Η ώρα των Αγγελόπουλων

Ο Τάσος Μαγουλάς εντοπίζει το βασικό πρόβλημα του Ολυμπιακού μετά την ήττα στη Βιτόρια και... προτείνει το αντίδοτο.

Η ώρα των Αγγελόπουλων
Σφαιρόπουλος Σπανούλης

Το πραγματικό πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν είναι οι επιλογές παικτών, το αγωνιστικό πλάνο, ο Σπανούλης με τον Χάκετ, ο Μιλουντίνοφ με τον Γιανγκ, οι τηλεοπτικές μεταδόσεις καλές ή κακές. Το μοναδικό ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρωταθλητές Ελλάδας σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν είναι η ηρεμία τους. Η πνευματική τους ηρεμία.

Τρεις ήττες σε πέντε αγώνες, ένας χαμένος τίτλος με έναν κοινό παρανομαστή: την ηρεμία. Στο κύπελλο, οι "ερυρόλευκοι" έχασαν επτά λεπτά την ψυχραιμία τους και τον αγώνα. Στο ΟΑΚΑ κατάφεραν να απωλέσουν διαφορά 15 πόντων σε έξι λεπτά δείχνοντας πλήρη έλλειψη συγκέντρωσης.

Στη Βιτόρια ο Σφαιρόπουλος τα έβαλε με τις κάμερες και ο Σπανούλης με εμφατικό τρόπο έδειξε πόσο ήθελε να κερδίσει αυτός τον αγώνα με την βιαστική τελευταία επίθεση που παραλίγο να κοστίσει το παιχνίδι από την κανονική διάρκεια. Εικόνες που δεν ταιριάζουν σε ένα σύνολο που άρχισε τη σεζόν με τον τίτλο του πρωταθλητή στην Ελλάδα και με τη διαδρομή ως τον τελικό της Ευρωλίγκας.

Ο Σπανούλης θέλει να αποδείξει...

Εννοείται πως σε αυτό το επίπεδο και ιδιαίτερα στις δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες, η πίεση είναι απίστευτη, αλλά δεν έχει λογική όταν βλέπεις τον Σφαιρόπουλο για ένα ολόκληρο παιχνίδι να είναι εκτός εαυτού με όλους και με όλα. Όταν ο Σπανούλης μοιάζει να πρέπει να αποδείξει κάτι. Απίστευτο, ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ με την πιο δύσκολη επιλογή καριέρας, να νοιώθει πως οφείλει να πάρει έναν αγώνα στην 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Να δεχθούμε ότι Γιανγκ και ο Στρόμπερι αργούν να προσαρμοστούν, διότι δεν έχουν ζήσει ξανά στη ζωή τους τέτοιες απαιτήσεις, καθημερινή προβολή, ευθύνη για νίκη σε κάθε αγώνα. Αλλά ο Σφαιρόπουλος; Οι παίκτες του;

Έχουν γίνει λάθη στο σχεδιασμό; Πιθανώς αλλά πέραν εκτιμήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι άλλο. Με σιγουριά γνωρίζαμε πως ο Ολυμπιακός πάλι δεν ενισχύθηκε με έναν ψηλό που να μπορεί να σημειώνει εύκολους πόντους με πλάτη στο καλάθι. Προτιμήθηκε για κάποιο λόγο η... ανάπτυξη του ταλέντου του Μιλουντίνοφ και μοιάζει με ζήτημα. Ο Χάκετ θέλει πολύ χρόνο για να βρει τρόπο να παίξει με τον Σπανούλη, διότι και οι δύο στην επίθεση, αν δεν έχουν την μπάλα, απλά δεν συμμετέχουν.

Συνολικά ο Σφαιρόπουλος μοιάζει να θέλει να παίξει άμυνα, αλλά δεν διαθέτει πολλούς παίκτες παραδοσιακά καλούς αμυντικούς. Σπανούλης, Πρίντεζης, Λοτζέσκι, τα τρία πρώτα βιολιά για παράδειγμα δεν λογίζονται ως "σκυλιά" της άμυνας, ενώ ο Γιανγκ με τον Μιλουντίνοφ δεν την έχουν ψηλά στο βιογραφικό τους.

Όλα αυτά είναι λογικό να συμβαίνουν και να υπάρχει μία εκτεταμένη συζήτης ή αμφιβολία. Δεν αποτελούν όμως λόγω μία τόσο έμπειρη ομάδα σε όλο τα επίπεδα να δείχνει τάσεις πανικού.

Τα... δύσκολα

Γι' αυτό στα δύσκολα είναι η ώρα οι δύο μεγάλοι ηγέτες του μπασκετικού Ολυμπιακού να βγουν μπροστά. Οι Αγγελόπουλοι θα χρειαστεί να παρέμβουν για να επέλθει η ηρεμία. Αποτελεί μέρος του ρόλου τους, όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργούν ως κυματοθραύστες και αυτή είναι μία τέτοια στιγμή. Πριν αλλάξουν οι έξι ξένοι, ο προπονητές, τα όργανα γυμναστικής, πριν αποκτηθεί ο Παπανικολάου ή ο Αντετοκούνμπο, οι πρόεδροι των πρωταθλητών μπορούν να γυρίσουν την κατάσταση πολύ εύκολα και γρήγορα.

Να ηρεμήσει ο Σφαιρόπουλος που βλέπει πως οι παίκτες δεν ακολουθούν το πλάνο του και δείχνει ένα πρόσωπο πολύ μακριά από το πραγματικό του. Και μην πει κανείς πως αυτή είναι η πρώτη του δυσκολία γι' αυτό ξεσπάει, διότι θυμίζουμε ποιον Ολυμπιακό παρέλαβε πέρυσι και πόση ηρεμία μετέδωσε.

Να ηρεμήσει ο Σπανούλης και να θυμηθεί πόσο δύσκολα οικοδομήθηκε γύρω του ένα σύνολο που από το μηδέν 15 χρόνια, έφτασε να κυριαρχεί σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Γιατί μόνο αυτοί οι δύο; Διοτι αυτοί είναι οι ηγέτες στο αγωνιστικό τμήμα. Η δική τους ηρεμία και αλληλοεκτίμηση γύρισαν τα πράγματα πέρυσι σε μία φαινομενικά χαμένη χρονιά. Γι' αυτό και η δουλειά των Αγγελόπουλων είναι απλή κι εύκολη: παίρνουν αυτό το διάστημα την κατάσταση πάνω τους και άπαντες θα επανέλθουν. Δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Μπουρούσης με το παιχνίδι του έδειξε την πρόοδό του από πλευράς σοβαρότητας κι εξέθεσε, το βασικό πρόβλημα που δεν λύνει εδώ και τρία χρόνια η ομάδα του Πειραιά: τους εύκολους πόντους από έναν καθαρόαιμο σέντερ. Ειρήσθω εν παρόδω όταν τονιζόταν στο κείμενο του Contra.gr "αιώνιοι δεν σας κάνει ο Μπουρούσης;" πόσο σημαντικός είναι ένας παίκτης που κάνει ακόμα τη διαφορά, πολλοί το θεώρησαν αβανταδόρικο. Η αλήθεια ποτέ δεν είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπασκόνια - Ολυμπιακός 96-89 παρ.

VIDEO: Εξαλλος ο Σφαιρόπουλος!

Σφαιρόπουλος: "Αυτή δεν ήταν η άμυνά μας"

News 24/7

24MEDIA NETWORK