Επέλεξε το δηλητήριό του

Τα λάθη και οι παραλείψεις του Γιώργου Μπαρτζώκα κατά τη διετή θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Τάσου Μαγουλά. Οι επιλογές των Αμερικανών, η πίεση στους αγώνες με τον Παναθηναϊκό, η περίεργη σχέση με τον Σπανούλη και η μοναξιά στον πάγκο.

Επέλεξε το δηλητήριό του

Δεν τίθεται θέμα πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας πολύ καλός προπονητή. Γι' αυτό το λόγο μετά τον τελικό της Ευρωλίγκας, δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τον Ολυμπιακό. Μάλλον, δεν πέτυχε να πάρει τίτλους απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο καλός προπονητής δουλεύει σκληρά και καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό σκεπτικό που θα το ακολουθήσει ως το τέλος. Με αυτό θα ζήσει, με αυτό θα... απολυθεί. Όπερ κι εγένετο.

Ο Μπαρτζώκας πίστευε χρόνια τώρα με μεγάλη ζέση, πως η λύση για μία ομάδα είναι οι πολλές λύσεις στο ρόστερ. Σκοπός του πάντα ήταν να κουράσει τον αντίπαλο και την ίδια ώρα η ομάδα του να κρατά τον ίδιο ρυθμό.

Βεβαίως και πήρε μία έτοιμη και πετυχημένη συνταγή την οποία όμως όφειλε να αλλάξει και να εξελίξει. Η διοίκηση του Ολυμπιακού του έδωσε τα κλειδιά και την πλήρη εμπιστοσύνη. Ειλικρινά πρέπει να ήταν δύσκολο στον Παναγιώτη Αγγελόπουλο να βλέπει την ομάδα του να παίρνει Αμερικανούς μόνο από την Ευρώπη, αλλά ουδέποτε είπε κουβέντα, αν και λάτρης του ΝΒΑ. Ίσως πολλοί να μην το ξέρουν αλλά η απόκτηση του Λο είχε να κάνει και με άποψη της διοίκησης τότε.

Οι νέες… αρχές

Ο Μπαρτζώκας έβαλε συγκεκριμένες αρχές, πρότεινε μία ακόμα πιο γρήγορη μορφή του Ολυμπιακού είχε μία εξαιρετική ιδέα. Και μετά; Μετά έκανε λάθος στις επιλογές των παικτών του. Μεγάλα λάθη τα οποία σε ένα βαθμό μόνο οφείλονται στο περιορισμένο μπάτζετ διότι ο Πετγουέι κοστίζει όσο δεν παίρνει κανείς ξένος στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Ένας άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα τον απίστευτο Ματ Γουόλς ή τον επιτυχημένο Τζαμόν Γκόρντον, στον Ολυμπιακό πήγαινε με ένα βασικό γνώμονα: ο καλός χαρακτήρας. Δεν ρίσκαρε ποτέ και γι αυτό όλοι οι ξένοι που έχουν έρθει δένονται αμέσως με τους υπολοίπους δεν δημιούργησαν προβλήματα, αλλά δεν ήταν ικανοί για να κερδίσουν τίτλους. Οι Αμερικανοί δεν είναι σαν… κουτί με σοκαλατάκια. Ξέρεις ακριβώς τι θα κάνουν. Το ήξερε κι επέμεινε.

Ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι η βιασύνη να αποκτηθεί ο Λαφαγιέτ και μετά να έρθει ο σίγουρος Ντάρντεν αντί ενός γκαρντ που έλεγε ο σχεδιασμός ή η βούληση να μείνει ο Πετγουέι απορρίπτοντας όλα τα προτεινόμενα τεσσάρια, καταδεικνύει πως ο κόουτς δεν θα άλλαζε ποτέ την άποψη πως προτιμά καλά παιδιά από πολύ καλούς… Άντιτς.

Αυτά τα καλά παιδιά τόσο πέρυσι όσο και φέτος κάνουν όσα λέει το βιογραφικό τους: χρήσιμοι, δουλευταράδες, υπάκουοι, αλλά δεν μπορούν να ηγηθούν. Το ότι το πλάνο ήταν λάθος, φάνηκε ξεκάθαρα στην πρώτη φάση με τον Μπατίστα να παίρνει στην πλάτη του Ντάνστον και να κόβει βόλτες στο λόου ποστ, ενώ ο Ολυμπιακός δεν είχε έναν παίκτη καταρχάς να τον βγάλει από την ρακέτα κι εν συνεχεία να τον υποχρεώσει να παίξει άμυνα.

Η… περίεργη σχέση με τον Σπανούλη

Μπαρτζώκας και Σπανούλης είχαν πάντα πολύ καλές σχέσεις αλλά πάντα φαινόταν πως ο Μπαρτζώκας ήθελε, και δεν είναι λάθος, να δει την ομάδα του αν μπορεί να κερδίσει χωρίς τον Σπανούλη. Στον τέταρτο αγώνα πλέι οφ με την Εφές, Σλούκας και Λο αλλάζουν το παιχνίδι με τον Σπανούλη στον πάγκο, και ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν μπαίνει στο παρκέ ούτε στα τελευταία δευτερόλεπτα όταν θα μπορούσε να κρατήσει την μπάλα να πάρει ένα φάουλ και να τελειώνει το παιχνίδι. Ήττα και πέμπτο παιχνίδι.

Κάτι όπως χθες όπου βεβαίως άγνωστο γιατί, ο Σπανούλης ήταν εξαιρετικός επιθετικά στο β μέρος, αλλά κρίθηκε πως πρέπει να βγει για να γυρίσει παγωμένος στο τέλος. Σε δύο χρονιές δεν κατάφερε να βρει τρόπο να απεμπλέξει τον αρχηγό του από την προσαρμοσμένη άμυνα του Παναθηναϊκού και φτάνουμε στο βασικό λόγο της αποχώρησης:

Ο Παναθηναϊκός

Ο Μπαρτζώκας είχε ένα πολύ κακό σερί σε αγώνες που έκριναν τίτλο κόντρα στον αιώνιο καθώς μπήκε στο ΟΑΚΑ με 0-5. Απίστευτο αν σκεφτεί κανείς πως απέναντί του είχε έναν αντίπαλο που άλλαζε ρόστερ και προπονητές. Τώρα και τον Ιβάνοβιτς. Από πέρυσι, με τον Λο σε χαμηλά σχήματα να προσπαθεί να μαρκάρει τον Μασιούλις, φάνηκε πως πίστευε πολύ στις ευέλικτες πεντάδες αλλά δεν είχε τους παίκτες για να τις υλοποιήσουν. Έβγαζε άγχος και μία πίεση που σίγουρα περνούσε στο παρκέ. Ο ίδιος προπονητής στην Ευρωλίγκα, στα ντέρμπι ήταν άλλος άνθρωπος.

Μοναξιά στον πάγκο

Από όλα αυτά σίγουρα το μεγαλύτερο λάθος του ήταν η …ερημιά στον πάγκο. Το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού είχε καλούς κόουτς αλλά εντελώς άπειρους από την διαχείριση όλων των υποχρεώσεων. Όταν ο Ίβκοβιτς είχε δίπλα του Αγγέλου και Κέσαρ, ο Μπαρτζώκας έμοιαζε να είναι εντελώς μόνος διότι ο Τόμιτς δεν έχει εμπειρία προπονητή, ο Παππάς έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο όπως και ο Μαρμαρινός. Ήθελε έναν έμπειρο συνεργάτη ένα δεύτερο… μυαλό να βοηθάει, όχι απλά βοηθούς.

Ο επίλογος για τον Γιώργος Μπαρτζώκα μοιάζει βιαστικός, αλλά ουσιαστικά ο προημιτελικός με τον Παναθηναϊκό είναι η συνέχεια της περυσινής αποτυχίας. Το γιατί δεν άλλαξε ο προπονητής το καλοκαίρι και αλλάζει με τη χρονιά να έχει ξεκινήσει και τις δυνατότητες προσθαφαιρέσεων λίγες, αφορά στην διοίκηση η οποία μοιάζει να επηρεάζεται περισσότερο τα logistics παρά από το δικό της σχεδιασμό.

Νέο πλάνο ή νέα εσωστρέφεια;

Οι Αγγελόπουλοι έχοντας αποδυθεί σ' έναν πόλεμο με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο φάνηκε να ξεχνάνε το αγωνιστικό κομμάτι. Δύο άνθρωποι με καλές ιδέες και αγάπη για το μπάσκετ εγκατέλειψαν το πλάνο και μπήκαν στο ρινγκ για να δείξουν πως μπορούν να ανταλλάξουν …γροθιές. Από την στιγμή που κράτησαν τον Μπαρτζώκα σημαίνει πως πίστευαν στο πλάνο του και το στήριζαν. Ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου, σημαίνει πως τώρα είδαν πως ήταν λάθος ή επιζητούν μία ηρεμία και … βλέπουν;

Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη οδός. Θυμίζουμε πώς χάθηκε χρόνος όταν ασκήθηκαν πιέσεις στην περίπτωση Γκέρσον, τώρα ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να φέρει έναν πολύ καλό προπονητή που θα έχει το δικαίωμα να κάνει όσες αλλαγές κρίνει για να πετύχει στην αποστολή του. Άλλωστε ο Μπαρτζώκας αφήνει μία ομάδα οργανωμένη και δουλεμένη αλλά έναν αγωνιστικό σχεδιασμό, που θα αλλάξει.

Οι ερυθρόλευκοι έχοντας χάσει πέντε σερί εγχώριους τίτλους, είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν και να πεθάνουν για να πάρουν το πρωτάθλημα και να επιστρέψουν στο φάιναλ φορ. Θέλουν έναν κόουτς που θα τους…εγγυηθεί πως μπορεί να το κάνει.

Και ο διάδοχος…

Το μυαλό όλων πηγαίνει αμέσως στον Φώτη Κατσικάρη, σταθερά ο πρώτος υποψήφιος για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό σε κάθε αλλαγή ενώ οι Σέρβοι μιλούσαν για τον Τζόρτζεβιτς. Θα υπάρξουν και άλλοι όπως ο Σφαιρόπουλος, ο Πιανιτζιάνι κλπ Ποιος είναι ο καλύτερος; Είμαστε οι τελευταίοι που μπορούμε να προτείνουμε. Ένα πράγμα γίνεται σαφές: Ο Ολυμπιακός θα ψάξει προπονητή να πετύχει τώρα. Όχι σε βάθος χρόνου. Ο Μπαρτζώκας θα βρει καλές δουλειές στη συνέχεια της καριέρας του, γιατί είναι ικανός προπονητής αλλά όταν κάθεσαι σ' έναν τέτοιο πάγκο, συνήθως αυτό δεν αρκεί.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος ο Μπαρτζώκας

Αγγελόπουλοι: Μαγικές στιγμές με Μπαρτζώκα

Δημήτρης Καρύδας: Η πόρτα των κουφών και τα παιδιά του φρόνιμου!

News 24/7

24MEDIA NETWORK