Γκάνι Λαβάλ: Μεταξύ Λάσμε και Ντάνστον

O Τάσος Μαγουλάς σκιαγραφεί το προφίλ του εκλεκτού του Ντούσκο Ιβάνοβιτς για τη θέση του ψηλού στον Παναθηναϊκό. Η προϋπηρεσία στην Ευρώπη, η αμυντική προσήλωση και η ανάγκη να φτιάξει το όνομά του.

Γκάνι Λαβάλ: Μεταξύ Λάσμε και Ντάνστον

Ο Γκάνι Λαβάλ έχει όλα τα στοιχεία που ζητούσε ο Ιβάνοβιτς: προϋπηρεσία στην Ευρώπη, αμυντική προσήλωση, αθλητικά προσόντα, ύψος και κυρίως… ανάγκη για να φτιάξει το όνομά του.

Το ζήτημα είναι πως ο ύψους 2,06 Γκάνι Λαβάλ μοιάζει να βρίσκεται σε κομβικό σημείο της διαδρομής του όπου είτε θα φτιάξει το όνομά του πάλι είτε θα συνεχίσει ως ένας γυρολόγος του κόσμου. Και το όνομά του χρειάζεται φτιάξιμο, αλλά αυτό δεν απασχολεί τον Παναθηναϊκό διότι φαίνεται να έχει πάρει ακριβώς τον παίκτη που του έλειπε και για τα λεπτά συμμετοχής που δεν είχαν κάτοχο.

Άλλο κολέγιο και άλλο ΝΒΑ

Οι Φοίνιξ Σανς στην… αιώνια αναζήτησή τους να βρουν έναν αθλητικό ψηλό που θα μπορεί να κάνει την διαφορά στην άμυνα, τον επέλεξαν στο ντραφτ του 2010 στον αριθμό 46. Στις προπονήσεις και τους αγώνες είδαν όλα όσα έκανε στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζια Τεκ ο δυναμικός ριμπάουντερ, ο προσηλωμένος αμυντικός ο μαχητής της ρακέτας. Μόνο που δεν μπορούσε να τα μεταφέρει στο ΝΒΑ, διότι δεν είχε το επιθετικό παιχνίδι ούτε και τα αθλητικά του προσόντα έκαναν την διαφορά σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο υπεραθλητές.

Ο Παναθηναϊκός παίρνει έναν παίκτη που αμύνεται με την συνέπεια του Λάσμε. Είναι αφοσιωμένος στην αποστολή του, αλλά τα πηγαίνει καλύτερα με ψηλούς παίκτες εκεί που είχε αδυναμία ο Γκαμπονέζος. Διαθέτει την ταχύτητα να μαρκάρει και πιο κοντούς από τις αλλαγές, ενώ είναι σαφέστατα καλύτερος ριμπάουντερ. Δεν έχει το αμυντικό μυαλό του προκατόχου του ούτε και την επιθετική ευελιξία να βοηθήσει και ως έναν πλέι μέικερ ρακέτας.

Ο Διαμαντίδης θα τον κάνει… πλούσιο

Εκεί, μοιάζει πολύ με τον Ντάνστον. Άλλωστε ήταν ο παίκτης που εξέταζε ο Ολυμπιακός πέρυσι πριν κλείσει τον Μπράιαν Ντάνστον. Καλός στο πικ εν ρολ με εντυπωσιακά τελειώματα ενώ σπάνια θα χάσει φάση κοντά στο καλάθι. Δεν παίζει με πλάτη δεν θα βγει πολύ στην περιφέρεια. Ο Λαβάλ θα δουλέψει πολύ με τον Διαμαντίδη και θα πάρει πολλούς εύκολους πόντους από τον μετρ του πικ εν ρολ. Ακριβώς δηλαδή ό,τι δεν είναι εύκολο να κάνει ο Μπατίστα.

Διαθέτει εξαιρετικά στοιχεία αλλά η καριέρα του σε όλο τον… κόσμο αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν μένει πουθενά πάνω από κάποιους μήνες και κατά καιρούς έχουν ακουστεί αρνητικά σχόλια για τον χαρακτήρα του. Περισσότερο αναφορικά με την συνεχή αναζήτηση κάποιας καλύτερης ομάδας κι ενός καλύτερους συμβολαίου. Γι αυτό έχει υπογράψει σε 11 ομάδες από το 2011.

Μία παρόμοια περίπτωση ήταν και η Τραμζονσμπόρ με τους Τούρκους να τον αποδεσμεύουν λόγω ενός όρου να παίξει στο ΝΒΑ, αλλά τελικά τον είδαν να υπογράφει στον Παναθηναϊκό. Άλλωστε δεν είχε και μεγάλο χρόνο συμμετοχής σε ένα κακοσχηματισμένο σύνολο.

Βέβαια η διαφορά στην καριέρα του είναι η πρώτη φορά που παίζει σε μία τόσο μεγάλη ομάδα με στόχους και τεράστια πίεση (το Μιλάνο πέρυσι περισσότερο λειτούργησε ως έκπληξη) οπότε τώρα θα φανεί αν αξίζει να μείνει σε αυτό το επίπεδο ή θα πάρει το επόμενο αεροπλάνο για την 1ή την 2κατηγορία της Κίνας.

Είναι ο δεύτερος Νιγηριανός που έρχεται στον Παναθηναϊκό, σχεδόν 20 χρόνια μετά τον Τζούλιους Νουόσου. Μοιάζουν κάπως στο παιχνίδι τους αλλά εντελώς διαφορετικές εποχές και αθλητές.

Διαβάστε ακόμη:

Παίρνει Γκάνι Λαβάλ ο Παναθηναϊκός (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK