κι όταν παρουσίασε επίσημα το επιχειρηματικό πλάνο της επένδυσής του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

- Εύρυθμη λειτουργία της ΠΑΕ και της ομάδας με συνεχή και ομαλή οικονομική ρευστότητα

- Εξόφληση των χρεών προς το ελληνικό δημόσιο

- Κατασκευή αθλητικού κέντρου

- Κατασκευή νέου γηπέδου ή ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας

- Δημιουργία πραγματικά μεγάλης ομάδας, που θα κατακτά τίτλους στην Ελλάδα και θα διακρίνεται στην Ευρώπη.

Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώνονται 3 χρόνια θητείας Ιβάν Σαββίδη. Μέχρι στιγμής, ο ομογενής επιχειρηματίας κατόρθωσε να ανταποκριθεί μόνο στον πρώτο από τους 5 πυλώνες του προγράμματός του. Εχοντας διαθέσει 42.700.000 ευρώ, μέσω των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εξασφάλισε οικονομική ρευστότητα και απάλλαξε τόσο την ομάδα όσο και την εταιρεία από τις δυσλειτουργίες λόγω οικονομικής ένδειας. Στον ΠΑΟΚ όλοι είναι πληρωμένοι στην ώρα τους και όλες οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και προς τρίτους καλύπτονται χωρίς ούτε λεπτό καθυστέρηση.

Σήμερα, μετά από την υπογραφή της νομοθετικής πράξης που δίνει οριστικά και αμετάκλητα λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ρύθμισης των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (και πολλών άλλων εταιρειών), έχει την ευκαιρία να καταβάλει άπαξ 10.400.000 ευρώ και να απαλλάξει τον ΠΑΟΚ από έναν τεράστιο βραχνά. Μόλις καταβληθούν τα χρήματα αυτά, θα προκύψει ο πρώτος λόγος για τον οποίο δικαιολογημένα θα θεωρείται –και θα είναι– ευεργέτης του ΠΑΟΚ.

Ηδη, έχει δηλώσει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην καταβολή του ποσού, καθώς "ανοίγει πλέον ο δρόμος για έναν ισχυρό, αυτάρκη και αυτόνομο ΠΑΟΚ". Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι "απελευθερωμένοι από τα δεσμά των χρεών, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε άμεσα στη στρατηγική ανάπτυξης του ΠΑΟΚ και να οδηγήσουμε τον σύλλογο εκεί που ονειρευόμαστε".

Αθλητικό κέντρο, ανακατασκευή Τούμπας

Εχρεται, λοιπόν, η ώρα της ανάπτυξης. Ερχεται η ώρα για να κερδηθούν τα υπόλοιπα 4 (και ίσως περισσότερα) στοιχήματα που έβαλε με τον εαυτό του ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Έχοντας απαλλαγεί από το θέμα των χρεών που "βραχυκύκλωνε" κάθε επιθυμία του να επεκτείνει την επένδυσή του για τον ΠΑΟΚ, μπορεί πλέον να προχωρήσει τόσο στην κατασκευή του αθλητικού κέντρου της Θέρμης, για το οποίο τόσος αγώνας έγινε, αλλά και την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας, τα σχέδια της οποίας είναι έτοιμα, με κάθε λεπτομέρεια, εδώ και πολλούς μήνες.

Θα περιμένουμε, φυσικά, τις επίσημες ανακοινώσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει, θεωρώ, όμως, βέβαιο ότι τα δύο αυτά έργα θα περιλαμβάνονται σίγουρα στις νέες εξαγγελίες, γιατί αποτελούν βασικές και απαραίτητες προυποθέσεις για να επιτύχει η προσπάθεια της ανάπτυξης όχι μόνο στον εμπορικό, αλλά και στον καθαρά αγωνιστικό τομέα. Και το αθλητικό κέντρο και η ανασκευασμένη Τούμπα έχουν πολλά να προσφέρουν στην οικονομική ενδυνάμωση του ΠΑΟΚ και στη δημιουργία άριστων συνθηκών για την επαγγελματική ομάδα και όλα τα τμήματα υποδομής.

Αναλαμβάνει την ΚΑΕ, στο... βάθος και ο ΑΣ!

Ακόμη, μετά από την εξόφληση των χρεών της ΠΑΕ, περιμένω από τον Ιβάν Σαββίδη να ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει και την ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Είναι γνωστό ότι έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι γνωστό ότι ζήτησε και πήρε πλήθος στοιχείων για τα οικονομικά δεδομένα της ΚΑΕ από τον Μπάνε Πρέλεβιτς και τους συνεργάτες του, είναι γνωστό ότι φιλοδοξεί να γίνει "αρχηγός όλης της οικογένειας του ΠΑΟΚ", συνεπώς θεωρώ πιθανότατο πλέον να αποφασίσει να γίνει ιδιοκτήτης και της ΚΑΕ, με προοπτική, μάλιστα, κάποια στιγμή να αναλάβει τα ηνία και του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, για να διοικεί πια όλο ενιαίο τον ΠΑΟΚ...

Δεν μπορώ να προβλέψω, φυσικά, αν αυτό εξελιχθεί προς όφελος του ΠΑΟΚ ή όχι. Θα το δείξει το μέλλον. Εκείνο που, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ως εύλογο αυτήν τη στιγμή, είναι ότι και η ΚΑΕ και ο Ερασιτέχνης λειτουργούν υπό την πίεση μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, τα οποία θα πάψουν να υφίστανται εάν πάρει το τιμόνι στα χέρια του ο Ιβάν Σαββίδης. Αλλωστε, με συχνές οικονομικές συνδρομές ήδη έχει βοηθήσει σημαντικά έως τώρα το τμήμα μπάσκετ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα τμήματα του ΠΑΟΚ, μέσω οικονομικής βοήθειας προς τον Ερασιτέχνη.

Τρις ευεργέτης του ΠΑΟΚ, θα μένει μετά η ομάδα...

Θα περιμένουμε, λοιπόν, από ένα σημείο και μετά, να δούμε πώς θα επιχειρήσει να κερδίσει ο Ιβάν Σαββίδης το πέμπτο στοίχημα, το οποίο, καλώς ή κακώς, ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε τι άλλο, την πλειοψηφία του κόσμου του ΠΑΟΚ. Ενα στοίχημα, το οποίο ήδη θα έπρεπε να είχε κερδίσει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Προσωπικά, θα θεωρήσω... τρις ευεργέτη του ΠΑΟΚ τον Ιβάν με την εξόφληση των χρεών, τη δημιουργία του αθλητικού κέντρου και την ανακατασκευή της Τούμπας, έργα τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικότερα ακόμη και από την κατάκτηση 10 πρωταθλημάτων και 10 κυπέλλων.

Δεν πιστεύω, ωστόσο, ότι σκέφτονται όλοι έτσι. Κι αν σκέφτονται, πολύ σύντομα θα θεωρήσουν δεδομένα τα 3 ευεργετήματα, θα τα συνηθίσουν, θα τα θεωρούν υποσυνείδητα ως αυτονόητα και θα μένει να ασχοληθούν, πολύ λογικά και φυσιολογικά, με αυτήν καθ’ εαυτήν την ομάδα. Την ομάδα που τους "φέρνει" κάθε Κυριακή στο γήπεδο, την ομάδα που απασχολεί μονίμως τη σκέψη τους, την ομάδα από την οποία περιμένουν να ζήσουν χαρές ως οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Εάν ο ΠΑΟΚ δεν αποκτήσει ομάδα ικανή να πρωταγωνιστεί εντός και εκτός Ελλάδας, όλοι θα ευγνωμονούν τον Σαββίδη για τα χρέη, το αθλητικό κέντρο και την Τούμπα, αλλά κανείς δεν θα είναι ευχαριστημένος, μην μπορώντας να πανηγυρίσει επιτυχίες. Κακά τα ψέματα, όλοι και όλα εξαρτώνται κυρίως από τα αποτελέσματα της ομάδας. Κι αυτό βέβαια θα ισχύει και για την ομάδα μπάσκετ και για όλα τα υπόλοιπα τμήματα, εάν όντως ο Ιβάν αποφασίσει να αναλάβει τις τύχες του ενιαίου ΠΑΟΚ.

