Κόμπε ή Μάτζικ; Ποιος είναι ο κορυφαίος Λέικερ της ιστορίας;

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τις επιθυμίες Κόμπε και αναρωτιέται αν μπορεί να γίνει ο κορυφαίος Λέικερ της ιστορίας ξεπερνώντας τον Μάτζικ.

Κόμπε ή Μάτζικ; Ποιος είναι ο κορυφαίος Λέικερ της ιστορίας;

Τελικά τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα από ό,τι περιμέναμε. Ο Κόμπε είναι τρομερά σαφής αναφορικά με τον στόχο του. Έναν στόχο που δεν είναι τόσο εύκολο να φωνάξει αλλά μοιάζει να είναι και η μοναδική του κατεύθυνση: να γίνει the GLOAT(greatest laker of all time).

Οι περισσότεροι, λόγω του στυλ παιχνιδιού, τον συνδέουμε σε σειρά συγκρίσεων με τον Τζόρνταν και η αλήθεια είναι πως ο τρόπος που κυριαρχεί στο πρωτάθλημα όλα αυτά τα χρόνια θυμίζει πολύ τον Ερ και κανέναν από τους θρυλικούς λιμνανθρώπους.

Και όμως είναι…πρώτος

Ο Κόμπε πλησιάζοντας τον Τζόρνταν στην θέση του τρίτου κορυφαίου σκόρερ της ιστορίας, όντας ο μόνος που ξεπέρασε τους 30.000 πόντους έχοντας 6.000 ασσίστ, θα προσπαθήσει να πετύχει κάτι που πριν από 20 χρόνια φαινόταν απίστευτο: να απειλήσει τον Μάτζικ στην λίστα του κορυφαίου της ιστορίας μίας από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της ιστορίας του ΝΒΑ. Όχι δεν θα ξεκινήσουμε την ανάλυση για το αν οι Λέικερς είναι μεγαλύτεροι από τους Σέλτικς και το ανάποδο.

Το να ξεπεράσει τον Τζόρνταν είναι ένα εγχείρημα πραγματικά δύσκολο για τον απλούστατο λόγο πως του μοιάζει πολύ. Στο σουτ, στην πάσα, στον εγωϊσμό, στο πνεύμα νικητή, στην επιμονή να αποδεικνύει κάθε μέρα πως είναι ο καλύτερος.

Στην ζυγαριά με τους μεγάλους Λέικερς

Τί γίνεται αν τον βάλουμε στην ζυγαριά με έναν Μάτζικ, έναν Τζαμπάρ, έναν Τζέρι Γουέστ και πιο παλιά, τον πρώτο μεγάλο σέντερ Τζορτζ Μάικαν. Ο Κόμπε ιδιαίτερα με την φετινή χρονιά-απονενοημένο διάβημα, βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να ξεκινήσει μία από τις αγαπημένες του κουβέντες: είναι ο κορυφαίος στην ιστορία της αγαπημένης του ομάδας;

Ή μάλλον, όταν θα σταματήσει την διαδρομή του, θα μπορεί να κοντράρει τον αυτοδίκαια μεγάλο Λέικερ της ιστορίας; Διότι ο Τζόρνταν ήταν ο Ερ, αλλά εδώ πρέπει να τα βάλει με την…μαγεία του Μάτζικ.

Και όχι μόνο. Ο Καρίμ, ο κορυφαίος ψηλός σκόρερ στην ιστορία και μία σημαντική προσωπικότητα. Ο Τζέρι Γουέστ που…έδωσε την σιλουέτα του για το σήμα του ΝΒΑ και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους νικητές της ιστορίας.

O Τζορτζ Μάικαν, ο πρώτος μεγάλος σέντερ ή αλλιώς mr basketball με επτά τίτλους σε οκτώ χρόνια καριέρας.

Προσωπικότητες όπως ο Σακίλ(λόγω πολλών μετακινήσεων), ο Τζέιμς Γουόρθι που μετουσίωσε σε… καρφώματα το σόου τάιμ, μένουν εκτός, για να περιοριστεί η λίστα των κορυφαίων.

Μετρούν οι τίτλοι, οι πόντοι, η παρουσία…

Ο Κόμπε, με μία λογική πορεία των πραγμάτων υπολογίζοντας τους παρόντες Λέικερς, δεν έχει να πάρει άλλο τίτλο. Με πέντε θα πάει στο λυκόφως της διαδρομής του. Θα είναι οριακά τρίτος ή δεύτερος σκόρερ καθώς ουσιαστικά κυνηγάει τους 36928 πόντους του Καρλ Μαλόουν.

Όσους τίτλους έφερε στους Λέικερς και ο Μάτζικ του οποίου η καριέρα κόπηκε τόσο βίαια το 1991. Πρόλαβε να ξεπεράσει τις 10.000 όντας τέταρτος στην σχετική λίστα. Αλλά είναι ο Μάτζικ.

O Τζαμπάρ είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ και ο Κόμπε δεν τον προλαβαίνει, αλλά και αυτός έμεινε στους πέντε τίτλους με τους μεγάλους του Λ.Α. Μία εντελώς διαφορετική προσωπικότητα, με κοινωνικό προβληματισμό και πρωτοπόρος στα ζητήματα διεκδίκησης δικαιωμάτων για τους μαύρους.

O Tζέρι Γουέστ σε 14 χρόνια με τους Λέικερς πήρε ένα πρωτάθλημα ως παίκτης. Σε 20 χρόνια ως παράγοντας, μάζεψε άλλους έξι καθώς αυτός ήταν που βοήθησε να κτιστεί το σοουτάιμ των 80ς και πήρε πάνω του την δημιουργία των τελευταίων μεγάλων Λέικερς των 00ς.

Το γεγονός πως το παιδί που μεγάλωσε λατρεύοντας την Μίλαν, επέλεξε να μην παίξει κολλεγιακό μπάσκετ, απαίτησε να παίξει στους Λέικερς και τώρα κατάφερε να γυρίσει από τον σοβαρότερο τραυματισμό για έναν αθλητή του μπάσκετ, δείχνει πως ναι, αξίζει να αμφισβητήσει τον μοναδικό Μάτζικ για τον τίτλο του μεγαλύτερου στρατιώτη στο Λ.Α.

Δεν σημαίνει πως θα το… κάνει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK