ΕΟΚ: Μακριά από τα ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος του ΠΑΣΟΚ και ο Βασιλακόπουλος της ΝΔ, το αγαπημένο περιβάλλον, ο επαναστάτης με αιτία και η επόμενη μέρα στο μπάσκετ, μακριά από τα ραντάρ του… ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει ο Τάσος Μαγουλάς.

ΕΟΚ: Μακριά από τα ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από κάθε εκλογική μάχη, τίθεται το ερώτημα για το μπάσκετ πώς συνεχίζει. Από την στιγμή που έχουμε αποδεχθεί ουσιαστικά πως ακόμα ο αθλητισμός μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτεία, μία αλλαγή κυβέρνησης αλλάζει τις ισορροπίες ή αν προτιμάτε τις θέτει σε δοκιμασία.

Εδώ και χρόνια το επαγγελματικό μπάσκετ έχει καταρρεύσει και πορεύεται σε έναν εκφυλισμένο εναγκαλισμό με την ομοσπονδία. Μην γελιόμαστε, το σπορ ελέγχεται σχεδόν απόλυτα από την ΕΟΚ και η ΕΟΚ είναι μόνο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Ποια, λοιπόν, είναι η επόμενη ημέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραλαμβάνει την κυβερνητική σκυτάλη;

Καταρχάς, ο συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός στην υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, ορθά δεν περιλαμβάνει ούτε στις άμεσες ούτε στις απώτερες προτεραιότητές του αυτό το κομμάτι του αθλητισμού. Τα στελέχη του δεν έχουν καμία σχέση με τις ομοσπονδίες ούτε και δείχνουν να θέλουν να εμπλακούν αυτή την στιγμή σε κάποιες διαμάχες.

Ο Γιώργος του ΠΑΣΟΚ, ο Βασιλακόπουλος της ΝΔ

Η ομοσπονδία από την άλλη πλευρά, έχει πολιτική-κομματική ταυτότητα. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ανήκει στα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά επειδή είναι κορυφαίος παράγοντας, φρόντισε στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, να είναι προνομιακός συνομιλητής. Δείχνει την απίστευτη ικανότητά του να ελίσσεται το γεγονός πως μέχρι το 2009, οι τηλεοπτικές του συμφωνίες με την δημόσια τηλεόραση έκαναν τους διαπραγματευτές με τους αυτόχθονες Ινδιάνους για την αγορά της Νέας Υόρκης, να μοιάζουν με ψιλικατζήδες.

Εν συνεχεία στο σύντομο πέρασμα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, συνέχισε στο ίδιο επίπεδο ενώ η κορύφωση ήρθε με την κυβέρνηση Σαμαρά και την περίφημη wild card όπου αφενός δόθηκε κρατικό χρήμα αφετέρου υπήρξε ο …αφανής ευεργέτης τον οποία ακόμα δεν γνωρίζουμε. Η επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού με το επιτελείο του στην προετοιμασία της εθνικής επισφράγισε την σχέση με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Αγαπημένο περιβάλλον

Το μυστικό ήταν πάντα η στήριξη του προέδρου προς ανθρώπους του…περιβάλλοντος. Για παράδειγμα για να είναι ο μοναδικός παράγοντας ομοσπονδίας που είχε αδιάκοπη εισροή χρήματος(έμμεσα ή άμεσα) βρήκε τους κατάλληλους ανθρώπους κοντά στον πρωθυπουργό. Αν το μυαλό πάει αυτόματα στον Τάκη Μπαλτάκο, είναι λάθος διότι το πόστο του δεν του έδινε χρόνο να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα. Μεσαία κομματικά στελέχη, ενεργά εμπλεκόμενα στο μπάσκετ φρόντισαν ώστε η ΕΟΚ να εμφανίζεται ως «δική τους» προς το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Κέρδιζαν στον χώρο του μπάσκετ αυτά που ήθελαν με κάποιους να σπάνε κάθε ρεκόρ εύνοιας στον τομέα τους, ο δε Βασιλακόπουλος φρόντιζε η ομοσπονδία να μείνει στο απυρόβλητο.

Επαναστάτης με αιτία

Έμπειρος πολιτικά, μόλις είδε πως έρχεται ο επίλογος της κυβέρνησης Σαμαρά, πάτησε στον επερχόμενο αθλητικό νόμο για να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης πριν από δύο μήνες.

Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον άγνωστο Χ για τον ίδιο διότι δεν έβρισκε τα αντίστοιχα σημεία επαφής. Εμφανίστηκαν κάποιοι …φίλα προσκείμενοι να κάνουν τους μεσάζοντες, αλλά δεν έπεισαν τον πρόεδρο. Γι αυτό και ξαφνικά μπήκε στο αντικυβερνητικό στρατόπεδο ελπίζοντας πως δεν θα βρεθεί σε δυσμένεια κι ελέγχους.

Η ελπίδα του ήταν να περάσει απαρατήρητος και τώρα που, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, βρήκε τον ισχυρό άνθρωπο να τον «προστατεύσει» σε αυτό ελπίζει διότι του τονίστηκε πως δεν γίνεται, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, να έχει τα ίδια πλεονεκτήματα. Παράλληλα του συστήθηκε να μείνει ο ίδιος και η ομοσπονδία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μακριά από τα ραντάρ του… ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή είναι και η επόμενη ημέρα για το ελληνικό μπάσκετ. Η ομοσπονδία θα κοιτάξει να κλείσει τις τρύπες, να επιλύσει προβλήματα και κυρίως να μην δώσει δικαίωμα να …ακουστεί μέχρι τα ψηλά κυβερνητικά πατώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, στο εγγύς μέλλον, πιθανώς να δούμε αλλαγές αλλά και άμβλυνση αντιθέσεων. Η πρόθεση Βασιλακόπουλου είναι το μπάσκετ να μπει σε μία πιο ήρεμη περίοδο γι αυτό και θα κινηθεί σε μία λογική προσέγγισης Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ώστε η κόντρα τους να μην χαλάσει την εικόνα.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να φέρει διάφορες ανακατατάξεις σε όλες τις παραμέτρους του μπάσκετ από την διαιτησία μέχρι τα θεσμικά όργανα αλλά ο πρόεδρος δεν βιάζεται να δείξει πως «ξέχασε» εκείνους που τον στήριξαν την τελευταία διετία ενώ παράλληλα δεν έχει λαμβάνειν κάτι συγκεκριμένο από την παρούσα πολιτική κατάσταση.

Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να μην υπάρξει εκείνο το …ατυχές συμβάν που θα φέρει το μπάσκετ, για λάθος λόγους, στο ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται να το καλύψει κανείς. Εκτός εάν του δοθούν τέτοιες υποσχέσεις. Στην πολιτική και το μπάσκετ όλα είναι ρευστά.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Κριτής: Το μήνυμα Μπεργκ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Κεφαλογιάννης: Ο Τσίπρας, το ποδόσφαιρο και τα συμφέροντα

Άκης Γεωργίου: Η ΑΕΚ στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ

News 24/7

24MEDIA NETWORK