"Have no fear Magic is here"

Η συζήτηση για τον κορυφαίο της ιστορίας μπορεί να τραβήξει καιρό. Σαν σήμερα όμως το 1991, το μπάσκετ έχασε τον πιο ταλαντούχο παίκτη του. Την έμπνευσή του. Αυτόν που παρουσίασε την τελειότητα στο παρκέ, που οργάνωσε, μοίρασε, εκτέλεσε, αμύνθηκε σε όλες τις θέσεις.

"Have no fear Magic is here"

Από την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ, μέχρι την τελευταία του το 1996 υπήρξε ο μοναδικός ο οποίος μπορεί να ισχυριστεί πως άλλαξε το μπάσκετ.

Σίγουρα εμφανίστηκαν καλύτεροι αθλητές, καλύτεροι σκόρερ, καλύτεροι αμυντικοί, ακόμα και καλύτεροι πασέρ. Δεν υπήρξε όμως ποτέ ένας τόσο πλήρης παίκτης. Ουδείς δεν γνώριζε κάθε μία από τις πέντε θέσεις.

Ίσως γι αυτό να έπρεπε να φύγει πριν να αρχίσει η κατάρρευσή του.Όταν η σκυτάλη στο μπάσκετ είχε ήδη παραδωθεί στον καλύτερο διάδοχο που θα μπορούσε να βρει, έκανε κάτι σημαντικότερο: έσωσε την αμερικανική νεολαία, ιδιαίτερα τους φτωχούς αφροαμερικανούς από μία μάστιγα που υπολογίζεται πως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία.

INGLEWOOD, CA - NOVEMBER 7:  Magic Johnson of the Los Angeles Lakers announces at a press conferences his retirement after being diagnosed as HIV positive. (Photo by Stephen Dunn/Getty Images)
INGLEWOOD, CA - NOVEMBER 7: Magic Johnson of the Los Angeles Lakers announces at a press conferences his retirement after being diagnosed as HIV positive. (Photo by Stephen Dunn/Getty Images) GETTY IMAGES

Στις επτά Νοεμβρίου του 1991, ανακοίνωσε πως είναι φορέας του ιούHIVκαι ως αποτέλεσμα δεν μπορούσε να συνεχίσει να παίζει. Για την ακρίβεια σταμάτησε να παίζει. Από εκείνη την ημέρα οι ΗΠΑ με τον Μάτζικ ηγέτη ξεκίνησαν την μεγαλύτερη καμπάνια στην ανθρώπινη ιστορία προφύλαξης από έναν θανατηφόρο ιό.

Μέσω του παραδείγματός του, εκατομμύρια νέοι και νέες σώθηκαν, η επιστήμη βελτίωσε κάπως τις συνθήκες διαβίωσης των φορέων και πλέον η ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμα μάστιγα.

Δεν υπήρχε μεγαλύτερη προσωπικότητα για να ηγηθεί της προσπάθειας σε μία χώρα η οποία πριν από 23 χρόνια, δεν είχε ακόμα ανοίξει τις πόρτες για όλες τις μειονότητες.

Ο Μάτζικ τα έκανε όλα όπως στο γήπεδο: τέλεια.

Χωρίς αμφιβολίαο άνθρωπος που έπαιξε σέντερ, γκαρντ, φόργουορντ για να πάρει το πρώτο του πρωτάθλημα σε ηλικία 20 ετών όταν τραυματίστηκε ο Τζαμπάρ στον 5τελικό κόντρα στους Σίξερς(τότε είπε στους τσακισμένους ψυχολογικά συμπαίκτες του:havenofearMagicishere),ήξερε ακριβώς τί χρειάζεται για να σώσει μία ολόκληρη γενιά. Την δεκαετία του 80 έμαθε μπάσκετ στον πλανήτη, στα 90ς μας έμαθε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη αλλά και η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα που αφορούν στην ενημέρωση του πληθυσμού για όλες τις ασθένειες.

Μία τόσο σημαντική ιστορία δεν θα μπορούσε να μην έχει και την θεωρία συνομωσίας. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες της Νέας Υόρκης και συζητήθηκε για ένα διάστημα το γεγονός πως ο Μάτζικ δεν πέθανε απόAIDS. Γράφτηκε πως ουσιαστικά ο σταρ των Λέικερς δεν ήταν ποτέ άρρωστος αλλά επέλεξε αυτό τον τρόπο να αποχωρήσει με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να καταπολεμήσει τον συγκεκριμένο ιό που μπορούσε να αφανίσει την χώρα.

"Have no fear Magic is here"

Μέχρι τον Μάτζικ παρουσιαζόταν το στερεότυπο του λευκού ομοφυλόφιλου που πεθαίνει από τον ιό. Μετά την δημόσια παρουσία του κορυφαίου αθλητή όλα άλλαξαν. Οι νεοϋορκέζοι πολλές φορές είναι χειρότεροι από εμάς ιδιαίτερα σε σοβαρά ζητήματα σε ότι αφορά στις θεωρίας ανοησίας.

Ο Μάτζικ ζει ακόμα όπως και αρκετοί φορείς χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ φαρμάκων. Όσο θα υπάρχει θα θυμίζει σε όλους πως το μέγεθος ενός αθλητή ορίζεται και από την παρουσία του όταν βγάλει τα σορτσάκια και φορέσει το κοστούμι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK