H δεύτερη σφαλιάρα στον Κόνιαρη

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει το επεισόδιο Παπαθεοδώρου-Κόνιαρη και τα όσα ακολούθησαν και εξηγεί γιατί ο στρουθοκαμηλισμός ήταν χειρότερος από το συμβάν.

H δεύτερη σφαλιάρα στον Κόνιαρη

Σε έξι χρόνια από τώρα η εθνική με ηγέτες τους Παπανικολάου, Μάντζαρη, Σλούκα, πρωτοπαλίκαρα τους Παπαπέτρου, Μποχωρίδη, Αντετοκούνμπο και νέο αίμα τον Χαραλαμπόπουλο, τον Σταμάτη, τον Παπαγιάννη, τον Κόνιαρη θα συναντήσει τους Ισπανούς και θα τους δώσει να καταλάβουν ότι οι πελατειακές… ημέρες τελείωσαν. Στον πάγκο ίσως να κάθεται ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Τότε μπορεί να κάνει ότι θέλει. Μπορεί να θολώσει όσο του έρθει, διότι θα έχει να κάνει με ενήλικους οι οποίοι είναι σε θέση να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αλλά και να καταλάβουν από πού πηγάζει η οργή. Πρόβλημά του και των επαγγελματιών αθλητών του.

Το 2014 σε μία εθνική από εφήβους, δεν έχει το δικαίωμα ούτε να θολώσει, ούτε να κινηθεί απειλητικά ούτε να πετάξει διαπίστευση ούτε να πλησιάσει σε απόσταση …αναπνοής και το χέρι του να βρει αέρα, θάλασσα ή βουνό. Και όμως από ένα τραγικά προσβλητικό συμβάν για την εθνική και όλους τους εμπλεκομένους, η συνέχεια ήταν χειρότερη.

Αν, όπως υποστηρίζει ο κόουτς, δεν βρήκε στον παίκτη, αυτές οι δηλώσεις, ό,τι ακολούθησε της δημοσιοποίησης του συμβάντος είναι ένα δεύτερο κτύπημα. Ένα κτύπημα που σίγουρα βρήκε πολύ πιο δυνατά όχι μόνο τον Κόνιαρη, αλλά ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ. Την αθλητική λογική, όση έχει απομείνει.

Ακόμα χειρότερο δεν γίνεται να μην έχεις μετανιώσει για ότι έκανες. Ο Παπαθεοδώρου, ο κάθε Παπαθεοδώρου, φοράει το μπλουζάκι με το εθνόσημο όχι επειδή δεν βρήκε άλλη μάρκα αλλά γιατί είναι τιμή να είσαι προπονητής σε εθνική. Και είναι καλός προπονητής. Από χθες, όμως, τίθεται εν αμφιβόλω η ευθυκρισία του.

H δεύτερη σφαλιάρα στον Κόνιαρη

Δεν ευθύνεται κανείς άλλος

Είναι εύκολο να πούμε ότι και γι αυτό φταίει ο Βασιλακόπουλος με την αρρωστημένη νοοτροπία του "μεταλλίου". Υπάρχει και ορίζει τα πάντα, αλλά ένας νέος επιτυχημένος προπονητής, με δική του παρουσία που δεν χρωστάει σε κανέναν, φέρει αποκλειστικά την ευθύνη και για όσα ακολούθησαν. Τα χειρότερα δηλαδή. Δεν γίνεται να επιτίθεσαι σε ένα παιδί, για οποιοδήποτε λάθος του και μετά να κρύβεσαι πίσω από μία δήλωση. Δεν γίνεται να δέχεσαι ένα παιδάκι, διότι 17 χρονών ο Κόνιαρης παιδάκι είναι, να κάνει δήλωση πως "δεν συνέβη τίποτα".

Συνέβη ένα λάθος. Τεράστιο, απαράδεκτο. Μεγαλύτερο είναι το σφάλμα του στρουθοκαμηλισμού. Είναι η ώρα από τον Παπαθεοδώρου, μέχρι τον τελευταίο φίλαθλο, να καταλάβουμε ότι αυτές οι ομάδες δεν είναι για να φέρνουν κανένα κ…μετάλλιο. Είμαστε πάντα υπερήφανοι με τα παιδιά των εθνικών μας ομάδων γιατί αυτά έχουν την αξιοπρέπεια να παίζουν και να τιμούν την φανέλα. Νικήσουν ή χάσουν.

Πότε θα καταλάβουμε ότι η επιτυχία είναι οι 20 πόντοι και τα 17 ριμπάουντ του Χαραλαμπόπουλου, να έρθουν σε κάποια χρόνια από τώρα με την Ανδρών; Μακάρι τα παιδιά να πάρουν και τα τρία μετάλλια σε αυτό το Eυρωμπάσκετ. Μαζί τους. Αν δεν πάρουν τίποτε, πάλι μαζί τους θα είμαστε. Η πλειοψηφία όχι οι αρρωστημένοι που εξαρτούν την παρουσία τους από το αν ένας 17χρονος θα βάλει την μπάλα στο καλάθι ή όχι. Έναν 17χρονο τον οποίο ποτίζουν με την αρρώστια της διαιτησίας, της ανάγκης να νικήσεις ή να πεθάνεις μπασκετικά.