Το πιο δύσκολο στοίχημα

Η απαλλαγή από τον βραχνά των χρεών, η ύπαρξη ενός υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου και μια Τούμπα που θα είναι καινούργια, ασφαλώς θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας παντοδύναμης ομάδας, ικανής να ανταποκριθεί στα όνειρα των οπαδών της και τις φιλοδοξίες του ίδιου του μεγαλομέτοχού της. Δεν θα αρκούν όμως. Δεν θα είναι από μόνα τους ικανά να παρουσιάσουν έναν μεγάλο αγωνιστικά ΠΑΟΚ, ο οποίος θα κατακτά τίτλους στην Ελλάδα και θα έχει αξιέπαινη πορεία στις ευρωπαικές διοργανώσεις.

Αυτό, όπως ήδη έχει αποδειχθεί, είναι το πιο δύσκολο στοίχημα. Και ο λόγος είναι απλός: Είναι ένα στοίχημα που δεν κερδίζεται μόνο με το χρήμα. Εχεις χρήμα; Πληρώνεις τα πάντα και λειτουργούν μια χαρά η ΠΑΕ και η ομάδα. Εχεις χρήμα; Κατασκευάζεις αθλητικό κέντρο. Εχεις χρήμα; Αναπαλαιώνεις την Τούμπα, ή κατασκευάζεις ένα άλλο γήπεδο; Για όλα αυτά, δεν απαιτείται κανένα άλλο προσόν εκτός από την οικονομική άνεση. Για να κάνεις, όμως, μεγάλη ομάδα, δεν αρκεί μόνο το χρήμα. Χρειάζονται πολλά άλλα ακόμη.

"Κλειδί" τα άξια στελέχη

Χρειάζεται να διαθέτεις καλούς παίκτες, καλό προπονητή, καλούς συνεργάτες σε όλους τους τομείς της ΠΑΕ. Εδώ ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε, επί 3 χρόνια, ότι πάσχει. Ομάδα καλύτερη από αυτήν που βρήκε όταν ανέλαβε, δεν έκανε. Τίτλους δεν πήρε. Καλύτερη πορεία στην Ευρώπη δεν έκανε. Απέτυχε στην επιλογή του έμψυχου δυναμικού, απέτυχε στην επιλογή των προπονητών, απέτυχε και στην εμπιστοσύνη που έδειξε στους ανθρώπους που βρήκε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και δεν τους άλλαξε με δικούς του.

Για να γίνει... τετράκις ευεργέτης του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης και για να μη θεωρούνται μικρής σημασίας τα άλλα τρία κορυφαία έργα του, πρέπει οπωσδήποτε να ανεβάσει αγωνιστικά πολλά επίπεδα τον ΠΑΟΚ. Και επειδή δεν είναι δική του ευθύνη να επιλέγει τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, το κρίσιμο είναι να επιλέξει τους κατάλληλους και ικανούς ανθρώπους που θα τον οδηγήσουν σε εύστοχες αποφάσεις σχετικά με τη συγκρότηση του ρόστερ και της τεχνικής ηγεσίας.

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει ακόμη, μείζον ζήτημα για κάθε μεγάλη ευρωπακή ομάδα είναι η ποιότητα και η ικανότητα των ανθρώπων που λειτουργούν για την ομάδα, δίπλα στον ιδιοκτήτη. Ο πρόεδρος, ο τεχνικός διευθυντής και όλα τα άλλα στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρέπει να είναι άνθρωποι ικανότατοι. Από τις δικές τους γνώσεις και από τη δική τους αξία θα εξαρτηθεί η προσπάθεια να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ μια ομάδα που θα καλύπτει τις απαιτήσεις των οπαδών της και θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ευνοικές συνθήκες που επιβάλλει με την παρουσία του ο επενδυτής Ιβάν Σαββίδης...

Διαβάστε ακόμη

Σαββίδης: "Τώρα μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη του ΠΑΟΚ"

Γεωργιάδης: "Τιμή μου να με επιλέγουν τρία χρόνια"

News 24/7

24MEDIA NETWORK