Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς προπονητή

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό η οποία άργησε υπερβολικά.

Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς προπονητή
INTIME SPORTS

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φεύγοντας χρησιμοποίησε μία πολύ ωραία φράση που αποδίδεται στον Γκάντι: προσπάθησε να γίνει η αλλαγή αν και στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη λέξη, τελικά, δεν φέρνει αισιοδοξία.

Μόνο που ποτέ δεν ευθύνεται η λέξη. Ο Μπαρτζώκας έκανε την δική του δουλειά, ανέλαβε την ευθύνη του αλλά η κουβέντα έμεινε μισή. Η αδυναμία του Ολυμπιακού να βρει έναν άλλο προπονητή ή να ορίσει τον Τόμιτς ως προπονητή, κοστίζει σε ηθικό, σε εμπιστοσύνη, σε ηρεμία. Η αλλαγή άργησε υπερβολικά.

Η εικόνα με την Λαμποράλ είναι ενδεικτική μίας ομάδας η οποία προσπαθεί πολύ αλλά δεν γίνεται να παίξει χωρίς έναν άνθρωπο ο οποίος να ξέρουν άπαντες πως αυτός είναι το αφεντικό.

Ο Ολυμπιακός υποτίθεται πως έπαιξε καλή άμυνα. Στα τελευταία τρία λεπτά, μπροστά στο φάσμα της ήττας, έδειξε τρομερό πάθος, αλλά για παράδειγμα οκτώ από τα 13 χαμένα σουτ του Μπερτάνς είναι χωρίς αντίπαλο. Αυτό δεν λέγεται καλή άμυνα αλλά άμυνα…σταυρός.

Ημερομηνία λήξης

Ο Τόμιτς με ημερομηνία λήξης μπορεί να κάνει μόνο το απλό: να πιέσει τους παίκτες του και να επιλέξει τις πεντάδες εκείνες που θα παίξουν άμυνα διότι το να σταματήσεις έναν αντίπαλο καταρχάς είναι θέμα διάθεσης. Το να οργανώσεις όμως την επίθεση, όταν όλοι οι αντίπαλοι πέφτουν πάνω στον Σπανούλη και τα γκαρντ διότι δεν αισθάνονται απειλή στην ρακέτα, αυτό είναι θέμα προπονητή.

Προπονητή ο οποίος θα έρθει να κάνει μία δουλειά ως το τέλος της χρονιάς. Να προχωρήσει σε αλλαγές, να επιβάλει το δικό του παιχνίδι. Ο Τόμιτς, με κάποιο τιμ, θα μπορούσε να το πράξει χωρίς βεβαίως να είναι η ενδεδειγμένη λύση. Για την ακρίβεια πολύ δύσκολα αποτελεί λύση εκτός αν γεμίσει τον πάγκο με έμπειρους κόουτς.

Διάθετει ισχυρή προσωπικότητα, και το έδειξε με τον Χάντερ, ξέρει να διαχειριστεί τους παίκτες, δεν διαθέτει το προπονητικό υπόβαθρο για να τρέξει μόνος μία τόσο απαιτητική χρονιά με ένα σύνολο φτιαγμένο για κάτι συγκεκριμένο.

Ζήτημα οι απουσίες

Όποιος όμως κόουτς και αν έρθει αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα: ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή στερείται τα 2/5 της πεντάδας του, οπότε πριν πάρει αποφάσεις για αλλαγές(που σίγουρα χρειάζονται) πρέπει να δει τον Πρίντεζη και τον Ντάρντεν στο παρκέ.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν τεράστια θέληση, προσπαθούν φιλότιμα αλλά είναι άδικο για μία ομάδα η οποία θέλει να διεκδικήσει την επιστροφή στην κορυφή να συνοδεύεται η προσπάθειά της από… παραμυθίες. Το φιλότιμο και η θέληση είναι χρήσιμα μόνο όταν μπορείς να παίξεις μπάσκετ και ο Ολυμπιακός δεν παίζει.

Δεν θα παίξει όσο σύρεται αυτή η ιστορία διότι παίκτες και ότι έχει απομείνει από το τέως τεχνικό τιμ είναι εμφανώς μπερδεμένοι.

Αναμένοντας την λύση

Πότε θα δωθεί λύση; Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ήταν πολύ συγκεκριμένοι στις προηγούμενες κινήσεις τους και ουσιαστικά ήταν έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Τώρα δεν ήταν διότι είναι πραγματικά δύσκολο τόσο νωρίς στην σεζόν, να ψάχνεις για προπονητή που δεν θα ζητήσει να αλλάξει τα πάντα. Μην ξεχνάμε πως οι ερυθρόλευκοι τα τελευταία χρόνια έχουν αυστηρή οικονομική πολιτική και θέλουν να μην ξεφεύγουν σημαντικά από τους προϋπλογισμούς τους.

Συν το γεγονός πως με εξαίρεση τον Μαρκόπουλο, η διοίκηση του συλλόγου δεν ενθουσιάζεται με τους διαθέσιμους Έλληνες προπονητές, θέλοντας την επιστροφή σε λύσεις από το εξωτερικό, οι ερυθρόλευκοι κυνηγούν να σπάσουν συμβόλαια.

Επιλογή τους για την οποία θα κριθούν όπως πλέον κρίνονται για την καθυστέρηση 15 ημερών για την λήψη μίας, πολύ δύσκολης είναι η αλήθεια, απόφασης.

Ο κόσμος στο πλευρό του

Στην εξίσωση, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει πως, με εξαίρεση το βράδυ της Πέμπτης μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ο κόσμος του Ολυμπιακού ο οποίος βρίσκεται συνέχεια κοντά στο μπάσκετ, ασκεί πίεση. Η πολύ ώριμη στάση στο κακό διάστημα κόντρα στην Λαμποράλ, καταδεικνύει πως η …σιωπηλή πλειοψηφία, γνωρίζει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και αναγνωρίζει όσα του έχει προσφέρει το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - Μπασκόνια 63-57

Τόμιτς: "Δείξαμε χαρακτήρα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK