Γιάνης; Ο πλανήτης υποκλίνεται στον Γιάννη

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τη νέα μεγάλη βραδιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο πλανήτης υποκλίνεται στον άσο των Μπακς.

Γιάνης; Ο πλανήτης υποκλίνεται στον Γιάννη

Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τί πέτυχε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σήμερα. Δεν είναι εύκολο να κατανόησουμε τί σημαίνει για το ελληνικό μπάσκετ να περνά στην ιστορία ένα δικό μας παιδί. Οι 27 πόντοι, τα 15 ριμπάουντ και οι τέσσερις ασίστ τον κατατάσσουν δεύτερο πίσω από τον Λεμπρόν με τέτοιο επίτευγμα σε ηλικία κάτω των 21 τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Έλληνας φόργουορντ είναι 20 ετών και 62 ημερών.

Βγάζουμε και καλούς μπασκετμπολίστες

Συνολικά δεν γίνεται να ζυγίσουμε πόσα αλλάζει στην παγκόσμια εικόνα μας όσα πετυχαίνει ο μικρός. Όσο βαρύ κι αν ακούγεται ή υπερβολικό αυτή είναι η πρώτη φορά που συστηνόμαστε στο ΝΒΑ. Η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου με κοινό που ξεπερνά το δισεκατομμύριο γνωρίζει πως αυτοί οι τύποι με την πιο επιδραστική ιστορία στον πλανήτη και τα πολλά χρέη, βγάζουν και καλούς μπασκετμπολίστες.

Όλα τα χρόνια απο τις καρέκλες στην ΧΑΝΘ μέχρι το 1987, την Σαϊτάμα και τα ευρωπαϊκά, δικαιώνονται από τα χέρια ενός παιδιού που πουλούσε τσάντες για να ζήσει και βελτίωνε την ταχύτητά του πατώντας γκάζι για να ξεφύγει από την αστυνομία.

Στο μπάσκετ για πολλά χρόνια εκδηλώναμε τον... εθνικισμό μας πιστεύοντας πως επειδή κερδίζουμε ευρωλίγκες ή η εθνική μας νίκη με τους Αμερικανούς, ο μπασκετικός πλανήτης μας λατρεύει.

Αρχίζουμε να υπάρχουμε

Αν δείτε την λατρεία και την έκπληξη των Αμερικανών για τον Greek Freak θα καταλάβατε πως τώρα αρχίζουμε να υπάρχουμε για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου ως μπάσκετ. Βεβαίως είχαμε πάντα τον σεβασμό των ανθρώπων του σπορ για την δουλειά στην χώρα, τις μικρές και μεγάλες εθνικές μας αλλά η δημοφιλία μας βρισκόταν πραγματικά χαμηλά.

Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει τί λένε οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι Βρετανοί που δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Σπανούλης ή ο Διαμαντίδης, αλλά φοράνε την φανέλα του Γιάννη(με πολλά «ν»). Διότι άξιζαν τόσο αυτοί όσο οι προηγούμενοι ηγέτες μας και όσοι θα έρθουν να είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και κανείς δεν ασχολείται αν δεν περνάς με κάποιο τρόπο από το ΝΒΑ ως κάτι το ενδιαφέρον. Και αξίζει το μπάσκετ μας, η δουλειά τόσα χρόνια να αναγνωρίζεται πέραν των στενών ορίων των Βαλκανίων και της ηπείρου μας.

Ούτε ο Βαρουφάκης

Το καράβι του ελληνικού μπάσκετ πηγαίνει σε καινούργια ανεξερεύνητα νερά κι έχει καπετάνιο ένα 20χρονο παλικαράκι. Γιατί όχι; Είναι ο πιο γνωστός, ο πιο επιδραστικός Γιάννης που έχουμε. Ούτε ο Βαρουφάκης δεν μπορεί να τον φτάσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το γεγονός πως ο μικρός έχει αρκετές εκπληκτικές βραδιές ή την εκτίμηση του κόσμου δεν σημαίνει πως είναι ο καλύτερος παίκτης του πλανήτη ή θα γίνει ο επόμενος Λεμπρόν ή Ντουράντ. Με την διάθεση και την πείνα για δουλειά που δείχνει πως συνεχίζει να έχει μοιάζει σίγουρο πως θα φτάσει το ταβάνι του. Πόσο ψηλό είναι; Αυτό είναι το ωραίο της ιστορίας: κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ρεκόρ καριέρας ο Αντετοκούνμπο! (VIDEO)

Το VIDEO με το νέο ρεκόρ του Αντετοκούνμπο

Τάπα στον Χάρντεν και Top-10 ο Giannis (VIDEO)

Μετά τον Λεμπρόν, ο Giannis!

News 24/7

24MEDIA NETWORK