Γρήγορος θριαμβευτής, αργός ηττημένος

Ο Τάσος Μαγουλάς καταγράφει τα κέρδη του Ολυμπιακού και τις ζημιές του Παναθηναϊκό μετά τη μεταξύ τους μονομαχία στο ΣΕΦ που ανέδειξε μεγάλους νικητές τους "ερυθρόλευκους".

Γρήγορος θριαμβευτής, αργός ηττημένος

"Δεν τους προλαβαίναμε. Βλέπαμε στο βίντεο τα παιχνίδια και νομίζαμε πως εμείς παίζαμε σε σλόου μόσιον. Φέτος γίναμε κι εμείς γρήγοροι κυρίως στην άμυνα. Αυτό άλλαξε". Ο Κώστας Τσαρτσαρής το 2013 είχε εξηγήσει στο γράφοντα τί άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο και ο Παναθηναϊκός με το πολύ καλύτερο ρόστερ του 2012 είχε χάσει τον τίτλο από τον νεανικό Ολυμπιακό και την επόμενη χρονιά πήρε τον τίτλο.

Για 20 λεπτά νόμιζες πως κάποια αόρατη δύναμη έσπρωχνε τον έναν κι κρατούσε τον άλλο. Όλο το παιχνίδι άλλωστε ήταν αυτά τα πρώτα 20 λεπτά. Σε μεγάλο βαθμό διότι η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού και η βαριά ήττα του Παναθηναϊκού θέλουν αστερίσκους. Αλλά, τα πάντα ήταν η αρχή. Το ήμισυ και το...όλον του παντός ιδιαίτερα η φάση που ο Στρόμπερι πήρε το ριμπάουντ και τελείωσε σε 4'' την επίθεση. Όλο το παιχνίδι στο α μέρος των πρωταθλητών ήταν μία ταχύτητα πιο πάνω από ό,τι έχουν κάνει φέτος. Ο Σφαιρόπουλος αποφάσισε να πάει αυτός στο ...βουνό και να αποδεχθεί πως παίκτες όπως ο Στρόμπερι για να προσφέρουν η ομάδα πρέπει να τρέχει. Μόλις δε ο Τζόρτζεβιτς έβγαλε τους Καλάθη-Κούζμιτς-Γιάνκοβιτς για να μπουν Πάβλοβιτς-Διαμαντίδης και Ραντούλιτσα, σε 12 λεπτά το 11-6 έγινε 49-19 στο 17.

Σπανούλης, Στρόμπερι, Σπανούλης

Ο Σπανούλης όμως, ήταν αυτός που όρισε το παιχνίδι όπως φάνηκε στην κατάρρευση του Ολυμπιακού κατά την τρίτη περίοδο. Είχε χώρους, έκανε ό,τι ήθελε και ο Στρόμπερι δίπλα να βγάζει φωτιές από ενέργεια. Τόσο ώστε για πρώτη φορά ο Σφαιρόπουλος τους άφησε μέσα για 12 σερί λεπτά. Και οι ερυθρόλευκοι έτρεχαν. Με τρομερό ρυθμό έβαλαν σουτ, την ίδια ώρα που η άμυνα του Παναθηναϊκού πήγαινε σαν τον οδοντωτό στην ανηφόρα. Ο Χάκετ σε αυτό τον ρυθμό φάνηκε να λειτουργεί καλύτερα ακόμα και ο Μιλουντίνοφ.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν το 90% των επιθέσεών τους, στα 14 δεύτερα και αυτό τους έδινε ευκαιρίες να κάνουν όσα θέλουν. Αυτή την φορά η ενέργεια ήταν στην επίθεση και με μυαλωμένη άμυνα στην ρακέτα, έδωσε οκτώ ελεύθερα σουτ που δεν μπήκαν. Άργησε να αντιδράσει στο σχήμα με Φώτση-Γκιστ, δεν βρήκε λύσεις χαμηλά ακόμα και όταν ο Χάντερ πόσταρε τον Πάβλοβιτς.

Μην μείνει στο +30, αλλά και στο +9

Συνέχισε να δίνει ελεύθερα σουτ σε σημείο που το +30 έγινε +9 σε 10 λεπτά και μετά τον δικαιολογημένο ενθουσιασμό από μία μεγάλη σε έκταση και σημασία νίκη, οφείλει να δει ο Ολυμπιακός κάποιες λεπτομέρειες.

Η ομάδα του Πειραιά πήρε όσα ήθελε με εμφατικότατο τρόπο. Την διαφορά, την εύκολη επικράτηση αλλά αν τις επόμενες ημέρες δεν ερμηνεύσει πως κατάφερε να ανησυχήσει και να χρειαστεί το μεγάλο τρίποντο του Παπαπέτρου στο 30 για να ξαναπάρει ψυχολογία, τότε μπορεί να την πατήσει όπως ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα της χρονιάς. Είδε πάλι πως μπορεί να τρέξει γιατί αυτό ξέρει να πράττει η πλειοψηφία των παικτών του κι αισθάνεται άνετα.

Ο Σφαιρόπουλος θα αναλύσει σίγουρα την αδυναμία παραγωγής παιχνιδιού όταν η άμυνα πέφτει στον Σπανούλη όπως έκανε ο Τζόρτζεβιτς μετά από 20 λεπτά μαρτυρίου από τον ηγέτη του Ολυμπιακού. Ξαφνικά ο γενικός έπεσε, ο Σπανούλης μπερδευόταν με τρεις αντιπάλους, δεν υπήρχε σημείο αναφοράς στην ρακέτα. Η απώλεια 21 πόντων προβαδίσματος σε μία περίοδο, ουσιαστικά, οφείλει να προβληματίσει ενόψει εξίσου μεγάλων αγώνων. Βέβαια η εξήγηση είναι απλή και η είσοδος Λοτζέσκι και Παπανικολάου μπορεί να δώσει μία απάντηση από την γραμμή που θα ζήσει και θα πεθάνει φέτος ο Ολυμπιακός: από τα 6,75. Το βράδυ της Δευτέρας ανήκε στους πρωταθλητές οι οποίοι πάνε με πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς και σε τέσσερις μήνες θα παλέψουν για το πρωτάθλημα.

Εκθέτοντας αδυναμίες

Θα παλέψουν απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό αλλά ποια έκδοσή του; Αυτή που έχανε 28 πόντους ήταν αυτή που κάλυψε σε λιγότερο από 10 λεπτά 20 πόντους εκτός έδρας;

Την ομάδα που εκθέτει τις αδυναμίες των παικτών της όπως ο Καλάθης ή ο Ραντούλιτσα ήταν στην ομάδα που γυρνάει την μπάλα και βγάζει τέλεια σουτ; Στο σύνολο που δεν προλάβαινε ούτε φάουλ να κάνει για 20 λεπτά στον Σπανούλη ή στο σύνολο που του έκλεισε κάθε δίοδο και τον σταμάτησε για τα επόμενα...20; Πώς γίνεται να πρέπει ο Διαμαντίδης να παίξει πάλι ηρωϊκά μέχρι να μείνει με ένα πόδια για να υπάρχει κάποια στιγμή αντίδραση;

Δεν γίνεται μετά από τέσσερις μήνες πέραν του παιχνιδιού από το τρίποντο να μην γίνεται τίποτε άλλο; Ο Ραντούλιτσα έφτασε να γίνει σουτέρ από μέση απόσταση καθώς ήταν αδύνατον να πάρει την μπάλα χαμηλά και να τελειώσει τις φάσεις.

Μοιάζει αδιανόητο η μεγαλύτερη επένδυση του καλοκαιριού να έχει αποβληθεί με πέντε φάουλ, στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια(τρία στην Ευρωλίγκα και το ντέρμπι) ή να έχει 2/18 τρίποντα. Τα τρίποντα αφορούν φυσικά και τον ίδιο, όμως ο καλύτερος γκαρντ σε δημιουργία είναι και ο μόνος που παίζει άμυνα πολλές φορές για δύο συμπαίκτες του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μείνει στο παρκέ για πολύ χρόνο.

Γλίτωσε ιστορικό διασυρμό!

Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε από έναν ιστορικό διασυρμό και το έκανε λόγω της προσωπικότητας δύο παικτών που πιθανώς του χρόνου τέτοιο καιρό να ψαρεύουν. Αν κρατήσει πως οι 30 έγιναν 14, τότε είναι σίγουρα πως θα έρθουν και οι 30 κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν και τότε θα είναι πολύ αργά για όλους. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει είναι προφανές πως θα αφορά στην επίθεση και τουλάχιστον θα είναι μία αρχή. Οπως και θα είναι μία αρχή, να μην θεωρούνται καταραμένες παλιές πρακτικές. Αν ο Γκιστ μπορεί να κόψει τη φούρια του Σπανούλη, δεν χρειάζεται να φτάσει το 21 για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο.

Το πρόβλημα στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν πως το προπονητικό τιμ δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις νίκες, τώρα το ζήτημα είναι πως ακόμα δεν έχει διαχειριστεί τις ήττες.

Είναι προφανές πως λείπει η πείρα και αυτή αποκτάται μόνο μέσα από την φωτιά. Και η φωτιά μπορεί να σε... κάψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 80-66

Δείτε το σόου του Σπανούλη

Οι έξαλλοι Αγγελόπουλοι

Τα "γαλλικά" του Ραντούλιτσα

H ατάκα του Παππά για το μαλλί του Χάκετ

News 24/7

24MEDIA NETWORK