Εσείς (θα) φταίτε Άρη, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Ο Τάσος Μαγουλάς περιμένει την ύστατη ώρα την αντίδραση των τριών μεγάλων προκειμένου να σωθεί αυτό που λέγεται Α1 μπάσκετ.

Εσείς (θα) φταίτε Άρη, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Δεν τίθεται θέμα πως το πρωτάθλημα της Α1 καταστράφηκε από το δίπολο Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Στην αέναη μάχη τους για τα πρωτεία συνέβη όπως λένε στη ζούγκλα: όταν παλεύουν οι ρινόκεροι την πληρώνουν τα βατράχια. Και τα 12 βατράχια χρόνια τώρα παραμένουν ικανοποιημένα με τα ψίχουλα που μένουν από τους δύο πλούσιους.

Μετά από 10 χρόνια, ίσως και περισσότερα, ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ πατούν καλά στα πόδια τους. Έχουν σοβαρές διοικήσεις, στέκονται στο ύψος του τεράστιου μεγέθους και ας μην είναι πάμπλουτοι.

Η εφετινή γελοιοποίηση της Α1 φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους και όσα θα ακολουθήσουν θα πρέπει να τους βαραίνουν. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έβαλαν ταφόπλακα στην Α1 όταν έσπασαν την κεντρική διαχείριση σε τηλεοπτικά και διαφήμιση. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα αυτού του πλανήτη που δεν έχει κεντρική διαχείριση ώστε να χρήματα να μοιράζονται και στους μικρούς. Παραμένουμε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα της οποίας δύο ομάδες πιστεύουν πως είναι καλύτερο να μην έχουν αντίπαλο από το να παίζουν σε ένα ισχυρό πρωτάθλημα.

ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ

Σχήμα οξύμωρο. Θέλουν 12 αντιπάλους για προπονήσεις μεν, αλλά γκρινιάζουν για τα έσοδα. Έτσι βρήκαν τρόπο. Πληρώνονται μόνο αυτοί. Τα έχουμε πει, τα έχουμε καταγράψει. Δεν θα αλλάξει τίποτα.

Αν δεν αλλάξει όμως πλέον αποτελεί ευθύνη των άλλων εξίσου μεγάλων διότι το μέγεθος ενός συλλόγου δεν κρίνεται από το πορτοφόλι. Οι τρεις που επανέρχονται έχουν τη δύναμη να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν, να ζητήσουν. Έχουν την υποχρέωση να το κάνουν.

Είναι προφανές πως αυτή την στιγμή, καιρό είχαμε τον μνημονεύσουμε, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ελέγχει το μπάσκετ απόλυτα. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τα μέσα των 80s που κάνει ό,τι θέλει. Κυρίως γνωστοί και άγνωστοι στο ευρύ κοινό συνεργάτες του. Για να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι, ο Βασιλακόπουλος ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ΕΣΑΚΕ, αν και δεν έχει καμία πραγματικά σημασία. Έτσι για το... ίρτζι του. Δεν ασχολείται παραπάνω.

ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΥΛΗ

Οι...γύρω όμως ασχολούνται κι επειδή δεν έχουν το μπασκετικού μέγεθος και κυρίως το μπασκετικό/διοικητικό μυαλό του Βασιλακόπουλου γίνεται οπερέτα.

Όποιος ξέρει κάποιον κάτι κάνει. Δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Και η ΕΟΚ κάνει τη δουλειά της. Θέλει ένα πρωτάθλημα χαμηλού επιπέδου να μπορεί να το ελέγξει με ένα... κλείσιμο ματιού.

Τεράστια μεγέθη. Το γνωρίζουν;

Οι σύλλογοι; Η ΑΕΚ πήρε την υπόσχεση πως δεν θα τιμωρηθεί και κλείνει το στόμα; Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τον πρόεδρο;

Έχουν καταλάβει πως αυτοί οι σύλλογοι, ιδιαίτερα οι δύο της Θεσσαλονίκης πόσα τους χρωστάει ο Βασιλακόπουλος για την άνοδο του μπάσκετ; Αντί να πηγαίνουν ακόλουθοι, κατανοούν πως πρέπει να τους κυνηγάει αυτός όπως γινόταν τόσα χρόνια.

Ήρθε η ώρα να μπουν μπροστά και να σύρουν στο τραπέζι τους αιωνίους και τους μικρούς. Να γίνει μία καινούργια συμφωνία για το επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Αν δεν το έχετε προσέξει, κινούνται τρελά ποσά στην Α2 και για κάποιο λόγο αυτά τα χρήματα δεν...ανεβαίνουν στην Α1 στην οποία υπάρχουν κι έσοδα. Πώς γίνεται ο Φάρος που κέρδισε τόσο χειροκρότημα να μην δέχεται να ανέβει, αλλά επειδή του αρέσει να μένει στην Α2 και να συνεχίζει με μεγάλους προϋπολογισμούς;

Γιατί ο Πανιώνιος δεν είναι έτοιμος για την Α1; Ευθύνεται η έλλειψη εκκαθάρισης της παλιάς ΚΑΕ ή κάτι άλλο;

Περισσότερο από την Ευρωλίγκα, η Α1 έχει ανάγκη να κλειδώσει. Να βάλει κανονισμούς ανόδου και να κρατήσει για ένα διάστημα κυρίως όσους έχουν τα οικονομικά εχέγγυα. Να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες οικονομικές αλλά και να υπάρξουν συγκεκριμένα πια έσοδα.

ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ Α2

Η περυσινή Α2 πρέπει να ήταν από τις ακριβότερες της ιστορίας. Σε μία περίοδο κορύφωσης της κρίσης, μπαίνουν χρήματα από το πουθενά και όπως μπήκαν χάνονται. Δεν βγήκαν ποτέ στην Α1, σε επαγγελματική ομάδα.

Η ΕΟΚ μπορεί να κρατάει, όπως λένε, όποιον θέλει στην Β εθνική επειδή... μπορεί, αρχίζει να ανεβάζει επίσημα πλέον τις ομάδες που επιθυμεί στην Α1.

Με τους "αιωνίους" στην ύπνωση της ανόητης κόντρας τους, αλλά και προφανή την έλλειψη τεχνογνωσίας, η τελευταία ελπίδα εναπόκειται στην ΑΕΚ, Στον Άρη, Στον ΠΑΟΚ. Ακριβώς επειδή γι' αυτούς κάθε ευρώ μετράει και γνωρίζουν να το αξιοποιήσουν οφείλουν να κάνουν μία κίνηση σοβαρή και όπως το 1992 κάθισαν όλοι στο τραπέζι και για τα επόμενα 10-15 χρόνια έβαλαν στο άθλημα ορισμένους από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ελλάδα διότι μπορούσαν να επενδύσουν σε ένα πρωτάθλημα υγιές και με έσοδα.

Μην ξεχνάει κανείς πως τα μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια Ολυμπιακού ΚΑΙ Παναθηναϊκού οφείλονται στο πρωτάθλημα. Αν απειλήσουν να φύγουν; Απλά θα χάσουν αυτά τα τεράστια ποσά. Ουδείς το θέλει.

Ίσως η μόνη λύση είναι να κΛειδωθεί το πρωτάθλημα (να παίζουν για ένα διάστημα συγκεκριμένες ομάδες και να ανεβαίνουν μόνο όσοι μπορούν για κάποια χρόνια να στηρίξουν μία προσπάθεια. Να μην υπάρχει επιλογή απλά συμμετοχής στην Α2.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το γεγονός πως για πρώτη φορά αναλαμβάνει πρόεδρος στον ΕΣΑΚΕ ένας τέως αθλητής αλλά και πετυχημένος οικονομικά παράγοντας έφερε μία αισιοδοξία. Τα... φτερά κόπηκαν απότομα όταν από την ΕΟΚ ακούστηκαν οι διθύραμβοι για το... παιδί τους που πλέον κάνει κουμάντο στους συλλόγους και ουδείς θα κινείται αν δεν ερωτηθούν.

Είναι άδικο για τον Μιχάλη ΜελΛή να συμμετέχει σε τέτοια διαδικασία και να θεωρείται απλά ο... υπογράφων για να μην πούμε κάτι πιο βαρύ. Είναι άδικο; Μόνο ο ίδιος μπορεί να το αποδείξει λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τις επαγγελματικές ομάδες και το μέλλον της Α1.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Η 6η του πρωταθλήματος ΑΕΝΚ με εξαιρετική πορεία με τεράστιες για το μέγεθός της δαπάνες, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα παράγοντές της, γυρίζει στη Β' εθνική και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Πολύ πρόχειρα πρέπει για την αγάπη τους για το μπάσκετ να ξόδεψαν συγκεκριμένοι άνθρωποι πάνω από 3-4 εκατομμύρια ευρώ (μήπως λέμε και λίγα) για να ανέβει η ομάδα από την Α ΕΣΚΑ στην Α1. Στις μικρές κατηγορίες είχαν πάντα τους εμπειρότερους και ακριβότερους Έλληνες. Στην Α1 μόνο πέρυσι στην σεζόν των... περικοπών έπαιξαν 10 ξένοι.

Και τώρα; Τι μένει από αυτή την επένδυση; Τίποτα. Ο ορισμός του τίποτα. Για ακόμη μία ακόμα δεν βρέθηκαν εκείνοι οι άνθρωποι που θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο ώστε επενδυτές (μάλλον ρομαντικοί) να δουν να πιάνουν τόπο τα χρήματά τους. Στο τέλος να υπάρχει κάτι. Ένας μπασκετικός χώρος, παίκτες-δημιουργήματα του συλλόγου, μία γενιά φιλάθλων οι οποίοι θα μείνουν κοντά στο σύλλογο, θα ασχολούνται. Το γιατί η προσπάθεια με τους ξένους και τους αμιγώς επαγγελματίες βετεράνους δεν αγκαλιάστηκε, δεν χρειάζεται ανάλυση. Ουδέποτε ένα τέτοιο στολ μακροημερεύει διότι αποτελεί βαρέλι δίχως πάτο.

Παίκτες, προπονητές υπήρξαν οι μόνοι ωφελημένοι και... τέλος. Δεν πρέπει να τους βαρύνει κάτι από αυτό. Αυτοί ζητούσαν, έπαιρναν για να κάνουν μία δουλειά. Το μέλλον ενός συλλόγου, δεν απασχολεί τον επαγγελματία του χώρου. Την διοίκηση πρέπει να ενδιαφέρει και αυτή θέτει τα πλαίσια στα οποία κινούνται άπαντες.

Αυτό το αθλητικό μοντέλο που θα δημιουργούσε έσοδα στο σύλλογο και θα τον κρατούσαν για πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή. Ατυχώς μόνο το εφήμερο ήρθε.

Όλο το ελληνικό μπάσκετ οφείλει μία συγνώμη σε κάποιους από αυτούς τους παράγοντες που έβαλαν εκατομμύρια και πήραν μόνο αναμνήσεις από κάποιες νίκες. Δεν είναι λίγο, είναι όμως το ελάχιστο από αυτό που θα έπρεπε να εισπράξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χάος στην Α1 λίγο πριν την έναρξη της σεζόν

News 24/7

24MEDIA NETWORK