15 λεπτά μας λείπουν

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ήττα της εθνικής στη Σερβία και εξηγεί γιατί η "γαλανόλευκη" είναι πραγματικά άτυχη.

15 λεπτά μας λείπουν

Είναι πραγματικά άτυχη αυτή η εθνική μας ομάδα. Στον αθλητισμό δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τον αστάθμητο παράγοντα αν και στην Ελλάδα το κάνουμε κατά κόρον. Το μπάσκετ είναι από τα πιο δίκαια σπορ, αλλά μία πολύ ενδιαφέρουσα "γαλανόλευκη" είναι θύμα της ανάγκης. Της ανάγκης για μία επιτυχία επτά χρόνια μετά την τελευταία. Το πρώτο δεκάλεπτο κόντρα στην Σερβία πρέπει να ήταν ένα από τα καλύτερα που έχει παίξει εθνική. Μπάσκετ σύγχρονο, γρήγορο με μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι. Ακόμα και η αμυντική αδυναμία καλύφθηκε από μία επίθεση πολλών οκτανίων.

Δεν υπάρχει χρόνος

Όσο περνούσε η ώρα και ολοκληρώνονταν οι αλλαγές, τόσο έπεφτε ο ρυθμός. Για την ακρίβεια υπάρχουν παίκτες που απλά δυσκολεύονται σε ένα στυλ μπάσκετ το οποίο δεν υπηρετούν ή δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ. Το αποτέλεσμα ήταν πως στο απόλυτο τεστ η εθνική πήρε χαμηλό βαθμό αναλογικά με την περίοδο.

Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε έξι ημέρες παίζουμε τον πρώτο αγώνα στο προολυμπιακό. Αυτή είναι η ατυχία. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο ούτε για δοκιμές ούτε για χρήσιμα συμπεράσματα. Ούτε για πειράματα. Είναι προφανές πως ο Κατσικάρης έχει δώσει την ταυτότητα που έχουν οι σύλλογοι του. Ταχύτητα, γρήγορη εκτέλεση. Μόνο που στις ομάδες του έχει χρόνο να ισορροπήσει με την άμυνα κάτι που δεν έχει προλάβει με την εθνική. Ούτε και θα προλάβει. Δυστυχώς ένα καλό μπασκετικό πρότζεκτ θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις

Η Σερβία μας έδειξε αρκετές από τις γνωστές μας αδυναμίες αλλά και την πιο επικίνδυνη: την ετοιμότητα. Το προπονητικό τιμ δοκιμάζει ακόμα διαφορές καταστάσεις και παίκτες. Η απουσία του Κουφού καλύφθηκε κάπως από κάποιες δυναμικές στιγμές του Καββαδά αλλά στην άμυνα λίγα πράγματα. Όσο στο παρκέ βρίσκονταν οι ...αμερικανοθρεμένοι η ομάδα πετούσε. Όσο πιο κυριολεκτικά μπορεί να γραφτεί. Υπήρχαν στιγμές που ακόμα και οι Σέρβοι χειροκροτούσαν την ταχύτητα σε εκτέλεση. Η εθνική πριν φτάσει το χρονόμετρο επίθεσης τα 14'' ξεκινούσαν να απειλούν. Τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι.

Επειδή όμως η ομάδα δεν έχει τον χρόνο, αμυντικά ήταν υπέρ το δέον χαλαρή. Κανένα πρόβλημα όσο επίθεση έπαιζε με τα... οκτάνια. Με τον Σλούκα απόντα ο Κατσικάρης θα πρέπει να αξιοποιήσει τον Μάντζαρη αλλά σε ποιο ρόλο κανείς δεν γνωρίζει. Ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού πάει σε αυτά που γνωρίζει με αποτέλεσμα ο ρυθμός να κόβεται απότομα και με την παρουσία του Μπουρούση το παιχνίδι επικεντρώνεται στο 5-5. Εκεί όμως απόντος του σουτ ή γκαρντ που να δημιουργούν φάσεις στο ένας εναντίον ενός εμφανίστηκαν οι δυσκολίες.

ΛΕΙΠΕΙ Ο ΣΛΟΥΚΑΣ, ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ

Οι Σέρβοι έκοψαν τον ρυθμό, έκλεισαν στην ρακέτα και κτύπησαν την αναιμική άμυνα. Τίποτα ρηξικέλευθο. Το παιχνίδι μας είναι για υψηλό σκορ ως θεωρία αλλά η πράξη, φάνηκε πέρυσι ιδιαίτερα, απέχει. Απέχει διότι δεν υπάρχει ο χρόνος για να λειτουργήσει ένα στυλ που κατά βάση απαιτεί πολλές εργατοώρες. Ο Κατσικάρης δεν κάνει εκπτώσεις καταρχάς ως προπονητική στάση αλλά και δεν γίνεται να οργανώσει κάτι διαφορετικό.

Αυτό που θα περιμέναμε να είναι σαφές αφορά στους παίκτες που θα στηριχθεί. Δεν είναι εύκολο όταν χρήσιμος σκόρερ όπως ο Περπέρογλου μόλις ενσωματώθηκε ή απουσιάζει ο Κουφός. Και πάλι, ήδη ως το 10' είχαν χρησιμοποιηθεί 10 παίκτες. Πολλές αλλαγές και κάθε λεπτό και χειρότερο. Η δεύτερη πεντάδα χωρίς τον Σλούκα δεν γίνεται να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό οπότε κάτι άλλο έψαχνε στο Βελιγράδι ο Κατσικάρης. Δεν το βρήκε.

Αναζητά τα υπόλοιπα 15 λεπτά όπου οι παίκτες του θα κρατήσουν τον ίδιο ρυθμό και θα καταφέρουν να πάνε το σκορ στους 80 πόντους ίσως και παραπάνω. Άλλος δρόμος δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Είναι αργά καθώς σε έξι ημέρες ξεκινά η ...δουλειά.

Μακάρι αυτή η εθνική να πετύχει διότι θα αλλάξει πάρα πολλά στον τρόπο που προσεγγίζουμε το μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια. Θα μας ανοίξει έναν δρόμο που αποφεύγουμε. Οι ευχές δεν αρκούν. Δεν θα βάλουν τα...σουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σερβία - Ελλάδα 91-76
Κατσικάρης: "Θέλαμε ένα τέτοιο φιλικό"
Σοκαρισμένος ο Ντόρσεϊ από την επίθεση στην Πόλη

News 24/7

24MEDIA NETWORK