H δεύτερη σφαλιάρα στον Κόνιαρη

Δεν είναι… σύνηθες. Ποτέ ξανά

Όχι, το συμβάν ούτε σύνηθες είναι, ούτε μπορεί να συμβεί. Δεν ΠΡΕΠΕΙ ποτέ να συμβεί, ουδείς προπονητής δεν έχει δικαίωμα να σηκώνει χέρι σε έναν ανήλικο αθλητή του για να τον κάνει να καταλάβει… τί ακριβώς; Ο Κόνιαρης δεν έμαθε τίποτε επειδή είδε την διαπίστευση του προπονητή του να ίπταται προς το μέρος του. Παλέψαμε χρόνια για να κατανοήσουμε πόσο γελοία ήταν τα συμβάντα με χαστούκια και μπουκάλια σε αθλητές. Και ήταν σε ενήλικους αθλητές, επαγγελματίες.

Ο Παπαθεοδώρου πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά και να ζητήσει συγνώμη. Δεν χρειάζεται ούτε να εξαφανιστεί ούτε να απολυθεί. Οι μεγάλοι μαθαίνουν πιο γρήγορα από τα λάθη τους και οφείλει να μάθει από ένα τεράστιο λάθος.

Το ελληνικό μπάσκετ, εδώ μπαίνει ο Βασιλακόπουλος, έχει ντροπιαστεί αρκετές φορές εκτός παρκέ τα τελευταία χρόνια, ντροπιάστηκε και την Δευτέρα. Είναι ευχάριστο ότι ενόχλησε πολύ κόσμο που κάθισε να δει τον αγώνα, αλλά δεν χρειάζεται κανιβαλισμός. Τιμωρία, μεταμέλεια και κυρίως ένα μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί ούτε σε προπόνηση τοπικού.

Από τον Φώτση στον Αντετοκούνμπο

Το 2001 ο Φώτσης κτυπάει τον συμπαίκτη του Πετρόπουλο την ώρα που εκτελεί βολές. Το 2008 ο Μπόγρης επιτίθεται στον Καλάθη πριν την περίφημη ψηφοφορία Σιγάλα για την συμμετοχή ή όχι του Κουφού στην εθνική. Πέρυσι ακούστηκε, και μάλλον συνέβη, επεισόδιο Μποχωρίδη-Αντετοκούνμπο. Ναι αυτά συμβαίνουν ανάμεσα σε πιτσιρικάδες που βράζει το αίμα τους. Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, οι νέοι είναι οξείς σε όλες τους τις αντιδράσεις. Γι αυτό υπάρχουν οι μεγαλύτεροι.

Ο προπονητής οφείλει να είναι δάσκαλος σε τέτοιες της ηλικίες. Δάσκαλος του μπάσκετ και της συμπεριφοράς. Σε όλο τον πλανήτη, επιλέγονται προπονητές ειδικευμένοι σε αυτές τις ηλικίες, όχι καλοί προπονητές γενικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η άποψη για τον Ηλία Παπαθεοδώρου ως κόουτς έχει κατατεθεί από τον γράφοντα πολύ καιρό. Δεν άλλαξε επειδή πέρυσι η εθνική εφήβων που διαχειρίστηκε τερμάτισε 11η στο ευρωμπάσκετ, ούτε θα αλλάξει αν πάρουμε χρυσό μετάλλιο. Είναι ένας εξαιρετικός νέος κόουτς, που έχει δουλέψει σκληρά σε όλα τα επίπεδα πριν φτάσει στην Α1. Ακριβώς επειδή δεν είναι πορφυρογέννητος, περιμένεις πολλά περισσότερα ιδιαίτερα στα σφάλματα. Περιμένεις να είναι σκληρός με τον εαυτό του και να επιβληθεί στον αρρωστημένο περίγυρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Η περίφημη μπασκετική μασονία, δεν διαλύθηκε επειδή τα μέλη της μεγάλωσαν. Απαξιώθηκε γιατί λειτουργούσε περισσότερο ως μία συντεχνία συγκάλυψης και ο κόσμος βαρέθηκε τα "όλα καλά", η ομάδα "είναι οικογένεια", όλοι "στρατιώτες".

Αν κάποιος θέλει να προσφέρει υπηρεσία στην εθνική εφήβων, τότε οφείλει στα επόμενα χρόνια να στηρίξει αυτά τα παιδιά, να φωνάξει για να παίζουν, όχι για να πάρουν ένα μετάλλιο σε κάποιο ευρωμπάσκετ.Υπάρχει πολύ ταλέντο αλλά θα χρειαστεί να διανύσουν την πιο μεγάλη απόσταση μέχρι να καθιερωθούν. Εκεί θέλουν προστασία, στήριξη, τσαμπουκά, πάθος.

Διαβάστε ακόμη:

Χαστούκι του Παπαθεοδώρου στον Κόνιαρη (VIDEO)

Παπαθεοδώρου - Κόνιαρης: "Δεν τον χτύπησα, δεν με χτύπησε"

Ισπανία - Ελλάδα 85-89

News 24/7

24MEDIA NETWORK