Ομπράντοβιτς-Ιτούδης: Η ζωή τους όλη

Με αφορμή τον αποψινό μεγάλο τελικό του Βερολίνου ανάμεσα σε Ομπράντοβιτς-Ιτούδη (ή αν θέλετε, Φενέρ-ΤΣΣΚΑ), ο Τάσος Μαγουλάς θυμάται ξανά άγνωστες ιστορίες της πορείας τους μέχρι τη συμπόρευση στον Παναθηναϊκό.

Ομπράντοβιτς-Ιτούδης: Η ζωή τους όλη

Τίποτε δεν είναι τυχαίο στην ζωή. Κάρμα, που λένε στην ανατολή. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Ιτούδης είναι παιδιά δύο σχολών με ...ίδιους γονείς και αδερφοποιημένες. Παρτιζάν ο ένας ΠΑΟΚ ο άλλος. Δεν συναντήθηκαν επαγγελματικά ποτέ πριν το καλοκαίρι του 1999 όταν ο Ομπράντοβιτς άκουσε την πρόταση του πρωταθλητή Παναθηναϊκού να του δίνει την δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής του.

Όπως συνέβαινε τότε, οι Σέρβοι προπονητές, αναζητούσαν βοηθούς με γνώση της γλώσσας και κυρίως προϋπηρεσία στην τότε κορυφαία σχολή της Ευρώπης. Το βιογραφικό του 30χρονου προπονητή του Φιλίππου(και της ΜΕΝΤ την ίδια σεζόν) ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε ο Ζοτς. Το γεγονός πως θήτευσε στην Κροατία και κυρίως, δούλεψε στον ΠΑΟΚ υπό τον Λούκαϊτς αλλά και πρώτος κόουτς, τον έκανε το ιδανικό ταίρι. Όπερ κι εγένετο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Να δούμε όμως λίγο την προϊστορία ;

Το 1984 ο ταλαντούχος γκαρντ και φανατικός φίλος του Ερυθρού Αστέρα Ζέλικο Ομπράντοβιτς αγοράζεται από την Παρτιζάν και αποτελεί βασικό κομμάτι ενός εξαιρετικού παζλ. Στην Ελλάδα τον μαθαίνουμε στις αρχές του 1988, όταν ο Ιωαννίδης μιλά δημόσια για το γεγονός πως ο πλέι μέικερ δεν έπρεπε να παίξει κόντρα στον Άρη καθώς ήταν φυλακή για φόνο εξ αμελείας σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα: «Ορίστε. Αυτοί είναι οι Γιουγκοσλάβοι. Οχι μόνο ελέγχουν όλα τα κυκλώματα αλλά κατάφεραν να βγάλουν τον Σάβοβιτς από τον στρατό και τον Ομπράντοβιτς από τη φυλακή. Πώς να τους νικήσεις...». Μία από τις πρώτες δικαιολογίες του Ιωαννίδη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ

Η αλήθεια είναι πως από την φυλακή ο Ομπράντοβιτς άρχισε να σκέφτεται την προπονητική πιο σοβαρά αλλά περίμενε το 1991. Τότε ανέλαβε την Παρτιζάν πετώντας το...σορτσάκι στο αεροδρόμιο πριν την πτήση της τελευταίας εθνικής Γιουγκοσλαβίας για την Ρώμη. Δεν θα ήταν μόνος του. Η ομάδα πλήρωνε τον Άτζα Νίκολιτς ως επίσημο σύμβουλο και ο Ίβκοβιτς υποσχέθηκε στον αγαπημένο του παίκτη πως θα βρίσκεται κοντά του σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια.

Ομπράντοβιτς-Ιτούδης: Η ζωή τους όλη

Η σκηνή του πρώτου θριάμβου του Ζοτς στην Πόλη με την Παρτιζάν και την επική νίκη της Μπανταλόνα όπου μετά το νικητήριο σουτ του Τζόρτζεβιτς, η μισή ομάδα έτρεξε στην εξέδρα προς τον Ντούντα και η άλλη μισή στον Νίκολιτς, έλεγε τα πάντα.

Ο Ομπράντοβιτς άλλωστε πάντα τιμούσε τους δασκάλους του απονέμοντας όλα τα εύσημα. Η ηττημένη της Πόλης Μπανταλόνα τον καλεί στην Ισπανία για το πρώτο του άλμα μακριά από την χώρα. Ίδια ομάδα, ίδιοι παίκτες όπως το 1992 αλλά με έναν πιο...επιθετικό προπονητή. Στο Τελ Αβίβ, οι δάσκαλοι δεν είναι στην εξέδρα αλλά στο ...τηλέφωνο για κάποιες συμβουλές πριν από τον τελικό με τον Ολυμπιακό. 2/2.

Η Ρεάλ τον τράβηξε από την Βαρκελώνη και του έδωσε την καλύτερη ομάδα της σύγχρονης ιστορίας της με τον Άρβιντας Σαμπόνις υγιή και αποφασισμένο.

Ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ

Αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά του Ιτούδη στην ΚΚ Ζάγκρεπ. Στο τέλος της περιόδου ο Ομπράντοβιτς είχε δει την Ρεάλ να σηκώνει το ευρωπαϊκό στην Σαραγόσα αλλά να πέφτει θύμα μίας τεράστιας έκπληξης. Όχι μόνο δεν μπορεί να υπερασπιστεί το πρωτάθλημα που κατακτούσε για δύο σερί χρόνια, αλλά δεν παίζει καν στον τελικό. Στην άκρη του πάγκου, μπαίνει στην 12αδα ο Πάμπλο Λάσο.

Το καλοκαίρι φεύγει ο Σαμπόνις από την Ρεάλ και ο Ομπράντοβιτς φέρνει τον Σάβιτς. Ο ΠΑΟΚ δίνει στον 26χρονο απόφοιτο της...κροατικής σχολής, την θέση του βοηθού σε μία σεζόν όπου ξεκινά ο Αλεξανδρής, συνεχίζει ο Κιουμουρτζόγλου και στις αρχές του 1996 αναλαμβάνει ο Λούκαϊτς. Μετά τον χαμένο τελικό της Βιτόρια, ο Σέρβος αποχωρεί και ο Ιτούδης τελειώνει την χρονιά ως πρώτος προπονητής με τον δικέφαλο να αποτυγχάνει σε κύπελλο και πρωτάθλημα. Παράσημο για τον νεαρό; Η νίκη 102-70 επί του Άρη.

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Αντίθετα στην Μαδρίτη δεν υπάρχει κανένα παράσημο. Η Ρεάλ του Ομπράντοβιτς διάγει την χειρότερη χρονιά της ιστορίας της. Πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα, αποκλεισμός στον ημιτελικό στο κύπελλο και κάπου... χαμένη στην δεύτερη φάση. Είναι η χρονιά που ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο του ευρωπαϊκό.

Ομπράντοβιτς-Ιτούδης: Η ζωή τους όλη

Ανανέωση τώρα. Ο Ομπράντοβιτς, που έχει πλέον τον Πάμπλο Λάσο(νυν προπονητή της Ρεάλ) δεύτερο πλέι μέικερ φέρνει τον Μποντιρόγκα σε μία προσπάθεια να ξαναφέρει την Ρεάλ στην κορυφή. Η κατάκτηση του Σαπόρτα δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα, ο αποκλεισμός στον προημιτελικό για το κύπελλο και η ήττα στον τελικό του πρωταθλήματος με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στην Μπαρτσελόνα, υπέγραψαν την πρώτη απόλυση του Ζοτς από ομάδα.

Κοντά στον Κιουμουρτζόγλου

Ο Ιτούδης κατεβαίνει στην Αθήνα και τον Πανιώνιο δίπλα στον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου αλλά η χρονιά δεν προχωρά και το δημιούργημα του Ίβκοβιτς διαλύεται πολύ γρήγορα.

Ο Μάικ Ντ’ Αντόνι έχει πετύχει να δώσει στην Μπενετόν το πρωτάθλημα του 1997 με το εξαιρετικό δίδυμο Χένρι Γουίλιαμς(ο δολοφόνος με την Βίβλο) και Ζέλικο Ρέμπρατσα να σαρώνουν. Ο Αμερικανός όμως θέλει να πάει στο ΝΒΑ να προπονήσει γι αυτό και αποχωρεί. Ο ελεύθερος Ομπράντοβιτς είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να φέρει πάλι στην κορυφή της Ευρώπης την πρωταθλήτρια του 1993. Παίρνει την ομάδα χωρίς αλλαγές και την οδηγεί στο φάιναλ φορ του 1998. Το τρίποντο του Μπάνε στο τέλος, δίνει στην ΑΕΚ του Ιωαννίδη την νίκη και αφήνει τον Ζοτς εκτός νυμφώνος. Εντός των συνόρων χάνεται το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ... ΤΡΕΒΙΖΟ

Ο Τρικαλινός Ιτούδης επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει στην Α2 τον Φίλιππο. Μένει ενάμισι χρόνο και το 1999 τελειώνει την σεζόν στην ΜΕΝΤ.

Λίγο πιο δυτικά στην Ιταλία, ο Ομπράντοβιτς κατακτά με την Μπενετόν το Σαπόρτα, αλλά αποτυγχάνει πάλι σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Το Τρεβίζο του δείχνει την πόρτα της εξόδου καθώς έχει ήδη ματώσει αρκετά με υψηλά συμβόλαια.

ΙΒΚΟΒΙΤΣ: ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΖΟΤΣ

Ο Ιούλιος του 1999 θα αλλάξει την ζωή και των δύο. Ο Ίβκοβιτς φεύγει από τον Ολυμπιακό σε πολύ φιλικό κλίμα. Προτείνει μάλιστα τον αντικαταστάτη του στον Σωκράτη Κόκκαλη: τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι ερυθρόλευκοι το σκέφτονται σοβαρά καθώς είναι σίγουροι πως ο Παναθηναϊκός θα έκλεινε τον κοσμαγάπητο στον Πειραιά Γιάννη Ιωαννίδη. Ο Τάκης Μπαλτάκος πιστεύει πως οι πράσινοι παρά την επική κατάκτηση τίτλου στο ΣΕΦ, θέλει έναν σκληρό προπονητή ιδιαίτερα για τους Έλληνές του για να κτίσει χαρακτήρα. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έχει πειστεί. Ο Ιωαννίδης είναι κοντά στο να πει το ναι αλλά το σκέφτεται. Το ίδιο και ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

Ομπράντοβιτς-Ιτούδης: Η ζωή τους όλη

Στον Κόκκαλη ασκούνται τεράστιες πιέσεις να επαναφέρει τον Ιωαννίδη και να μην εμπιστευτεί έναν ακόμα Σέρβο μετά την αποτυχία του Ίβκοβιτς το 1999. Πείθεται. Η εξαιρετική σχέση με τον Παύλο Γιαννακόπουλο βοήθησε ώστε η επιλογή να γίνει πιο εύκολη καθώς ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, δεν ήθελε ποτέ τον Ιωαννίδη. Ο Ολυμπιακός επαναφέρει τον Ιωαννίδη και οι πράσινοι υπογράφουν τον Ομπράντοβιτς παραδίδοντάς του μία ομάδα σχεδόν έτοιμη. Έμενε ο ψηλός. Ο Ρέμπρατσα είχε προταθεί από το τέλος της περιόδου αλλά έπρεπε να τον εγκρίνει ο Ομπράντοβιτς. Αυτός έδωσε το τελικό οκ και απέμενε να διαλέξει βοηθό.

"ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΙΤΟΥΔΗ"

Του προτάθηκε ένας απόφοιτος της κροατικής σχολής, άριστος γνώστης της σερβικής γλώσσας και με θητεία πρώτου προπονητή στον ΠΑΟΚ.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μία ιστορία η οποία πέρασε από πολλές στενωπούς και κόντρες την πρώτη τριετία. Ο Παναθηναϊκός ήταν μία έτοιμη ομάδα με ισχυρές προσωπικότητες τις οποίες δεν είχε επιλέξει ο Ομπράντοβιτς. Η σχέση των δύο κόουτς από νωρίς θα γίνει στενή λόγω αυτών των εντάσεων που τελικά οδηγούσαν σε επιτυχίες. Εκεί σφυρηλατήθηκε και ξέφυγε από τα στενά όρια της συνεργασίας. Έγινε... ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τόσα θα πάρει ο Τζόρτζεβιτς από τον Παναθηναϊκό
Η σχέση Ζοτς-Ιτούδη που αποκαταστάθηκε

News 24/7

24MEDIA NETWORK