Κόμπε Μπράιαντ: Το κ@@@παιδο που δούλεψε όσο κανείς

Πώς γίνεσαι πρώτος σκόρερ ξεπερνώντας τον μεγαλύτερο νικητή της ιστορίας; Πώς συνεχίζεις στα 36 σου έχοντας προηγηθεί ρήξη αχιλλείου τένοντα και μετά τραυματισμό στο γόνατο. Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τον Κόμπε Μπράιαντ που ξεπέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν στον πίνακα των σκόρερ του ΝΒΑ.

Κόμπε Μπράιαντ: Το κ@@@παιδο που δούλεψε όσο κανείς

Πώς γίνεσαι πρώτος σκόρερ ξεπερνώντας τον μεγαλύτερο νικητή της ιστορίας; Πώς ξεπερνάς τα τέσσεραairballστον πέμπτο αγώνα των πλέι οφ του 1997 κόντρα στην Γιούτα; Πώς καταφέρνεις να βγεις από την σκιά του μεγαλύτερου παίκτη και συμπαίκτη της εποχής σου και καταφέρνεις να πάρεις δύο τίτλους με μία σχετικά μέτρια ομάδα; Πώς συνεχίζεις στα 36 σου έχοντας προηγηθεί ρήξη αχιλλείου τένοντα και μετά τραυματισμό στο γόνατο.

Με έναν πολύ απλό τρόπο όπως περιέγραψε κάποτε ένας για λίγο καιρό συμπαίκτης του, ο Τομ Γκάφνεϊ: "στις έξι το πρωϊ είναι στο γήπεδο και ξεκινά να σουτάρει. Σταματάει στις οκτώ για να πάει τα παιδιά του στο σχολείο και το αργότερο ως τις εννέα είναι πάλι πίσω και συνεχίζει μέχρι να ολοκληρώσει την καθημερινότητά του με ένα πρόγραμμα από σουτ και βάρη. Και αυτή είναι η καθημερινότητά του".

Ή με όσα αποκάλυψε ο γυμναστής της εθνικής των ΗΠΑ για όσα συνέβησαν πριν από την πρώτη προπόνηση του καλοκαιριού: "Με κάλεσε στο τηλέφωνο στις 3 το πρωί μόλις είχα αρχίσει να κλείνω τα μάτια μου. Ήθελε βοήθεια για μία προπόνηση που δεν ξεκινούσε το πρωί αλλά… εκείνη την ώρα. Μέχρι τις 4 ήμουν έτοιμος και βρήκα έναν τύπο που σούταρε και σούταρε και σούταρε λογικά πολύ ώρα. Δουλέψαμε σε αυτά τα οποία ήθελε και κάποια στιγμή στις πέντε γύρισα να κοιμηθώ.

Κόμπε Μπράιαντ: Το κ@@@παιδο που δούλεψε όσο κανείς

Έφτασα νυσταγμένος στις 11 το πρωϊ για την πρώτη συγκέντρωση και πίσω από τον Λεμπρόν, τον Καρμέλο, τον Σιζέφσκι που μιλούσαν άκουγα την μπάλα να κτυπάει το παρκέ ή το στεφάνι. Ήταν ο Κόμπε. Τον πλησίασα και τον ρώτησα αν όλα ήταν εντάξει μετά την προπόνησή μας: "τέλεια σε ευχαριστώ". Όταν όμως η κουβέντα πήγε στο τί ώρα τελείωσε η απάντηση με έκανε να πέσω κάτω: «τώρα τελειώνω. Έπρεπε να βάλω 800 σουτ και αυτό που είδες ήταν το τελευταίο".

Ακόμα και ο σκληρός Γκάρι Πέιτον κάποια στιγμή κατάλαβε πως ο αλαζόνας νεαρός που προειδοποιούσε πως θα γίνει ο καλύτερος της ιστορίας, δούλευε γι αυτό: "Ήταν συνέχεια κοντά μου την πρώτη χρονιά. Όχι όπως οι άλλοι rookies. Αυτός ήθελε να λέει πόσο πολύ θέλει να νικάει, ότι θα καταφέρει να πάρει πέντε ή έξι τίτλους, πώς θα γίνει ο καλύτερος της ιστορίας και πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Λέικερς. Κατέληγα να αλλάζω πλευρά. Με κούραζε γιατί ήταν φαφλατάς. Φαφλατάς αλλά μάλλον ήξερε πού πήγαινε".

Το μπάσκετ και το μπαλέτο

Ο Σακίλ δούλευε σκληρά μεν αλλά είχε τα όριά του. Όπως αποκάλυψε στην βιογραφία του, ο Κόμπε δεν είχε: "Τον έβλεπα πρώτο να είναι στο γήπεδο και κάποια πρωϊνά θυμάμαι κοιτούσα την πλάτη του. Τρίπλαρε, σούταρε, πόσταρε, έκανε πικεν ρολ, προσπαθούσε να αποφύγει μαρκάρισμα με προσποιήσεις. Όλα αυτά με μία σημείωση: δεν είχε ποτέ μπάλα. Ο τύπος βελτίωνε τις κινήσεις του χωρίς να ακουμπάει μπάλα. Οκ, δεν θα το έκανα ποτέ".

Κόμπε Μπράιαντ: Το κ@@@παιδο που δούλεψε όσο κανείς

Όλες οι ιστορίες του αθλητή Κόμπε Μπράιαντ αποτελούν παράδειγμα αφοσίωσης, εμμονής, αρρώστιας με το μπάσκετ και την νίκη: "Στο αεροπλάνο ταξιδεύαμε για την Ανατολή. Παίζαμε χαρτιά, μιλούσαμε με τον Κόμπε όταν κάποια στιγμή σε μία παρτίδα σταμάτησε. Με φώναξε να πάω στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Τί ήθελε; Έβγαλε τον υπολογιστή του και μου έδειξε ένα βίντεο για τα λάθη που κάναμε στον προηγούμενο αγώνα. «Από εκεί πρέπει να πας, για να κάνεις την ζωή όλων μας εύκολη» μου έλεγε για ώρα".

Ο Κόμπε σε κάθε ημίχρονο παραλαμβάνει βίντεο με το παιχνίδι του και όσα έχει κάνει ώστε να διορθώσει το παιχνίδι του. Όπου δει πως κάτι δεν γίνεται από συμπαίκτες, τους καλεί να δουν μαζί του τα πλάνα.

Σπασμένος καρπός αλλά ο άνθρωπος έχει δύο χέρια

Όταν έσπασε το χέρι του ο Λαρόν Πρόφιτ ήταν σίγουρος πως επιτέλους θα ήταν ο πρώτος στην προπόνηση. Κάθε φορά προσπαθούσε αλλά δεν έφτασε ποτέ πριν από τις έξι το πρωϊ. Στις 5.30 ήταν ο Κόμπε: «Με σπασμένο τον καρπό του δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβει να προπονηθεί. Δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει να προπονηθεί. Πήγα ακριβώς στις 6.00 και μόλις άνοιξα την πόρτα απογοητεύτηκα πάλι. Ο τύπος τρίπλαρε και σούταρε με τον νάρθηκα στο χέρι".

Ο Κόμπε λατρεύει την Ευρώπη και θέλει να τον αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίο. Μας είχε εκπλήξει όλους στοallstargameτου 2002 στην Φιλαδέλφια όταν ενώ μιλούσε ο Τόνι Πάρκερ, ο Ντιρκ Νοβίτσκι, ο Στίβι Νας στην συγκέντρωση για τους μη…Αμερικανούς, άνοιξε την πόρτα και ρώτησε αν μπορεί να συμμετέχει και αυτός συνεχίζοντας την κουβέντα του στα ιταλικά.

Η Τζίνι Μπας, κόρη του αείμνηστου ιδιοκτήτη των Λέικερς, ήταν η πρώτη που κάθισε μαζί του μετά την παρουσίασή του από την ομάδα και ακόμα μιλάει για το πρώτο πράγμα που της ζήτησε ο 17χρονος τότε Κόμπε: "Ήρθε ο σερβιτόρος και ο πιτσιρικάς τον άκουσε να λέει κάτι στα ισπανικά. Γύρισε και μου είπε: τώρα που είμαι στο Λ.Α. θέλω να μάθω Ισπανικά. Αυτός είναι ο πρώτος μου στόχος. Με εντυπωσίασε που ένα παιδί τοοποίο δεν πήγε κολλέγιο και φοράει την φανέλα των Λέικερς, έθετε ως στόχο να μάθει μία ξένη γλώσσα".

Εδώ και χρόνια, ο Κόμπε δίνει όλες του τις συνεντεύξεις προς λατινική Αμερική ή Ισπανία σε σχεδόν άπταιστα ισπανικά.

"Είσαι μόνος σου"

Βεβαίως αυτήη εμμονή του κόστισε την ρήξη αχιλλείου όπως συζητήθηκε από τους Λέικερς. Στις 10 Απριλίου ο Μιτς Κούπτσακ γενικός διευθυντής της ομάδας ζητούσε από τον Κόμπε να μειώσει τα λεπτά του διότι όλες οι αναφορές σημείωναν την καταπόνησή του: "Μα πάμε για τον τίτλο. Δεν μπορώ τώρα να παίζω λιγότερο». Έμεινε έξω για έξι μήνες, γύρισε ξανατραυματίστηκε και συνεχίζει φέτος.

Γιατί; Διότι όπως είπε ο Νας στο αφιέρωμα για τους Λέικερς, όταν ρωτήθηκε η άποψή του για τον Κόμπε με τρεις λέξεις: Mother … f****** … a******.’

Ο Κόμπε απάντησε: "Τρομερή άποψη".

Κόμπε Μπράιαντ: Το κ@@@παιδο που δούλεψε όσο κανείς

Και η αλήθεια είναι πως όσοι τον θυμούνται από τα πρώτα του χρόνια και ιδιαίτερα στην περίπτωση κατηγορίας για βιασμό, ο Κόμπε ήταν ένας απέραντος εγωϊστής. Ο Μπράιαν Σο είχε μιλήσει δημόσια εναντίον του όταν σε μία προπόνηση ο νεαρός, πήγε στον Σακίλ και του ζήτησε τον λόγο επειδή δεν τον στήριξε στην ιστορία της νεαρής που κατέθεσε μήνυση σε βάρος του: "Σε πήρα τηλέφωνο αλλά δεν απάντησες ποτέ, του είπε ο Σακ αλλά ο Κόμπε επέμεινε πως δεν τον στήριξε αν και δήλωνε μεγάλος αδερφός. Εκεί τρελάθηκα. Μπήκα στην μέση και του μίλησα επιθετικά: σε έχει καλέσει σε όλα του τα πάρτι και δεν ήρθες ποτέ. Σε κάλεσε στον γάμο του και δεν ήρθες. Σε καλούσαμε όλοι αλλά ποτέ δεν είχες την ευγένεια έστω να πεις γιατί δεν έρχεσαι. Παντρεύτηκες και δεν κάλεσες κανέναν μας. Γιατί πρέπει τώρα εμείς να ασχοληθούμε μαζί σου; Ήσουν μόνος, είσαι μόνος".

Θα φύγει όπως ήρθε: με αποδοκιμασίες

Ο Κόμπε όντως είναι μόνος του όπως κάθε ήρωας. Αθλητικός στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ένας ήρωας που αρνείται να φύγει μετά βαΐων και κλάδων, αλλά ένας ήρωας που θα αποχωρήσει όπως ξεκίνησε: "Με αποδοκίμαζαν την πρώτη μου χρονιά, θέλω το ίδιο να κάνουν και στην τελευταία μου".

Διαβάστε ακόμη:

Ο Κόμπε ξεπέρασε τον Τζόρνταν

News 24/7

24MEDIA NETWORK