Φασούλας-Βεζυρτζής: Κράμερ εναντίον Κράμερ

Ο Τάσος Μαγουλάς ξετυλίγει το κουβάρι της κόντρας Παναγιώτη Φασούλα - Νίκου Βεζυρτζή. Του πρώτου επαγγελματία της εποχής του και του τρελού που πλήρωνε από την τσέπη του.

Φασούλας-Βεζυρτζής: Κράμερ εναντίον Κράμερ

Η πραγματικά ενδιαφέρουσα και σε πολλά σημεία αποκαλυπτική συνέντευξη του Παναγιώτη Φασούλα στον Ηλία Αναστασιάδη του Oneman.gr και η έντονη αντίδραση του Νίκου Βεζυρτζή, υποστηρίζοντας πως "το ποτό πειράζει τον Φασούλα", καταδεικνύουν δύο πράγματα: ένα, την ένδεια του μπάσκετ τις ημέρες με αποτέλεσμα να αναμοχλεύονται πάθη 20 ετών και περισσότερο κεντρίζοντας το ενδιαφέρον όλων. Δύο, η... τιμημένη μασονία των '90s μας έχει στερήσει τις καλύτερες αθλητικές ιστορίες όλων των εποχών στην προσπάθεια να "προστατεύσει" το άθλημα και τα συμφέροντά του/της.

Όσο και να... απειλεί ο Δημήτρης Καρύδας πως κάποια στιγμή θα γράψει κάτι για εκείνη την εποχή, περισσότερο είναι προφάσεις. Ας ελπίσουμε πάντως να το πράξει, διότι μέχρι τότε θα έχουμε απλά τις... δύο πλευρές.

Αυτό είναι και η κόντρα της Τρίτης. Η άποψη Φασούλα και η άποψη Βεζυρτζή.

Το 1993, το φάιναλ φορ στο ΣΕΦ, υπήρξε η πρώτη σοβαρή αποστολή του γράφοντος και το πρώτο πράγμα που έκανε αίσθηση ήταν το πόσο γρήγορα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατηγόρησε τον Φασούλα για την άμυνα στον Ρουσκόνι και η άμεση απάντηση, μέσω άρθρου του συγχωρεμένου Φίλιππου Συρίγου στο "Τρίποντο", του Φασούλα.

Το αγαπημένο παιδί του ΠΑΟΚ

Ξεκινώντας από τον θρυλικό σέντερ, ήταν μακράν το αγαπημένο παιδί στον ΠΑΟΚ. Το αποδείκνυε το γεγονός πως μόλις έβαλε για δημοτικός σύμβουλος, αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους το 1990. Αυτό γνωρίζαμε τότε, αυτό συνέβαινε. Ακόμα και μετά την Ναντ στην τεράστια υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην ομάδα, ο κόσμος τον αγκάλιαζε.

Βεβαίως έχει δίκιο στο ότι στα '80s, στις σερί ήττες από τον Άρη, οι φίλαθλοι και οι παράγοντες της ομάδας, πάντα τον κατηγορούσαν για τις αποτυχίες. Ήταν ο ηγέτης της ομάδας, μία τεράστια προσωπικότητα και βεβαίως με μεγάλα συμβόλαια και αρκετές κόντρες. Ποιος ξεχνάει την κλωτσιά (αν είναι σωστή η ανάμνηση) στην μπάλα μετά από μία μεγάλη νίκη επί του Άρη;

Έτυχε να βρίσκεται απέναντι στους Γκάλη-Γιαννάκη και ο ΠΑΟΚ είχε υποστεί κατά καιρούς απίστευτες ήττες με αποτέλεσμα την περίφημη δήλωση: " Ο ΠΑΟΚ μπορεί να χάσει και από τα Άσπρα Χώματα".

Ο Φασούλας είναι ο μοναδικός ειλικρινής για τον εαυτό του. Δεν έκανε προπόνηση, έπαιζε μπάσκετ γιατί πραγματικά του άρεσε (το αποδείκνυε με την εθνική) δεν γούσταρε την πίεση. Ήταν ευτυχισμένος στον Ολυμπιακό ως μη... ηγέτης. Αυτό μάλλον δεν το κατάλαβαν ποτέ στον ΠΑΟΚ και πίστευαν πως επειδή ήταν ο πιο χρήσιμος και ο σωστά ακριβότερος παίκτης τους, ήταν και ο ηγέτης. Στη Ναντ με τη Ρεάλ ήταν ο μοναδικός τελικός που πρωταγωνίστησε ο Φασούλας, αλλά excuse us, ο Μπάνε γύρισε μόνος το παιχνίδι.

Το λάθος το μπερδεύει, γι' αυτό είπε για Κόρφα, με μια λάθος επαναφορά στον 3ο τελικό πρωταθλήματος το 1991 στο τελευταίο πρωτάθλημα του Άρη.

Στήριξη από Αθήνα

Αυτό που δεν είπε ο Φασούλας και ο Βεζυρτζής απέφυγε να τονίσει είναι πως ο Πάνυ, όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ο αγαπημένος της "μασονίας" και του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Γι' αυτό ο Ίβκοβιτς παρουσιάστηκε εν πολλοίς ως άσχετος (το άρθρο του Συρίγου αποκάλυπτε μία κουβέντα του Φασούλα για το πώς του έδινε λάθος οδηγίες ο Σέρβος, αλλά δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί), γι αυτό και στην περίφημη απεργία των αθλητών, οι ιδιοκτήτες παρουσιάζονταν ως οι κακοί, γι' αυτό και ο Κιουμουρτζόγλου "θυσιάστηκε".

Φασούλας-Βεζυρτζής: Κράμερ εναντίον Κράμερ

Ποτέ δεν εγράφη οτιδήποτε αρνητικό για την "αράχνη". Στην εθνική είναι αλήθεια πως άξιζε η θυσία και ο Φασούλας πάντα ήταν εκεί. Ή σχεδόν πάντα διότι το 1986 δεν ταξίδεψε στην Ισπανία, αφού ήθελε να προπονηθεί στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ. Ήταν και η πρώτη επιτυχία και η τελευταία του απουσία.

Δεν μπορούσε ο ΠΑΟΚ

Ο Βεζυρτζής μπορούσε να πει λιγότερα. Πρώτον διότι ο Φασούλας έχει δίκιο στο θέμα της προσφυγής του, καθώς ήδη είχε προειδοποιήσει ενώ ήταν γνωστό πως ο Ιωαννίδης τον ήθελε διακαώς στον πανίσχυρο οικονομοικά Ολυμπιακό. Όντως ο ΠΑΟΚ, όπως είχε πετύχει να πάρει τον Γαλακτερό από την ΑΕΚ με την βοήθεια του ανερχόμενου Ευάγγελου Βενιζέλου, θα μπορούσε να κρατήσει τον Φασούλα. Μάλλον δεν ήθελε κανείς από τους δύο.

Ο Παναγιώτης Φασούλας υπήρξε μακράν ο πιο ευφυής αθλητής της εποχής του. Πιθανώς και όλων των εποχών. Δεν πούλησε ποτέ οπαδιλίκι, αξιοποίησε στο έπακρο την αγάπη των φιλάθλων στο πρόσωπό του για να πετύχει όσα σκεφτόταν.

Φασούλας-Βεζυρτζής: Κράμερ εναντίον Κράμερ

Ήξερε πολύ καλά πώς να βρίσκει την επόμενη ημέρα για τον εαυτό του, πριν ολοκληρωθεί η προηγούμενη. Υπήρξε ο πρώτος αυθεντικός επαγγελματίας και γι' αυτό ακόμα στέκεται πολύ γερά στα πόδια του. Ήταν μπροστά από την εποχή του και το πρόβλημα είναι περισσότερο σε όσους δεν το αντιλήφθηκαν και τον αντιμετώπιζαν ως ερασιτέχνη.

Επιστροφή μέσω ΕΟΚ

Τώρα ο Φασούλας ετοιμάζεται να επιστρέψει, μέσω της ΕΟΚ και του φίλου του Νίκου Φιλίππου. Η είδηση είναι καλή, διότι αγαπάει το μπάσκετ και ας μην ασχολείται πολύ (αυτά που είπε για το ΝΒΑ και κάποιες άλλες συμπαθητικές ανακρίβειες το αποδεικνύουν), είναι ευφυέστατος, τεχνοκράτης και κυρίως δεν έχει κανένα πρόβλημα να αλλάξει ρότα, να πετάξει στην θάλασσα ακόμα και τον... καπετάνιο αν πιστέψει πως οδηγεί λάθος.

Επειδή ξέρει τι θέλει κι έχει αποδείξει πως ό,τι κι αν συμβεί θα πετύχει τον στόχο του. Απλά υπάρχουν φορές που όταν έχει το στόχο στα χέρια του, εκεί δεν ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Αυτό παραδέχθηκε ο ίδιος για τον πολιτικό του βίο. Στο μπάσκετ όμως θα γνωρίζει.

Φασούλας-Βεζυρτζής: Κράμερ εναντίον Κράμερ
Βεζυρτζής ΠΑΟΚ Φασούλας

Όσο για τον ΠΑΟΚ; Ο Βεζυρτζής υπήρξε ο κορυφαίος παράγοντας. Ο κορυφαίος και ο... μοιραίος διότι τα έδωσε όλα, δημιούργησε τον μεγάλο ΠΑΟΚ, αλλά έμαθε τον κόσμο λάθος, να πιστεύει πως κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας τρελός να πληρώνει από την τσέπη του μέχρι την καταστροφή του. Αυτό ακόμα... πληρώνει ο "Δικέφαλος".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλος αυτός ο διάλογος Φασούλα-Βεζυρτζή επιβεβαιώνει κάποια από τα όσα...πληρώνουμε ως χώρα τώρα. Διαβάσαμε και ακούγαμε για πακτωλό εκατομμυρίων δραχμών σε ερασιτέχνες αθλητές. Αλήθεια, πληρώθηκε ή πλήρωσε κάποιος εφορία εκείνα τα χρόνια για δισεκατομμύρια δραχμές που πηγαινοέρχονταν;

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη στο Oneman.gr: Μα, ποιος είστε επιτέλους κύριε Φασούλα;

Βεζυρτζής: "Το ποτό πειράζει τον Φασούλα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK