Ο Παναθηναϊκός, ο Άρης και ο Βεζένκοφ

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για όσα είδε το Σαββατοκύριακο στο 1ο "Nick Galis Cup" και για τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ που μπορεί τη φετινή σεζόν να ανεβάσει επίπεδο τον Άρη και να... εκτινάξει τις μετοχές του.

Ο Παναθηναϊκός, ο Άρης και ο Βεζένκοφ
INTIME SPORTS

Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τόσα φιλικά μπάσκετ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, θυμίζοντας λίγο το ποδόσφαιρο που δεν χάνεις αγώνα με μπυραρία ή καφετέρια από τις αυστριακές Άλπεις.

Μόνο που εδώ όλοι οι αγώνες προετοιμασίας ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλο από πλευράς επιπέδου αντιπάλων και αφού ακόμα δεν ξέρουμε τι πρωτάθλημα θα δούμε, τουλάχιστον αποκτήσαμε μία πρώτη εικόνα για δύο από τα πιο βαριά χαρτιά στην ιστορία του μπάσκετ.

Ξεκινώντας από τον Άρη, είδαμε ακριβώς το πλάνο του Πρίφτη για μία ομάδα η οποία προσθέτει ξένους επιτέλους, χωρίς να είναι μεγάλα ονόματα. Όλα γυρίζουν γύρω από τον εντυπωσιακό Αλέξανδρο Βεζένκοφ, αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η μεταμόρφωση του Νίκου Γκίκα. Ένας σπουδαίος σκόρερ στην Α2, κάπως στη σκιά των αδερφών Αντετοκούνμπο στον Φιλαθλητικό, του πήρε έναν χρόνο να πάει το μπάσκετ του σε ένα πιο υψηλό επίπεδο. Ο βραχύσωμος Γκίκας και ο γκαρντ με τα τεράστια χέρια Μούρτος ήταν οι εκπλήξεις που επεφύλασσε ο Πρίφτης, που παράλληλα έδωσε χρόνο σε όλη την πιτσιρικαρία του.

Η πρόοδος τους Βεζένκοφ είναι αναμενόμενη κι αν αυτό που είδαμε στα δύο φιλικά βγει σε ένα ποσοστό 70% στο πρωτάθλημα, ο 19χρονος πάουερ φόργουορντ θα είναι ο άνθρωπος που θα ανεβάσει επίπεδο τον Άρη και θα εκτινάξει τις μετοχές του. Επιθετικά είναι υπερόπλο, με ταχύτατες κινήσεις και άριστη αίσθηση της ρακέτας. Σωματικά θα βελτιωθεί και τότε θα μιλάμε για έναν μεγάλο… Αλέξανδρο.

Για δεύτερη σερί χρονιά, ο Άρης βγάζει υγεία, κάνει μία έντιμη και κυρίως προσγειωμένη προσπάθεια για να χτίσει βάσεις. Όσο κι αν ο κόσμος πάντα υπολογίζει ότι κάτι μπορεί να γίνει και να έρθει ένας τίτλος, είναι σαφές πως οι παράγοντές του, γνωρίζουν πως απέχουν ακόμα κάποια χρόνια από έναν Άρη όπως αξίζει στην ιστορία του και στο ελληνικό μπάσκετ.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι άνθρωποι που κρατούν το τιμόνι δεν έχουν ονειρώξεις μεγαλείου, γνωρίζοντας πως όλος ο προϋπολογισμός τους δεν αγγίζει καν το συμβόλαιο του Φώτση για παράδειγμα.

Περιμένοντας τον Παναθηναϊκό

Ο Άρης μας έδωσε μία πλήρη εικόνα του πλάνου του, κάτι που δεν ήταν δυνατόν να κάνει ο Παναθηναϊκός. Με εξαίρεση τη σαφή χρησιμοποίηση του Διαμαντίδη σε ρόλους "2" και "3", την επιθετική άμυνα και μία διάθεση για τρέξιμο, οι πρωταθλητές δεν μπορούν να κριθούν, έχοντας απόντα τον βασικό οργανωτή τους (Ντεμάρκους Νέλσον), την πρώτη αλλαγή στα γκαρντ (Σλότερ) και τον πιο ταλαντούχο ψηλό τους (Μαυροκεφαλίδης). Ο Ιβάνοβιτς έδειξε τις προθέσεις του, αλλά δεν γίνεται να κριθεί μία ομάδα με καινούργιο κόουτς χωρίς τρεις βασικότατους παίκτες.

Το ενδιαφέρον θα είναι οι ρόλοι του Παππά και του Γιάνκοβιτς, όταν θα ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ότι ο Νίκος Γκάλης επέστρεψε, έστω και στις εξέδρες, για τον Άρη αποτελεί μία απίστευτη ώθηση. Όταν, όμως, βλέπεις τον άνθρωπο που άλλαξε τον αθλητισμό στην Ελλάδα να παραμένει τόσο μακριά από το άθλημα, καταλαβαίνεις τι έχει πάει στραβά όλα αυτά τα χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο Γκάλης, ο Φάνης, ο Φασούλας, τεράστιες προσωπικότητες, απέχουν και μόνο ο Γιαννάκης συμμετέχει.

Όταν στο ΝΒΑ, ο Τζόρνταν διοικεί ομάδες ή ο Μάτζικ είναι σταθερά ενεργός, είναι αδιανόητο οι μεγαλύτερες προσωπικότητες στην Ελλάδα να μην ασχολούνται με το μπάσκετ.

Διαβάστε ακόμη:

Άρης - ΤΣΣΚΑ 60-59

Μπάνβιτ - Παναθηναϊκός 77-74

News 24/7

24MEDIA NETWORK