Έξω οι... ξένοι!

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την απόφαση των 6 ξένων στο ελληνικό πρωτάθλημα και αναλύει τα συν και τα πλην.

Έξω οι... ξένοι!

Μέσα σε 48 ώρες οι ομάδες πήραν μία απόφαση που διαφοροποιεί τα δεδομένα κάποια στιγμή μέσα στην χρονιά, αλλάζει κάπως το χάρτη στο τέλος της ημέρας επιβεβαιώνει πως το μοναδικό που λείπει είναι το πραγματικό όραμα.

Οι δύο κοινοτικοί ήταν εξαρχής λάθος

Οι έξι ξένοι δεν αλλάζουν ριζικά την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Ηταν τέσσερις μη κοινοτικοί και δύο κοινοτικοί οπότε στο ρόστερ οι ομάδες διέθεταν ως έξι μη Έλληνες. Πρακτικά το γεγονός πως πλέον μπορείς να υπογράψεις έξι Αμερικανούς, βοηθά όλες τις ομάδες γι αυτό και το στήριξαν. Οι δύο κοινοτικοί ήταν εξαρχής ένα λάθος, αφού υπήρχε η δεδομένη συμφωνία κυρίων, διότι κανονικά δεν υπάρχει όριο σε κοινοτικούς βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού έρχονταν συνήθως παίκτες απλά για να καλύψουν τις θέσεις.

Το επίπεδο, ακόμα και στους αιωνίους ήταν χαμηλό (Μιλουντίνοφ, Κούζμιτς) κάτι που πλέον αλλάζει. Με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα υπάρχουν στην αγορά Αμερικανοί σαφώς καλύτεροι οπότε αυτόματα το επίπεδο ανεβαίνει.

ΔΕΝ ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ

Ο Κόροιβος δεν θα χρειάζεται να βρει Ούγγρο, Κοσοβάρο, Αρβανίτη να τον φέρει γεμίσει τις δύο θέσεις. Βρίσκει με ελάχιστα χρήματα παίκτες από κολέγιο ή χαμηλά πρωταθλήματα που θέλουν να διαφημιστούν στην Ευρώπη σε ένα ισχυρό πρωτάθλημα.

Πρακτικά βεβαίως η ιστορία δεν έγινε για τον Κόροιβο και τον κάθε Κόροιβο, αλλά ήταν απόρροια του εκνευρισμού του Παναθηναϊκού για την κακή έκβαση της υπόθεσης Κλαβέρ οπότε έτσι κάπως πιεστικά κατατέθηκε η πρόταση. Οι πράσινοι την είχαν στην ατζέντα τους μεν αλλά κινητοποιήθηκαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν ξέρουμε αν παρουσιάστηκε κάποια μελέτη, σχεδιασμός, μία ανάλυση για τα συν και τα πλην από τον καθ' ύλην αρμόδιο τον πρόεδρο της λίγκας, αλλά μία σωστή στο αγωνιστικό σκέλος απόφαση αποτελεί τον ορισμό της αλλοίωσης του πρωταθλήματος. Γιατί; Διότι θα ισχύσει από τον β γύρο.

ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ναι, κάντε υπομονή, παίξτε άμυνα, κλέψτε όσες νίκες μπορείτε και κύριοι στον β' γύρο βρίσκετε δύο παιδιά από ΗΠΑ τα βάζετε και καθαρίζετε. Όσοι δε έχετε ήδη κλείσει το ρόστερ με δύο κοινοτικούς, δεν πειράζει, κι εσείς τους διώχνετε και παίρνετε καλύτερους. Α, κι επειδή λογικά οι ομάδες θα πάρουν έξι Αμερικανούς, ιδιαίτερα οι μικρές, αν βρεθεί κανένας κοινοτικός να απαιτήσει δικαίωμα συμμετοχής σφυρίξτε αδιάφορα ακόμα κι αν μας πάει στα δικαστήρια.

Σίγουρα ο Μιχάλης Μελλής και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν με το ζήτημα κι απάντησαν σε όλα. Ακούγεται δε πως το επιτελείο του νέου προέδρου θα απονείμει και τίτλο πρωταθλητή α γύρου(κοινοτικού) και β γύρου (αμερικανικού).

Ειλικρινά αν επιτρέπεται μία άποψη, δεν έχει υπάρξει γελοιοδέστερη απόφαση να ισχύσει κάτι τέτοιο μεσούσης της περιόδου. Ίσως μόνο το γεγονός πως ελήφθη 15-20 ημέρες πριν το ξεκίνημα της προετοιμασίας από ένα... ίρτζι. Ακόμα κι έτσι για όποιους λόγους έπρεπε να γίνει τώρα ας ίσχυε άμεσα ή πιο σωστά από του χρόνου.

Βέβαια στην χώρα της οποίας η ομοσπονδία κολλάει με όλα, απαγόρευε για πολλά χρόνια την επιστροφή των Ελλήνων παικτών μεσούσης της περιόδου, για να μην αλλοιωθεί το πρωτάθλημα, ναι ας ξεκινήσει με νόμο το πρωτάθλημα με άλλο να τελειώσει. Ξέρουμε πως είναι ...αλλοιωμένο αλλά μας αρέσουν τα ληγμένα.

Το βασικό θέμα όμως αφορά σε κάτι πολύ πιο σημαντικό για όλους. Ηδη οι έξι ξένοι αποδείχθηκαν κακή ιδέα για την ανάπτυξη του ίδιου του αθλήματος. Δεν το κατέστησε καθόλου ανταγωνιστικό και βέβαια εμπόδισε την όποια πρόοδο-αξιοποίηση των Ελλήνων παικτών.

Ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που σάρωσαν στην Ευρώπη χάρις στους Έλληνες παίκτες θα έπρεπε να υπολογίσουν σοβαρά πόσο πίσω μένουν τα παιδιά που θα ήθελαν σε 3-4 χρόνια να είναι ηγέτες τους. Μένουν πίσω διότι ούτως ή άλλως δεν παίζουν ούτε στις πιο μικρές ομάδες. Δεν υπάρχει Ηρακλής να αναδειχθεί πολυτιμότερος ο Διαμαντίδης, δεν υφίσταται Μαρούσι να χρίσει ηγέτη τον Σπανούλη.

Η εθνική μας στην αδυναμία της να έχει επιλογές απέδειξε πως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που διέλυσε την Ρωσία, τελείωσε την Τουρκία, δεν θα επιτρέψει στην Ιταλία και την Γερμανία να σηκώσει κεφάλι. Φέρτε ξένους όχι μόνο έξι αλλά και δύο επιπλέον στην Ευρωλίγκα. Το κάνει η Ρεάλ άλλωστε από την στιγμή που έχασε βασικούς παίκτες της από το ΝΒΑ. Μόνο που η Ρεάλ ξέρει πως θα βγουν παίκτες από την Κανάρια, την Μούρθια, την Μπιλμπάο ή οπουδήποτε αλλού. Υγιείς ομάδες εύρωστες οικονομικά με τους κοινοτικούς, τους Κοτονού (οι Αφρικανοί αγωνίζονται ως κοινοτικοί και μπορεί να είναι μία πληγή που ανοίγει στην Ισπανία) έχουν απόθεμα διότι είναι και πολύ μεγαλύτερα τα μεγέθη.

Εδώ όμως έχουμε φτάσει να περιμένουμε πότε η γενιά του Χαραλαμπόπουλου θα πάρει τα πάνω της για να ενωθεί με την γενιά του Αντετοκούνμπο και του Παπαπέτρου με τα απομεινάρια της γενιάς του Σλούκα και του Παπανικολάου.

ΛΑΘΟΣ... ΓΚΡΙΝΙΑ

Οπως πάντα όλα γίνονται για λάθος λόγους. Ο Ολυμπιακός γκρινιάζει διότι είναι προφανές πως ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί μία επίδειξη δύναμης με μία όμως απόφαση που συμφωνούν οι 12 ομάδες και στο τέλος την επικροτεί και ο Ολυμπιακός διότι δεν θα δαπανά τεράστια ποσά για κοινοτικούς. Άλλωστε ήταν αυτός που πάντα πίεζε για περισσότερους ξένους και δη Αμερικανούς.

Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί από πέρυσι με την επαναδραστηριοποίηση Μπαλτάκου να δείξει πως είναι ισχυρός εξωαγωνιστικά. Πέρασε τους έξι ξένους. Ποιος είναι ο στόχος όταν έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις σε νεαρούς Έλληνες; Αν έχει αποφασιστεί πως η Ευρωλίγκα θα έρθει μόνο με έτοιμους παίκτες, γιατί μπαίνει σε κόπο κι έξοδα;

Ο ΕΣΑΚΕ έπαψε να υφίσταται από την στιγμή που οι αιώνιοι πήραν ξεχωριστές τηλεοπτικές συμφωνίες διαλύοντας οικονομικά τους υπόλοιπους. Δεν είχε έναν επικεφαλής με αρμοδιότητες. Κοινώς λείπει το αφεντικό. Πολλά χρονια.

ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ;

Οι έξι ξένοι με όποια σύνθεση δεν βοηθούσαν ούτε βοηθούν το μπάσκετ. Διότι αντί να αποκτηθούν τρεις, τέσσερις ποιοτικοί αθλητές να κάνουν διαφορά, ελλείψει Ελλήνων, θα μοιραστούν τα χρήματα σε έξι μέτριους. Οπως συνέβαινε ως τώρα. Μια ονείρωξη ανταγωνιστικότητας.

Την ώρα που θα έπρεπε/μπορούσε να συζητείται η μείωση ξένων για την Ελλάδα, οι σύλλογοι στερούνται οράματος, η ομοσπονδία πληρώνει ΕΝΦΙΑ για την τρύπα στην άμμο και οι θιγμένοι από την εξέλιξη οι Έλληνες μπασκετμπολίστες διαγωνίζονται σε μαύρισμα κι επιλογή βερμούδας. Δεν θα παλέψει κανείς για τον δικό τους αγώνα που παράτησαν με την αποχώρηση του Παπαδόπουλου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εύλογα θα σκεφτεί κάποιος αν μια μείωση ξένων θα πλήγωνε τις πιθανότητες για κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Το 2011 ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε 3 ξένους (Νίκολας, Μπατιστ, Σάτο) ουσιαστικά, με τον Μάριτς να παίζει 9 λεπτά και τον Τέπιτς 4".

Το 2013 ο Ολυμπιακός εκτός των Λο, Χάινς, Άντιτς, έδωσε 6 λεπτά σε Πάουελ, Σερμαντίνι και μετάλλιο θεατή στον Γκετσεβίτσιους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Tο ελληνικό μπάσκετ μοιάζει να ακολουθεί το τουρκικό. Θα παράγει λίγους πολύ καλούς παίκτες που θα απορροφούνται από το ΝΒΑ. Κοινώς, μόνο τα μεγάλα ταλέντα θα προχωρούν όσο το ΝΒΑ θα πληρώνει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK